Τρεις προπονητές, οι εξής ...κανένας

Τρεις προπονητές, οι εξής ...κανένας

Τρεις προπονητές, οι εξής ...κανένας

bet365

Ο Νίκος Παπαδογιάννης σχολιάζει τους νεφελώδεις χειρισμούς της ΕΟΚ στο θέμα Σκουρτόπουλου και προβλέπει... δικαστήρια.

Διαβάσατε την αποστολή της Εθνικής μπάσκετ και το πρόγραμμα προετοιμασίας για τους επικείμενους αγώνες με Μ.Βρετανία και τη Λευκορωσία; Ούτε και εγώ, μολονότι τα ονόματα των παικτών βγήκαν την Παρασκευή, 40 μέρες πριν ανοίξει το «παράθυρο», όπως προβλέπεται.

Η εξήγηση είναι απλή. Η νέα διοίκηση της ΕΟΚ πήρε το email του προπονητή με τα 24 ονόματα και το εκτόξευσε στον κάλαθο των αχρήστων.

Για να μη μπερδευόμαστε, προπονητής της χειμερινής Εθνικής μπάσκετ είναι ο Θανάσης Σκουρτόπουλος. Με συμβόλαιο μέχρι το 2023, το οποίο φέρει την υπογραφή όχι μόνο του ίδιου, αλλά και της διοίκησης της ΕΟΚ.

Η διοίκηση άλλαξε, αλλά αυτό δεν καθιστά απαραιτήτως το συμβόλαιο άκυρο. Η ζώνη είναι, στην καλύτερη περίπτωση, γκρίζα.

Άλλωστε, το αρχικό συμφωνητικό, που δεν αμφισβητείται, αφορά συνεργασία μέχρι και το έτος 2021. Τελευταία φορά που κοίταξα το ημερολόγιο, σήμερα το πρωί, έγραφε 18 Οκτωβρίου 2021.

Βασιλακόπουλος, καλή του ώρα, τη θεωρεί εθνική επέτειο λόγω Αλλαγής το 1981 και την εορτάζει παιανίζοντας τα «Κάρμινα Μπουράνα» με αναμμένο το καντήλι του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση.)

Ο Σκουρτόπουλος έπραξε το συμβατικό καθήκον του και στρογγυλοκάθισε στο γραφείο του στο φρενοκομείο που λέγεται Ιβανώφειο, λίγες ώρες πριν το αδειάσει και αυτό.

Στον επόμενο τόνο, έλαβε εξώδικο από την ΕΟΚ, που μιλάει για μονομερή λύση της συνεργασίας, τονίζοντας δεν αναγνωρίζει το συμβόλαιό του. Θεωρεί ότι η προεκλογική διοίκηση δεν είχε το δικαίωμα να συνάπτει μακροχρόνιες συμβάσεις.

Προσοχή, δεν πρόκειται για απόλυση. Η απόλυση συνεπάγεται αποζημίωση και όλα τα συμπαρομαρτούντα.

Την επόμενη κιόλας μέρα, Σάββατο μεσημεράκι, ο Λιόλιος ανακοίνωσε ότι η Εθνική περνάει στα χέρια του Σωτήρη Μανωλόπουλου. Παράλληλα, διέρρευσε η είδηση για τη στρατολόγηση του εξαίρετου Νίκου Ζήση, που ανακοινώθηκε κυριακάτικα, για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους.

Σημειωτέον ότι η Εθνική έχει ήδη μάνατζερ, τον απόλυτα επιτυχημένο (όπως και ο Σκουρτόπουλος των «παραθύρων») Κώστα Κώτση.

Ο Κώτσης παραμένει στην ΕΟΚ αφού έχει υπαλληλική σύμβαση αορίστου χρόνου, μέχρι να παραμεριστεί και αυτός με κανένα εξώδικο. Πιθανότατα θα του το ανακοινώσουν την ώρα που θα μπαίνει στο αεροπλάνο για το Λονδίνο, στις 24 Νοεμβρίου.

Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν, ο Βαγγέλης Λιόλιος προσπάθησε να εκμαιεύσει την παραίτηση του Σκουρτόπουλου (που έκλεισε 8ετία στην Εθνική, από το 2014), επειδή, λέει, τα σωματεία που τον ψήφισαν απαιτούν ριζικές αλλαγές.

