Campionato 2014! (vids)

Γιώργος Κοντογεώργης
Campionato 2014! (vids)

bet365

Το gazzetta.gr ξαναζεί με κάθε λεπτομέρεια το 2014 του ιταλικού ποδοσφαίρου. Από ρεκόρ και θρύλους μέχρι δράματα και αποτυχίες.

Αν εστιάζαμε αποκλειστικά στα αποτελέσματα, η ανασκόπηση του 2014 σε συντριπτικό ποσοστό θα έπρεπε να αφορά την Γιουβέντους. Επειδή, όμως, υπάρχει ζωή -καλή ή κακή- και μακριά από το Τορίνο, το gazzetta.gr προσπάθησε να ασχοληθεί με όσο περισσότερους γίνεται. Παικταράδες, προπονητές, ταλέντα, γκολάρες, δράματα, επιστροφές, αποχωρήσεις, Ελληνες, θρύλοι, μεταγραφικά σίριαλ, ματσάρες, κόντρες, συντριβές και ό,τι άλλο έγινε στο calcio μέσα στο 2014, θα το διαβάσετε στις παρακάτω γραμμές. Και αν είμαστε καλά και δεν μας λυγίσουν οι... κατάρες σας όταν γράφουμε κάτι για τις ομάδες σας που δεν σας αρέσει, θα τα ξαναπούμε και το 2015!

Ο ΠΑΙΚΤΑΡΑΣ: Οταν η Γιουβέντους ανακοίνωσε την απόκτηση του Κάρλος Τέβες, ο Αργεντίνος ζήτησε και πήρε την φανέλα με το Νο10. «Ξέρω ποιος είναι ο Ντελ Πιέρο και τι έχει πετύχει αλλά δεν με αγχώνει η ευθύνη», είπε ο ίδιος και μέσα στο 2014 έχει αποδείξει ότι όντως δεν αγχώθηκε. Ο Τέβες δεν είναι Ντελ Πιέρο για τους Μπιανκονέρι αλλά τιμά την φανέλα που φοράει, όπως τιμά συνολικά το ιταλικό πρωτάθλημα με την παρουσία του. Ηγέτης της Κυρίας, ο «Απάτσι» κατάφερε με τις εμφανίσεις του να αναδειχθεί τον Μάιο MVP της σεζόν 2013-14, συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό και φέτος όντας πρώτος σκόρερ της Serie A, ξεμπλόκαρε στην Ευρώπη και κατάφερε με τις εμφανίσεις του να επιστρέψει, μετά από απουσία τριών ετών, στην εθνική Αργεντινής. Η Μπόκα Τζούνιορς έχει πει επισήμως ότι τον θέλει από το προσεχές καλοκαίρι αλλά ο ίδιος, επίσης δημοσίως, ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει σίγουρα στο Τορίνο ως το 2016, όταν και λήγει το συμβόλαιο του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και ανανέωση.

ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ: Απλά Μιχαΐλοβιτς. Ο 45χρονος μετά την παρουσία σε Φιορεντίνα και Εθνική Σερβίας, τον Νοέμβριο του 2013 ανέλαβε την Σαμπντόρια και στο δεύτερο μισό του 2013-14 ξεκίνησε τη μεταμόρφωση των Μπλουτσερκιάτι. Εχοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη και στήριξη του τρελού προέδρου, Μάσιμο Φερέρο, ο Σίνισα είδε ουσιαστικά τη δουλειά του να φαίνεται στην αρχή του 2014-15. Χρησιμοποιώντας κυρίως 4-3-3 και σε κάποιες περιπτώσεις 4-3-1-2 και 3-5-2, έφερε την Σαμπ σε σημείο να παλεύει για την 3η θέση της Serie A και να έχει μόλις μία ήττα στον πρώτο γύρο (από την Ιντερ στο Μιλάνο με πέναλτι 1-0). Ο Σέρβος βάσει του υλικού και του μπάτζετ που έχει στα χέρια του έχει φτιάξει ένα σούπερ συμπαγές σύνολο που μοιάζει πολύ με τον χαρακτήρα του.

