Πόσα θέλεις να μας τρελάνεις με Σουάρες και Αγουέρο;

Πόσα θέλεις να μας τρελάνεις με Σουάρες και Αγουέρο;

bet365

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο σχολιάζει την μεταγραφή του 33χρονου Σέρχιο Αγουέρο, ο οποίος ένα καλοκαίρι αργότερα καλύπτει το (ακατανόητο) κενό που άφησε ο… 33χρονος Λουίς Σουάρες στην επίθεση της Μπαρτσελόνα, φεύγοντας κακήν κακώς επειδή «είναι γέρος».

Τις τελευταίες ημέρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, η Μπαρτσελόνα διώχνει με άκομψο τρόπο τον Λουίς Σουάρες, με ένα ψυχρό τηλεφώνημα διάρκειας ενός λεπτού του προπονητή Ρόναλντ Κούμαν και την ημί – επίσημη δικαιολογία ότι, στα 33 του χρόνια, ο Ουρουγουανός επιθετικός «είναι γέρος» και η ομάδα κάνει ανανέωση.

Οκτώ μήνες αργότερα η Μπαρτσελόνα, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ανανέωσης (όντως;), ανακοινώνει εν χορδαίς και οργάνοις, με την αξέχαστη περιγραφή για το γκολ – πρωτάθλημα της Μάντσεστερ Σίτι το 2012 («Aguerooooooooo!»), την απόκτηση για μια διετία του Σέρχιο Αγουέρο, ο οποίος λίγες ώρες μετά την υπογραφή του συμβολαίου του, την Τετάρτη (02/06), θα γιορτάσει τα… 33α γενέθλιά του!

Το θέατρο του (ποδοσφαιρικού) παραλόγου; Κάπως έτσι! Πρέπει, βεβαίως, να γίνει η απαραίτητη επισήμανση ότι η διοίκηση που έδιωξε εντελώς άκομψα τον τρίτο σκόρερ όλων των εποχών στον σύλλογο ήταν η απερχόμενη του Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου και αυτή που έκλεισε τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία της Σίτι είναι αυτή του Τζουάν Λαπόρτα.

Η Μπάρτσα εκτέθηκε ανεπανόρθωτα με την δωρεά (χωρίς εισαγωγικά) του Σουάρες στην Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία χάρη στα γκολ του Ουρουγουανού (21) πήρε 22 βαθμούς και, επί της ουσίας, κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από εφτά χρόνια.

Εκτίθεται τώρα με την απόκτηση ενός συνομήλικου (παρά κάτι μήνες) ποδοσφαιριστή, ο οποίος μάλιστα έχει περισσότερα προβλήματα τραυματισμού σε σχέση με τον Ουρουγουανό; Ο χρόνος θα το δείξει αυτό αλλά, καταρχήν, «χτυπάει» άσχημα να προορίζει για βασικό έναν ποδοσφαιριστή που ξεκάθαρα (και λογικά) έχει πάρει την κάτω βόλτα τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο φίλος του Μέσι

Ως βασικός (μη ποδοσφαιρικός) λόγος της απόκτησης του Αγουέρο προβάλλεται, και όχι άδικα, η σχέση φιλίας του με τον Λιονέλ Μέσι. Ο Λαπόρτα θέλει όσο τίποτε άλλο να κρατήσει τον Αργεντινό σούπερ σταρ στο «Καμπ Νόου» και το γεγονός ότι θα μπορεί να παίξει στο πλευρό του «Κουν» αποτελεί αναμφίβολα επιπλέον κίνητρο για τον Λέο.

Το 2014, η Μπάρτσα φλέρταρε με τον Αγουέρο όταν ήταν στα ντουζένια του, αλλά εντέλει κατέληξε στον Σουάρες. Εφτά χρόνια αργότερα το διαχρονικό φλερτ κατέληξε σε γάμο και δεν είναι τυχαίο ότι ο Αργεντινός δήλωσε στην παρουσίασή του ότι «θέλω να παίξω με τον Λέο και πιστεύω ότι τελικά θα μείνει».

Κάτι ξέρει ο Αγουέρο, ο οποίος έχει ξεχωριστή σχέση με τον Μέσι από το 2005, όταν γνωρίστηκαν στην εθνική ομάδα Κ20 της Αργεντινής, με την οποία μάλιστα πανηγύρισαν την κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της κατηγορίας, με MVP και πρώτο σκόρερ τον Λέο.

Η στενή σχέση με τον Μέσι είναι ένας από τους λόγους, αλλά όχι ο μοναδικός, για την απόκτηση ενός γεννημένου γκολτζή, ο οποίος όμως προέρχεται από την πρώτη του σεζόν με μονοψήφιο αριθμό τερμάτων (έξι) από το 2007 και την πρώτη του σεζόν στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Εκεί, δηλαδή, όπου κατέληξε (για καλή του τύχη) ο καλύτερος φίλος του Μέσι στα αποδυτήρια. Ο γείτονας του Λέο στο προάστιο του Καστελδεφέλς, η εκδίωξη του οποίου έκανε έξαλλο τον Αργεντινό και του έδωσε έναν ακόμα λόγο για να θέλει να φύγει από την ομάδα της καρδιάς του. Τώρα όμως;

«Φτηνός» και με περικοπές

Ο Σουάρες δεν έφυγε γιατί ήταν «γέρος», αλλά επειδή οι ετήσιες αποδοχές του έφταναν τα 15 εκατομμύρια ευρώ καθαρά, όντας ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής της ομάδας, πίσω μόνο από τα 39 εκατομμύρια ευρώ του Μέσι.

Ο σύλλογος ήθελε να ξεφορτωθεί (χωρίς εισαγωγικά) βαριά συμβόλαια και, εκτός από τον Σουάρες, έδειξε την πόρτα εξόδου στους Αρτούρο Βιδάλ και Ιβάν Ράκιτιτς, αποτυγχάνοντας να το κάνει και με άλλους ποδοσφαιριστές που ήθελε να διώξει (τύπου Φιλίπε Κοουτίνιο).

Στην Σίτι, ο Αγουέρο έπαιρνε ετησίως περί τα 13 εκατομμύρια ευρώ, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι δέχθηκε (πολύ) γενναία περικοπή για να ντυθεί στα Μπλαουγκράνα. Συν τοις άλλοις, βεβαίως, έκλεισε την πληγωμένη οικονομικά Μπαρτσελόνα ως ελεύθερος, όπερ σημαίνει ότι ο καταλανικός σύλλογος δεν έδωσε χρήματα σε άλλον σύλλογο για να τον κάνει δικό του. Χρήματα που λόγω (και) κορονοϊού, τώρα δεν έχει.

Εν αναμονή της παραμονής (ή όχι) του Ρόναλντ Κούμαν στην τεχνική ηγεσία, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν ο Αγουέρο αποκτήθηκε για βασικός ή για μια πολύ καλή λύση από τον πάγκο. Όπως και να’ χει, μην γελιόμαστε, είναι καλύτερο να έχεις διαθέσιμο τον (υγιή) Αγουέρο, παρά τον φιλότιμο (αλλά «λίγο») Μάρτιν Μπρέιθγουεϊτ. Κάτι τέτοιο, βεβαίως, ίσχυε και για τον Σουάρες. Αλλά είπαμε, ο Ουρουγουανός ήταν «αλμυρός».

Ο Αγουέρο προσφέρει εμπειρία, ποδοσφαιρική κλάση, εύκολη προσαρμογή και προσωπικότητα στα αποδυτήρια. Έχει όλο το πακέτο, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να «φρενάρει» την πρόοδο του (τρομερά άτυχου) Ανσού Φατί, ο οποίος φέτος έχασε την μισή (και βάλε) σεζόν λόγω σοβαρού τραυματισμού και συνεχών υποτροπών αυτού, αλλά αναμένεται να είναι απόλυτα υγιής ενόψει της νέας σεζόν.

Στην διάταξη που καθιέρωσε ο Κούμαν, χωρίς εξτρέμ, οι θέσεις στην επίθεση περιορίζονται σε δύο (3-4-1-2), με την μια να είναι καπαρωμένη (εκτός απροόπτου) από τον Μέσι.

Για την άλλη θα ερίζουν ο Αγουέρο, ο 18χρονος Φατί, ο Ουσμάν Ντεμπελέ (αν παραμείνει τελικά) και πιθανόν ο Μέμφις Ντεπάι, τον οποίο επίσης θέλει ο Ολλανδός στο ρόστερ.

Η μεταγραφή του Αγουέρο, στη θεωρία πάντα, λύνει προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και άλλα στη Μπαρτσελόνα η οποία, με κύριο γνώμονα τον οικονομικό και όχι τον αθλητικό παράγοντα, έδιωξε μέσα σε έναν χρόνο έναν 33χρονο με ιστορικό λίγων τραυματισμών και πήρε έναν άλλο σαφώς πιο ευπαθή. Το γήπεδο, όπως πάντα, θα είναι ο τελικός και απόλυτος κριτής…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αλέξανδρος Λοθάνο

Η γραφομηχανή του μπαμπά, συνοδοιπόρος στα πρώτα βήματα. Αγάπη για το γράψιμο από νεαρή ηλικία και, σε συνδυασμό με την λατρεία για τον αθλητισμό, η κατάληξη προφανής για τον Αλέξανδρο Λοθάνο. Πάνω από 25 χρόνια στα δημοσιογραφικά πέριξ, ταξίδια ζωής σε μεγάλες διοργανώσεις και τελικούς, συγγραφή βιβλίων, ξεχωριστές γνωριμίες με σπουδαίες προσωπικότητες. Όχι, παράπονο δεν μπορεί (και δεν θέλει) να έχει...