Τριστάν Βούκσεβιτς: Πως από την επιλογή της Σερβίας, έφτασε στo «θα παίξω Ελλάδα»!

Τριστάν Βούκσεβιτς: Πως από την επιλογή της Σερβίας, έφτασε στo «θα παίξω Ελλάδα»!

Ο Τριστάν Βούκσεβιτς σε μία προσπάθεια να καρφώσει μπροστά στον Γιάννη Αντετοκούνμπο

bet365

Το Gazzetta καταγράφει όλα τα δεδομένα για τον 21χρονο power forward των Γουίζαρντς που έχει δικαίωμα να αποκτήσει μπασκετική υπηκοότητα πέντε χωρών και την ισχυρή πιθανότητα να βρίσκεται στην διάθεση του Βασίλη Σπανούλη για το προολυμπιακό. Τι ισχύει με τις περιπτώσεις Στογιάκοβιτς και Πουλακίδα.

Η αλήθεια είναι ότι όταν μία τέτοια είδηση έρχεται από 'κει που δεν την περιμένει κανείς και μάλιστα δια στόματος του τελευταίου «αρμόδιου» ανθρώπου, που θα μπορούσε να ανακοινώσει κάτι τέτοιο, έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Ο λόγος για τον Τριστάν Βούκσεβιτς, που εδώ και τρεις εβδομάδες βρίσκεται στο ρόστερ των Γουάσινγκτον Γουίζαρντς και μάλιστα στη νίκη-έκπληξη (117-113) επί των Μπακς, έκανε ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα (14π., 7ρ. & 3ασ. με 5/11 σουτ σε 31').

Το ζητούμενο, όμως, στην παρούσα φάση, όμως, δεν είναι τόσο η εξαιρετική εμφάνιση του πρωτότοκου γιου του Ντούσαν Βούκσεβιτς, που έχει όλο το μέλλον μπροστά του, όσο η αποκαλυπτική απάντηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο μετά το ματς, όταν ρωτήθηκε από τους ρεπόρτερ για τον διάλογο που είχε με τον νεαρό πρώην παίκτη της Ρεάλ και της Παρτίζαν.

«Μου είπε ότι είναι Έλληνας και η αλήθεια είναι ότι εξεπλάγην όταν τον άκουσα να μιλάει ελληνικά, γιατί δεν το ήξερα καθόλου! Σκέφτεται να ενταχθεί στην Εθνική Ελλάδας, οπότε θα είναι μία εξαιρετική προσθήκη για μας!», είπε μεταξύ άλλων ο “Greek Freak”, ρίχνοντας – άθελά του – μία βόμβα που έφερε στην επιφάνεια μία συντονισμένη προσπάθεια μηνών από το επιτελείο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, με προεξάρχοντες τους δύο κουμπάρους: τον ομοσπονδιακό προπονητή, Βασίλη Σπανούλη και τον γενικό διευθυντή της «επίσημης αγαπημένης», Νίκο Ζήση.

Τι ισχύει με τις πέντε πιθανές μπασκετικές ιθαγένειες

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με την σειρά. Ο Τριστάν Βούσκεβιτς γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου του 2003 στην Σιένα, όπου την φανέλα της Μοντεπάσκι φορούσε τότε ο πατέρας του! Με δεδομένο ότι η μητέρα του είναι Σουηδέζα και ο Ντούσκο έχει σερβική και ελληνική υπηκοότητα, το παιδί είχε τη δυνατότητα να επιλέξει μπασκετική ιθαγένεια (και κατ' επέκταση δικαίωμα συμμετοχής στην αντίστοιχη Εθνική ομάδα) ανάμεσα σε τέσσερις χώρες: την Ιταλία, την Σουηδία, την Σερβία και την Ελλάδα.

Ο Ντούσαν Βούτσκεβιτς με τη φανέλα του Ολυμπιακού

Στην χώρα μας, όπου ζει η οικογένειά του και ο ίδιος μεγάλωσε, ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ και συγκεκριμένα στην ακαδημία “Triple Crown Academy”, που ίδρυσαν από κοινού ο Ευθύμης Ρεντζιάς, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης και ο Δημήτρης Παπανικολάου, έκανε τα πρώτα του βήματα πριν πάει στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού.

Στην πορεία και με δεδομένο ότι λίγο πριν κλείσει τα 16 του χρόνια, μετακόμισε στην Ρεάλ Μαδρίτης, στις επιλογές του για την μπασκετική ιθαγένεια, προστέθηκε και η Ισπανία. Με την φανέλα της «βασίλισσας», άλλωστε, έκανε το ντεμπούτο του στην ACB και την Euroleague σε ηλικία 17 ετών.

ο Βούτσκεβιτς με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης

Ωστόσο, το ενδιαφέρον του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και η προοπτική να πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής στην Παρτίζαν και να βελτιώσει το status του για το draft του ΝΒΑ, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόφασή του να μετακομίσει στην σερβική πρωτεύουσα. Ζώντας στο Βελιγράδι για σχεδόν δύο χρόνια, ο ύψους 2,13 power forward φερόταν να είχε επιλέξει την Σερβία (μαμά-πατρίδα του πατέρα του), ως την χώρα της οποίας τα χρώματα θα εκπροσωπούσε στο διεθνές μπασκετικό στερέωμα.

Κάτι που, άλλωστε, είχε επιβεβαιώσει και ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Σερβίας και παλαίμαχος διεθνής σέντερ του Ολυμπιακού, Ντράγκαν Τάρλατς σε παλαιότερες δηλώσεις του. Με την υποσημείωση ότι αυτό θα συνέβαινε, μόλις συμπλήρωνε το 21ο έτος της ηλικίας του. Πολύ απλά, επειδή είτε νωρίτερα είχε υπογράψει δέσμευση με άλλη ομοσπονδία (πιθανότατα με την Ισπανία), την οποία, όμως, στην συνέχεια δεν θέλησε να τηρήσει. Είτε επειδή μετακόμισε στην Ιβηρική ως κάτοχος ελληνικού διαβατηρίου. Πολύ απλά γιατί έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια μετά την πρώτη του αρχική γραπτή δήλωση...

Ο Βούτσκεβιτς με τη φανέλα της Παρτιζάν

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Σβέτισλαβ Πέσιτς δεν μπορούσε να τον καλέσει στο παράθυρο του περασμένου Φεβρουαρίου, για τους αγώνες της Εθνικής Σερβίας. Επειδή ο νεοαποκτηθείς ταλαντούχος ψηλός των «μάγων» (τον επέλεξαν το περασμένο καλοκαίρι στο νο42 του draft), θα έκλεινε τα 21 του χρόνια, σχεδόν 20 μέρες αργότερα (11 Μαρτίου).

Ο ρόλος του Σπανούλη και πως φτάσαμε στο «θα παίξω στην Ελλάδα»!

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι θέμα είναι διαδικαστικό, η πρόσληψη του Βασίλη Σπανούλη στην θέση του προπονητή της Εθνικής Ελλάδας και το «ψηστήρι» που έγινε στην οικογένεια του παίκτη από τον ίδιο αλλά και από τον Νίκο Ζήση (τις τρεις οικογένειες συνδέουν δεσμοί χρόνιας φιλίας), έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να αλλάξει γνώμη και μάλιστα να την ανακοινώσει περιχαρής στον έκπληκτο, Γιάννη Αντετοκούνμπο. Αφότου τον είχε νικήσει!

Η αλήθεια είναι ότι ο μικρός «λάτρευε» και θαύμαζε τον “Kill Bill” από την εποχή που έπαιζε και λάμβανε πολύ σοβαρά την γνώμη του, θεωρώντας τον μέντορά του, από τότε που ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικό μπάσκετ.

Ο βουτσκεβιτς με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης

Η δέσμευσή ενός ανθρώπου που τον πιστεύει και τον γνωρίζει από μικρό με την Εθνική Ελλάδας και το γεγονός ότι με την «γαλανόλευκη» θα είχε πολύ περισσότερο χώρο και χρόνο να δείξει την αξία του (δεν έχουμε δα και καλύτερους ή πιο πολλά υποσχόμενους ψηλούς) σε σχέση με το τι θα συνέβαινε στην αντίστοιχη της Σερβίας (όπου η παραγωγική διαδικασία έχει τουλάχιστον δέκα παίκτες με τα χαρακτηριστικά του Βούκσεβιτς), τον έκαναν να αλλάξει γνώμη και ο κύβος ερρίφθη σε μία στιγμή που κανείς δεν το περίμενε. Πολύ απλά γιατί οι ενδιαφερόμενοι είχαν κινηθεί με απόλυτη μυστικότητα...

Αν δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο, λοιπόν και με δεδομένο ότι η είδηση αποκαλύφτηκε στον Αντετοκούνμπο από τα χείλη του ίδιου του παίκτη, ο 21χρονος άσος θα βρίσκεται στο προσκλητήριο του Βασίλη Σπανούλη για την προετοιμασία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ενόψει του προολυμπιακού τουρνουά (2-8 Ιουλίου) που θα γίνει στο ΣΕΦ. Κάτι που αν συμβεί, θα αποτελέσει αναμφίβολα μία πολύ μεγάλη επιτυχία της ομοσπονδίας, γιατί ο παίκτης δεν ανήκει στην κατηγορία του «νατουραλιζέ» (είναι σαν τον Καλάθη) και μπορεί να παίξει παράλληλα με τον Τόμας Γουόκαπ, που αυτή την στιγμή είναι ο επικρατέστερος αυτής της κατηγορίας.

Τι ισχύει με τις περιπτώσεις του Στογιάκοβιτς και του Πουλακίδα

Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όσον αφορά στον πρώτο, ο γιος του Πέτζα Στογιακοβιτς και της Αλέκας Καμηλά, είναι ένας παίκτης που αν αποφασίσει να πάρει την ελληνική ιθαγένεια θα έχει επίσης άμεσο δικαίωμα συμμετοχής.

andrej_stojakovic.jpg

Η διαφορά του με τον Τρίσταν Βούκσεβιτς, είναι ότι ο Αντρέι γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη (17/08/2004) και έχει δικαίωμα να επιλέξει ανάμεσα σε Ελλάδα, Σερβία και Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες έχει περάσει στο μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του.

Οι πληροφορίες του Gazzetta αναφέρουν ότι η ομοσπονδία παρακολουθεί το θέμα, έχοντας προσεγγίσει την οικογένειά του (κάτι που έχουν κάνει και οι Σέρβοι), ωστόσο, την δεδομένη χρονική στιγμή η επιλογή της μπασκετικής ιθαγένειας δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες του 19χρονου forward (2,01), που μόλις ολοκλήρωσε την πρώτη του χρονιά στο κολέγιο του Στάνφορντ (σε 32 αγ. είχε μ.ο. 7,8π. & 3,4ρ. με 32,7% τριπ. σε 22,3').

H πρόσφατη απομάκρυνση του προπονητή που τον επέλεξε στους Κάρντιναλς (Τζερόντ Χάασε), αποτέλεσε την αφορμή για να μπει στο transfer portal του NCAA και να αναζητήσει την μετακίνησή του σε άλλο κολέγιο, οπότε όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα τον δούμε με τα χρώματα κάποιας Εθνικής ομάδας το ερχόμενο καλοκαίρι. Έστω κι αν οι πληροφορίες που συλλέγουμε τον φέρνουν πιο κοντά στην Σερβία...

Αντίθετα, η περίπτωση του Τζον Πουλακίδα, που κατάγεται από μία πόλη 45 λεπτά δυτικά του Σικάγο (Νέιπερβιλ), ανήκει στην κατηγορία του «νατουραλιζέ». Η πρόσφατη εξαιρετική του εμφάνιση στον 1ο γύρο της “March Madness” (28π., 2ρ., 2ασ. & 2κλ. με 6/9 τριπ.), που οδήγησε στον αποκλεισμό του Όμπερν (νο4) από τους Γέιλ Μπούλντοκς, ήταν φυσικό να προκαλέσει το ενδιαφέρον της ομοσπονδίας.

O 21χρονος guard (1,98) που γεννήθηκε στην Αμερική από Έλληνες γονείς και επισκέπτεται σχεδόν κάθε καλοκαίρι την Ελλάδα, θέλει πολύ να αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο και φυσικά να παίξει στην Εθνική μας ομάδα. Το ρεπορτάζ του Gazzetta αναφέρει ότι ο παίκτης βρίσκεται στο radar των ανθρώπων της «επίσημης αγαπημένης» και σύντομα θα υπάρξει επικοινωνία με το περιβάλλον του.

Το νεαρό της ηλικίας του και η σπουδαία ικανότητά του στο μακρινό σουτ, τον καθιστούν μία από τις μελλοντικές επιλογές της «γαλανόλευκης» για την θέση του «νατουραλιζέ», οπως συμβαίνει την παρούσα φάση με τους Γουόκαπ, Ντόρσεϊ και τους αδελφούς Μήτρου-Λονγκ.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ Τελευταία Νέα