MundoBasket 2023, Αίγυπτος - Λιθουανία 67-93: Πρεμιέρα με το δεξί, έχοντας «διπλό» Βαλαντσιούνας και θετικό Κουζμίνσκας

Με τον Γιόνας Βαλαντσιούνας πρωταγωνιστή για όσο χρειάστηκε, η Λιθουανία επικράτησε 93-67 της Αιγύπτου για το πρώτο παιχνίδι των δύο στο MundoBasket 2023. Αρκετά καλή εμφάνιση του παίκτη της ΑΕΚ, Μιντάουγκας Κουζμίνσκας. Αποστολή στη Μανίλα: Δημήτρης Οικονόμου.

Παρουσία του Δημήτρη Ιτούδη και των συνεργατών του, για τις ανάγκες του σκαόυτινγκ, η Λιθουανία πήρε την παρθενική της νίκη απέναντι (93-67) στην αδύναμη Αίγυπτο, για το πρώτο βήμα με το δεξί στον 4ο όμιλο του MundoBasket 2023.

Ανίκητος για όσο αγωνίστηκε ο Βαλαντσιούνας, με 15 πόντους και 10 ριμπάουντ σε 17'30'' ενώ ο Νορμάντας ήταν πρώτος σκόρερ των Λιθουανών με 18. Στους 9 σταμάτησε ο Κουζμίνσκας της ΑΕΚ, με 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ. Για τους ηττημένους ο Ασέμ Μάρεϊ οδήγησε το σκοράρισμα με 14 πόντους και 9 ριμπάουντ.

Ο αγώνας: Αίγυπτος - Λιθουανία

Τα δυνατά σημεία των Λιθουανών ήταν γνωστά. Το σημάδι στον Βαλαντσιούνας ανελέητο και η εναρκτήρια αναμέτρηση για το Group D του MundoBasket κόντρα στην Αίγυπτο, δεν είχε την παραμικρή διαφορά. Με εκείνον να έχει 11 από τους 13 πόντους στο ξεκίνημα, οι Λιθουανοί πήραν από νωρίς προβάδισμα, το οποίο έφτασε άμεσα σε διψήφιες τιμές. Οι Αιγύπτιοι «πνίγηκαν» από την πίεση στην μπάλα και φυσικά δεν είχαν αντίδοτο στον σταρ των Πέλικανς.

Μάλιστα, η ικανότητά του να πασάρει, έφερε τους γύρω του σε υψηλά νούμερα σκοραρίσματος στο ημίχρονο. Κουζμίνσκας, Νορμάντας και Μπραζντέικις μπήκαν στο κόλπο, με τον δεύτερο να διαμορφώνει το 12-26 λίγο πριν ολοκληρωθεί η πρώτη περίοδος. Η είσοδος του Μοτιεγιούνας μπορεί να άλλαξε στόχευση, αλλά οι Αφρικανοί συνέχιζαν να αναζητούν τρόπους για να απειλήσουν συστηματικά το αντίπαλο καλάθι.

Τα κατάφερε καλά και δίχως Βαλαντσιούνας η Λιθουανία

Ένα μίνι ξέσπασμα του Αμίν, που οδήγησε μερικές μπάλες στο transition, έκοψε τη διαφορά στους 10 (32-42, στο 18’), όμως η «Lietuva» έμεινε στο +12 με το buzzer beater του Σεντεκέρσκις για το 34-46 του ημιχρόνου, παρά τα μόλις 2/14 τρίποντα.

Αυτό που έδωσε έναν λόγο στους Αιγύπτιους να ξεσηκωθούν, ήταν μια προσωπική νίκη του Μάρεϊ επί του Βαλαντσιούνας για το 42-50. Όσο όμως η ζώνη των Αιγύπτιων είχε… τρύπες, τόσο η ομάδα του Μακσβίτις διατηρούσε το πάνω χέρι, με τους Μπένζιους και Κουζμίνσκας να υπογράφουν το 52-70 (29’).

Κάπως έτσι, λοιπόν και παρόλο που ο Βαλαντσιούνας προφυλάχτηκε ένεκα φάουλ και διακύμανσης, με τον Μαλντούνας στο «5», η Λιθουανία δεν αντιμετώπισε πρόβλημα να πιάσει και το +20, 8 λεπτά πριν το φινάλε. Παρά το εκτεταμένο rotation μάλιστα, με τον Σιρβίντις να ευστοχεί από την περίμετρο ανεβάζοντας τα ποσοστά της ομάδας του, το παιχνίδι κύλησε ομαλά ως το φινάλε του.

Τα δεκάλεπτα: 12-26, 34-46, 53-70, 67-93

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.