Η ΚΟΝΤΡΑ: Γιουβέντους-Ρόμα ήταν το πρώτο ματς του 2014 στην Serie A, Γιουβέντους-Ρόμα είναι και ένα «ματς» που διήρκεσε τελικά όλο τον χρόνο. Μετά από εκείνο το 3-0 στο Τορίνο, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν άλλες τρεις φορές και η πολεμική δεν έλειψε σε καμία από αυτές. Στο ματς κυπέλλου, στη Ρώμη, οι Τζαλορόσι επικράτησαν με 1-0 και οι Μπιανκονέρι είχαν να λένε για το γκολ του Πελούζο που ακυρώθηκε στο 0-0. Τον Μάιο, στην προτελευταία αγωνιστική, οι Τορινέζοι επικράτησαν (0-1) στο «Ολίμπικο» και τα αίματα άναψαν λόγω του πανηγυρισμού του Οσβάλντο. Ολα αυτά, φυσικά, δεν είναι τίποτα μπροστά σε όσα έγιναν τον Οκτώβιο, μετά το 3-2 στο Juventus Stadium... Μπιανκονέρι και Τζαλορόσι διεκδικούν το scudetto, θα αναμετηθούν και σε διπλό ημιτελικό κυπέλλου αν προχωρήσουν αμφότεροι ως εκεί και γενικά έχουν ήδη βάλει τις βάσεις για να είναι στην κατηγορία «η κόντρα» και στην ανασκόπηση του 2015...

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ: Πριν δύο χρόνια, ύστερα από διαδοχικές απολύσεις προπονητών από τον Μαουρίτσιο Τζαμπαρίνι, οι Ροζανέρι υποβιβάστηκαν στην Serie B. Ο πρόεδρος ήταν σίγουρος ότι η ομάδα θα επιστρέψει άμεσα και τον δικαίωσε με πανηγυρικό τρόπο. Με επίθεση φωτιά (Ερνάντες, Λάφερτι, Μπελότι, Ντιμπάλα) έκανε ρεκόρ πόντων στη δεύτερη κατηγορία (86) σπάζοντας τις επιδόσεις των Γιουβέντους, Κιέβο, Σασουόλο (85) και εξασφάλισε την άνοδο 7 αγωνιστικές πριν το φινάλε. Oι Σικελοί ήταν ξανά στην Serie A αλλά το ξεκίνημα ήταν άσχημο. «Δεν είμαστε ομάδα που παλεύει για την παραμονή» είχε πει ο Τζαμπαρίνι και το ότι δεν απέλυσε τον Μπέπε Ιακίνι του βγήκε σε καλό. Η Παλέρμο βρήκε ρυθμό και αποτελέσματα με το δίδυμο Ντιμπάλα-Βάσκες να πετάει φωτιές, βρέθηκε στο πρώτο μισό της βαθμολογίας και οι παίκτες έφτασαν σε σημείο να δηλώνουν ότι μάχονται για την έξοδο στην Ευρώπη.

ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ: Καμία άλλη ομάδα της Serie A δεν κατάλαβε τόσο έντονα, όσο η Πάρμα, τι σημαίνει η φράση «δύο όψεις»... Το πρώτο μισό του 2014 ήταν ονειρικό για την ομάδα του Ρομπέρτο Ντοναντόνι αφού κατάφερε να παραμείνει αήττητη για 19 αγωνιστικές και στο τέλος πήρε και το εισιτήριο για το Europa League. Δεν το χρησιμοποίησε ποτέ όμως... Τα προβλήματα άρχισαν από τον Ιούνιο με την απώλεια της Ευρώπης λόγω οικονομικών προβλημάτων και από εκείνο το σημείο το 2014 στράβωσε τόσο πολύ ώστε στο «Ενιο Ταρντίνι» να μετράνε ανάποδα τις μέρες για να φύγει και να έρθει το 2015. Οι Παρμέντσι έχουν κολλήσει στην τελευταία θέση, έχασαν και ένα βαθμό λόγω καθυστέρησης στις πληρωμές και γενικά όσο καλά τους πήγαν τα πράγματα στο πρώτο εξάμηνο του '14, τόσο στραβά τους πήγαν στο δεύτερο. Η αλλαγή του χρόνου, πάντως, τους βρίσκει με νέα διοίκηση και οι τιφόζι ελπίζουν ότι το 2015 θα φέρει χαμόγελα. Οπου «χαμόγελα», παραμονή...

THE ITALIAN JOB: Πιο... italian δεν γίνεται, αφού σε ολόκληρο το ρόστερ της Σασουόλο υπάρχουν μόλις τρεις μη Ιταλοί(Βρσάλικο, Τσισμπά, Ταϊντέρ). Οι Neroverdi βρέθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στα σαλόνια του calcio τη σεζόν 2013-14 και ο σχεδιασμός τους ήταν κόντρα στη συνήθη τακτική των ομάδων που θέλουν να σωθούν. Δεν πήραν παίκτες με εμπειρία, δεν επέλεξαν ξένους που θα βοηθούσαν βραχυπρόθεσμα και δεν έπαιξαν ταμπούρι. Δυσκολεύτηκε πολύ στην πρώτη της χρονιά, απέλυσε και ξαναπροσέλαβε τον Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο και αφού σώθηκε, φέτος είναι σαφώς πιο σταθερή. Με επιθετικό πλάνο και πολύ ταλέντο μπροστά με τους Μπεράρντι, Τζάτζα, Σανσόνε, αλλά και τους Κονσίλι στο τέρμα και Καναβάρο-Ατσέρμπι στην άμυνα κατάφερε να χτίσει ένα μεγάλο -για τα δεδομένα της- αήττητο σερί και στο πρώτο μισό του 2014-15 έχει καταφέρει να μην είναι μέσα στις ομάδες που παλεύουν για την αποφυγή του υποβιβασμού.

ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ: Την σεζόν 2011-12 οι Αντόνιο Κόντε και Μασιμιλιάνο Αλέγκρι είπαν διάφορα ο ένας για τον άλλον. Τότε, ο πρώτος ξεκινούσε να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του ως προπονητής της Γιουβέντους και ο δεύτερος ήταν δυνατός στον πάγκο της Μίλαν. Τον Ιούλιο του 2014, τελικά, η ζωή τα έφερε έτσι ώστε ο Κόντε να αρνείται να συνεχίσει το όνειρο του, με τον Αλέγκρι να παίρνει την θέση του! Το σοκ που ένιωσαν οι Γιουβεντίνοι αλλά και γενικά το ιταλικό ποδόσφαιρο με την ανακοίνωση της αποχώρησης του Κόντε στη δεύτερη μέρα της προετοιμασίας, έγινε μεγαλύτερο μία μέρα μετά με την ανακοίνωση της πρόσληψης του Αλέγκρι. Το «αυτά δεν γίνονται» αποδείχθηκε ακόμη μία φορά ότι δεν ισχύει και η ζωή συνεχίζεται για τους δύο προπονητές διαφορετικά από ό,τι περίμεναν όλοι. Ο Αλέγκρι αντί για φουρτούνες στο Τορίνο έχει βρει ηρεμία και στήριξη ενώ ο Κόντε αντί για στήριξη στην εθνική Ιταλίας έχει βρει δυσκολίες και έχει αρχίσει ήδη να φτιάχνει κλίμα για ενδεχόμενη αποτυχία στο Euro 2016...

ΤΟ ΣΙΡΙΑΛ: Πρέπει να ήταν το σίριαλ της Ευρώπης και όχι μόνο της Ιταλίας αυτό με τον 21χρονο εξτρέμ της Βερόνα, Χουάν Ιτούρμπε. Τη σεζόν 2013-14 έβγαλε μάτια με τη φανέλα της Ελλάς, η οποία έδωσε τα 15 εκατ. της ρήτρας στην Πόρτο (από την οποία τον είχε δανεικό) και τον αγόρασε. Είχε γίνει πλέον γνωστό ότι θα φύγει. Γιουβέντους και Μίλαν ήταν οι πρώτες που είχαν παίξει δυνατά για τον αριστεροπόδαρο Αργεντινό, όμως οι Ροσονέρι γρήγορα αποχώρησαν από το κόλπο. Αντίθετα, οι Μπιανκονέρι ήταν αυτοί που έφτασαν μία ανάσα στην απόκτησή του, πριν γίνει το δυναμικό μπάσιμο από την Ρόμα. Η ομάδα του Γκαρσία τα έδωσε... όλα και με 22 εκατ. ευρώ πήρε τον παίκτη και νίκησε στο επικοινωνιακό παιχνίδι κόντρα στην κύρια αντίπαλό της την τελευταία διετία. Αυτό που δεν κέρδισαν οι Τζαλορόσι ήταν την ποιότητά του μέσα στο γήπεδο, αφού στο πρώτο μισό της περιόδου 2014-15 δεν μπόρεσε να βρει ρυθμό, ούτε σταθερή θέση στην 11άδα και αν λάβει κανείς τον ντόρο που έγινε και το ποσό που δαπανήθηκε, ακόμα τουλάχιστον, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.

ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ: Οταν ο Βάλτερ Ματσάρι άφηνε την Νάπολι για να αναλάβει την Ιντερ, ήξερε ότι είχε μπροστά του την μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Τελικά δεν αποδείχθηκε ικανός να τα βγάλει πέρα και μάλλον γκρέμισε ό,τι έχτιζε 3,5 χρόνια στον ιταλικό νότο... Ο Ιταλός προπονητής δεν κατάφερε ποτέ να βάλει την σφραγίδα του στους Νερατζούρι, ή τουλάχιστον έβαλε μια σφραγίδα που δεν άρεσε σε κανέναν: Αυτή των συνεχόμενων αποτυχιών... Ο Ερικ Τοχίρ τον στήριξε όσο μπορούσε αλλά προκοπή δεν έβλεπε και τελικά τον Νοέμβριο αποφάσισε να τον απολύσει, χαρίζοντας στον Ματσάρι ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα. «Δεν λέω ότι είμαι ο καλύτερος προπονητής του κόσμου αλλά ζητάω σεβασμό γιατί, στο κάτω-κάτω, δεν απολύθηκα ποτέ σε καμία ομάδα», έλεγε σε μια συνέντευξη του τον Σεπτέμβριο. Δύο μήνες μετά, ανακάλυψε ότι όντως υπάρχει για όλα η πρώτη φορά... Ο Ματσάρι απολύθηκε, η Ιντερ έχασε έναν ολόκληρο χρόνο αφού δεν υπήρξε κάτι μέσα στο 2014 που να προκάλεσε χαρά στους τιφόζι.

ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ: Μπορεί η σημερινή Serie A να προκαλεί θλίψη με την ποιότητά της σε σχέση πους υπερπαίκτες του παρελθόντος, όμως συνεχίζει την παράδοση που τη θέση να βγάζει τρομερά ταλέντα που αύριο θα κάνουν μεγάλο βήμα στην καριέρα τους. Οταν πήγε στην Παλέρμο πριν δύο χρόνια, ο Πάουλο Ντιμπάλα είχε το προσωνύμιο 'la hoya' που σημαίνει 'το κόσμημα'. Σήμερα, ακόμα και αυτοί που δεν είναι κολλημένοι με το Campionato, έχουν καταλάβει το γιατί. Ο 21χρονος Αργεντινός έχει παίξει βασικός σε 16 ματς, έχει 7 γκολ και 6 ασίστ, έχει σπάσει και τα δοκάρια και έχει κάνει τον πρόεδρο των Ροζανέρι, Μαουρίτσιο Τζαμπαρίνι, να τρίβει τα χέρια του σκεπτόμενος πόσα ακριβά μπορεί να τον πουλήσει. Ο Ματέο Κόβατσιτς βρίσκεται από πέρυσι στην Ιντερ, όμως φέτος αρχίζει και λογίζεται ως παίκτης πρώτης γραμμής. Ο 20χρονος έχει ξεκινήσει σε 15 αγώνες με Ματσάρι και Μαντσίνι και έχει καθιερωθεί ως ο βασικός playmaker στο «Τζουζέπε Μεάτσα». Ο Κροάτης έχει δώσει 4 ασίστ και έχει πετύχει ένα από τα καλύτερα γκολ στη σεζόν κόντρα στην Λάτσιο και μαζί με τον Ικάρντι είναι οι παίκτες με τη μεγαλύτερη μεταπωλητική αξία.

Η ΜΑΤΣΑΡΑ: Πολύ πρόσφατα την είδαμε αυτή. Ηταν στην Ντόχα του Κατάρ, όπου μετακόμισε το Super Cup Ιταλίας. Η πρωταθλήτρια, Γιουβέντους, και η Κυπελλούχος, Νάπολι χόρεψαν... ταγκό αφού Κάρλος Τέβες και Γκονσάλο Ιγουαΐν πέτυχαν από δύο γκολ σε κανονική διάρκεια και παράταση. Οι Παρτενοπέι, που είχαν και δύο δοκάρια, ισοφάρισαν στο 118' με τον 'Πιπίτα' και έστειλαν την κούπα στη ρώσικη ρουλέτα. Εκεί, ο Μπουφόν με τις επεμβάσεις του έδωσε στην ομάδα του Αλέγκρι τρεις φορές τη δυνατότητα να κατακτήσει το τρόπαιο, όμως δεν έγινε έτσι και τελικά ο Ράφα Μπενίτεθ προσέθεσε στο βιογραφικό του ακόμα μία κούπα μετά από τελικό φτάνοντας τις δύο μέσα στο 2014.

ΑΤΑΚΑ: Η επιστροφή του Ζντένεκ Ζέμαν στους πάγκους, αναλαμβάνοντας την Κάλιαρι το καλοκαίρι, χαιρετίστηκε από την πλειοψηφία του ιταλικού Τύπου και όλοι περίμεναν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα. Ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του, ο Αρίγκο Σάκι, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι η Serie A θα γινόταν καλύτερη αν υπήρχαν 20 Ζέμαν αλλά καλό θα είναι αυτά να πάει να τα πει και τώρα στους Σάρδους, που έβλεπαν την Serie B να πλησιάζει με βήμα ταχύ... Αυτό, βέβαια, καθόλου δεν ενοχλούσε τον Λουτσιάνο Μότζι, ο οποίος περίμενε την κατάλληλη στιγμή και του δόθηκε μετά τη νίκη της Γιουβέντους με 3-1 στο «Σαν Ελία». Μια νίκη, που οδήγησε στην απόλυση του Τσέχου, με τον Lucky Luciano να την προαναγγέλει αμέσως μετά την λήξη με τον δικό του τρόπο: «Η απόλυση που έρχεται θα είναι η 10η στην καριέρα του Ζέμαν. Επιτέλους ράβει αστέρι...»!

