Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Η Βασίλισσα Ρεάλ και τα... βουνά από ρεκόρ

Νίκος Κικίδης
Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Η Βασίλισσα Ρεάλ και τα... βουνά από ρεκόρ

bet365

Το Μουντιάλ Συλλόγων επιστρέφει στις 12 Δεκεμβρίου με την πρεμιέρα Αλ Ιτιχάντ - Όκλαντ Σίτι και το Gazzetta σας καλεί για ένα οδοιπορικό στην ιστορία της διοργάνωσης.

Η αντίστροφη μέτρηση για το Μουντιάλ Συλλόγων ξεκίνησε, με την αναμέτρηση Αλ Ιτιχάντ - Όκλαντ Σίτι στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας να αποτελεί τη μεγάλη πρεμιέρα της διοργάνωσης (Δείτε αποκλειστικά σε ζωντανή μετάδοση με ελληνική περιγραφή τα ματς μέσω του Gazzetta, με τη χορηγία της Novibet).

Η Μάντσεστερ Σίτι κατεβαίνει για πρώτη φορά ως εκπρόσωπος της Ευρώπης μετά την παρθενική της κατάκτηση του Champions League, μόλις ένα χρόνο πριν ο θεσμός αλλάξει εντελώς μορφή και μετατραπεί σε ένα τουρνουά 32 ομάδων.

Με τις αλλαγές λοιπόν προ των πυλών το Gazzetta καταγράφει την ιστορία του Μουντιάλ Συλλόγων που γεννήθηκε με διαφορετικό όνομα πίσω στο 2000 και με... εξαίρεση ένα μικρό διάλειμμα στις αρχές του 21ου αιώνα συνεχίζει δυναμικά να κουρνιάζει κάθε χρόνο σε όλες τις άκρες της Γης.

Η γέννηση στις αρχές της χιλιετίας

Το Μουντιάλ Συλλόγων μας συστήθηκε πίσω στο 2000 ως Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων και πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία τον Ιανουάριο του 2000. Διεξήχθη παράλληλα με το Διηπειρωτικό Κύπελλο σε συνεννόηση της UEFA με την CONMEBOL και διοργανώνεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα της FIFA.

Την τετραετία 2001-2004 ωστόσο μπήκε... φρένο στις ορέξεις της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας και ο θεσμός δεν πραγματοποιήθηκε κυρίως λόγω της πτώχευσης της εταιρίας Sport International and Leisure, χορηγού της FIFA, προτού επιστρέψει δριμύτερος το 2005. Ένα χρόνο αργότερα το Διηπειρωτικό συγχωνεύθηκε με τη διοργάνωση και γεννήθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, το οποίο γνωρίζουμε και μέχρι σήμερα με τη συγκεκριμένη ονομασία.

Οι νικητές της διοργάνωσης

Μόλις έντεκα ομάδες μπορούν να φουσκώνουν τα στήθη τους με περηφάνια και να καυχιούνται πως έχουν κατακτήσει τη διοργάνωση. Πολυνίκης του θεσμού είναι η Ρεάλ Μαδρίτης με πέντε κατακτήσεις, ενώ ακολουθεί η Μπαρτσελόνα με τρεις. Ακολουθούν οι Μπάγερν Μονάχου και Κορίνθιανς με δυο τρόπαια, ενώ μια κατάκτηση μετρούν μια σειρά από ομάδες.

Από Αγγλία οι Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι έχουν καταφέρει να προσθέσουν το τρόπαιο στη συλλογή τους, όπως και οι δυο ομάδες του Μιλάνου, Μίλαν και Ίντερ. Από την πλευρά τους, Ιντερνασιονάλ και Σάο Πάολο κάθονται δίπλα στην Κορίνθιανς ως οι μοναδικές μη ευρωπαϊκές ομάδες που έχουν κατακτήσει το τρόπαιο, όλες τους από τη Βραζιλία.

