Σίνισα Μιχαΐλοβιτς: Το 5/5 κόντρα σε ελληνικές ομάδες και το γκολ κόντρα στον Παναθηναϊκό! (vids)

Νότης Χάλαρης
Σίνισα Μιχαΐλοβιτς: Το 5/5 κόντρα σε ελληνικές ομάδες και το γκολ κόντρα στον Παναθηναϊκό! (vids)

bet365

Ο Σίνισα Μιχαΐλοβιτς δεν είναι πλέον στη ζωή, σκορπώντας τη θλίψη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Εκτός από σπουδαίος προπονητής, ήταν και εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, όπου είχε αντιμετωπίσει συνολικά πέντε φορές ελληνική ομάδα.

Είναι από τις μορφές που έγραψαν ιστορία στον χώρο του ποδοσφαίρου και η απώλειά του αφήνει ένα πολύ σημαντικό κενό στο άθλημα. Ο Σίνισα Μιχαΐλοβιτς απεβίωσε σε ηλικία μόλις 53 ετών, προσφέροντας χιλιάδες πράγματα ως ποδοσφαιριστής και άλλα τόσα ως προπονητής, έχοντας φυσικά πολλά να δώσει ακόμα από την άκρη του πάγκου.

Το Gazzetta εστιάζει στην ποδοσφαιρική του καριέρα του, όπου εκτοξεύθηκε με Βοϊβοντίνα και Ερυθρό Αστέρα αλλά έγραψε ιστορία σε Ρόμα, Σαμπντόρια, Λάτσιο και Ίντερ, παίζοντας συνολικά 455 παιχνίδια με 69 γκολ και 55 ασίστ.

Ωστόσο ιδιαίτερο (ελληνικό) ενδιαφέρον, συλλέγουν οι συνολικά πέντε φορές κόντρα σε ελληνική ομάδα σε επίσημες διοργανώσεις όπου μετράει ισάριθμες νίκες και χωρίς να έχει παθητικό γκολ. Το τέρμα με τον Παναθηναϊκό, ο θρίαμβος κόντρα στον Πανιώνιο και η μάχη με τη Ξάνθη.

Παναθηναϊκός-Ερυθρός Αστέρας 0-2 (1992)

Παναθηναϊκός-Ερυθρός Αστέρας 0-2 (1992)

Ερυθρός Αστέρας-Παναθηναϊκός 1-0 (1992)

Ερυθρός Αστέρας-Παναθηναϊκός 1-0 (1992)

Πανιώνιος-Λάτσιο 0-4 (1999)

Πανιώνιος-Λάτσιο 0-4 (1999)

Λάτσιο-Πανιώνιος 3-0 (1999)

 Λάτσιο-Πανιώνιος 3-0 (1999)

Λάτσιο-Ξάνθη 4-0 (2002)

Λάτσιο-Ξάνθη 4-0 (2002)

Ήταν από τις χρονιές που το Κύπελλο Πρωταθλητριών (σημερινό Champions League) είχε ιδιαίτερο φορμάτ, στο οποίο ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη. Στον όμιλο ωστόσο έπεσε πάνω σε Σαμπντόρια, Ερυθρό Αστέρα και Άντερλεχτ. Ο πρώτος του ομίλου θα έπαιζε στον μεγάλο τελικό, όμως ο σερβικός σύλλογος του Μιχαΐλοβιτς δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στην ελληνική ομάδα. Στο πρώτο ματς, το «τριφύλλι» γνώρισε την ήττα με 2-0 χάρη στα δύο τέρματα του Πάντσεφ, με τον έμπειρο στόπερ να είναι βασικός.

Στη δεύτερη μάχη των δύο ομάδων, ο Μιχαΐλοβιτς ήταν και πάλι βασικός και ουσιαστικά εκείνος και οι συμπαίκτες του κόντραραν στα ίσια τη Σαμπντόρια για την κατάληψη της πρώτης θέσης. Ο έμπειρος αμυντικός ήταν ο... λυτρωτής για τον Ερυθρό Αστέρα καθώς ευστόχησε από τα έντεκα βήματα στο 53', νικώντας τον Βάντσικ. Στη συνέχεια ήταν από τους πρωταγωνιστές του αγώνα καθώς κράτησε το μηδέν. Βέβαια, στο φινάλε των ομίλων, η Σαμπντόρια ήταν εκείνος που πέρασε στον μεγάλο τελικό, όπου και έχασε με 2-0 από την Μπαρτσελόνα.

Η «χρυσή φουρνιά» της Λάτσιο είχε με μεγάλα γράμματα και το όνομα του Σίνισα Μιχαΐλοβιτς. Τη σεζόν 1998/99, ο ιταλικός σύλλογος σάρωσε στο Κύπελλο Κυπελλούχων και στα προημιτελικά βρέθηκε αντιμέτωπος με μία από τις εκπλήξεις από της διοργάνωσης, τον Πανιώνιο. Ο Μιχαΐλοβιτς και η παρέα του ήταν επιβλητική και καθάρισε την πρόκριση από το πρώτο ματς στην Ελλάδα. Δύο γκολ του Στάνκοβιτς, ένα του Νέντβεντ και ένα αυτογκόλ του Γαζή ήταν οι πρωταγωνιστές της νίκης στο συνολικό 4-0.

Όπως κύλησε το πρώτο παιχνίδι, έτσι κύλησε και το δεύτερο. Η Λάτσιο ήταν κυρίαρχη με τον Μιχαΐλοβιτς να είναι ξανά βασικός και να διατηρεί το μηδέν στην άμυνα για ακόμη μία φορά. Αυτή τη φορά, βέβαια, ο Πανιώνιος ήταν καλύτερος και κράτησε το «λευκό» 0-0 μέχρι το 70', όταν ο Νέντβεντ άνοιξε το σκορ και από εκεί και πέρα, ήρθε η... καταιγίδα. Ο ιταλικός σύλλογος διπλασίασε τα τέρματά του με τον Στάνκοβιτς και ολοκλήρωσε τη νίκη με 3-0 χάρη στο γκολ του Ντε λα Πένια.

Από τις λίγες εμφανίσεις της Ξάνθης στην Ευρώπη, ο Σίνισα Μιχαΐλοβιτς ήταν... πιστός στο ραντεβού του με ελληνική ομάδα. Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβρη του 2002, ο έμπειρος στόπερ ήταν βασικός στον πρώτο γύρο του UEFA Cup όταν η Λάτσιο φιλοξένησε την Ξάνθη στο Ολίμπικο. Μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου 45λεπτου, η ελληνική ομάδα αντιστεκόταν με τον καλύτερο τρόπο, όμως το γκολ του Μανφρεντίνι έφερε τα πάνω-κάτω. Στο δεύτερο μέρος, οι Ιταλοί βρήκαν τον δρόμο και για άλλα τρία τέρματα με τους Λόπεθ, Ιντζάγκι και Σέζαρ (4-0), κάνοντας τυπική διαδικασία τη ρεβάνς (0-0, δεν έπαιξε ο Μιχαΐλοβιτς).

@Photo credits: INTIME