Προκριματικά Παγκοσμίου: Οι... άγνωστοι παίκτες που ξεχώρισαν (vids)

Ευαγγελος Στελλάκης
Προκριματικά Παγκοσμίου: Οι... άγνωστοι παίκτες που ξεχώρισαν (vids)

bet365

Το Gazzetta στρέφει τον προβολέα της προσοχής σε λιγότερο γνωστούς παίκτες της Γηραιάς Ηπείρου, οι οποίοι ξεχώρισαν με την δράση τους στο πρώτο προκριματικό «παράθυρο» των Εθνικών, ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023.

Ως γνωστόν τα «παράθυρα» είναι μια ιδιάζουσα διαδικασία κι ο λόγος που ισχύει αυτό είναι πως σπανίως εμφανίζονται NBAers ή παίκτες από την EuroLeague. Μοιραία, λοιπόν, τα φώτα θα πέσουν πάνω σε όχι και τόσο γνωστούς παίκτες στο ευρύ ευρωπαϊκό κοινό, οι οποίοι συνήθως προέρχονται από μικρότερης «εμβέλειας» πρωταθλήματα και συλλόγους.

Το Gazzetta επιλέγει μια εξάδα άγνωστων παικτών που διακρίθηκαν στα πρόσφατα ματς των προκριματικών της FIBA για το Mundobasket που γίνεται σε δύο περίπου χρόνια και παρουσιάζει τα κατορθώματα τους, αλλά και τι κατάφεραν εν τέλει οι ομάδες τους ως προς τα αποτελέσματα τους στον όμιλο τους.

Βλάντιμιρ Μιχαϊλόβιτς (Μαυροβούνιο)

Ο περσινός αρχισκόρερ κι MVP του βελγικού πρωταθλήματος με την Άλσταρ έκανε ένα εξαιρετικό ζευγάρι εμφανίσεων απέναντι σε Γαλλία και Πορτογαλία. Κόντρα στους «Τρικολόρ» είχε 23 πόντους με 5 τρίποντα συν 4 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα και μια ασίστ, ενώ απέναντι στους Ίβηρες σημείωσε 16 πόντους με 4 τρίποντα κι είχε ακόμη 3 κλεψίματα, 2 ριμπάουντ και 2 ασίστ.

Το Μαυροβούνιο έχασε δύσκολα εκτός έδρας από την Γαλλία (73-67) ενώ νίκησε άνετα στην Ποντγκόριτσα την Πορτογαλία (83-69), με τον 31χρονο combo guard να αποτελεί σταθερά για την ομάδα του, κυρίως λόγω της ικανότητας του στο τρίποντο. Φέτος αγωνίζεται στην Μόρναρ Μπαρ ενώ παλαιότερα έχει παίξει σε Τσμόκι Μινσκ, Άνβιλ, Οστάνδη, Όλντενμπουργκ και Μπουντούτσνοστ, μεταξύ άλλων.

Κρίστοφερ Τσεράποβιτς (Σουηδία)

Ο 30χρονος φόργουορντ έχει φτιάξει το όνομα του στην ACB (φέτος Μούρθια, παλαιότερα Ομπραντόιρο και Ανδόρρα) ενώ στελεχώνει συχνά-πυκνά την Εθνική Σουηδίας από το 2016. Στο πρόσφατο «παράθυρο» έκανε δύο από τις καλύτερες εμφανίσεις του με το «εθνόσημο», καθώς απέναντι στη Σλοβενία είχε 19 πόντους, 11 ριμπάουντ, 2 ασίστ, ένα κλέψιμο και μια τάπα, ενώ κόντρα στη Φινλανδία κατέγραψε 12 πόντους, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 κλεψίματα.

Οι Σουηδοί νίκησα τη Φινλανδία και ήταν άκρως ανταγωνιστικοί εκτός έδρας με τους Σλοβένους, με τον Τσεράποβιτς να διακρίνεται και να αποδεικνύει πως δεν αγωνίζεται τυχαία στο ισπανικό πρωτάθλημα. Το βιογραφικό του γράφει επίσης VTB League (Νίζνι, Τσμόκι Μινσκ) κι είχε κάνει επίσης καριέρα τεσσάρων ετών στο NCAA (2010-14) με το Davidson.

Τομάς Κιζλίνκ (Τσεχία)

Πριν μερικούς μήνες επαναπατρίστηκε, φορώντας πλέον τη φανέλα της Σλάβια Πράγας, ύστερα από μια πολυετή καριέρα στην Ιταλία με Ρέτζιο Εμίλια, Ρόμα και Βενέτσια. Ο 28χρονος γκαρντ-φόργουορντ είναι εδώ κι αρκετά χρόνια στέλεχος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας και στις πρόσφατες αναμετρήσεις με Βοσνία και Λιθουανία επιβεβαίωση τη χρησιμότητα του.