ΤΟ ΔΡΑΜΑ: Μέσα στο 2014 η Νάπολι πανηγύρισε την κατάκτηση δύο τίτλων. Αρχικά το Coppa Italia και πριν λίγες μέρες το Supercoppa Italiana. Η χαρά που πήρε η πόλη όμως για αυτές τις δύο επιτυχίες, ήταν μικρότερη από τον θρήνο για τον Τσίρο Εσπόζιτο... Στις 3 Μαΐου, στη Ρώμη, λίγες ώρες πριν την έναρξη του τελικού κυπέλλου με την Φιορεντίνα, σε επεισόδια που γίνονται ο Ντανιέλε Ντε Σάντις, πρώην ηγετικό στέλεχος της Curva Sud της Ρόμα, αποφασίζει να χρησιμοποιήσει όπλο και πυροβολεί έναν 30χρονο οπαδό της Νάπολι. Για τις επόμενες 50 μέρες, ο Τσίρο έδωσε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή αλλά τελικά δεν τα κατάφερε, βυθίζοντας στο πένθος όχι μόνο τον ιταλικό νότο αλλά και όλη την χώρα... Η Νάπολι πήρε ένα κύπελλο που δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει και το ιταλικό ποδόσφαιρο δέχθηκε ένα ισχυρό χτύπημα.

Η ΦΑΣΗ: 14 Σεπτεμβρίου του 2014. Η Μίλαν εξαιτίας της αποβολής του Μπονέρα (58') παίζει με δέκα στο «Ενιο Ταρντίνι» με την Πάρμα , η οποία μόλις έχει μειώσει σε 3-4. Στο 79' ο Ζερεμί Μενέζ μυρίζεται γκολ και αφού καταλαβαίνει τη γκέλα που θα γίνει τσιμπάει τη μπάλα ανάμεσα από τον αμυντικό, κινείται παράλληλα με τη γραμμή -ο πορτιέρε, Μιράντε τον ακολουθεί- και με πλάτη στο τέρμα κάνει ένα τακουνάκι μοναδικής κλάσης υψώνοντας τη μπάλα ενώ βρισκόταν στο έδαφος και γράφοντας το 3-5. Με το γκολ αυτό η Μίλαν ουσιαστικά πήρε το ματς, αφού οι Παρμέντσι μείωσαν ξανά για το τελικό 4-5.

ΓΚΟΛ: Σουτ, ψαλιδάκια, τακουνάκια, σλάλομ... Τα 30 καλύτερα γκολ της Serie A για την σεζόν 2013-14 είναι στο παρακάτω βίντεο.

Ο ΑΝΙΚΗΤΟΣ: Μπορεί η Ιντερ να μην έχει την εικόνα και τα αποτελέσματα που θα ήθελε ο Ερικ Τοχίρ, έχει όμως κάτω από τα δοκάρια έναν πορτιέρε που θα τον ήθελαν οι περισσότερες μεγάλες ομάδες. Οταν ο Σαμίρ Χαντάνοβιτς απέκρουσε το πέναλτι του Λούκα Τόνι στον εντός έδρας αγώνα με την Βερόνα, έφτασε τις 5 σερί αποκρούσεις! Είχαν προηγηθεί οι φετινές στους Μαρσέλο Λαρόντο της Τορίνο και Μάρκο Σάου της Κάλιαρι, ενώ την περσινή σεζόν είχαν νικηθεί οι Μάξι Λόπες της Σαμπντόρια και Αντόνιο Κασάνο της Πάρμα. Ο Σλοβένος από τη σεζόν 2013-14 μέχρι σήμερα έχει πιάσει τα 6 από τα 9 που του έχουν εκτελέσει, περισσότερα από κάθε άλλον τερματοφύλακα στα 5 μεγαλύτερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Με την επέμβαση στον Τόνι, έφτασε τις 20 αποκρούσεις σε πέναλτι στην Serie A και βρίσκεται πέντε μακριά από το Νο1 όλων των εποχών στη σχετική λίστα, στην κορυφή της οποία βρίσκεται με 24 ο Τζανλούκα Παλιούκα. «Πιστεύω ότι σίγουρα θα σπάσει το ρεκόρ μου» σχολίασε ο τελευταίος.

