Σάλιακας: «Δεν αξιοποιούμε τον Έλληνα ποδοσφαιριστή»

Newsroom
 Σάλιακας: «Δεν αξιοποιούμε τον Έλληνα ποδοσφαιριστή»

bet365

Ο 26χρονος δεξιός μπακ που θα συνεχίσει στη Γερμανία μίλησε για τη διετή παρουσία του στον ΠΑΣ Γιάννινα, την Εθνική μας ομάδα αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο ευρύτερα.

Στη Γερμανία και την Ζανκτ Πάουλι θα συνεχίσει ο Μανώλης Σάλιακας, ο οποίος μετά από δύο σεζόν στον ΠΑΣ Γιάννινα πήρε τον δρόμο της... ξενιτιάς. Ο 26χρονος δεξιός μπακ μίλησε στον Super-FM για τον «Αγιαξ της Ηπείρου», την Εθνική ομάδα, το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και τη νέα σελίδα στην καριέρα του.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ
Για τα συναισθήματά του για το κλείσιμο ενός κύκλου της καριέρας του, αυτού στον ΠΑΣ Γιάννινα: «Ήταν δύο πολύ όμορφα χρόνια στην πόλη των Ιωαννίνων, δύο εξαιρετικές σεζόν για την ομάδα. Δέθηκα με την πόλη και την ομάδα και στενοχωριέμαι που θα φύγω από τα Γιάννινα, αλλά είναι για καλό, να κάνω το επόμενο βήμα στην καριέρα μου στο εξωτερικό».

Για το πως ήρθε στον ΠΑΣ Γιάννινα: «Ήμουν στη Λαμία, δεν είχα πολύ χρόνο συμμετοχής το β’ εξάμηνο εκείνης της σεζόν και η οικογένεια Χριστοβασίλη μου τηλεφώνησε και μου είπε το πρότζεκτ της ομάδας. Παρακολουθούσα κιόλας τότε τον ΠΑΣ Γιάννινα στη Β’ Εθνική που έπαιζε όμορφο ποδόσφαιρο κι έτσι ήρθε η ‘παντρειά’ αυτή. Μου μίλησε ο πρόεδρο, είχα και φίλους στον ΠΑΣ και είπα αμέσως το ναι».

Για το πώς φτιάχτηκε η δεμένη παρέα στα αποδυτήρια: «Πάντα υπήρχαν καλά αποδυτήρια, εδώ και αρκετά χρόνια. Μόλις ήρθα, τις πρώτες κιόλας 10 μέρες μπήκα κατευθείαν στο κλίμα των αποδυτηρίων, όλοι με αγκάλιασαν. Αν πας κάπου που δεν σε αγαπάνε δεν θα αποδώσεις το ίδιο. Έβγαινε και στον αγωνιστικό χώρο το καλό κλίμα».

Για τη στήριξη του κόσμου που δεν φόρτωσε με άγχος την ομάδα ακόμα και στα δύσκολα: «Θα υπάρξουν και κακές στιγμές σε μια χρονιά, δεν μπορούμε να είμαστε πάντα σε καλή μέρα. Παίζει ρόλο και η κούραση. Όταν όμως ο κόσμος βλέπει να δίνεις το 100% ακόμα και σε μία κακή μέρα, σε ανταμείβουν με χειροκρότημα».

Για τη συσπείρωση στις αναποδιές της χρονιάς και πως ήρθε η μεταμόρφωση στη συνέχεια: «Δεν ξεκινήσαμε στα φιλικά όπως θα θέλαμε. Υπήρχε καινούργιο πλάνο, καινούργιοι παίκτες. Ήρθαν όμως οι μεγάλες νίκες στην αρχή, αλλά χάσαμε τον Κόντε, έναν παίκτη βαρόμετρο. Όμως ο Περέα πέτυχε κρίσιμα γκολ, ήταν μαχητικός, πάλευε και καταφέραμε να βρούμε τον δρόμο μας και να βάλουμε την ομάδα στα πλέι οφ».

Για τον Περέα και την εντυπωσιακή του μετάλλαξη: «Είναι ιδιαίτερο παιδί, με τον σωστό δρόμο που του έδειχνε ο προπονητής και κάποιες φορές κι εμείς που βλέπαμε τα λάθη του, έδειχνε ότι άκουγε και διορθωνόταν».

Για το πότε συνειδητοποίησαν ότι θα πάνε καλά και ότι είναι καλή η ομάδα: «Πιστεύαμε στον εαυτό μας, πιστεύαμε ότι θα τα καταφέρουμε και πιστεύαμε στις δυνατότητές μας. Έπαιξαν ρόλο τα 2 πρώτα ματς με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό. Επίσης, το καλό ήταν ότι στην έδρα μας σπάνια χάναμε. Από ένα σημείο κι έπειτα όλα πήγαιναν ρολόι».

Για τις καλές και κακές στιγμές της σεζόν: «Στις καλές στιγμές σίγουρα ήταν το παιχνίδι με τον Άρη το 0-5 και το ματς με τον Βόλο που το 0-2 έγινε 3-2. Στις κακές στιγμές συμπεριλαμβάνεται λιγάκι το τέλος των πλέι οφ. Στα 3 τελευταία παιχνίδια δεν τα πήγαμε καλά, υπήρχε κούραση και πολλά ταξίδια, σίγουρα δεν μου άρεσε».

Για τον προπονητή και αν επηρέασε το ότι θα αποχωρήσει: «Το συζητήσαμε και σίγουρα όταν κάτι είναι στο μυαλό σε επηρεάζει, αλλά αν είσαι επαγγελματίας δεν πρέπει να τα σκέφτεσαι».

Για το αν ήθελε να μείνει Ελλάδα ή σκεφτόταν εξ’ αρχής το εξωτερικό: «Εξωτερικό ήθελα εξ’ αρχής».

Για το τι βρήκε στη Ζανκτ Πάουλι: «Πολύ ιδιαίτερη ομάδα στη Γερμανία, έχει υποστηρικτές σε όλον τον κόσμο. Πήγα εκεί, με ξεναγήσανε στα προπονητικά, μου άρεσε πολύ, είναι όμορφο του Αμβούργο. Ο καιρός λίγο μας τα χαλάει εκεί. Είναι σαν τα Γιάννενα. Μου μίλησαν όμορφα και γι’ αυτό επέλεξα αυτήν την ομάδα».

Για το αν τον πλησίασαν ελληνικές ομάδες: «Ναι με πλησίασαν, υπήρχαν αρκετές συζητήσεις, αλλά όταν έχεις πάρει μία απόφαση, πρέπει να μη σκέφτεσαι κάτι άλλο. Πρέπει να είσαι ο εαυτός σου και όλα θα είναι τέλεια».

Για το ελληνικό πρωτάθλημα και πόση βελτίωση χρειάζεται: «Θα σου απαντήσω καλύτερα όταν το συγκρίνω με το εξωτερικό. Πάντως αν μιλάμε για Β’ Γερμανίας και βλέπεις τέτοια γήπεδα με τόσο κόσμο, καταλαβαίνεις τη διαφορά. Εδώ υπάρχουν πολλά προβλήματα, είναι δύσκολοι καιροί και ο κόσμος πεινάει. Δεν σκέφτεται το ποδόσφαιρο. Σίγουρα οι ελληνικές ομάδες κάθε χρόνο βελτιώνουν τα γήπεδα και το σύστημα που δουλεύουν, αλλά σε πιο ειδικές γραμμές θα απαντήσω όταν ζήσω και το έξω».

Γιατί διαπρέπουν Έλληνες παίκτες στο εξωτερικό: «Είναι πιο απελευθερωμένοι, στην Ελλάδα υπάρχει πάντα μία πίεση άνευ λόγου και τα ακούει ο Έλληνας παίκτης. Όταν είσαι ο εαυτός σου και είσαι καλός παίκτης θα φανεί. Όλα τα παιδιά στο εξωτερικό διαπρέπουν, παίρνουν πρωταθλήματα και τους αγαπάνε πολύ. Τα έχουν όλα λυμένα και ασχολούνται μόνο με την ομάδα».

Για τις δύο χρονιές του στον ΠΑΣ Γιάννινα και αν βρίσκει ομοιότητες και διαφορές μεταξύ τους: «Στις ομοιότητες είναι σίγουρα το κλίμα μέσα στην ομάδα. Όταν έχεις καλά παιδιά στα αποδυτήρια και εφαρμόζεις το πλάνο του προπονητή, όλα είναι καλά. Δεν είναι δεδομένο αυτό στις ομάδες. Εφαρμόσαμε δύο διαφορετικά πλάνα, αλλά αν έχεις όρεξη και δίψα να διακριθείς, τα κάνεις».

Για τα ματς που έμεινε απωθημένο που δεν κερδίθηκαν: «Το κύπελλο πέρυσι με τον Ολυμπιακό. Μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει το πρώτο ματς στην έδρα μας. Δεν ξέρω τι θα γινόταν στο Καραϊσκάκη μετά. Κι ένα ακόμα είναι με τον ΟΦΗ μέσα στην έδρα μας. Αξέχαστο θα μου μείνει και το ματς με τον Παναθηναϊκό στο Αγρίνιο. Άμα σε διώχνουν από το ‘σπίτι’ σου πεισμώνεις περισσότερο».

Για την άμυνα που ξεκινάει από την επίθεση και τη γραμμή «Μαζινό» του ΠΑΣ: «Αυτή η συνεργασία είχε ξεκινήσει από τη μέση της προηγούμενης χρονιάς που ήρθε και ο Λοντίγκιν. Ξέραμε τι θέλαμε μέσα στο γήπεδο, που θα ζητήσει ο καθένας την μπάλα κτλ. Έβγαιναν αυτόματα που θα πάει η μπάλα και πως θα καλύψει ο ένας τον άλλον. Γινόταν σουτ και ξέραμε ότι θα το πιάσει ο Γιούρι, δεν ανησυχούσαμε».

Για τον Λοντίγκιν: «Είναι σημαντικό για έναν αμυντικό να έχει τερματοφύλακα που να εμπνέει ασφάλεια. Είναι το καλύτερο πράγμα για έναν αμυντικό».

Για την πρωτιά του στη Super League στα εύστοχα γεμίσματα: «Είναι κάτι που δούλευα από μικρή ηλικία. Βελτίωνα την τεχνική μου με ειδικές προπονήσεις. Είναι και να το έχεις βέβαια, γιατί όσο προπόνηση και να κάνεις, δεν φτάνει να πιάσεις το 100%. Πρέπει να βλέπεις γήπεδο, παίζει ρόλο».

Για το ποιος τον δυσκόλεψε περισσότερο φέτος: «Ο Τσούμπερ, γιατί όταν έβγαινα δεν με μάρκαρε, αλλά αν χάναμε την μπάλα έφευγε κατευθείαν στον χώρο. Και ο Μασούρας επίσης».

Για τους Έλληνες παίκτες που δεν αξιοποιούνται: «Δεν τους αξιοποιούμε και δεν βγάζουμε από τον παίκτη το 100%. Θα προτιμούσα περισσότερους Έλληνες στο πρωτάθλημα. Τους χρειάζεται και η Εθνική. Θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό να παίζουν κάποιοι Έλληνες στην ενδεκάδα. Θα ήταν καλό και για την Εθνική».

Για το ότι δεν κλήθηκε στην Εθνική: «Πικράθηκα, το περίμενα να είμαι. Από τη στιγμή, όμως, που είμαι καλά με τον εαυτό μου, δεν έχω να αποδείξω κάτι σε κανέναν. Αυτό που κάνω το κάνω όσο καλύτερα μπορώ και από εκεί και πέρα είναι στην κρίση του κάθε προπονητή».

Για τη διαιτησία και τον ντόρο που γίνεται για Έλληνες και ξένους: «Ο Έλληνας διαιτητής παίζει με πάρα πολύ πίεση σε κάποια ματς. Μου αρέσουν οι Έλληνες διαιτητές, όχι όλοι, αλλά αυτοί που ξέρουν πώς να μιλήσουν στον παίκτη. Τον ξένο διαιτητή βλέπεις ότι τον σέβονται όλοι, θα έπρεπε να γίνεται και με τους Έλληνες αυτό».

Για το VAR: «Βοηθάει, αρκεί να ξέρουν να το δουλεύουν σωστά. Δεν θέλω να πω κάτι για ένα γκολ που μου ακυρώθηκε. Ήταν ένα πολύ ωραίο γκολ με την ΑΕΚ, που ξεκίνησε από την άμυνα και ήταν ωραία και η ενέργεια του Περέα».

Για το πως αντιδράνε στην αδικία: «Εμείς μέσα στο παιχνίδι δεν σκεφτόμαστε κάτι. Κάποιοι βέβαια νευριάζουν, κάποιοι όχι, πρέπει να το διαχειριστείς όμως. Πρέπει να είσαι έτοιμος ψυχολογικά να τα αντιμετωπίσεις όλα».

Για το τι θα του λείψει περισσότερο τώρα που θα φύγει: «Η παρέα μου, οι Έλληνες παίκτες σίγουρα. Μακάρι να ξαναβρεθούμε στο μέλλον».

Για τον ΠΑΣ και τον πήχη που μπήκε ψηλά για την επόμενη σεζόν: «Θα μπουν πιστεύω σωστές βάσεις, με καινούργιους παίκτες, θα πρωταγωνιστήσει πάλι πιστεύω, γιατί έχει κόσμο και είναι υπολογίσιμη ομάδα».

Για τον κόσμο: «Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τον κόσμο για τα 2 χρόνια που περάσαμε. Εισπράττω πολύ αγάπη, έκανα πάντα το καλύτερο για την ομάδα. Θέλω να είναι πάντα δίπλα στην ομάδα».

Για τους στόχους του από εδώ και πέρα: «Υγεία πάνω απ’ όλα. Κοιτάω μέρα με τη μέρα, δεν θέλω να κάνω σχέδια για το μέλλον. Θα δίνω τον καλύτερό μου εαυτό για να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται και όταν είσαι καλά με τον εαυτό σου γίνονται πράγματα».

Για τον στόχο με Ζανκτ Πάουλι: «Η άνοδος στη Μπουντεσλίγκα και θα προσπαθήσω κι εγώ να το πετύχουμε μαζί».

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα