Ρίνι Ντε Γκρόοτ: Ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον Ντεπάι μιλάει στο Gazzetta

Ρίνι Ντε Γκρόοτ: Ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον Ντεπάι μιλάει στο Gazzetta

Γιώργος Μανταίος
Ρίνι Ντε Γκρόοτ: Ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον Ντεπάι μιλάει στο Gazzetta

bet365

Ο Ρίνι ντε Γκρόοτ, ο άνθρωπος που ανακάλυψε σε ηλικία 12 ετών τον Μέμφις Ντεπάι, ο «αρχιτέκτονας» του οικοδομήματος youth scouting που έχει αποφέρει δεκάδες εκατομμύρια στην PSV Αϊντχόφεν, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο Gazzetta.

Ο Ολλανδός με 20 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της ανίχνευσης ταλέντων μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο αξιολογεί νέους ποδοσφαιριστές η PSV, για τις εγκαταστάσεις της, για τα αστέρια που έχουν αναδειχθεί, ενώ είπε πολλά ενδιαφέροντα και για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Ντε Γκρόοτ θεωρείται αυθεντία στο scouting νεαρών ποδοσφαιριστών και βρέθηκε πρόσφατα στη χώρα μας για να παρακολουθήσει τους προκριματικούς του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Κ17 που έγιναν στην Κατερίνη. Εκεί τον εντοπίσαμε και του αποσπάσαμε την υπόσχεση για μια εκ βαθέων ανάλυση.

Πόσο καλά θα πήγαινε η κουβέντα, φάνηκε από την πρώτη στιχομυθία μας:

- Κύριε Ντε Γκρόοτ, με ποιον τρόπο επιλέγει ποδοσφαιριστές η PSV για τις ακαδημίες της;
Έχετε μία εβδομάδα καιρό να σας τα εξηγήσω όλα;

Μετά τα γέλια που ακολούθησαν εκατέρωθεν, ο Ολλανδός επικεφαλής scouting εξήγησε:
Λοιπόν, ας εστιάσουμε στους βασικούς τομείς εργασίας. Είμαι 20 χρόνια στο τμήμα scouting της PSV και η διαδικασία αφορά ποδοσφαιριστές από 7 έως 20 ετών. Αυτό είναι το ηλικιακό φάσμα του youth scouting. Ανάλογα με το επίπεδο των τμημάτων μας, μπορεί να δώσουμε έμφαση σε διαφορετικές ηλικίες κάθε περίοδο. Ας πούμε μπορεί να υπάρξει έντονη δραστηριότητα άλλοτε για παίκτες 16 ετών, άλλοτε για 13. Εστιάζουμε σε διαφορετικά ηλικιακά γκρουπ, το κάθε ένα από τα οποία έχει διαφορετικό ειδικό συντονιστή. Άλλος για τις ηλικίες 7-12, άλλος για τις 12-16 και ένας τρίτος για τις 16-20

- Πόσα άτομα απασχολούνται στο τμήμα σας;
Έχω μαζί μου έξι επαγγελματίες συνεργάτες πλήρους απασχόλησης, ενώ το τμήμα scouting απασχολεί συνολικά περίπου 100 άτομα που πηγαίνουν ταξίδια σε όλον τον κόσμο, βλέπουν παίκτες και συντάσσουν αναφορές».

- Τα ταξίδια αυτά περιλαμβάνουν γενικό scouting ή εξειδικευμένο;
Ανάλογα με τη χώρα και τη δραστηριότητά της. Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ελλάδα. Από τη χώρα σας κοιτάζουμε ποδοσφαιριστές 14-15 ετών γιατί όπως γνωρίζετε λόγω των διεθνών κανονισμών, δεν μπορεί να γίνει μεταγραφή πριν συμπληρωθεί το 16ο έτος της ηλικίας τους. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να βλέπουμε πολύ μικρότερα παιδιά, αφού θα πρέπει να περιμένουμε πολλά χρόνια. Εάν κρίνουμε ότι ένας παίκτης ταιριάζει στο πλάνο μας, τότε τον καλούμε μαζί με την οικογένειά του στο Αϊντχόφεν για να δει τις εγκαταστάσεις και να πάρουν μία γεύση από την PSV και τον κρατάμε για δοκιμή για ένα διάστημα.

- Διακρίνετε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για εσάς στην Ελλάδα; Υπάρχει ταλέντο;
Ναι, πιστεύω ότι υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα. Έχω έρθει αρκετές φορές και έχω αναπτύξει σχέσεις με agents, αλλά και συλλόγους. Οι τομείς που έχουμε εστιάσει στη χώρα σας είναι δύο. Πρώτον ότι αποτελεί ιδανική πηγή ποδοσφαιριστών για τη θέση των κεντρικών μπακ, δηλαδή αριστερό ή δεξί στόπερ. Δεύτερον ότι υπάρχει πολύ ταλέντο στις ηλικίες 14-15 ετών καθώς δουλεύουν εξαιρετικά στον τομέα του scouting οι κορυφαίοι σύλλογοι και έχουν συγκεντρώσει ό,τι καλύτερο υπάρχει. Σιγά σιγά μαθαίνω ανθρώπους από τα club με τη βοήθεια κάποιων agents που έχω γνωρίσει.

- Έχετε ήδη report για παίκτες που σας ενδιαφέρουν;
Η λίστα μας περιλαμβάνει αρκετούς Έλληνες 14 εώς 19 ετών, αλλά εμείς θέλουμε τον special one, αναζητούμε κορυφαία ταλέντα. Νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε, είναι μία πρόκληση για την PSV.

- Εάν καταλήξετε σε αυτόν, πώς θα τον αποκτήσετε; Φαντάζομαι ότι για να είναι ο special one θα το έχουν καταλάβει ήδη και στην ομάδα του!
Σίγουρα τίποτα δεν θα γίνει εν κρυπτώ. Ποτέ δεν λειτουργούμε έτσι και δεν είναι στις προθέσεις μας να αρπάξουμε κάποιον παίκτη από το σύλλογό του. Επικοινωνούμε και θέλουμε τη συνεργασία, είμαστε ανοιχτοί και ζεστοί, αλλά ταυτόχρονα η συμπεριφορά μας χαρακτηρίζεται από την ευθύτητα και την διαφάνεια. Ένα club, όπως ας πούμε για παράδειγμα ο Ολυμπιακός, έχει τη δική του φιλοσοφία και στις ακαδημίες του υπάρχουν ταλέντα τα οποία ασφαλώς δεν θέλει να χάσει. Όμως πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις. Κοιτάζουμε τις πιθανότητες. Δεν επιδιώκουμε να ανταγωνιστούμε μία ελληνική ομάδα, αλλά να δείξουμε τι έχουμε να προσφέρουμε. Και πιστέψτε με, είναι πάρα πολλά!

Άρτιες εγκαταστάσεις και 285 εργαζόμενοι

- Να κάνουμε μία συζήτηση γύρω από αυτά. Ας πούμε για τις εγκαταστάσεις...
Καλύτερα να έρθετε εδώ, σας προσκαλώ, γιατί θέλουμε άλλη μία εβδομάδα για να σας τα πω και να σας τα δείξω όλα! Από πού να αρχίσουμε; Οκτώ γήπεδα με διαφορετικές επιφάνειες, υπερσύγχρονο fitness center, ξενώνες, family house, όλα αυτά αποτελούν υποδομές μόνο για την ακαδημία. Συνολικά, χωρίς φυσικά να συμπεριλαμβάνω το τμήμα scouting, στην ακαδημία μας εργάζονται 85 άτομα και περίπου 200 εθελοντές! Σας είπα, έχουμε τόσα να προσφέρουμε.

- Τα παιδιά που είναι αυτήν την περίοδο στις ακαδημίες σας από ποιες χώρες προέρχονται;
Μισό λεπτό, να μην ξεχάσω καμία! Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, Γερμανία, Βέλγιο, Μαυροβούνιο, Τσεχία, ΗΠΑ-που θεωρούμε ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο μέλλον στις ακαδημίες- Καναδάς. Όπως βλέπετε, δεν εστιάζουμε σε συγκεκριμένες χώρες. Το scouting εκτείνεται σε όλη την υφήλιο. Και φυσικά δεν περιοριζόμαστε μόνο σε top πρωταθλήματα. Σχετικά πρόσφατα, πήραμε και παίκτες από την Κύπρο και το Ισραήλ

- Όλους αυτούς τους έχετε δει live ή και από video;
Όλους τους βλέπουμε live. Κανέναν από video

- Ακόμα και τον Καναδό;
Τον Καναδό τον εντόπισα εγώ σε τουρνουά εθνικών ομάδων στις ΗΠΑ!

- Στη χώρα σας έχετε να ανταγωνιστείτε ακαδημίες όπως του Άγιαξ, που θεωρείται πρότυπο παγκοσμίως.
Σεβόμαστε απόλυτα τους ανταγωνιστές μας όπως ο Άγιαξ και η Φέγενορντ. Όμως νομίζω ότι είμαστε λίγο καλύτεροι στον ανθρώπινο, στον προσωπικό τομέα. Δίνουμε περισσότερες ευκαιρίες στο παιδί και την οικογένειά του. Αν δείτε καθαρά γεωγραφικά τη χώρα μας, θα διαπιστώσετε ότι εμείς επιλέγουμε από πολύ μικρότερη αγορά σε σχέση με την ευρύτερη περιφέρεια του Άμστερνταμ ή του Ρότερνταμ. Άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, πολύ έξυπνοι και να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή μέριμνα για το παιδί και την οικογένειά του. Οι ειδικοί μας είναι έτοιμοι να λύσουν όλα τα προβλήματα και να προβούν σε όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις όπως για παράδειγμα το σχολείο, στο οποίο δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση. Νοοτροπία μας είναι ότι εφόσον το παιδί είναι χαρούμενο, είναι όλοι χαρούμενοι και έτσι έρχεται η βελτίωση και η ποδοσφαιρική του ανάπτυξη.

- Σε καθαρά επαγγελματικό επίπεδο, ποιος είναι ο στόχος;
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην πρώτη ομάδα 9 ποδοσφαιριστές που προέρχονται από τα τμήματα υποδομής, 5 εκ των οποίων τους έχουμε από πολύ μικρή ηλικία. Στόχος μας είναι το 50% του ρόστερ να προέρχεται από το πρόγραμμα youth scouting. Επίσης θέλουμε να πουλάμε έναν τέτοιο παίκτη κάθε χρόνο, κάτι που έχουμε καταφέρει τις δύο τελευταίες σεζόν με τον Μπέργκβαϊν στην Τότεναμ και τον Μάλεν στην Ντόρτμουντ . Ένας άλλος στόχος είναι, από τους ποδοσφαιριστές ηλικίας 16-18 ετών που υπογράφουν το πρώτο τους συμβόλαιο με την PSV, τουλάχιστον το 80% να παίξει ποδόσφαιρο επαγγελματικά. Να βιοπορίζεται, δηλαδή, από το ποδόσφαιρο. Όπως βλέπετε, είναι μια στρατηγική με μακρύ ορίζοντα.

Η ανακάλυψη του Ντεπάι

- Ποια θα λέγατε ότι είναι η μεγαλύτερη επιτυχία σας;
Είναι αρκετοί οι παίκτες που έχουν φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο και δεν θα ήθελα να μιλήσω ξεχωριστά για κάποιον γιατί είναι άδικο για τους άλλους. Χρονικά πάντως, ο πρώτος ο οποίος έφτασε σε top επίπεδο ήταν ο Μέμφις Ντεπάι τον οποίο ανακαλύψαμε το 2006. Αυτόν θεωρούμε ως την πρώτη μεγάλη επιτυχία. Δεν ανήκει σε εμένα αποκλειστικά, αλλά σε ολόκληρο τον οργανισμό και το τμήμα scouting.

- Πότε να περιμένουμε την επόμενη επίσκεψή σας;
Είναι πολύ ενδιαφέρον για εμάς το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά νομίζω ότι και τους Έλληνες θα πρέπει να τους ενδιαφέρει πολύ η PSV Αϊντχόφεν. Αυτό που θέλω να πω είναι πως δεν θα γίνουν όλα μέσα σε μία μέρα, εμείς παραμένουμε συγκεντρωμένοι στα ταλέντα που υπάρχουν στην Ελλάδα και συνεχίζουμε να δημιουργούμε επαφές με ανθρώπους του ποδοσφαίρου. Ήμασταν στη χώρα σας στα τέλη του προηγούμενου μήνα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U17 και είδαμε πάρα πολλούς αγώνες και από τα τμήματα υποδομών. Τώρα για το Ευρωπαϊκό U19 επιλέξαμε άλλη χώρα να επισκεφτούμε, όμως έχουμε ανθρώπους να μας ενημερώνουν για όσα συμβαίνουν και στην Ελλάδα. Και φυσικά θα έλθουμε ξανά σύντομα.

