Κάλαϊτζιτς στο Gazzetta: «Κύριος στόχος της Παναχαϊκής η άνοδος»

Κάλαϊτζιτς στο Gazzetta: «Κύριος στόχος της Παναχαϊκής η άνοδος»

Newsroom
Κάλαϊτζιτς στο Gazzetta: «Κύριος στόχος της Παναχαϊκής η άνοδος»

bet365

Ο 43χρονος Σέρβος προπονητής της Παναχαϊκής μας μίλησε για την εμπειρία του στα Ελληνικά γήπεδα καθώς και για τις αναμνήσεις του από το εξωτερικό.

Συνέντευξη στον Θάνο Ζιάκα

Βρίσκεται για λίγο παραπάνω από ένα μήνα στον πάγκο της πατρινής ομάδας και κοιτάει την άνοδο στη Football League. Ο Ζέλικο Κάλαϊτζιτς γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1978 στο Βελιγράδι και ξεκίνησε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο στα 10 του. Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του τα πέρασε στις Σέρβικες Χάιντουκ Μπέογκραντ και Ζεμούν. Στη συνέχεια αγωνίστηκε για δύο χρόνια στην Ισπανία με τις φανέλες των Βιγιαρεάλ και Λογρονιές, τα δυσκολότερα χρόνια της καριέρας του όπως παραδέχτηκε. Έπειτα επέστρεψε στη Σερβία από το 2000 μέχρι το 2008 ενώ υπήρχε ένα σύντομο διάστημα έξι μηνών που πέρασε δανεικός στη Νότια Κορέα. Το καλοκαίρι του 2008 πήρε μεταγραφή στη Καβάλα και βοήθησε την ομάδα του να ανέβει στη Super League στον πρώτο του χρόνο.

Ακολούθησε ο ΟΦΗ και πήρε την άνοδο και με τη κρητική ομάδα. Στη πρώτη του θητεία στον ΟΦΗ έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του κυππέλου και έκανε καλές εντυπώσεις. Μετά από δύο χρόνια στον «όμιλο» συνέχισε τη καριέρα του στη Κρήτη, αυτή τη φορά με τον Πλατανιά ενώ επέστρεψε στον ΟΦΗ για να κλείσει εκεί τη καριέρα του και έφτασε στον ημιτελικό του κυππέλου για άλλη μια φορά.

Δύο χρόνια μετά το τέλος της καριέρας του επέστρεψε στο χώρο του ποδοσφαίρου ως προπονητής και ανέλαβε την U19 ομάδα της Μπρόνταρατς από το 2017 μέχρι το 2020. Τον Μάρτιο του 2021 γύρισε πίσω στη Ζεμούν, όπου είχε αγωνιστεί συνολικά έξι χρόνια, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι τον Αύγουστο. Τώρα με τη ΠαναχαΪκή ελπίζει πως θα οδηγήσει την ομάδα του στην άνοδο, κάτι που έχει καταφέρει δύο φορές ως ποδοσφαιριστής.

Ποιος ήταν ο παράγοντας που σας έκανε να ασχοληθείτε με το ποδόσφαιρο;
Όταν ήμουν 10 ξεκίνησα να πηγαίνω σε έναν τοπικό σύλλογο στο Βελιγράδι, δεν υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος γιατί, απλά ήθελα να ασχοληθώ με κάτι.

Πιστεύατε ότι θα γινόσασταν προπονητής μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής σας καριέρας;
Ναι, το ήθελα πολύ και το είχα πάρει απόφαση από τα χρόνια στον ΟΦΗ και με ενδιέφερε αυτός ο ρόλος. Στις τελευταίες σεζόν στον ΟΦΗ κρατούσα σημειώσεις από τις προπονήσεις.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας τρόπος παιχνιδιού;
Επιθετικά με πολλές πάσες, αλλά αυτό διαφέρει αναλόγως του αντιπάλου.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη νέα σεζόν;
Η ΠαναχαΪκή είναι μία μεγάλη ομάδα και θέλουμε πάντα να νικάμε, τώρα στη Γ' Εθνική ο στόχος είναι να ανέβουμε, θέλει δουλειά και υπομονή για να επιτευχθεί αυτό, βήμα βήμα πιστεύω θα τα καταφέρουμε.

Είναι σημαντική η απώλεια του Κοτσόκολου;
Φυσικά, μάθαμε ότι έπαθε ρήξη χιαστών και είναι μεγάλη ατυχία για εμάς, δυστυχώς συμβαίνουν αυτά αλλά πιστεύω πως θα επιστρέψει πιο δυνατός από πριν. Για τρίτη φορά μένει άτυχος και εύχομαι να γίνει καλά σύντομα.

Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις ως προπονητής στην Ελλάδα;
Όταν ήρθα ήξερα πως η Παναχαϊκή είναι μια μεγάλη ομάδα με ιστορία και πολλούς φιλάθλους, πιστεύω δεν αξίζει να είναι στη Γ' Εθνική. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και ανυπομονώ για το μέλλον. Αυτή η πόλη αξίζει να έχει ομάδες στη Super League.

Ήταν δύσκολη η απόφασή σας να φύγετε από τη Σερβία και να επιστρέψετε στην Ελλάδα;
Όχι και τόσο, ήθελα να γυρίσω στην Ελλάδα, η Παναχαϊκή μου έδωσε την ευκαιρία. Από τη Σερβία ετοιμαζόμουν για την επιστροφή μου.

Έχοντας αγωνιστεί εδώ από το 2008 μέχρι το 2015, βλέπετε διαφορές μεταξύ του τότε ποδοσφαίρου και του τωρινού;
Το ποδόσφαιρο συνεχώς αλλάζει, οικονομικά και αγωνιστικά σε όλο το κόσμο, το επίπεδο διαφέρει. Αυτό που μου αρέσει είναι πως η Super League έχει καλά οργανωμένες μικρότερες ομάδες που ανεβάζουν το επίπεδο.

Ποια ήταν η εμπειρία σας από τις μέρες ως παίκτης στην Ελλάδα;
Όταν ήρθα ήμουν στη Β' Εθνική με τη Καβάλα και ανεβήκαμε κατηγορία στον πρώτο χρόνο, μετά πήγα στον ΟΦΗ που εκεί πέρασα τα περισσότερα χρόνια στην Ελλάδα. Η άνοδος που πετύχαμε και οι δύο φορές που φτάσαμε στα ημιτελικά του κυππέλου έκαναν τη διαφορά. Εκεί έκανα τα καλύτερα μου χρόνια.

Έχετε περάσει από Σερβία, Ισπανία και Νότια Κορέα πριν φτάσετε εδώ, ποια είναι η εμπειρία σας από αυτά τα πρωταθλήματα;
Στην Ισπανία έπαιζα για δύο χρόνια, το επίπεδο ήταν πολύ απαιτητικό και οι παίκτες ήταν όλοι πολύ καλοί. Μπορώ να πω πως δεν ήμουν έτοιμος να αγωνιστώ εκεί αλλά αυτά τα δύο χρόνια με βοήθησαν με τη καριέρα μου. Στη Νότια Κορέα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Κάθε ομάδα δικαιούταν να έχει μέχρι τρεις ξένους στο ρόστερ της και τα παιχνίδια είχαν όλα γρήγορο ρυθμό και διέφεραν από τον υπόλοιπο κόσμο.

Υπήρξε κάποιος συμπαίκτης που σας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση;
Στην Ισπανία είχα συμπαίκτες όπως ο Αλμπέλντα και ο Πάλοπ. Ήταν τρομεροί.

Είχατε κάποιον αγαπημένο προπονητή;
Στον ΟΦΗ το 2011 πετύχαμε καλά αποτελέσματα, νικήσαμε Ολυμπιακό και ΑΕΚ εκείνη τη χρονιά. Ο Αναστόπουλος μας είχε βοηθήσει πάρα πολύ.

Η Σερβία έχει μία από τις καλύτερες φουρνιές της των τελευταίων ετών, πιστεύετε πως έχει πιθανότητες να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύππελο;
Φυσικά, η Σερβία πιστεύω ξεκίνησε πολύ καλά τα προκριματικά και τώρα που ήρθε ο Στόικοβιτς που είναι μεγάλο όνομα πολλά πράγματα άλλαξαν προς το καλό. Πιστεύω πως έχουμε καλές πιθανότητες να τα καταφέρουμε.

Είχατε κάποιο είδωλο όταν ήσασταν μικρός;
Ο Στόικοβιτς που ήταν μεγάλος παίκτης τότε και φυσικά ο Μαραντόνα!

Τέλος, ποια ομάδα πιστεύετε πως θα κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ;
Δεν έχω κάποιο φαβορί ούτε αγαπημένη ομάδα. Είναι μια διοργάνωση με το υψηλότερο επίπεδο και τη βλέπω κυρίως για προπονητικούς λόγους.

@Photo credits: Facebook: Παναχαϊκή FC 1891
 

Τελευταία Νέα