Τα σωματεία που τον ψήφισαν προφανώς εννοούσαν κάτι εντελώς διαφορετικό, αλλά ο νέος πρόεδρος φέρεται ειπών στον Σκουρτόπουλο κάτι περίεργα περί «αναρχίας στην Εθνική ομάδα», εντελώς διαζευγμένα από την πραγματικότητα.

Τρίτη πηγή μου εκμυστηρεύτηκε ότι η νεόκοπη διοίκηση ήταν αποφασισμένη να αποζημιώσει με μπαξίσι τον δύστροπο Σκουρτόπουλο ώστε να αποχωρήσει αυτός διακριτικά, χωρίς να χρεωθούν οι Λιόλιοι τη ρετσινιά μίας αδικαιολόγητης απόλυσης.

Και χωρίς να πληρώσει το μείον ταμείον πλήρη αποζημίωση για τους χοντρικά 24 μήνες που υπολείπονται...

Υπολογίζω πρόχειρα ότι η διετία 2021-23 θα έδινε στον Σκουρτόπουλο καμιά 20αριά χιλιάρικα σε μισθούς, χώρια οι ασφαλιστικές εισφορές και τα -πολύτιμα για έναν 55άρη- ένσημα.

Ο Σκουρτόπουλος είχε συμφωνήσει το 2019 με τη διοίκηση Βασιλακόπουλου για τετραετή συνεργασία (για τα «παράθυρα» και την Εθνική Νέων ή τη θέση του βοηθού στο …θερινό τμήμα της Ανδρών), αλλά ο ίδιος ο Βασιλακόπουλος ζήτησε να μειωθεί το συμβόλαιο κατά το ήμισυ, ένεκα των εκλογών.

Ωστόσο, συμφωνήθηκε προέκταση του συμβολαίου τον περασμένο Μάιο, μετά από εισήγηση του Ρικ Πιτίνο. Ο Λιόλιος ισχυρίζεται ότι δεν είναι νόμιμες οι υπογραφές μίας προεκλογικής διοίκησης και δεν τις αναγνωρίζει. Η συνέχεια θα δοθεί προφανέστατα στα δικαστήρια.

Περιττό να πω, ότι δεν είναι ακριβώς τιμητικό για μια διοίκηση «νέας πνοής» να ξεκινάει τη θητεία της με δικαστική διαμάχη με τον προπονητή της Εθνικής Ανδρών (για να μη βάλω στην εξίσωση τις αντίστοιχες αλλαγές στις Γυναίκες και αλλού).

Εάν στον Βαγγέλη Λιόλιο κακοπέφτει η φάτσα του Σκουρτόπουλου, η έντιμη, καθαρή και γάργαρη οδός είναι να τον απολύσει, να του πληρώσει την αποζημίωση, να εξηγήσει τα κριτήρια της απόφασής του και να υποστεί την ανάλογη κριτική. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά του.

Μετά την Εθνική των δύο ταχυτήτων (μία για το καλοκαίρι και μία για τον χειμώνα), τώρα έχουμε την Εθνική των δύο προπονητών. Ή μήπως τριών; Ή μήπως …κανενός;

Η διακαής επιθυμία του Λιόλιου είναι –δικαίως- να προσλάβει τον Δημήτρη Ιτούδη. «Η πρόσληψη του προπονητή για τα “παράθυρα” θα γίνει σε συνεννόηση με τον προπονητή που θα οδηγήσει την Εθνική στο Ευρωμπάσκετ», δήλωσε ξεκάθαρα ο Λιόλιος στις προγραμματικές δηλώσεις του.

Μάλλον τον Ιτούδη θα εννοούσε, αφού άλλος δεν υπάρχει ούτε στα γραφεία ούτε στον ορίζοντα. Τον είχε αναφέρει ονομαστικά, άλλωστε.

Τις ίδιες μέρες διαδόθηκε ότι για τη θέση του χειμωνιάτικου προπονητή προαλείφεται ο Στέφανος Δέδας, ο οποίος μάλιστα έκανε και δηλώσεις περί Εθνικής ομάδας.

Έπειτα αυτή η λύση εγκαταλείφθηκε για ανεξιχνίαστους λόγους και οι όψιμες ντουντούκες (οι ίδιες που είχαν διαδώσει την αρχική είδηση) φρόντισαν να ενημερώσουν το φίλαθλο κοινό για την υπαναχώρηση.

Αίφνης, το Σάββατο, ανακοινώθηκε Σωτήρης Μανωλόπουλος. Mε βιογραφικό παρόμοιο με τους Σκουρτόπουλου. Όπως και ο Δέδας. Μείον τα ανηφορικά χιλιόμετρα στην Εθνική ομάδα.

Κόντρα στα ειωθότα, το σχετικό δελτίο Τύπου δεν περιείχε δηλώσεις του νέου προπονητή.

Ήταν μία σιωπή κραυγαλέα, αλλά ενδεχομένως εύγλωττη. Σημειώνω ότι Σκουρτόπουλος και Μανωλόπουλος είναι καλοί φίλοι μεταξύ τους και συνεργάτες στην Εθνική του Προολυμπιακού τουρνουά του 2021.

Η Εθνική των τριών προπονητών αυτή τη στιγμή δεν έχει ούτε έναν. Προσωπικά θα εκπλαγώ πολύ, αν ο Ιτούδης πάρει άδεια από την ΤΣΣΚΑ να περάσει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο μακριά από τη Μόσχα.

Μακάρι να διαψευστώ, αλλά το ίδιο έργο το είδαμε και το 2017 και καταλήξαμε με Μίσσα. Ελπίζω ότι ο Λιόλιος θα αποδειχθεί ικανότερος διαπραγματευτής από τον –λέμε τώρα- Βασιλακόπουλο.

Σημειώνω, για να μην έχουμε παρεξηγήσεις, ότι όλοι ανεξαιρέτως οι (εξαιρετικοί) προπονητές που αναφέρθηκαν ως τώρα στο κείμενο είναι φίλοι μου.

Ο καθένας κοιτάζει τη δουλίτσα του και πολύ καλά κάνει. Δεν ψέγω κανέναν από αυτούς. Ο μοναδικός υπόλογος σε αυτή τη θλιβερή ακολουθία γεγονότων είναι ο νέος πρόεδρος της ΕΟΚ.

Υποσχέθηκε διαφάνεια και αρετή, περεστρόικα και γκλάσνοστ για να ξεχάσουμε τον δαίμονα Βασιλακόπουλο, αλλά αυτή τη στιγμή κολυμπάει σε θολά νερά, ναρκοθετώντας μάλιστα το μοναδικό στοιχείο που λειτουργούσε σωστά στην Ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια.

Θυμηθείτε το 15-3 της Εθνικής ομάδας στα «παράθυρα», προσθέστε τη διπλωματική ευελιξία που έδειξαν οι Σκουρτόπουλος-Κώτσης εγκλωβισμένοι μεταξύ Βασιλακόπουλου, Αγγελόπουλων, Γιαννακόπουλου, διαβάστε την ειδική βαθμολογία της FIBA, προσθέστε στο κοκτέιλ την εικόνα υγείας και προόδου μέσα στην σκοτεινιά και προσπαθήστε να δικαιολογήσετε την απόφαση για αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας.

Προσοχή, μιλάμε για τα «παράθυρα» και μόνο για αυτά. Η κριτική για το Μουντομπάσκετ της Κίνας έγινε στην ώρα της και ήταν δικαιολογημένα αυστηρή για τον Σκουρτόπουλο. Ο οποίος μου έκοψε την καλημέρα για αρκετό καιρό, όταν διάβασε το ξεφωνητό.

Αντί υστερόγραφου: Μαθαίνω ότι στα ενδότερα της ΕΟΚ, όπου παρεπιδημούν εσχάτως περίεργα πρόσωπα, κάτι λεβέντες έλεγαν –κρίνοντας εξ ιδίων- ότι «ο Παπαδογιάννης τα παίρνει από τον Σκουρτόπουλο για να του κάνει αβάντα».

Αγαπητοί μου, επειδή είστε εσείς παλιάτσοι και τυχοδιώκτες δεν σημαίνει ότι είναι παλιάτσοι και τυχοδιώκτες και όλοι οι άλλοι. Ζητώ συγγνώμη από τους παλιάτσους και από τους τυχοδιώκτες για την προσβολή.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.