Οι ομάδες που έχουν κατακτήσει το τρόπαιο:

Ρεάλ Μαδρίτης 5 (2014, 2016, 2017, 2018, 2022)
Μπαρτσελόνα 3 (2009, 2011,2015)
Μπάγερν 2 (2013,2020)
Κορίνθιανς 2 (2000, 2012)
Λίβερπουλ 1 (2019)
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1 (2008)
Τσέλσι 1 (2021)
Ίντερ 1 (2010)
Μίλαν 1 (2007)
Ιντερνασιονάλ 1 (2006)
Σάο Πάολο 1 (2005)

Σύστημα διεξαγωγής

Η διοργάνωση φιλοξενεί έξι ομάδες από κάθε ήπειρο πέραν της Ανταρκτικής (εννοείται) και διεξάγεται ετησίως τον Δεκέμβριο. Οι διαγωνιζόμενοι πρόκειται για τους νικητές των Champions League σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Ωκεανία, Νότια και Βόρεια Αμερική, με την πρωταθλήτρια της διοργανώτριας χώρας να συμπληρώνει τα νοκ-άουτ. Η τελευταία ξεκινά την πορεία της απέναντι στην πρωταθλήτρια Ωκεανίας, με τον νικητή να προκρίνεται στα προημιτελικά. Από εκεί και πέρα τα ζευγάρια χωρίζονται και όλες οι ομάδες μπαίνουν στην αρένα, μέχρι τον μεγάλο τελικό.

Τα ρεκόρ του Μουντιάλ Συλλόγων

  • Ο Κάρλο Αντσελότι έχει φτάσει τους τρεις τίτλους Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων ως προπονητής. Μετράει δυο κατακτήσεις ως προπονητής της Ρεάλ (2014,2022) και μια με τη Μίλαν (2007)
  • Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ο πιο επιτυχημένος σύλλογος στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων με πέντε τρόπαια
  • Ο Χουσεΐν Ελ Σαχάτ της Αλ Αχλί έγινε ο παίκτης με τις περισσότερες εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Έκανε την 12η του εμφάνιση στον αγώνα για την τρίτη θέση με τη Φλαμένγκο πίσω στο 2022
  • Σε ηλικία 35 ετών και 54 ημερών, ο Καρίμ Μπενζεμά το 2022 έγινε ο γηραιότερος παίκτης που σκόραρε στον τελικό της διοργάνωσης, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Φίλιπο Ιντζάγκι (34 ετών 129 ημερών) από το 2007
  • Ο Τόνι Κροος είναι ο πιο επιτυχημένος παίκτης στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων. Η επιτυχία του στο Μαρόκο τον οδήγησε να επεκτείνει το ρεκόρ του σε έξι νίκες σε ισάριθμους τελικούς
  • Η Όκλαντ Σίτι έχει κάνει περισσότερες εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Στο Μαρόκο έκανε την 10η εμφάνισή της. Αυτό το σύνολο θα ήταν μεγαλύτερο, αλλά έπρεπε να αποσυρθούν από τα τουρνουά του 2020 και του 2021 λόγω της πανδημίας του Covid- 19 και των σχετικών μέτρων καραντίνας που απαιτούσαν οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας
  • Η συμμετοχή της Αλ Χιλάλ στον τελευταίο τελικό έκανε την Σαουδική Αραβία τη 13η διαφορετική χώρα που έχει εκπροσωπηθεί στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων
  • Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο πρώτος σκόρερ με επτά γκολ στην ιστορία της διοργάνωσης, έχοντας σκοράρει ένα γκολ για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2008, ενώ τα υπόλοιπα έξι σημειώθηκαν με τη φανέλα της Ρεάλ. Ο Γκάρεθ Μπέιλ είναι ο επόμενος με έξι, με τους Σέζαρ Ντελγκάδο, Λιονέλ Μέσι και Λουίς Σουάρες να μετρούν από πέντε

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα