Τζάμσι στο Gazzetta.gr: «Θα πέθαινα για τον Γιαννάκη στο παρκέ» (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Τζάμσι στο Gazzetta.gr: «Θα πέθαινα για τον Γιαννάκη στο παρκέ» (vids)

bet365

Mε αφορμή την ένταξη του Παναγιώτη Γιαννάκη στο Hall Of Fame της FIBA, ο θρύλος του Ισραηλινού μπάσκετ, Ντόρον Τζάμσι, μίλησε στο Gazzetta.gr και υποκλίθηκε στον «δράκο» του

Καθημερινά Novi Specials στοιχήματα & σούπερ ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Οι μάχες τους μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ; Αμέτρητες. Ο σεβασμός μεταξύ τους; Απεριόριστος! Άλλωστε πόσες και πόσες φορές δεν τέθηκαν αντίπαλοι στα παρκέ του (πάλαι ποτέ) Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης... Πόσες και πόσες φορές δεν πρόσφεραν μοναδικές στιγμές με τις αναμετρήσεις μεταξύ Άρη και Μακάμπι.

Είτε διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο «Αλεξάνδρειο», είτε στο «Γιαντ Ελιάου», είτε ακόμα και σε παιχνίδι για το Final 4 όπως στον ημιτελικό του Μονάχου (1989). Παρόλα αυτά, και έξω από τις τέσσερις γραμμές του παρκέ, συνδέει μια δυνατή φιλία τον Ντορόν Τζάμσι με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος αποτελεί πλέον, μέλος του Hall Of Fame της FIBA.

Με αφορμή την ένταξη του «δράκου» στην «αιωνιότητα» της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μπάσκετ, ο θρύλος του Ισραηλινού μπάσκετ μίλησε στο Gazzetta.gr και υποκλίθηκε στο μεγαλείο του «δράκου». Έφερε στο μυαλό του εικόνες από τα τέλη της δεκαετίας του '80 έως και τα μέσα της δεκαετίας του '90, αποκάλυψε το... γλέντι που έριξαν υπό τους ήχους ελληνικής μουσικής στο Τελ Αβίβ.

«Ο Παναγιώτης είναι ο παίκτης για τον οποίο θα πέθαινα στο παρκέ» μας λέει ο μεγάλος Τζάμσι μεταξύ πολλών άλλων και υποστήριξε ότι «ο Γιαννάκης και Γκάλης είναι οι δύο αγαπημένοι μου παίκτες όλων των εποχών. Είναι σαν Θεοί για μένα!»

Αντιλαμβάνεστε πόσα πολλά (μας) έχει πει ακόμα...

«Από τους μεγαλύτερους θρύλους, το άξιζε και με το παραπάνω»

Αρχικά στάθηκε στο γεγονός ότι ο «δράκος» του ευρωπαϊκού μπάσκετ μπήκε στο Hall Of Fame της FIBA, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Παναγιώτης είναι ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Από οποιαδήποτε οπτική γωνία και αν δει κάποιος, αξίζει και με το παραπάνω με αυτήν τιμή. Για την προσωπικότητα του, για το πόσο πολύ αφοσιωμένος είναι στο παιχνίδι. Δίνει και την καρδιά του για το μπάσκετ. Πάντα την έδινε. Είτε τις μέρες που ήταν παίκτης, είτε όταν ήταν προπονητής. Ξαναλέω. Ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους που συνάντησα ποτέ!».

Ενώ σε ερώτηση για το αν... άργησε να έρθει αυτή η τιμή για τον Γιαννάκη, σχολίασε: «Δεν ξέρω αν έπρεπε να γίνει νωρίτερα και τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζουν. Αυτό που ξέρω είναι ότι γνωρίζω τον Παναγιώτη πολλά χρόνια και έχουμε συζητήσει με τις ώρες. Μου έχει πει για τη φιλοσοφία του και το πόσο αφοσιωμένος είναι στο μπάσκετ. Ήταν ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος στα παρκέ, αλλά παράλληλα και ένας θαυμάσιος φίλος μου. Εκείνος, η οικογένειά του, η σύζυγός του. Το άξιζε!»

«Γιαννάκης και Γκάλης είναι σαν Θεοί για εμένα»

Φέρνοντας στο μυαλό του τις εποχές που ήταν αντίπαλοι στα παρκέ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης (σ.σ. νυν EuroLeague) είπε ότι «ως παίκτης ήταν πολύ σκληρός και πολύ δυνατός. Έδινε τα πάντα για την ομάδα του και τους συμπαίκτες του. Δεν φοβόταν να θυσιάσει τον εαυτό του. Ήταν εκεί για όλους. Και προσπαθούσε να κάνει όλη την ομάδα καλύτερη. Είτε στον Άρη, είτε στην Εθνική σας ομάδα» και συνέχισε:

«Ξέρω ότι είσαι Έλληνας, αλλά μιλάς με έναν άνθρωπο που είμαι άμεσα συνδεδεμένος με την Ελλάδα. Λατρεύω την Ελλάδα. Μακάρι να μπορούσα να παίξω στην Ελλάδα και να μείνω εκεί. Ήταν όνειρο για μένα. Πάντα μου φέρονται υπέροχα όταν βρίσκομαι στη χώρα σας και πάντα μου δείχνουν την αγάπη τους. Μάλιστα ο Παναγιώτης Γιαννάκης με τον Νίκο Γκάλη είναι οι δύο αγαπημένοι μου παίκτες όλων των εποχών. Και εκείνοι που ενέπνευσαν τις επόμενες γενιές ώστε να ασχοληθούν με το άθλημα και να μείνει το ελληνικό μπάσκετ πολύ ψηλά για πολλά χρόνια. Είναι σαν Θεοί για μένα!».

Παρόλα αυτά έχει ζήσει τόσα πολλά μαζί του που δεν ήταν σε θέση να ξεχωρίσει κάποια συγκεκριμένη στιγμή: «Οι αναμνήσεις μου από τον Παναγιώτη και τα παιχνίδια που δώσαμε απέναντι στον Άρη είναι αμέτρητες και πολύ έντονες. Όμως κάθε φορά που σκέφτομαι τα παιχνίδια Άρη-Μακάμπι πάντα μου έρχεται στο μυαλό η ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο Αλεξάνδρειο. Και είναι κάτι που δεν ξεχνάς.»

«Το γλέντι μου με τον Παναγιώτη στο Τελ Αβίβ»

Μάλιστα ο Ντορόν Τζάμσι αποκάλυψε και ένα γλέντι μέχρι... πρωΐας που είχαν με τον Παναγιώτη Γιαννάκη στο Τελ Αβίβ: «Όταν ήμουν σ' ένα σχολείο στο Τελ Αβίβ, είχα καλέσει τον Παναγιώτη να παραβρεθεί και να με τιμήσει με την παρουσία του. Είχε έρθει μαζί με τη σύζυγό του και το βράδυ είχαμε πάει για φαγητό σ' ένα εστιατόριο όπου συνηθίζαμε να τρώμε κάθε φορά που βρισκόταν εδώ. Μετά το φαγητό, βάλαμε ελληνική μουσική και του είπα να χορέψουμε. Ε, δεν σταματήσαμε!

Για μία ώρα χορεύαμε συνέχεια και όταν τον πήγα στο ξενοδοχείο μου είπε ότι ήταν από τα καλύτερα γλέντια που είχε κάνει. Και ξέρεις, ο Παναγιώτης δεν είναι ιδιαίτερα εκδηλωτικός. Θα έλεγα ότι είναι low profile άνθρωπος. Όπως και εγώ. Όμως ήταν μεγάλη μου τιμή να μου το πει αυτό. Φαντάζεσαι τώρα; Εμένα και τον Παναγιώτη να χορεύουμε ελληνικά τραγούδια; (γέλια)!»

Και κλείνοντας θυμήθηκε ένα παιχνίδι που ήταν συμπαίκτες στην Μικτή Ευρώπης, κάνοντας βαθιά υπόκλιση στο νέο μέλος του Hall of Fame: «Ο Παναγιώτης είναι ο παίκτης για τον οποίο θα πέθαινα στο παρκέ! Αν ήμουν συμπαίκτης του και είχαμε και τον Νίκο Γκάλη θα πέρναμε πανεύκολα το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα! Πανεύκολα!

Θυμάμαι είχαμε ήμασταν μαζί με τον Γιαννάκη συμπαίκτες σε ματς της Μικτής Ευρώπης απέναντι στην Γιουγκοπλάστικα. Είχαμε νικήσει και είχα πετύχει 19 πόντους σε 15 λεπτά. Και ξέρεις γιατί; Επειδή ο Παναγιώτης μου είχε πει πριν από το ματς: “Να είσαι έτοιμος. Μετά από κάθε pick να είσαι έτοιμος να πάρεις τη μπάλα. Θα σε βρω και θα στη δώσω!” Ε, τελείωσα το ματς με 19 πόντους, όλοι από ασίστ του Γιαννάκη!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα «χρυσά παιδιά» του Βελιγραδίου μιλούν για τον “δράκο” της καρδιάς τους!

Top 5: Γιατί ο Παναγιώτης Γιαννάκης μπήκε στο Hall of Fame (vids)

Επίσημο: Ο Παναγιώτης Γιαννάκης στο Hall Of Fame της FIBA! (pic)

Γιαννάκης: «Στεναχωριόμουν που ο Γκάλης δεν ήταν το ίδιο ομαδικός» (vids)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα