Το άμεσο ντεμπούτο Εμμανουηλίδη δείχνει πόσο τον ήθελαν στη Βέιλε

Το άμεσο ντεμπούτο Εμμανουηλίδη δείχνει πόσο τον ήθελαν στη Βέιλε

Το άμεσο ντεμπούτο Εμμανουηλίδη δείχνει πόσο τον ήθελαν στη Βέιλε

bet365

Ο Γιώργος Μανταίος γράφει για την σφοδρή επιθυμία της δανέζικης ομάδας να αποκτήσει τον Έλληνα εξτρέμ.

Για τον Δημήτρη Εμμανουηλίδη η σεζόν 2021/22 θα ήταν ούτως ή άλλως κομβική. Δεν τον πήραν δα και τα χρόνια, ούτε τα 21 δεν έχει κλείσει, όμως προέρχεται από δυο διαδοχικές αναποδιές: τις ελάχιστες συμμετοχές με τη Φορτούνα Σιτάρντ και την απροθυμία του Γιοβάνοβιτς να τον συμπεριλάβει στις βασικές επιλογές στον Παναθηναϊκό. Το επόμενο βήμα θα έπρεπε να γίνει με τεράστια προσοχή και απόλυτη προσήλωση στο «αύριο» του παίκτη. Η Βέιλε φαίνεται ότι πληροί της προδιαγραφές να αποτελέσει την εξέδρα εκτόξευσης για τον «πυραυλοκίνητο» εξτρέμ. Μόλις 48 ώρες μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής, ο διεθνής με την εθνική Ελπίδων έκανε τη Δευτέρα (26/7) το ντεμπούτο του στη Superligaen της Δανίας, αγωνιζόμενος στο τελευταίο δεκάλεπτο της εκτός έδρας ήττας (1-0) από τη Σοντερίσκιε.

Το Gazzetta αναλύει τα δεδομένα της μεταγραφής του στον σύλλογο της Δανίας.

Υπήρξαν προτάσεις από την Ελλάδα, από ομάδα της Αυστρίας, αλλά και από τη Φορτούνα Σιτάρντ η οποία το διάστημα Φεβρουάριος-Μάιος 2021 του έδωσε όλα κι όλα 80 λεπτά συμμετοχής. Παρόλα αυτά ήθελε να τον αγοράσει και να τον χρησιμοποιήσει ως βασικό πλέον, ειδικά από τη στιγμή που χειρουργήθηκε ο Λισάντρο Σεμέντο, πρώην παίκτης του ΟΦΗ και ηγέτης της Φορτούνα με 34 συμμετοχές, 9 γκολ, 5 ασίστ στην περσινή Eredivisie. Οι Ολλανδοί χρειάζονταν απεγνωσμένα εξτρέμ και στράφηκαν ξανά στον «Μανού», όμως δεν τα βρήκαν με τον Παναθηναϊκό στα payments (δόσεις). Έτσι, αυτή η επιλογή διαγράφηκε από τη λίστα. Όπως διαγράφηκε και το ενδεχόμενο παραμονής στον Παναθηναϊκό, όταν στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους του, έγινε ξεκάθαρο πως ο παίκτης δεν βρισκόταν στις πρώτες επιλογές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Συνεπώς πάρθηκε η απόφαση ο παίκτης να μην ακολουθήσει την αποστολή στην Ολλανδία, αλλά να αναζητήσει ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του.

