Το πρόσωπο της χρονιάς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Το πρόσωπο της χρονιάς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Το πρόσωπο της χρονιάς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για το μοναδικό επίτευγμα του Τσάμπι Αλόνσο, το ποδόσφαιρό του, τη νοοτροπία του και τον χαρακτήρα που χτίζει ως προπονητής.

Είναι δυνατόν να αναφέρεις ως πρόσωπο της χρονιάς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο κάποιον από τα μέσα Απριλίου; Είναι, απαντώ ξεκάθαρα.

Μα η πιθανότητα να κάνει τρεμπλ ο Πεπ είναι ορατή και έχουμε καλοκαίρι με Euro μπροστά μας, πως μπορείς να εκτιμήσεις και να αναδείξεις κάποιον από τώρα, από τα μέσα Απριλίου ως το κορυφαίο πρόσωπο της χρονιάς στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο;

Ακόμη κι’ αν ο Πεπ κάνει δεύτερο συνεχόμενο τρεμπλ, ακόμη κι’ αν στο Euro συμβεί ένα αντίστοιχο θαύμα με αυτό της Ελλάδας το 2004, δυσκολεύομαι να φανταστώ πως ο Τσάμπι Αλόνσο δεν θα είναι στα δικά μου μάτια, το πρόσωπο της χρονιάς στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τι σημαίνει για ένα σύλλογο που 120 χρόνια δεν έχει πάρει ποτέ το πρωτάθλημα, να το κατακτά αήττητος, αφήστε που όπως και ο Πεπ, έτσι και ο Τσάμπι, φουλ για το τρεμπλ πάει, αφού είναι ήδη στον τελικό του Κυπέλλο Γερμανίας (θα αντιμετωπίσει την Καϊζερσλάουτερν) και είναι μία ανάσα από τα ημιτελικά του Europa League. Ο Τσάμπι προσπαθεί να πάρει σε μία σεζόν τρεις τίτλους, με μία ομάδα που σε 120 χρόνια ιστορίας έχει κατακτήσει όλους κι’ όλους δύο! Ασύλληπτο, αδιανόητο, όπως και το γεγονός ότι έχει παίξει φέτος 43 ματς σε όλες τις διοργανώσεις και δεν έχει χάσει κανένα! Η Λεβερκούζεν του Τσάμπι, είναι έτοιμη να σπάσει ρεκόρ που δεν έκανε ποτέ στην ιστορία της κοτζάμ Μπάγερν Μονάχου. Η Μπάγερν ποτέ δεν το πήρε αήττητη το πρωτάθλημα για παράδειγμα!

Και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και η αφετηρία αυτής της προσπάθειας. Ο Τσάμπι Αλόνσο ανέλαβε την Λεβερκούζεν πριν 18 μήνες και ο στόχος που του ανατέθηκε, ήταν να την γλιτώσει από τον υποβιβασμό! Ο Αλόνσο τον Οκτώβριο του 2022 πήρε την προτελευταία στη βαθμολογία Λεβερκούζεν για να την βγάλει από την ζώνη του υποβιβασμού. Το έκανε ασφαλώς και όχι μόνο αυτό, αλλά την έβγαλε και στην Ευρώπη στο τέλος της σεζόν. Την οδήγησε πέρυσι μέχρι τα ημιτελικά του Europa, στον μόλις τρίτο ημιτελικό της ιστορίας της και έβαλε τις βάσεις για την φετινή ασύλληπτη χρονιά. Και όλα αυτά στην πρώτη του δουλειά ως προπονητής πρώτης ομάδας, αφού το μοναδικό πέρασμα από πάγκο ήταν αυτό από την δεύτερη ομάδα της αγαπημένης του Σοσιεδάδ, την οποία παρεμπιπτόντως ανέβασε στη δεύτερη εθνική του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Το ακόμη πιο σπουδαίο όμως στα δικά μου μάτια, ήταν αυτό που έκανε πριν από λίγες ημέρες. Η Ρεάλ Μαδρίτης πρώτη, και η Μπάγερν με τη Λίβερπουλ εσχάτως (τρεις ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε ως ποδοσφαιριστής δηλαδή και έγραψε ξεχωριστή ιστορία) του έστρωσαν χαλιά και του προσέφεραν γη και ύδωρ για να τις αναλάβει την επόμενη σεζόν. Η απάντηση ήταν αρνητική και στους τρεις. Ηθελε και θέλει πολύ να κοουτσάρει και τις τρεις, αλλά αυτό που ξεκίνησε στη Λεβερκούζεν δεν θεωρεί ότι ολοκληρώθηκε με το πρωτάθλημα ή το νταμπλ ή ακόμη και το τρεμπλ (αν κάνει τέτοιο)…

Ο Αλόνσο θεωρεί ότι έχει ακόμη πράγματα να κάνει με την Λεβερκούζεν και κυρίως δεν βιάζεται. Είναι τόσο σίγουρος για τον εαυτό του, που ξέρει ότι η Μπάγερν, η Λίβερπουλ, η Ρεάλ θα ξανάρθουν. Ενδεχομένως όχι και οι τρεις μαζί, αλλά σίγουρα θα ξαναέρθουν. Και τότε ο ίδιος θα είναι πιο έτοιμος, αφού θα έχει κοουτσάρει έστω και για μία χρονιά και στο κορυφαίο επίπεδο του Τσάμπιονς Λιγκ. Θα καταθέσει και εκεί τις ιδέες του για το ποδόσφαιρο από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ιδέες που δεν συμβαδίζουν με αυτές των περισσότερων Ισπανών προπονητών. Δεν λατρεύει το τίτκι τάκα, ούτε το ποδόσφαιρο του Πεπ, αντιθέτως έχει μία διαφορετική οπτική γωνία. Αμεσο ποδόσφαιρο, ταχύτητα στις μεταβιβάσεις και στις μεταβάσεις, ατελείωτη ενέργεια και πάνω από όλα ελευθερία κινήσεων στους παίκτες. Αυτό το τελευταίο είναι που εντυπωσιάζει και σπανίζει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Κόντρα σε προπονητές που θέλουν να ελέγχουν ακόμη και το που θα πατούν οι ποδοσφαιριστές της ομάδας τους, ο Τσάμπι τους αφήνει να εκφραστούν μέσα στο γήπεδο με το δικό τους τρόπο. Δεν έχουν σημασία ούτε οι διατάξεις, ούτε η τριάδα στην άμυνα, ούτε τίποτα από όλα αυτά. Αυτά που έχουν σημασία στο ποδόσφαιρο του Αλόνσο είναι άλλα και κυρίως η ελευθερία των παικτών.

Είναι και αυτός ένας επιπλέον λόγος για να τον εκτιμάς ως το πρόσωπο της χρονιάς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο για το 2024…

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.