Η ακροδεξιά Χάνσα Ρόστοκ, το αιματοβαμμένο ηλιοτρόπιο και το «ιδεολογικό κλάσικο» με την Ζανκτ Πάουλι

Η ακροδεξιά Χάνσα Ρόστοκ, το αιματοβαμμένο ηλιοτρόπιο και το «ιδεολογικό κλάσικο» με την Ζανκτ Πάουλι

bet365

Κατά τη διάρκεια του αγώνα της 2ης κατηγορίας της Γερμανίας, μεταξύ της Χάνσα Ρόστοκ και της Ζανκτ Πάουλι (2-0), οι οπαδοί της γηπεδούχου σήκωσαν ένα εμετικό πανό με τη λέξη «Lichtenhagen» και ένα ηλίανθο, γιορτάζοντας το πογκρόμ κατά αιτούντων άσυλο.

Ένα μεγάλο πανό με τη λέξη «Lichtenhagen» σε γοτθική γραφή κι ανάμεσα έναν ηλίανθο κρέμασαν οι οπαδοί της Χάνσα Ρόστοκ στο γνωστό ως «ιδεολογικό ντέρμπι» με την Ζανκτ Πάουλι. Ένα πανό φαινομενικά άκακο, μα με πολύ συγκεκριμένο συμβολισμό.

Από τις 22 Αυγούστου έως τις 24 Αυγούστου του 1992, έλαβαν χώρα βίαιες ξενοφοβικές επιθέσεις στην περιοχή Lichtenhagen του Ροστόκ Γερμανίας. Πρόκειται για τις χειρότερες επιθέσεις όχλων εναντίον μεταναστών στη μεταπολεμική Γερμανία.

Πέτρες και μολότοφ εκτοξεύτηκαν σε πολυκατοικία όπου διέμεναν αιτούντες άσυλο με τη συμμετοχή εκατοντάδων δεξιών εξτρεμιστών και περίπου 3.000 θεατών της γειτονιάς που στάθηκαν δίπλα τους, χειροκροτώντας τους. Το «Κεντρικό Καταφύγιο Προσφύγων» όπου έγινε η επίθεση βρισκόταν σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων γνωστό ως «Sunflower House» ή «Sunflower», λόγω των μεγάλων ηλίανθων που διακοσμούσαν τη μία πλευρά.

Με αυτή την αναφορά οι οπαδοί της Χάνσα είχαν σκοπό να προκαλέσουν τους παραδοσιακά αριστερούς οπαδούς του Ζανκτ Πάουλι. Η σύγκρουση μεταξύ των συλλόγων συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό και χρονολογείται από το 1993, όταν περίπου 400 νεοναζί από το Ρόστοκ προσπάθησαν να εισβάλουν στο μπλοκ οπαδών της Ζανκτ Πάουλι.

Έκτοτε, υπήρξαν τακτικές ταραχές στα παιχνίδια μεταξύ των συλλόγων. Το πανό είναι κάτι περισσότερο από μια τυχαία πρόκληση. Μετά το πογκρόμ στο Rostock Lichtenhagen, το οποίο θεωρείται η χειρότερη ρατσιστική εξέγερση στη μεταπολεμική ιστορία και είναι τώρα 30 ετών, πολλοί οπαδοί της Ζανκτ Πάουλι συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης με το ηλιοτρόπιο.

Παρά αυτή την ιστορία, οι οπαδοί του συλλόγου στα social media αρνούνται ότι το πανό έχει πολιτική σημασία.

Ωστόσο στο ίδιο παιχνίδι, ανέβηκε ακόμα ένα πανό με ξεκάθαρα ομοφοβικό/ τρανσφοβικό μήνυμα. «Το φύλο σου δεν έχει σημασία στο Wolgast! Εδώ είναι μόνο αγόρια και κορίτσια, άνδρες και γυναίκες»!

Η βάση των οπαδών του συλλόγου είναι γνωστή ως φασιστική, αλλά το διοικητικό συμβούλιο της ομάδας επί χρόνια επιτρέπει τη δράση τους ενώ σύμφωνα με το sportbuzzer.de ένα μέλος του εποπτικού συμβουλίου, λέγεται ότι συμμετείχε στον σχεδιασμό πολλών κορεό/πανό με ακροδεξιά μηνύματα και συμβολισμούς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα