Μάνουελ Μπάουμ: Ο προπονητής της Μπουντεσλίγκα με πτυχία σε κορυφαίο Πανεπιστήμιο της Ευρώπης

Newsroom
Μάνουελ Μπάουμ: Ο προπονητής της Μπουντεσλίγκα με πτυχία σε κορυφαίο Πανεπιστήμιο της Ευρώπης

bet365

Ο Γερμανός προπονητής - δάσκαλος, Μάνουελ Μπάουμ, με θητεία σε Άουγκσμπουργκ και Σάλκε, που έχει σπουδάσει σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στην Ευρώπη, μιλάει στο 2nd Football 360 Summit.

Μία από τις σπουδαίες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου που θα μιλήσουν στο 2nd Football 360 Summit, ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά συνέδρια παγκοσμίως, είναι ο Γερμανός προπονητής Μάνουελ Μπάουμ. Το Gazzetta παρουσιάζει την ιστορία του...

Πτυχία σε κορυφαίο Πανεπιστήμιο της Ευρώπης, δάσκαλος και προπονητής

Ο Μάνουελ Μπάουμ ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην πόλη Ντινγκόλφινγκ, στη Νότια Βαυαρία, στα 15 του πήγε στη Μόναχο 1860, ενώ πέρασε και από ομάδες όπως η Ismaning και η Unterföhring. Όταν πήγε στο Μόναχο, έμενε μόνος του. Για την ακρίβεια τον φιλοξενούσε μια οικογένεια και ταυτόχρονα με το σχολείο έπαιζε μπάλα. Στα 18 του, δέχτηκε πρόταση να εργαστεί ως προπονητής τερματοφυλάκων. Τότε, όμως, κανείς δεν υποψιαζόταν ότι αργότερα θα έκανε σπουδαία καριέρα ως προπονητής στη Μπουντεσλίγκα. Καθώς ο πατέρας του ήταν δάσκαλος, σε συνδυασμό με τη δίψα του για γνώση, αποφάσισε να να κάνει διπλό πτυχίο στο TUM (Πολυτεχνείο του Μονάχου): Δίπλωμα στις αθλητικές επιστήμες με επίκεντρο τα οικονομικά και τη διαχείριση και δίπλωμα στη διδασκαλία αθλημάτων και οικονομικών σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του γνώρισε εκεί τη σύζυγό του, ενώ παράλληλα με τις σπουδές, συνέχισε να παίζει μπάλα. Εκείνο το διάστημα, στην τέταρτη κατηγορία της Βαυαρίας, προπονώντας παράλληλα τα τμήματα υποδομής της Μόναχο 1860. Μετά την ολοκλήρωση των πτυχίων του, ξεκίνησε να εργάζεται στο σχολείο του Taufkirchen. Όχι όμως σε οποιοδήποτε σχολείο, αλλά αλλά σε μια ελίτ σχολή της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (DFB), όπου οι μαθητές προπονούνται τακτικά με τον σύλλογό τους και διδάσκονται θεωρία προπόνησης, αθλητική βιολογία και κινηματική. «Απαιτείται ένας ειδικός τρόπος να απευθυνθεί κανείς σε αυτούς τους μαθητές. Πρέπει να τους μεταφέρεις ότι παρά το όνειρό τους να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, χρειάζονται επίσης καλή εκπαίδευση» είχε δηλώσει ο Μπάουμ.

Η Μπουντεσλίγκα με την Άουγκσμπουργκ

Παράλληλα με τη δουλειά του ως δάσκαλος, συνέχισε να προπονεί την Unterhaching, ομάδα τρίτης κατηγορίας, ενώ αργότερα έγινε επικεφαλής προπονητής στην ακαδημία της Άουγκσμπουργκ. Τον Δεκέμβριο του 2016 δέχτηκε το καθοριστικό τηλεφώνημα και ανέλαβε την πρώτη ομάδα της Άουγκσμπουργκ, η οποία θεωρείτο το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό. Κάνει έξι νίκες και έξι ισοπαλίες σε 20 παιχνίδια και την οδηγεί σε εύκολη παραμονή. Την επόμενη σεζόν, σκαρφαλώνει μία θέση στην κατάταξη (12η) με απολογισμό 10 νίκες, 11 ισοπαλίες και 13 ήττες, ενώ στην τρίτη του σεζόν στην κορυφαία κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου εξασφαλίζει και πάλι την παραμονή. Ενώ ήταν προπονητής στη Μπουντεσλίγκα, είχε εξασφαλίσει άδεια από τη διδασκαλία, για να μπορέσει να αφοσιωθεί στις απαιτήσεις της προπονητικής, στο υψηλότερο επίπεδο. «Η πιο δύσκολη απόφαση που θα πρέπει να πάρω θα είναι αν θα παρατήσω τη διδασκαλία, για να γίνω απλώς προπονητής. Είναι πραγματικά δύσκολο, ειδικά όταν έχεις οικογένεια». Πάντα αφιέρωνε χρόνο για να επωφεληθούν άλλοι από τις εμπειρίες του: «Προσπαθώ να δώσω πίσω λίγο από αυτά που μπόρεσα να ζήσω, για παράδειγμα δίνοντας μια μικρή διάλεξη. Αυτή τη στιγμή η ζωή μου καθορίζεται από την οικογένειά μου και το ποδόσφαιρο» είχε πει το 2018.

Η θητεία σε εθνική Γερμανίας και Σάλκε

Λίγο καιρό μετά το «αντίο» του από την Άουγκσμπουργκ, την οποία καθοδήγησε για μια τριετία, Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020, ανέλαβε την Κ20 της εθνικής Γερμανίας και ένα χρόνο αργότερα την Κ18. Μετά τη διετή συνεργασία με τη γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, η Σάλκε επισημοποίησε την πρόσληψή του στην τεχνική ηγεσία, σε μια πολύ δύσκολη σεζόν για τους «βασιλικούς μπλε». Παρότι είχαν εξαιρετικό ρόστερ, με παίκτες όπως ο Χούντελαρ, ο Ιμπίσεβιτς, ο Μουστάφι και άλλοι, τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Ο Μπάουμ έμεινε σε δέκα παιχνίδια, αλλά τόσο ο προηγούμενος προπονητής (Νταβίντ Βάγκνερ) όσο κι αυτοί που ακολούθησαν την ίδια χρονιά (Χουμπ Στέφενς και Κρίστιαν Γκρος) απέτυχαν να σώσουν την παρτίδα και η ομάδα υποβιβάστηκε.

Μεταφέρει ιδέες σε παιδιά κάτω των 8 ετών

Περιμένοντας τη νέα μεγάλη πρόκληση της καριέρας του, ο Μάνουελ Μπάουμ που ανέκαθεν αναζητούσε νέες γνώσεις και εμπειρίες στο ποδόσφαιρο, προπονεί παιδιά κάτω των 8 ετών στην TSV Trudering, ομάδα στο Μόναχο, όπου παίζει μπάλα και ο εξάχρονος γιος του. «Τα παιδιά δεν έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα στο κεφάλι τους για όρους όπως το να τρέχουν ελεύθερα ή να κινούνται. Πώς θα μεταφέρεις μια ιδέα στα παιδιά; Πρέπει να βρεις μια κατάλληλη εικόνα που γνωρίζουν. Τα παιδιά ξέρουν πώς μοιάζει ένας άνθρωπος. Αριστερό πόδι, αριστερό χέρι, δεξί χέρι, δεξί πόδι, καρδιά, το κεφάλι πάνω του και ούτω καθεξής. Στην εικόνα, ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι γίγαντας. Τα πόδια του δεν πρέπει είναι πολύ μακριά. Πίσω από αυτό κρύβονται ιδέες όπως "συμπαγές, κόντρα πίεση και σπρώξιμο". Τα παιδιά τα αντιλαμβάνονται σε μια ηλικία και με τρόπο που ποτέ δεν πίστευα ότι ήταν δυνατό» ανέφερε ο Μπάουμ στο Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου στο Μόναχο.

«Θέλω να είμαι ένα βήμα μπροστά»

Από το 2020 ο Μπάουμ έχει δεχτεί προτάσεις, αλλά δεν βρήκε αυτή που θα του κάνει κλικ. «Πρέπει να ταιριάξουν όλα. Αυτοί που παίρνουν σωστές αποφάσεις, πρέπει να βρίσκονται στο σωστό μέρος. Το να είμαι απλά προπονητής δεν μου αρκεί, θα ήθελα να μπορώ τουλάχιστον να δίνω ώθηση στρατηγικά. Για εμένα η ζωή είναι διαρκής μάθηση» συμπλήρωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο 42χρονος προπονητής.

Από το 2012 ο Μπάουμ είχε συνεργασία με το τηλεοπτικό δίκτυο Sky, προσφέροντας την τεχνογνωσία του. Γεννημένος στο Landshut της Βαυαρίας, έγινε επιχειρηματίας στον τομέα της ανάλυσης δεδομένων. Με την ομάδα του κάλυπτε ολόκληρη τη Μπουντεσλίγκα για το συνδρομητικό κανάλι. «Ασχολούμαι αυτή τη στιγμή με πολλά ενδιαφέροντα και καινοτόμα θέματα που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο, τα οποία συμβάλλουν λίγο πολύ στο ποδόσφαιρο», εξήγησε και πρόσθεσε: «Ήταν πάντα σημαντικό για μένα να έχω μια άποψη 360 μοιρών για το άθλημα. Όταν μιλάς για περιεχόμενο, ανεξάρτητα από την οπτική σου, είναι πιο εύκολο να κρίνεις πράγματα όταν τα έχεις βιώσει μόνος σου. Δεν είμαι ο προπονμητής του copy - paste, ούτε ο προπονητής του YouTube που αναλαμβάνει κάτι εκτός πλαισίου. Θέλω να είμαι ένα βήμα μπροστά. Τι μπορώ να κάνω διαφορετικά ώστε ο αντίπαλος να προσαρμοστεί σε εμάς; Είμαι πολύ παθιασμένος με το ποδόσφαιρο».

Η ομιλία του στο 2nd Football 360 Summit

Ο Μάνουελ Μπάουμ θα είναι παρών στο 2nd Football 360 Summit. Θα δώσει μια δομημένη εικόνα για την πλούσια εμπειρία του στο ποδόσφαιρο. Μεταξύ άλλων, θα εισχωρήσει σε διάφορες πτυχές όπως η διαπολιτισμική ικανότητα, η συνάφεια των κοινωνικών ρόλων στον προγραμματισμό της ομάδας και οι μέθοδοι προπόνησης, δημιουργώντας έτσι μια περίπλοκη εικόνα του ποδοσφαίρου που είναι σημαντική για κάθε προπονητή όταν εκτελεί τη δουλειά του.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή: https://www.football360.gr

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα