Όταν η εργασιομανία του Ντιν Σμιθ έφερε τον Τζόρνταν στη Θεσσαλονίκη

Όταν η εργασιομανία του Ντιν Σμιθ έφερε τον Τζόρνταν στη Θεσσαλονίκη

Όταν η εργασιομανία του Ντιν Σμιθ έφερε τον Τζόρνταν στη Θεσσαλονίκη

bet365

Η Θεσσαλονίκη ήταν ίσως η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που υποδέχθηκε τον Μάικλ Τζόρνταν με… τιμές ήρωα. Αυτό έγινε τον Οκτώβρη του 1983 γιατί ο τότε προπονητής του Νορθ Καρολάινα, Ντιν Σμιθ, έψαχνε τρόπο για να ξεκινήσει νωρίτερα τις προπονήσεις.

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Η οξυδέρκεια ενός ανθρώπου συνδυάστηκε με το μεράκι ενός Έλληνα μπασκετάνθρωπου και τον Οκτώβρη του 1983, οι Θεσσαλονικείς είχαν το προνόμιο να δουν τον κορυφαίο Μάικλ Τζόρνταν εν δράσει. Τότε βέβαια, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι εκείνο το 20χρονο παιδί που μάγεψε στο παρκέ του Αλεξανδρείου στο πλαίσιο του τουρνουά «Δημήτρια», θα εξελισσόταν στον καλύτερο καλαθοσφαιριστή όλων των εποχών. Μόλις είχε κλείσει το 20o έτος της ηλικίας του, ήδη είχε αποκτήσει φήμη, διότι είχε προηγηθεί ο τελικός του NCAA (το 1992) μεταξύ του Νορθ Καρολάινα και του Τζόρτζτάουν, όπου ο Air είχε πετύχει το σουτ της νίκης και χάρισε στο πανεπιστήμιό του τον τίτλο στο κολεγιακό Πρωτάθλημα. Εκείνη την εποχή όμως δεν υπήρχε το internet και οι πηγές ενημέρωσης ήταν απόλυτα περιορισμένες. Γνώριζαν όσοι ασχολούνται επαγγελματικά.

Το Νορθ Καρολάινα ήρθε στη Θεσσαλονίκη καθ’ υπόδειξη του Ντιν Σμιθ και αφού φυσικά ο Λάκης Τσάβας φρόντισε να στρώσει το… κόκκινο χαλί. Στο βιβλίο «Θεσσαλονίκη: η πόλη του μπάσκετ», ο κ. Τσάβας είχε εξιστορήσει ό,τι είχε γίνει εκείνη την εποχή, αλλά και το τέχνασμα του Ντιν Σμιθ για να αρχίσει νωρίτερα την προετοιμασία της μπασκετικής ομάδας του πανεπιστημίου. «Εγώ ήμουν τότε στο Νορθ Καρολάινα με τον Ντιν Σμιθ και μου ζήτησε να του κάνουμε μια πρόταση για να έρθει στην Ελλάδα με την ομάδα του… Με φώναξε μια μέρα και μου είπε: ‘Μπορείτε να μας καλέσετε να έρθουμε να παίξουμε’. Πήρα τηλέφωνο στην ομοσπονδία και φυσικά κανονίστηκε άμεσα. Αυτοί ήθελαν να έρθουν», είπε και ανέφερε τα όσα του είχε πει ο Ντιν Σμιθ. «Μου είπε ότι… ‘όταν βγω εκτός Αμερικής, κάνω έγγραφο στο NCAA, για να ξεκινήσουν πιο μπροστά οι προπονήσεις. Αντί για τις 15 Οκτωβρίου, θα μπούμε στο γήπεδο την 1η Οκτωβρίου. Θα με αφήσουν να το κάνουμε, γιατί θα τους πω (στο NCAA) ότι πάω να διδάξω μπάσκετ. Αυτές οι 15 ημέρες είναι μεγάλη υπόθεση για μένα’. Κάπως έτσι ήρθε το Νορθ Καρολάινα».

3.000 αυτόπτες μάρτυρες

Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 1983, περισσότεροι από 3.000 Θεσσαλονικείς βρέθηκαν στις κερκίδες του Αλεξανδρείου κι έγιναν μάρτυρες μιας μοναδικής παράστασης από τον Μάικλ Τζόρνταν. Οι δικοί του 34 πόντοι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη νίκη της Νορθ Καρολάινα επί της Εθνικής Ελλάδας με 100-83. Ο Νίκος Γκάλης σημείωσε 24 πόντους για την Εθνική και εντυπωσίασε τον Μάικλ Τζόρνταν. «Πραγματικά, δεν περίμενα να συναντήσω έναν τόσο καλό επιθετικό παίκτη στην Ευρώπη. Τον ξεχώρισα, είναι ένας ολοκληρωμένος παίκτης».

Η υποδοχή του Νορθ Καρολάινα

Κατά τη διαμονή του στη Θεσσαλονίκη, ο Μάικλ Τζόρνταν ένιωσε ξεχωριστός γιατί μέχρι και οι προπονήσεις (στο κλειστό γήπεδο εντός του αμερικανικού κολεγίου «Ανατόλια) έγιναν υπό την παρουσία εκατοντάδων θεατών. Βέβαια, αυτό που δεν γνώριζε ήταν ότι, τότε για τη Θεσσαλονίκη ο σταρ της εποχής ήταν ο Ντιν Σμιθ και όσοι βρέθηκαν εκεί ήθελαν να δουν τη μεθοδολογία του τελευταίου στην προπόνηση αλλά και την οργάνωση της ομάδας του. Μάλιστα, η αποστολή του Νορθ Καρολάινα έτυχε εντυπωσιακής υποδοχής από (προφανώς) φοιτητές του αμερικανικού κολεγίου.

Πηγή: Θεσσαλονίκη: η πόλη του μπάσκετ

 

NCAA Τελευταία Νέα