Οι 5 μεγαλύτερες «τρέλες» του Iggy Pop (vids)

Gazzetta team
Οι 5 μεγαλύτερες «τρέλες» του Iggy Pop (vids)
Το κοινό της Αθήνας ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον θρυλικό Ιggy Pop και εμείς θυμόμαστε τι περιμένουμε να ζήσουμε το βράδυ του Σαββάτου, στο Release Athens 2019, στην Πλατεία Νερού. Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης.

Αποτελεί μετωνυμία της νεότητας και της ορμής, της ανόδου και της πτώσης, της μελαγχολίας και της οργής, της φθοράς και της αφθαρσίας. Το Passenger που συντρόφευε τα παιδικά μας χρόνια. Ποιος μας τα δημιουργεί όλα αυτά; Ο Τζέιμς Νιούελ Οστερμπεργκ ή όπως είναι γνωστός στα πέρατα του κόσμου Iggy Pop, τον οποίο θα απολαύσουμε από κοντά το Σάββατο 8 Ιουνίου, στο Release Athens 2019 στην Πλατεία Νερού.

Ο θρύλος της Punk είτε μόνος του είτε στο ξεκίνημα της καριέρας του με τους Stooges, μας έχει χαρίσει κάποιες από τις πιο αξέχαστες στιγμές που έχει δει διαχρονικά η ροκ σκηνή. Ένας καλλιτέχνης που έπαιζε σε κάθε συναυλία λες και ήταν η τελευταία που ωθούσε τον εαυτό του στα άκρα με μια τέχνη που έφτανε στα όρια της υπερβολής που είχε έντονα τα στοιχεία της θεατρικότητας αναγκάζοντας το κοινό όχι απλά να παρακολουθεί αλλά να συμμετέχει στην εξέλιξη της ίδιας της συναυλίας.

Αν ψάχναμε έναν αρτίστα για να εκφράσει όσο γίνεται πιο καθαρά την ιερή έκφραση Sex, drugs, and rock 'n' roll, δεν υπάρχει άλλος από τον Iggy Pop. Ο οποίος, μέχρι και σήμερα, παραμένει ακούραστος!

Ας θυμηθούμε κάποια από τα χαρακτηριστικότερα σκηνικά που άφησαν εποχή.

Η πρώτη φορά που ο Iggy έδειξε τον εσωτερικό του κόσμο (Αύγουστος 1968)

Το κοινό του Μίτσιγκαν ήταν αυτό που είχε την τιμή να απολαύσει για πρώτη φορά τον εσωτερικό κόσμο του Iggy Ο ίδιος είχε αποφασίσει να δείξει το πέος του στον κόσμο. Για τον λόγο αυτό είχε φορέσει ένα παντελόνι σφιχτό ειδικά σχεδιασμένο για το γυμνασμένο σώμα του. Ο Iggy ξεκινάει την συναυλία όπως θα περίμενε κανείς. Προκαλώντας το γυναικείο κοινό κάνοντας αρχικά πως συνουσιάζεται μαζί τους πριν απελευθερώσει με μια απότομη κίνηση το πέος του προκαλώντας φρενίτιδα στη σκηνή. Και την ίδια ώρα οι αστυνομικοί που είχαν ενημερωθεί για το τι επρόκειτο να συμβεί, ήταν εκεί και τον συνέλαβαν αφού έδωσαν αρκετό ξύλο και στο κοινό που ήταν εκεί. Αυτή ήταν η πρώτη από τις πολλές φορές που ο κόσμος θα απολάμβανε την γυμνή αλήθεια του Iggy.

Το πρώτο χαράκωμα (Μάιος 1969)

Η θεατρικότητα και η υπερβολή στον τρόπο που ο Iggy ερμήνευε πάνω στη σκηνή είναι θρυλικά. Ένα από τα πράγματα που συνήθιζε να κάνει για να προκαλέσει ήταν και οι χαρακιές στο σώμα του με τον κόσμο να παραληρεί. Την περίεργη αυτή συνήθεια την ξεκίνησε δημόσια στο Ohio Wesleyan University όταν πήρε την μπαγκέτα των ντραμς και ξεκίνησε να πιέζει με δύναμη έως και με μίσος - θα έλεγε κανείς - πάνω στο στέρνο του προκαλώντας μια τεράστια πληγή με το αίμα να τρέχει σαν πίδακας. Το τελετουργικό αυτό το έκανε ανελλιπώς στις συναυλίες του είτε ήταν γυμνός είτε φορούσε ένα άσπρο φανελάκι.

Το φυστικοβούτυρο στο Cincinnati (Ιούνιος 1970)

Μία από τις συναυλίες που σημάδεψε την καριέρα του ήταν αυτή στο Cincinnati Pop Festival το 1970. Ο ημίγυμνος Iggy κάνει το γνωστό stage diving στην αρένα κι ένα εκστασιασμένο κοινό να τον σηκώνει στα χέρια με τον ίδιο να πασαλείφεται με φυστικοβούτυρο πριν ξεκινήσει να το κάνει στους θαυμαστές του. Μάλιστα, η φωτογραφία από το Cincinati είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες παγκοσμίως.

Ο Iggy και οι μηχανόβιοι (Φεβρουάριος 1974)

Τον Φεβρουάριο του 1974 ο Iggy μπαίνει στο μάτι μια συμμορίας μηχανόβιων από το Detroit. Στους Scorpions δεν άρεσε που ο γυμνός Iggy έδωσε συναυλία στο «σπίτι» τους το Rock 'n' Roll Farm του Michigan με αποτέλεσμα να αρχίσουν να του πετάνε αυγά. Ο Iggy όμως απάντησε και αφού κατέβηκε από την σκηνή θα ανταλλάξει γαλλικά αλλά και μπουνιές με τους μηχανόβιους πριν μια καλή τον ξαπλώσει κάτω. Λίγες ημέρες αργότερα μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό προσκαλεί τους Scorpions στη συναυλία του στο Detroit (η οποία παρεμπιπτόντως ήταν και η τελευταία των Stooges). Η συναυλία αυτή καταγράφεται ως μία από τις καλύτερες που έχει δώσει με την μπάντα του φτάνοντας σε απίστευτα σημεία έκστασης λόγω του κινήτρου της πιθανής παρουσίας των Scorpions. Τελικά όμως οι μηχανόβιοι δεν εμφανίστηκαν ποτέ.

Τα βάλιουμ με τα σκυλιά της Μπέμπε Μπουέλ

Groupie την δεκαετία του 60 και του 70 ήταν οι κοπέλες που ακολουθούσαν παντού διάσημες ροκ μπάντες και είχαν μάλιστα κι ερωτική σχέση μαζί τους. Μία από τις πιο γνωστές εκείνης της εποχής ήταν η Μπέμπε Μπουέλ, η μητέρα της Λιβ Τάιλερ. Μοντέλο και ηθοποιός ανάμεσα στους ροκ σταρ που πέρασαν από το κρεβάτι της ήταν και ο Iggy Pop. Την εποχή που οι δυο τους ήταν ζευγάρι ο Ίγκι είχε βυθιστεί στις ουσίες και μία μέρα η Μπουέλ βρήκε τον αιώνιο έφηβο να βρίσκεται μέσα στην μπανιέρα μαζί με τα δύο τους σκυλιά σε κωματώδη κατάσταση. Τι είχε συμβεί; Πολύ απλά ο Iggy είχε στήσει πάρτι με τα δύο σκυλιά τα οποία ευτυχώς επέζησαν. Λίγα χρόνια αργότερα ο ίδιος αναφερόμενος στο περιστατικό έλεγε: «Αγαπάω τα σκυλιά».

Αυτά είναι κάποια από τα λίγα που έχει κάνει και ζήσει ο αειθαλής Τζέιμς Νιούελ Οστερμπεργκ και μεις περιμένουμε πως και πως να έρθει το Σάββατο 8 Ιουνίου, στο Release Athens 2019 στην Πλατεία Νερού για να απολαύσουμε τον one of a kind.