Ο 21χρονος επιθετικός διένυε τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του κι αυτό δυσχέραινε τις προσπάθειες. Ακόμα κι αν τον ήθελε ένα club, γιατί να πληρώσει μετρητά στον ΠΑΟ, όταν σε έξι μήνες θα είχε το δικαίωμα να τον κλείσει δωρεάν; Η αισιόδοξη ανάγνωση αυτού του δεδομένου, όμως, έδειχνε ότι η ομάδα που θα ενδιαφερόταν πραγματικά, θα πόνταρε πολλά επάνω του, όπως και έγινε. Άλλωστε μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που κλείνει τα 21 τον Οκτώβριο και στις τρεις σεζόν της επαγγελματικής του καριέρας παρουσιάζεται συνεπέστατος: 4 γκολ το 2018/19 με τον Παναθηναϊκό, 6 το 2019/20 με τον Πανιώνιο, αλλά και δύο (ένα με τους «πράσινους», ένα με τη Φορτούνα) σε ελάχιστα λεπτά συμμετοχής το 2020/21. Ακόμα και στην κακή του σεζόν, δηλαδή, πάντα βρίσκει τρόπο να σκοράρει.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που υπήρξε μεγάλη ζήτηση και έντονος προβληματισμός για να γίνει η ιδανική επιλογή. Οι εκπρόσωποί του, οι agents Γαλαριώτης, Δανιάς της Sports Action έκλεισαν το deal με τη Βέιλε έχοντας ως πρώτο μέλημα να βρεθεί το κατάλληλο περιβάλλον που θα διασφαλίσει τις ανάλογες ευκαιρίες ανέλιξης στον παίκτη. Και μέχρι στιγμής τα δεδομένα της μεταγραφής δείχνουν ότι η παραμονή του Εμμανουηλίδη στη Δανία, στη χερσόνησο της Γιουτλάνδης, δεν θα έχει την παραμικρή σχέση με την εμπειρία του στην Ολλανδία.
Τι είναι το σημαντικότερο για ένα νεαρό ποδοσφαιριστή, όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα; Ούτε τα χρήματα, ούτε το όνομα της ομάδας. Αυτό που προέχει είναι να παίζει! Έτσι, καθοριστικός παράγοντας στην ολοκλήρωση του deal ήταν η εκπεφρασμένη επιθυμία των Δανών προς τον ίδιο τον παίκτη. Μιλώντας τόσο με τον προπονητή Κάριτ Φαλκ όσο και με το νέο τεχνικό διευθυντή Γιόχαν Σάνταλ, ο Εμμανουηλίδης διαπίστωσε την αποφασιστικότητα του club να επενδύσει πάνω του και να τον μετατρέψει σε πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο. Του εξήγησαν ότι τον χρειάζονται για να βοηθήσει άμεσα την ομάδα, να πάρει παιχνίδια στα πόδια του και, εάν καταφέρει, να εξελιχθεί και να φέρει κέρδος στον σύλλογο με μελλοντική πώληση.

Όλα αυτά αποτυπώθηκαν και στην πρόταση προς τον Παναθηναϊκό: 400.000 μετρητά για το 75% των δικαιωμάτων του, που σημαίνει ότι οι «πράσινοι» κρατούν το 25% ως ποσοστό μεταπώλησης. Το ποσό αυτό ήδη κατατάσσει το νεαρό Έλληνα στην τέταρτη θέση των πιο ακριβών μεταγραφών στην Ιστορία της Βέιλε, ενός από τους πιο επιτυχημένους συλλόγους της Δανίας με 5 πρωταθλήματα και 6 κύπελλα. Παράλληλα, έγινε ένας από τους ελάχιστους Έλληνες ποδοσφαιριστές που έφεραν χρήματα στον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια.

Το project είναι άκρως ελκυστικό. Ο παίκτης πηγαίνει σε μία χώρα που τελευταία βρίσκεται ολοένα και περισσότερο στο ραντάρ του scouting κορυφαίου επιπέδου. Η Δανία παράγει ποδοσφαιριστές, φάνηκε πρόσφατα στο EURO 2020, η Σκανδιναβία γενικά αρέσει πολύ, συνεπώς ο προορισμός είναι ιδανικός.
Οι αποδοχές του υπερδιπλασιάστηκαν, ενώ ο σύλλογος του παρέχει από την πρώτη στιγμή όλα όσα χρειάζεται για να κοιμάται τα βράδια ήσυχος και να παραμένει αφοσιωμένος αποκλειστικά στο ποδόσφαιρο. Οι εγκαταστάσεις είναι εξαιρετικές, η πόλη πανέμορφη και προς το παρόν ο μόνος... ευχάριστος προβληματισμός του είναι ποιο σπίτι να διαλέξει από τα τρία που του παρουσίασαν οι άνθρωποι του συλλόγου. Γενικά του προσφέρουν όλα τα εχέγγυα για να μπορέσει ο Εμμανουηλίδης να πάρει συμμετοχές, να εξελιχθεί και σε δεύτερη φάση να δοκιμάσει την τύχη του σε υψηλότερο επίπεδο. Έχει περάσει πολλά και το αξίζει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Μανταίος
Γιώργος Μανταίος