Οι Βέργοι... πριν τον Βέργο (vids)

Οι Βέργοι... πριν τον Βέργο (vids)

bet365

Το γκολ του 26χρονου επιθετικού ήταν «μία κατηγορία» για τον Παναιτωλικό και ας θυμηθούμε γιατί Ναμπί, Βαζ, Χρήστος Δώνης και άλλοι κατάφεραν κάτι αντίστοιχο με εκείνον την τελευταία τετραετία

Ιστορία «έγραψε» ο Νίκος Βέργος με το γκολ που σημείωσε την περασμένη Κυριακή (30/5) και χάρισε τη νίκη στον Παναιτωλικό με 1-0 επί της Ξάνθης. Το εύστοχο πέναλτί του διαμόρφωσε το μέλλον και των δύο ομάδων, καθώς χάρισε στους «κυανοκίτρινους» την παραμονή τους στη μεγάλη κατηγορία και δεν... επέτρεψε τον προβιβασμό των αντιπάλων τους. Δεν ήταν απλά ένα γκολ, αλλά κάτι πολύ παραπάνω...

Οπως, δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι διαμορφωμένο το ελληνικό ποδόσφαιρο οι διαφορές μεταξύ των κατηγοριών είναι τόσο πολύ μεγάλες που επί της ουσίας, σε αγώνες όπως τον συγκεκριμένο, το διακύβευμα αγγίζει τα όρια της «ύπαρξης». Ας θυμηθούμε ανάλογες φάσεις από τα ελληνικά ποδοσφαιρικά δρώμενα της τελευταίας τετραετίας, όταν δηλαδή μόλις ένα γκολ «ζωγράφισε», σε τεράστιο βαθμό, τον εγχώριο χάρτη της Super League.

Μέχρι και πρότινος ο σχετικός «τίτλος» ανήκε, αναμφισβήτητα, στον Αμπίλ Ναμπί. Ο Αγγλος μεσοεπιθετικός πέρασε το βράδυ της 22ας Μαΐου του 2019 στο πάνθεον της ιστορίας του ΟΦΗ και όλοι ξέρουν το γιατί. Βρισκόμασταν στις καθυστερήσεις του δεύτερου μπαράζ της ομάδας του με τον Πλατανιά στο «Γεντί Κουλέ» (κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το Παναιτωλικός-Ξάνθη της περασμένης Κυριακής) και το 2-2 που ήταν το σκορ τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, έδινε την άνοδο στους Χανιώτες (0-0 στα Περιβόλια).

Εκείνος όμως με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του στο 90'+5' χάρισε τη νίκη/παραμονή στους γηπεδούχους και το γήπεδο πήρε-φωτιά. Μάλιστα αρκετά αργότερα ο ίδιος αποκάλυψε πως δεν γνώριζε ότι βρίσκεται σε ισχύ ο «νόμος» του εκτός έδρας τέρματος και νόμιζε πως το ζευγάρι οδηγούνταν στην παράταση, κάτι που έδωσε διαστάσεις μύθου στο επίτευγμά του. Αν νομίζει κάποιος πως δεν άλλαξε η ιστορία, να θυμηθεί πως μερικούς μήνες μετά ο μεν ΟΦΗ πανηγύριζε την έξοδό του στην Ευρώπη, ο δε Πλατανιάς οδηγήθηκε στα τοπικά και τη διάλυση λόγω των οικονομικών προβλημάτων που τον ταλαιπωρούσαν. Σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί αν τελικά έπεφτε ο πρώτος και ανέβαινε ο δεύτερος.

Για να φτάσουν όμως οι Κρητικοί μέχρι εκείνα τα διπλά ματς έπρεπε να ζήσουν το «θρίλερ» της 6ης Απριλίου. αυτή τη φορά με αντίπαλο τον ΠΑΣ Γιάννινα. Τότε, στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής της Super League, υποδέχθηκαν τον «Αγιαξ της Ηπείρου» σε έναν «πρόωρο» τελικό. Η μεγάλη κατηγορία διεξάγονταν τότε με 16 ομάδες και θα υποβιβάζονταν 3, ενώ η 13η θα πήγαινε στο μπαράζ.

