Οι Μπρούκλιν Νετς είναι το απόλυτο διαχρονικό... πείραμα!

Οι Μπρούκλιν Νετς είναι το απόλυτο διαχρονικό... πείραμα!

Οι Μπρούκλιν Νετς είναι το απόλυτο διαχρονικό... πείραμα!

bet365

Οι Μπρούκλιν Νετς είναι ένα συνεχόμενο πείραμα. Από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής τους, μέχρι σήμερα. Η φετινή σεζόν μοιάζει ως το μεγαλύτερο πείραμα όλων και αυτό με την περισσότερη ορθολογική. Από τον Ουίλτ Τσάμπερλεϊν, στους δράκους του βάλτου και στους γάμους του Μιχαήλ Προχόροφ.

To πείραμα των Νετς. Μία στάλα αλαζονείας. Δύο μεζούρες μπασκετικού ταλέντου. Και μπόλικη υπομονή. Στην αναζήτηση κάτι ξεχωριστού. Κάποιοι το ονομάζουν και «Άγιο Δισκοπότηρο». Είναι η σύγχρονη μονάδα μέτρησης της επιτυχίας. Δεν μετράνε ούτε οι πόντοι, ούτε τα ατομικά βραβεία. Μόνο τα δακτυλίδια.

Από την ημέρα της ίδρυσής τους, οι Νετς, τότε Νιού Τζέρσεϊ Αμέρικανς, ήταν ένα πείραμα. Και δεν σταμάτησαν ποτέ να είναι ακόμη και σήμερα.

Αυτό που επιχειρούν στο Μπρούκλιν, είναι το μεγαλύτερο πείραμα όλων. Τέσσερις σταρ, Κέβιν Ντουράντ, Καϊρί Ιρβινγκ, Τζέιμς Χάρντεν, Μπλέικ Γκρίφιν, ένωσαν τα ριζικά τους στην αναζήτηση κάτι άπιαστου για τους Νετς.

Δίχως να διαθέτουν αμυντική προσήλωση. Με έναν rookie προπονητή, τον Στιβ Νας. Και όμως...

Το πείραμα, μέχρι στιγμής, αποδίδει. Μέχρι πότε; Κανείς δεν γνωρίζει. Στο Μπρούκλιν δεν τους μέλλει ιδιαίτερα. Είναι μαθημένοι στα... πειράματα κάθε λογής.

«Ο Ουίλτ που θα γέμιζε το γήπεδο...»

Το μακρινό 1986, οι Νιού Τζέρσεϊ Νετς προσπαθήσουν να λύσουν την... σπαζοκεφαλιά του μεγαλείου και της δόξας. Πώς θα γίνουν μεγάλοι και τρανοί!

Ο τότε πρόεδρος της ομάδας, Μπέρνι Μαν, βρήκε τη λύση. Την απόκτηση του Ουίλτ Τσάμπερλεϊν. Τι αν και ο Big Wilt ήταν 49 ετών; Και είχε να αγωνιστεί στο ΝΒΑ για 13 χρόνια;

Ο Μαν μετρούσε μόνο τα εισιτήρια που θα έκοβε από τον κόσμο που θα ήθελε να δει από κοντά έναν θρύλο και τον παρτενέρ του Άρνολντ Σβάρτζενέγκερ στη δεύτερη ταινία του Κόναν του Βάρβαρου. Ναι, για εκείνη την εποχή μιλάμε.

Ο Ουίλτ πήρε την πρόταση στα χέρια του και την απέρριψε. Μολονότι ήταν «απίθανη», σύμφωνα με τα λόγια. Ο Μαν δεν πτοήθηκε. Και θέλησε να αποκαλύψει την κίνησή του και το αποτέλεσμά της. Η ιστορία όταν ο Ουίλτ είπε «όχι».

Παραλείψαμε μία μικρή λεπτομέρεια για το τέλος. Ο πρόεδρος ενεργούσε ενάντια στην πρόθεση του προπονητή της ομάδας, Ντέιβιντ Βολ. Ο τελευταίος έβλεπε την ομάδα να πλησιάζει στα playoffs και δεν τον ένοιαζε ο Τσάμπερλεϊν των εισιτηρίων.

Οι δράκοι των βάλτων!

Κάποτε, οι Νετς είχαν χαρακτηριστεί ως «νεκροταφείο». Ίσως λόγω του βάλτου που υπήρχε στην παλιά έδρα τους, την Meadowlands Arena. Αυτή τη τοποθεσία, γέννησε μία άλλη ιδέα. Ένα μεγάλο πείραμα. Που περιέχει βάλτους και δράκους!

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι Νιού Τζέρσεϊ Νετς θέλησαν να γίνουν οι Σγουάμπ Ντράγκονς (Swamp Dragons), δηλαδή οι Δράκοι του Βάλτου!

Το σχέδιο κλήθηκε να... τρέξει ο πρόεδρος της ομάδας και μπαμπάς του προπονητή των Μαϊάμι Χιτ, Έρικ Σπόλστρα, ο Τζον Σπόλστρα!

Στόχος του ήταν να ενισχύσει το νέο brand. Και να τοποθετήσει τους Νετς στο... παιχνίδι. Δίχως υπερβολή, οι Νετς ήταν αδιάφοροι. Παρά το ταλέντο τους. Τα χρόνια του Ντράζεν, τους All Stars Κένι Σμιθ και Ντέρικ Κόουλμαν.

Μετά το 2000 επιχείρησαν να σπασμωδικές κινήσεις να μπουν στο χάρτη. Αποκτώντας All Star παίκτες, τοποθετώντας τον ράπερ Jay Z ως συνιδιοκτήτη της ομάδας. Σχεδόν τα κατάφεραν, παίζοντας δύο συνεχόμενες χρονιές στους τελικούς. Ξανά ως πείραμα. Και μολονότι δύο φορές φιναλίστ, δεν κατάφεραν να καθιερωθούν. Να πετάξουν από πάνω τους τη... ρετσινιά του «νεκροταφείου».

Ακόμη και όταν ο Μιχαήλ Προχόροφ απέκτησε τους Νετς, η υπόσχεσή του να παντρευτεί, αν οι Νετς δεν κατακτήσουν τον τίτλο στα πρώτα πέντε χρόνια της παρουσίας του, αντιμετωπίστηκε με γέλια.

Ήταν και αυτό κάποιου είδους... πειράματος. Προσωπικού.

Κανείς δεν πρέπει να λησμονήσει την υποθήκη στα... μελλοντικά περιουσιακά στοιχεία της ομάδας (τις επιλογές στα Draft) για τους... οφθαλμούς των Κέβιν Γκαρνέτ, Πολ Πιρς και Τζέισον Τέρι, το 2013.

Ακόμη πληρώνουν αυτό το πείραμα οι Νετς.

Ο φετινός πειραματισμός είναι ο πλέον φιλόδοξος. Όλων των εποχών. Και μέχρι τώρα δείχνει να λειτουργεί. Μέχρι πότε; Μόνο το παρκέ μπορεί να το... μαρτυρήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντετοκούνμπο: «Κατεδαφίζει» την μπασκέτα με κάρφωμα ανάμεσα σε τρεις παίκτες των Σπερς! (vid)

ΛεΜπρόν Τζέιμς: Διάστρεμμα στο δεξί πόδι, εκτός για αόριστο χρόνο! (vid)

 

NBA Τελευταία Νέα