Πάου και Μαρκ Γκασόλ: Δυο αδέλφια που κατέκτησαν τον κόσμο (vids)

Πάου και Μαρκ Γκασόλ: Δυο αδέλφια που κατέκτησαν τον κόσμο (vids)

Πάου και Μαρκ Γκασόλ: Δυο αδέλφια που κατέκτησαν τον κόσμο (vids)

bet365

Ο Πάου και ο Μαρκ Γκασόλ πέτυχαν όχι επειδή ήταν προορισμένοι από τη μοίρα τους για να πετύχουν, αλλά επειδή ακριβώς ήταν αποφασισμένοι για αυτό και το Gazzetta γράφει για δυο αδέλφια που σημάδεψαν την εθνική ομάδα μπάσκετ μιας χώρας, δίχως ποτέ να βγουν από το κάδρο τις τελευταίες δυο δεκαετίες.

Προφανώς ο Πάου Γκασόλ δεν γνώριζε τι επρόκειτο να ακολουθήσει όταν κατέκτησε για πρώτη φορά την κορυφή του κόσμου το 1999 στο Μουντομπάσκετ Νέων στη Λισαβόνα απέναντι στις ΗΠΑ, έχοντας στο πλευρό του τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Προφανώς δεν γνώριζε τι επρόκειτο να ακολουθήσει όταν σκόραρε για πρώτη φορά με την εθνική ανδρών της Ισπανίας στις 31 Αυγούστου 2001 στην Άγκυρα με αντίπαλο τη Σλοβενία στο EuroBasket της Τουρκίας. Προφανώς δεν μπορούσε να διανοηθεί τι θα μεσολαβούσε ως το πρωί της Τρίτης 3/8, στον τελευταίο αγώνα με την αγαπημένη του «ρόχα». Απέναντί του, οι Αμερικανοί της Team USA. Η Ισπανία ηττήθηκε με 95-81 κι εν συνεχεία ο Πάου επιβεβαίωσε το τέλος ενώ οι συμπατριώτες του έσπευσαν να αποχαιρετήσουν το σύμβολο μιας εποχής. Για να γίνει αντιληπτή η αξία του ανδρός, επί ημερών του η Ισπανία έχει πανηγυρίσει 11 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια Κύπελλα και EuroBasket ενώ πριν από το 2001, είχαν μόλις έξι μετάλλια σε 66 χρόνια!

Παρεμπιπτόντως ο Ναβάρο έχει ξεστομίσει τη μεγάλη κουβέντα όσον αφορά τον άλλοτε συνοδοιπόρο του στην Μπαρτσελόνα, την εθνική ομάδα και τους Γκρίζλις: «Πάντα έχω ως παράδειγμα τον Πάου επειδή θα μπορούσε να ξεκουράζεται έχοντας λύσει τα προβλήματά του. Σε κάθε περίπτωση, ήθελε να έρχεται στην εθνική ομάδα. Πάντα με την ίδια διάθεση». Ο εμβληματικός αρχηγός της «ρόχα» έχει ταξιδέψει σε άπειρα μέρη με την εθνική ομάδα της πατρίδας του τις προηγούμενες δυο δεκαετίες. Στα 39 του χρόνια, έμεινε εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας. Το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής και ένα κάταγμα κόπωσης τον υποχρέωσε να παρακολουθήσει από μακριά τις προσπάθειες των συμπατριωτών του. Ο Πάου μεγάλωσε και έχει αλλάξει όμως δεν έχει να αποδείξει κάτι πέρα από το υπαρκτό. Τα προηγούμενα δυο χρόνια πάλεψε για να πατήσει ξανά παρκέ. Ήθελε να αποσυρθεί με τον δικό του τρόπο. Όχι με την ανάμνηση ενός βετεράνου που ταλαιπωρήθηκε με τραυματισμούς και αποθεραπείες αλλά με ένα μετάλλιο στο Τόκιο. Με την αγαπημένη ομάδα του.

Η ήττα στα προημιτελικά από τις ΗΠΑ ήταν ο τελευταίος αγώνας ενός τύπου που αποτελεί παράδειγμα αφοσίωσης σε ό,τι αφορά την εθνική Ισπανίας και το καλύτερο παράδειγμα εκείνων που τον επικαλούνται για να απαντήσουν σε όσους έχουν άλλες προτεραιότητες τα καλοκαίρια όπως η ξεκούραση και τα πολλά μηδενικά στα συμβόλαια. Ο ίδιος, άλλωστε έχει παραδεχτεί πως: «Η εθνική ομάδα μού δίνει τα πάντα! Είμαστε μια παρέα φίλων, έχουμε εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ μας όμως την ίδια στιγμή απαιτούμε το μάξιμουμ. Νιώθω τεράστια τιμή κάθε φορά που φοράω αυτή τη φανέλα και ανεβάζω τη χώρα μου στο πιο υψηλό σκαλοπάτι». Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις εμφανίσεις του στο EuroBasket 2015 στη Γαλλία, εκεί όπου η Ισπανία που προερχόταν από το φιάσκο στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργάνωσε έναν χρόνο νωρίτερα, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο έχοντας ως απόλυτο πρωταγωνιστή τον Πάου που αναδείχτηκε MVP και πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 25.6 πόντους σε ηλικία 35 ετών! Ποιος μπορεί να ξεχάσει το καλάθι με την Ουγγαρία στο Ευρωμπάσκετ 2017, όταν έκανε το 18-33 στο 15:09 και έγινε πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία της διοργάνωσης, έχοντας πλέον 1.183 πόντους; Ο πατέρας της εθνικής Ισπανίας αποσύρθηκε. Μαζί με τον αδελφό του.

Τα μετάλλια του Πάου

Ολυμπιακοί Αγώνες
2008 – Πεκίνο: ασημένιο
2012 – Λονδίνο: ασημένιο
2016 – Ρίο ντε Τζανέιρο: χάλκινο
Παγκόσμιο Κύπελλο
2006 – Ιαπωνία: χρυσό
EuroBasket
2009 – Πολωνία: χρυσό
2011 – Λιθουανία: χρυσό
2015 – Γαλλία: χρυσό
2003 – Σουηδία: ασημένιο
2007 – Ισπανία: ασημένιο
2001 – Τουρκία: χάλκινο
2017 – Τουρκία: χάλκινο

Ο Μαρκ Γκασόλ άρχισε την καριέρα του στο ΝΒΑ ως... βύσμα (aka αδελφός του Πάου) όμως κατέκτησε προ διετίας το πρωτάθλημα με τους Τορόντο Ράπτορς, βιώνοντας στο μεσοδιάστημα μια τεράστια απογοήτευση τον Σεπτέμβρη του 2014 με την ήττα από τη Γαλλία στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι Ίβηρες προχώρησαν. Κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στη Λιλ στο πιο… εξωφρενικό one man show στη σύγχρονη ιστορία των EuroBasket με την υπογραφή του Πάου, και δυο χάλκινα στο Ρίο ντε Τζανέιρο και την Κωνσταντινούπολη.

Οι μέρες και τα χρόνια φεύγουν βιαστικά και αθόρυβα, ο Μαρκ τρέχει από προπόνηση σε παιχνίδι από το 2003 όταν προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα ενώ ο άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού, Ντάριλ Μίντλετον ανέφερε στη συνέντευξή του στο Gazzetta όταν θυμήθηκε τη συνύπαρξη τους στην Τζιρόνα. Ο Αμερικανός φόρεσε τη φανέλα της σε πέντε διαφορετικές περιόδους: 1991-92, 1996-98, 1999-00, 2006-11 και 2011-12! «Στην Τζιρόνα… πήγα και ήλθα πέντε φορές ενώ έχω να λέω ότι κατέκτησα κι έναν ευρωπαϊκό τίτλο με τον Μαρκ Γκασόλ (σ.σ. FIBA EuroCup, το 2007)! O Μαρκ είναι ένας υπέροχος τύπος. Δουλέψαμε μαζί και τον έκανα ανταγωνιστικό. Ήταν ένα παιδί που δεν γούσταρε την προπόνηση. Εγώ, πάλι, τρελαίνομαι όταν βλέπω κάποιον να τεμπελιάζει. Παλεύαμε συνέχεια στις προπονήσεις, παίζαμε ξύλο και πολλές φορές κλώτσαγε την μπάλα από τα νεύρα του! Δεν άντεχε! Στη Τζιρόνα έχτισε την αυτοπεποίθησή του, βγήκε MVP στην Ισπανία και ακολούθησε το ΝΒΑ».

Ο μικρός Γκασόλ ήταν ένα παιδί υπέρβαρο και αγύμναστο, κάτι ωστόσο που άλλαξε όσο περνούσαν τα χρόνια. «Ποιος να μας το έλεγε Μαρκ; Από πολύ μικροί, περνούσαμε ώρες και ώρες παίζοντας το άθλημα που αγαπάμε, κυνηγώντας τα όνειρά μας. Πόσο υπέροχο είναι να ζεις στιγμές σαν αυτή... Συνέχισε να απολαμβάνεις ό,τι έχεις πετύχει αδελφέ μου» ήταν η αφιέρωση του Πάου στον αδελφό του έπειτα από τη συγκλονιστική εμφάνιση στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 απέναντι στην Αυστραλία, όταν έκανε ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα με την εθνική με 33 πόντους.

Τα μετάλλια του Μαρκ

Ολυμπιακοί Αγώνες
2008 – Πεκίνο: ασημένιο
2012 – Λονδίνο: ασημένιο
Παγκόσμιο Κύπελλο
2006 – Ιαπωνία: χρυσό
2019 – Κίνα: χρυσό
EuroBasket
2009 – Πολωνία: χρυσό
2011 – Λιθουανία: χρυσό
2007 – Ισπανία: ασημένιο
2013 – Σλοβενία: χάλκινο
2017 – Τουρκία: χάλκινο

- Το 2015, ο Πάου και ο Μαρκ έγραψαν ιστορία στη Νέα Υόρκη ως τα πρώτα αδέλφια που ξεκίνησαν βασικοί σε All Star Game και μάλιστα, πήδηξαν στο τζάμπολ.

- Μαζί κατέκτησαν δυο ασημένια μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2008 & 2012), ένα χρυσό σε Παγκόσμιο Κύπελλο (2006) και δυο χρυσά (2009 & 2011), ένα ασημένιο (2007) και ένα χάλκινο (2017) σε EuroBasket.

- Το 2013 ίδρυσαν το «Ίδρυμα Γκασόλ» με στόχο την προώθηση του αθλητισμού και της υγιεινής διατροφής στα σχολεία του Λος Άντζελες και της Βαρκελώνης.

- To 2019 ο Μαρκ αναδείχθηκε πρωταθλητής με τους Ράπτορς και πέρασε στο πάνθεον του ΝΒΑ μαζί με τον Πάου ως τα πρώτα αδέλφια που κατέκτησαν το πρωτάθλημα της κορυφαίας λίγκας του κόσμου! Συγκεκριμένα, ο Πάου Γκασόλ έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα με την φανέλα των Λέικερς το 2009 και το 2010.

Τα δυο αδέλφια κατέκτησαν τον κόσμο… Πρώτα εντός των τεσσάρων γραμμών όπου κέρδισαν τα πάντα και στη συνέχεια εκτός. Με το φιλανθρωπικό έργο του Πάου να βοηθάει παιδιά σε όλο τον κόσμο και τον Μαρκ να σώζει ζωές στη Μεσόγειο.

That’s all folks!

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ Τελευταία Νέα