Η Τσεχία γνώρισε δύο ήττες, ωστόσο ο έμπειρος περιφερειακός διασώθηκε από τη συνολική μετριότητα. Με τους Λιθουανούς είχε 21 πόντους και 4 ριμπάουντ ενώ κόντρα στους Βόσνιους αντίστοιχα 13 πόντους, μια ασίστ κι ένα ριμπάουντ. Η εικόνα της ομάδας του ήταν προβληματική, παρ' όλα αυτά ο ίδιος έκανε ο,τι μπορούσε. Το βέβαιο είναι πως ατομικά ξεχώρισε, έχοντας μάλιστα το εντυπωσιακό 71% στα δίποντα.

Φιλίπ Μπουντόβιτς (Κροατία)

Παρόμοια περίπτωση με τον Κιζλίνκ που προαναφέραμε. Η Κροατία δεν πήρε ροζ φύλλο σε οριακά μας απέναντι σε Σλοβενία και Φινλανδία, όμως ο 27χρονος φόργουορντ ήταν από αυτούς που πάλεψαν περισσότερο. Απέναντι στους Σλοβένους πραγματοποίησε μια πολύ μεστή εμφάνιση με 16 πόντους, 7 ριμπάουντ, 5 ασίστ και μια τάπα. Με τη Φινλανδία πάτησε παρκέ για μόλις 14 λεπτά, όμως πρόλαβε να «γράψει» 16 πόντους, 2 ριμπάουντ και μια τελική πάσα.

Ο Μπουντόβιτς αγωνίζεται στην Τσεντεβίτα Τζούνιορ (ότι απέμεινε απ' την παλιά Τσεντεβίτα, προτού ενωθεί με την Ολίμπια Λιουμπλιάνας) κι έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στην Αδριατική. Μεταξύ άλλων, έχει φορέσει τις φανέλες των Τσιμπόνια, Σίμπενικ, Ραμποτνίτσκι, Ζρίνσκι και Πρίστινα. Αν μη τι άλλο, μπορεί να καμαρώνει πως έχει γνωρίσει πολλούς προορισμούς στα Βαλκάνια.

Κριστιάν Κουλαμάε (Εσθονία)

Η Εσθονία νίκησε την Γερμανία στη Νυρεμβέργη (66-69), σε ένα από τα πιο απρόσμενα αποτελέσματα των προκριματικών, έχοντας σε μεγάλα κέφια τον 22χρονο combo guard, ο οποίος πέτυχε 15 πόντους, μοίρασε 7 ασίστ και κατέβασε 5 ριμπάουντ σε 28 λεπτά παρουσίας. Τρεις μέρες μετά, το Ισραήλ υπέταξε την Εσθονία στο Ταλίν, όμως ο νεαρός παίκτης έκανε ακόμη ένα θετικό παιχνίδι (11π, 4ρ, 4α).

Ο Κουλαμάε ανήκει στην Μπούργος αλλά έχει περάσει τις περισσότερες σεζόν της καριέρας του στην δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας και της Γερμανίας. Αν κι είναι γεννημένος το 1999, παίζει επαγγελματικά μπάσκετ από το 2014 κι είναι μέλος της Εθνικής Ομάδας των ανδρών από το 2018. Φέτος παίρνει τις πρώτες του εμπειρίες στην ACB, ενώ όπως φαίνεται είναι έτοιμος για το step up και με τη φανέλα της χώρας του.

Μακσίμ Σαλάς (Λευκορωσία)

Η Μπούργος είχε την... τιμητική της στο «παράθυρο», μιας κι ακόμη ένας παίκτης της ξεχώρισε. Ο 25χρονος φόργουορντ μπορεί να ηττήθηκε από την Εθνική μας στην Θεσσαλονίκη, όμως έγινε κάτι παραπάνω από αισθητός με 17 πόντους, 8 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Στην πρεμιέρα, η Λευκορωσία είχε επικρατήσει σχετικά άνετα της Τουρκίας, με τον Σαλάς να βάζει 26 πόντους και να συμπληρώνει τη στατιστική του με 4 ριμπάουντ και 4 τελικές πάσες.

Ο άλλοτε παίκτης της Τσμόκι Μινσκ και της Κάλεβ Κράμο είναι αυτή τη στιγμή ο 6ος σκόρερ των προκριματικών (2 αγ.), έχοντας μπροστά του μόνον πολύπειρους διεθνείς με βιογραφικά που περιέχουν EuroLeague, όπως ο Λάρκιν, ο Πρέπελιτς, ο Σερμαντίνι κι ο Χέρμανσον. Αρκετός κόσμος έμαθε τον Σαλάς στο παιχνίδι με την Ελλάδα, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν αρκετά αξιόλογο και σταθερό παίκτη, ιδίως στην επίθεση.

@Photo credits: FIBA
 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ MUNDOBASKET Τελευταία Νέα