LA LEGGENDA: Ενας από τους κορυφαίους σκόρερ των τελευταίων ετών στην Ευρώπη, έγραψε ξανά ιστορία στην Serie A τον Νοέμβριο του 2014. Λίγους μήνες αφού αποφάσισε να μην κρεμάσει τα παπούτσια του, ο Αντόνιο Ντι Νατάλε με γκολ σε βάρος της Κιέβο Βερόνα στην 400ή του εμφάνιση στην κορυφαία κατηγορία έφτασε τα 200 γκολ. Ο Τοτό έγινε ο 7ος παίκτης που φτάνει σε τέτοιο επίπεδο σκοραρίσματος μετά τους Πιόλα (274), Τότι (237), Νόρνταλ (225), Μεάτσα, Αλταφίνι (216), Μπάτζιο (205). Από τα 200 γκολ, ο 37χρονος έχει πετύχει 182 γκολ με τη φανέλα των Φριουλιάνι και έχει 18 με την Εμπολι. «Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπαίκτες και τους προπονητές με τους οποίους δούλεψα όλα αυτά τα χρόνια αλλά και τη γυναίκα, τα παιδιά και τους γονείς μου που με παρακολουθούν».

Στα 200 γκολ του Ντι Νατάλε στη Serie A, ο Λούκα Τόνι έχει να αντιπαρατάξει τα... 300 συνολικά στην καριέρα του! Στις 14 Δεκεμβρίου, στο εκτός έδρας ματς της Βερόνα με την Ουντινέζε, ο 37χρονος φορ βρήκε δίχτυα στο 45' και έφτασε τα 300, πανηγυρίζοντας το αναλόγως. Παγκόσμιος πρωταθλητής με την Ιταλία το 2006, ο Τόνι συνεχίζει να σκοράρει με την φανέλα της Ελλάς και έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει να το κάνει όσο νιώθει ότι αντέχει. Ακόμη κι αν σταματήσει... αύριο, όμως, το ποδόσφαιρο, μάλλον θα μπορεί να υποστηρίζει ότι η καριέρα του ήταν μια χαρά. Θα έχει και... 300 λόγους για να το στηρίξει αυτό.

IL GRECO: Υστερα από τρία χρόνια στην ΑΕΚ και δύο στον Ολυμπιακό, ο Κώστας Μανωλάς έκανε το τεράστιο βήμα στην καριέρα του. Αφού τον ήθελαν Γιουβέντους, Αρσεναλ και Βαλένθια, ο 23χρονος κεντρικός αμυντικός αποκτήθηκε από την Ρόμα και έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή όλων των εποχών για Ελληνα παίκτη, με τους Τζαλορόσι να δίνουν 13 εκατ. ευρώ συν δύο σε μπόνους. Ο Μανωλάς ήταν ο αντικαταστάτης του Μεχντί Μπενάτια, από την πρώτη μέρα έγινε βασικός από τον Ρούντι Γκαρσία στο «Ολίμπικο» και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία των Ρωμαίων στην άμυνα. Στο πρώτο μισό της σεζόν 2014-15 πήρε φανέλα βασικούς σε 13 αγώνες και έχει συμπληρώσει 1.133 λεπτά στο τερέν.

Προαγωγή, πάντως, δεν πήρε μόνο ο Κώστας Μανωλάς (από την Ελλάδα στην Ιταλία) αλλά και ο Παναγιώτης Κονέ. Μπορεί η Μπολόνια να υποβιβάστηκε στη Serie B αλλά οι εμφανίσεις του Ελληνα άσου ήταν τέτοιες ώστε η Ουντινέζε να τον εμπιστευθεί και να κάνει ό,τι χρειαστεί για να τον αποκτήσει. Αν κάποιος το θεωρεί υπερβολικό αυτό, ας σκεφτεί ότι οι Φριουλάνι έδωσαν 5 εκατ. ευρώ στους Ροσομπλού για να αποσπάσουν το «ΟΚ» και παράλληλα πρόσφεραν 5ετές συμβόλαιο στον Κονέ, ο οποίος είναι ο πιο σταθερός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Campionato τα τελευταία χρόνια. Στο «Φρίουλι», υπό τις οδηγίες του Αντρέα Στραματσιόνι, ο 27χρονος επιθετικός μέσος πήρε αμέσως θέση βασικού, άρχισε καλά την σεζόν, στη συνέχεια η απόδοση του έπεσε κάπως αλλά παραμένει πάντα στις βασικές επιλογές του προπονητή.

ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ: Στις 18 Μαΐου 2014, στο «Μπεντεγκόντι» της Βερόνα και με αντίπαλο την Κιέβο, ο Χαβιέρ Ζανέτι αγωνίστηκε για τελευταία φορά με την φανέλα της αγαπημένης του Ιντερ, βάζοντας τέλος σε μια ολόκληρη εποχή. Ο Αργεντίνος αποτέλεσε την πρώτη μεταγραφή του Μάσιμο Μοράτι το 1995 και από τότε είδε... 19 διαφορετικούς προπονητές στον πάγκο της ομάδας, ένιωσε πολλές πίκρες αλλά έζησε και μεγάλες χαρές, με αποκορύφωμα το treble του 2010. Μετά από 19 χρόνια, σχεδόν 900 συμμετοχές και προσφέροντας από διάφορες θέσεις, ο Ζανέτι αποφάσισε ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και αποχαιρέτισε τους τιφόζι της Ιντερ αλλά και αυτούς των αντιπάλων του, που τον ταύτισαν με την γενιά που καθιέρωσε το Campionato ως το καλύτερο πρωτάθλημα που υπήρξε ποτέ. Ο σπουδαίος Αργεντίνος, πάντως, παραμένει στην Ιντερ έχοντας πλέον τον τίτλο του αντιπροέδρου.

GRANDE VITORIA: Ακριβώς πριν ένα χρόνο, στην ανασκόπηση για το 2013, στη συγκεκριμένη κατηγορία υπήρχε το Σασουόλο-Ιντερ 0-7. Οι Νεροβέρντι, τελικά, δεν το πήραν το μάθημά τους και γι' αυτό, στην ανασκόπηση για το 2014, τους βρίσκουμε ξανά εδώ αφού στις 14 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής, έφαγαν και πάλι 7άρα από την Ιντερ! Απλά, αυτή τη φορά το κακό τους βρήκε στο «Μεάτσα» και όχι στην έδρα τους. Τρία έβαλε ο Ικάρντι, δύο ο Οσβάλντο και από ένα οι Κόβατσιτς και Γκουαρίν, με το ενδιαφέρον πλέον να εστιάζεται στο αν οι Νερατζούρι θα κάνουν το ίδιο πράγμα στην Σασουόλο και μέσα στο 2015.

Το 7-0, πάντως, το είδαμε σε ακόμη ένα ματς μέσα στο 2014. Στις 9 Νοεμβρίου, ανήμερα των 40ων γενεθλίων του Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, η Γιουβέντους έκανε δώρο στον παντοτινό αρχηγό της την ισοπέδωση της Πάρμα. Δύο γκολ ο Μοράτα, δύο ο Τέβες, δύο ο Μοράτα, ένα ο Λιχτστάινερ και κάπως έτσι οι Μπιανκονέρι πρόσφεραν ένα εφιαλτικό μεσημέρι στους Κροτσιάτι...

BACK IN THE CITY: Μετά από απουσία έξι ετών, ο Ρομπέρτο Μαντσίνι είναι και πάλι εδώ! Τον Ιούνιο του 2008, παρά την κατάκτηση του scudetto, ο Μάσιμο Μοράτι τον απέλυε λόγω των συνεχόμενων αποτυχιών στην Ευρώπη αλλά ήταν γραφτό να ξανασμίξει με τους Νερατζούρι. Μετά από μια επιτυχημένη θητεία στην Αγγλία και την Μάντσεστερ Σίτι, την οποία επανέφερε μετά από δεκαετίες στην κορυφή και την οποία οδήγησε στο ασύλληπτο 1-6 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και μετά από ένα λιγότερο επιτυχημένη πέρασμα από την Τουρκία και την Γαλατασαράι, στις 14 Νοεμβρίου άκουσε το «bentornato» από το calcio καθώς ανακοινώθηκε η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Ιντερ. Είτε συμπαθεί είτε όχι κάποιος τον «Μάντσιο», είτε τον θεωρεί καλό προπονητή είτε όχι, δεν μπορεί παρά να χαρεί που τον βλέπει ξανά στα ιταλικά γήπεδα.

ARRIVEDERCI: Δεν είναι λίγοι οι παίκτες που κατά καιρούς έχουν δηλώσει ότι το να βάλεις πολλά γκολ στην Ιταλία είναι πολύ πιο δύσκολο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Τα 22 του Τσίρο Ιμόμπιλε τη σεζόν 2013-14 ήταν βέβαιο ότι θα διέκοπταν την παρουσία του στην Τορίνο. Γκρανάτα και Γιούβε (κατείχε το 50% των δικαιωμάτων) μοιράστηκαν τα περίπου 20 εκατ. ευρώ που έδωσε η Ντόρτμουντ και ο ξανθομάλλης επιθετικός -αφού έπαιξε και στο Mundial με την Εθνική- αποχαιρέτισε την Serie A για χάρη της Bundesliga. Το ίδιο έκανε και ο Μάριο Μπαλοτέλι. Ο Super Mario είχε κλείσει τη σεζόν με 14 γκολ στο πρωτάθλημα σε μία κακή Μίλαν και στην Λίβερπουλ πίστευψαν ότι μπορεί να γεμίσει έστω σε κάποιο βαθμό τα παπούτσια του Λουίς Σουάρες. Η τιμή που πωλήθηκε ο 24χρονος ήταν 20 εκατ. ευρώ και τότε ο Βιέρι είχε πει ότι η κίνηση αυτή από τον Γκαλιάνι ήταν «το deal του αιώνα» θέλοντας να τονίσει ότι ένας προβληματικός παίκτης έφερε τόσα έσοδα. Μερικούς μήνες μετά, ο Μπόμπο έχει δικαιωθεί αφού ο Μπαλοτέλι δεν έχει ανοίξει ακόμα λογαριασμό στην Premier League.

FORZA ACERBI: Ισως ο κορυφαίος από τους campioni της σημερινής εποχής του calcio. Ο αριστεροπόδαρος κεντρικός αμυντικός της Σασουόλο μέσα στη χρονιά που ολοκληρώνεται νίκησε για δεύτερη φορά τον καρκίνο, επέστρεψε στα γήπεδα και στο βασικό σχήμα των Νεροβέρντι και έφτασε μέχρι την Εθνική Ιταλίας στην οποία κλήθηκε από τον Αντόνιο Κόντε. Με ατσάλινη θέληση, όντας πραγματικός μαχητής, ο Φραντσέσκο Ατσέρμπι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για κάθε αθλητή που αναγκάζεται να παλέψει τόσο σκληρά. Φέτος έχει 11 εμφανίσεις στην Serie A και ένα γκολ και με την παρουσία του έχει βοηθήσει στο 'δέσιμο' της άμυνας της Σασουόλο, που είναι άνετα εκτός της ζώνης του υποβιβασμού.

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ: Από την 1η αγωνιστική του 2014 μέχρι και την τελευταία, η Γιουβέντους ήταν σταθερά στην κορυφή (έχοντας συγκάτοικο για λίγες εβδομάδες), γεγονός που αποδεικνύει ότι και αυτή η χρονιά ήταν βασικά bianconera. Αυτή είναι η βασική αποχρωση στο Campionato την τελευταία τριετία και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνουν οι άλλες για να τερματίσουν την κυριαρχία της. Η Ρόμα, για παράδειγμα, αποφάσισε φέτος να ανεβάσει τον πήχη και να πει επισήμως ότι ο στόχος είναι το scudetto, δίνοντας συνέχεια στην περσινή 2η θέση. Συνέχεια στην περσινή πορεία της δίνει και η Νάπολι και γι' αυτό εγγυάται ο Ράφα Μπενίτεθ: Πάμε δυνατά στις νοκ άουτ διοργανώσεις, χάνουμε βαθμούς σχεδόν από όλους στο πρωτάθλημα...

Το πρωτάθλημα είναι η κύρια ασχολία της Μίλαν, αφού έμεινε εκτός Ευρώπης, με τον Φίλιπο Ιντσάγκι να έχει αναλάβει να επαναφέρει σταδιακά την ομάδα στα γνωστά επίπεδα της, τα οποία ψάχνει και η συμπολίτισσα Ιντερ. Ο Βάλτερ Ματσάρι δεν έδειχνε ικανός να τα βρει οπότε ο Ερικ Τοχίρ είπε να εμπιστευτεί τον Ρομπέρτο Μαντσίνι, ο οποίος έχει το know how από το παρελθόν. Στην Τοσκάνη ο Βιντσέντσο Μοντέλα προσπαθεί να σπάσει την κατάρα των τραυματισμών στην επίθεση για να καταφέρει στην τρίτη του σεζόν στη Φιορεντίνα να την επαναφέρει στο Champions League, το οποίο ονειρεύεται και η Λάτσιο, η οποία αθόρυβα έχει καταφέρει να βρεθεί στην 3η θέση. Στραβοπάτημα, πάντως, δεν έχει δικαίωμα να κάνει αφού υπάρχουν κάμποσες ομάδες που διεκδικούν το τελευταίο εισιτήριο για τα αστέρια, με την Γένοβα (Σαμπντόρια και Τζένοα) να είναι πιο δυνατή από ποτέ τα τελευταία χρόνια...

Γενικά, αν εξαιρέσουμε το δίδυμο Γιουβέντους-Ρόμα που δείχνει να είναι ένα επίπεδο πάνω, οι υπόλοιποι της πρώτης 10άδας δεν έχουν μεγάλες διαφορές και αυτό σημαίνει ότι θα δούμε ένα... δυνατό 2015. Για αυτό, όμως, έχουμε 365 μέρες μπροστά μας μέχρι να έρθει η ώρα για το επόμενο πόρισμα.

Μέχρι τότε, υγεία πάνω από όλα και forza ragazzi!

 

SERIE A Τελευταία Νέα