Η απόσβεση των τελευταίων χρόνων

Η μεταγραφή του Μέμφις Ντεπάι το 2015 ήταν το χρονικό σημείο εκείνο στο οποίο άρχισε να αποδίδει η μακροπρόθεσμη στρατηγική του τμήματος scouting των Ακαδημιών της Αϊντχόφεν. Μέχρι τότε, είχαν γίνει κάποιες καλές πωλήσεις, όμως από τη στιγμή που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδωσε 34 εκατομμύρια «ζεστά» για τον –τότε- 21χρονο, η PSV άρχισε να μετατρέπεται σε club ανάδειξης και πώλησης σπουδαίων ποδοσφαιριστών.
Έτσι, παρουσιάζει αξιοσημείωτη συνέπεια στα έσοδα που αποφέρουν παίκτες που αναδείχθηκαν από τις ακαδημίες της, τα τελευταία χρόνια.

  • 2015 Ιούλιος Μέμφις Ντεπάι 21 Μάντσεστερ Γ. 34.000.000
  • 2018 Ιανουάριος Γιούργκεν Λοκάντια 25 Μπράιτον 17.000.000
  • 2018 Ιούλιος Τζόσουα Μπρένετ 24 Χόφενχαϊμ 3.500.000
  • 2020 Ιανουάριος Στέφεν Μπέργκβάιν 24 Τότεναμ 30.000.000
  • 2020 Αύγουστος Σαμ Λάμερς 23 Αταλάντα 7.000.000
  • 2021 Ιούλιος Ντόνιελ Μάλεν 22 Ντόρτμουντ 30.000.000

Πάνω από 250.000.000 έσοδα από μεταγραφές

Όλα τα παραπάνω αφορούν μόνο ποδοσφαιριστές που είχαν αποκτηθεί από την PSV στο ηλικιακό φάσμα του youth scouting (7-20 ετών) όπως το περιέγραψε ο Ντε Γκρόοτ. Στο ίδιο διάστημα έγιναν κι άλλες πολυδάπανες πωλήσεις, όπως του Τζέφρι Μπρούμα τον οποίο η Αϊντχόφεν είχε αποκτήσει σε ηλικία 22 ετών (2013) από την Τσέλσι έναντι 3,5 εκατομμυρίων και τρία χρόνια αργότερα (Ιούλιος 2016) τον πούλησε 11,5 στη Βόλφσμπουργκ. Στην ίδια ηλικία αποκτήθηκε ο Μεξικανός Ίρβινγκ Λοσάνο από την Πασούκα έναντι 7.500.000 το 2017 και πουλήθηκε 35.000.000 στη Νάπολι το 2019!

Αν προστεθούν όλες οι πωλήσεις των τελευταίων έξι ετών, τα έσοδα του συλλόγου ξεπερνούν τα 250.000.000 ευρώ. Οι 12 «οκταψήφιες» -αυτές δηλαδή που ξεπέρασαν τα 10.000.000- είναι οι εξής:

  1. Έρβινγκ Λοζάνο 19/20 Νάπολι 35.000.000
  2. Μέμφις Ντεπάι 15/16 Μάντσεστερ Γ. 34.000.000
  3. Στίβεν Μπέργκβαϊν 19/20 Τότεναμ 30.000.000
  4. Ντόνιελ Μάλεν 21/22 Ντόρτμουντ 30.000.000
  5. Χεορχ. Βαϊνάλντουμ 15/16 Νιούκαστλ 20.000.000
  6. Γιούργκεν Λοκάντια 17/18 Μπράιτον 17.000.000
  7. Ντάβι Πρέπερ 17/18 Μπράιτον 13.000.000
  8. Ντενζέλ Ντάμφρις 21/22 Ίντερ 12.500.000
  9. Λούουκ Ντε Γιονγκ 19/20 Σεβίλλη 12.500.000
  10. Ανχελίνιο 19/20 Μάντσεστερ Σ. 12.000.000
  11. Τζέφρι Μπρούμα 16/17 Βόλφσμπουργκ 11.500.000
  12. Σαντιάγκο Άριας 18/19 Ατλέτικο Μαδρ. 11.000.000
 

Τελευταία Νέα