Αλλάζει η νομοθεσία για τα videogames με μηχανισμούς τζόγου στη Γερμανία, πρόβλημα και για το FIFA

Αλλάζει η νομοθεσία για τα videogames με μηχανισμούς τζόγου στη Γερμανία, πρόβλημα και για το FIFA
Πλέον τα παιχνίδια με μηχανισμούς τζόγου θα εμπίπτουν σε άλλη νομοθεσία, τουλάχιστον εντός των συνόρων της χώρας.

Ένα τέλος στον τρόπο που προσεγγίζουν το κομμάτι του τζόγου μέσα από τα videogames έρχεται να βάλει γερμανικός νόμος. Σύμφωνα με την πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης, από τις αρχές του φθινοπώρου τα παιχνίδια που περιλαμβάνουν μηχανισμούς τζόγου θα αλλάζουν ως προς τον ηλικιακό χαρακτηρισμό τους. Μεγαλύτερο παράδειγμα αυτής της περίπτωσης είναι το FIFA που περιλαμβάνει μια σχετική λειτουργία για έξτρα κάρτες και υλικό στο FIFA Ultimate Team και καλεί τους παίκτες να ξοδέψουν χρήματα για να βελτιώσουν την ομάδα τους, χωρίς ωστόσο να αγοράζουν κάτι συγκεκριμένο, αλλά να τζογάρουν -ουσιαστικά- μέχρι να τους πετύχει κάποιο καλό τμήμα περιεχομένου.

Στην περίπτωση του FIFA, ο ηλικιακός χαρακτηρισμός του είναι 3+ σύμφωνα με τα standards της PEGI (εταιρείας αρμόδιας για αυτή τη διαδικασία), κάτι που όμως πλέον δεν θα ισχύει τουλάχιστον για τη Γερμανία. Πρόθεση των κυβερνώντων είναι να εμπίπτουν τα παιχνίδια με μηχανισμούς τζόγου σε διαφορετικό χαρακτηρισμό και έτσι να αναφέρουν και στο εξώφυλλό τους πως απευθύνονται σε ηλικίες 18+, με σαφείς αναφορές στους λόγους.

Η νομοθεσία αυτή είναι υπό εξέταση και αν περάσει, τίτλοι όπως το FIFA θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, κυρίως γιατί θα απαγορευτεί η πώλησή τους σε μικρότερες ηλικίες και σε αγορές που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε αυτό το θέμα, η επίπτωση στις πωλήσεις μπορεί να είναι και σημαντική.

Το θέμα με τους μηχανισμούς τζόγου έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την αγορά του gaming τα τελευταία χρόνια και μερικές εταιρείες αποδεικνύονται ιδιαίτερα επικίνδυνες για τη βιομηχανία. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι παίκτες σπαταλούν αρκετά χρήματα τζογάροντας σε πακέτα περιεχομένου, χωρίς καν να γνωρίζουν τις πιθανότητες να τους τύχει κάτι σημαντικό για το αντίτιμο που πληρώνουν.