Μόλις 4 στροφές πριν το φινάλε ο ΟΦΗ ήταν 14ος με 22 βαθμούς και φιλοξένησε τους Γιαννιώτες που είχαν 26 και η νίκη για εκείνον ήταν μονόδρομος, ενώ ο αντίπαλός του έπαιζε ουσιαστικά και για την ισοπαλία. Αν δεν έχανε στο Ηράκλειο και διατηρούσε το «+4» με 3 ματς να απομένουν θα αποκτούσε τον πρώτο λόγο να αποφύγει τον απευθείας υποβιβασμό, όμως το γκολ του Ρικάρντο Βαζ στο 20' χάρισε στους γηπεδούχους τη νίκη και «σκαρφάλωσαν» στο «-1» από εκείνον. Μέχρι το τέλος τον προσπέρασαν και βρέθηκαν στα διπλά παιχνίδια με τους Χανιώτες και για αυτό εκείνο το τέρμα του Πορτογάλου έχει την ίδια «αξία» με του Αγγλου μερικές εβδομάδες μετά.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τη φάση του 84' των φετινών play out, μεταξύ Παναιτωλικού και Απόλλωνα Σμύρνης. Τα «καναρίνια» φιλοξένησαν την «Ελαφρά Ταξιαρχία» στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του μίνι πρωταθλήματος και προέρχονταν από 2 ήττες και 1 ισοπαλία. Οι αντίπαλοί τους στην ουρά (ΑΕΛ, ΟΦΗ) έπαιρναν βαθμούς και αποτελούσε «κοινό μυστικό» πως αν δεν κερδίσουν εκείνο το ματς, θα είναι το απόλυτο φαβορί να τερματίσουν στην τελευταία θέση. Τελικά βρήκαν δίχτυα λίγο πριν το φινάλε όταν ο Χρήστος Λισγάρας έστειλε την μπάλα στο βάθος της εστίας του Νταβίνο Βέρχουλστ στην προσπάθειά του να την απομακρύνει και μπορεί να... περνάει στα ψιλά, όμως για τους γνωρίζοντες εκείνο το γκολ έχει ανάλογη βαρύτητα με το πρόσφατο του Βέργου.

Τη σεζόν 2016/17 ο αντίστοιχος Βαζ που σας μεταφέραμε παραπάνω ήταν ο Χρήστος Δώνης, που τότε έπαιζε στον Ηρακλή. Εκείνη η χρονιά ήταν η τελευταία εμφάνιση του Γηραιού στα «σαλόνια», αλλά δεν έπεσε για αγωνιστικούς λόγους. Οσοι θυμούνται οι για μήνες απλήρωτοι ποδοσφαιριστές του και ο προπονητής τους Σάββας Παντελίδης που είχε αναλάβει στο μέσο της σεζόν, κατάφεραν να τη σώσουν στο γήπεδο αλλά ύστερα... βάρεσε κανόνι. Η κατηγορία διεξάγονταν τότε με 16 ομάδες, υποβιβάζονταν οι 2 τελευταίες και η Βέροια είχε από καιρό βρεθεί ουραγός.

Ο Ηρακλής πάλευε να ξεκολλήσει από την 15η θέση και την 27η αγωνιστική, τέσσερις πριν το τέλος, φιλοξένησε τον Λεβαδειακό που ήταν μπροστά του 5 βαθμούς (24 έναντι 19). Οι Θεσσαλονικείς έπαιζαν στο Καυτανζόγλειο το τελευταίο τους χαρτί και τελικά κέρδισαν με 1-0 χάρις σε τέρμα του νυν μέσου της Φένλο. Στους εναπομείναντες 3 αγώνες πέρασαν τους Βοιωτούς και ναι μεν υποβιβάστηκαν λόγω οφειλών και έμειναν οι «πράσινοι», αλλά η... παρέα της Μίκρας έγραψε ιστορία.

Βέβαια γκολ «μια κατηγορία» για τη Super League δεν σημειώνονται μόνο σε εκείνη αλλά και στη 2η, τα οποία και επηρεάζουν άμεσα την πρώτη. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο του Γιώργου Μάναλη στο 81' της τελευταίας αγωνιστικής των φετινών play off, αφού μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο ο Ιωνικός ήταν στο 1-1 με τον Εργοτέλη και επειδή η Ξάνθη κέρδιζε, όπως και τελικά συνέβη, τον Λεβαδειακό, η ομάδα του πήγαινε στα μπαράζ και οι Θρακιώτες ανέβαιναν απευθείας.

Ομως ο 27χρονος στράικερ βρήκε δίχτυα και διαμόρφωσε το μετέπειτα τελικό 2-1, χρίζοντας τον Ιωνικό πρωταθλητή. Αν δεν είχε μπει εκείνο το γκολ, περίπου 10 λεπτά πριν το φινάλε της χρονιάς, οι Νικαιώτες θα πήγαιναν στα διπλά μπαράζ με τον Παναιτωλικό και η Ξάνθη θα ανέβαινε απευθείας. «Σκάρτα» 700 δευτερόλεπτα από το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, ήρθαν τα πάνω-κάτω.

Ολα τα γκολ είναι κρίσιμα, κάθε αποτέλεσμα «μετρά», όμως τα συγκεκριμένα θα μνημονεύονται για πάντα σε Παναιτωλικό, ΟΦΗ, Ηρακλή, Ιωνικό όπως και σε όλες τις εμπλεκόμενες ομάδες, ως εκείνα που διαμόρφωσαν το μέλλον τους στη μεγάλη κατηγορία.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα