Τζόρνταν: Ο Θεός έχει γενέθλια και αυτές είναι οι 10 iconic στιγμές του! (vids)

Τζόρνταν: Ο Θεός έχει γενέθλια και αυτές είναι οι 10 iconic στιγμές του! (vids)

Νίκος Καρφής
Τζόρνταν: Ο Θεός έχει γενέθλια και αυτές είναι οι 10 iconic στιγμές του! (vids)

bet365

O GOAT Μάικλ Τζόρνταν έχει γενέθλια (γίνεται 58 ετών) και το gazzetta.gr στέκεται στις 10 στιγμές που τον έκαναν Θεό του μπάσκετ.

Είναι ο κορυφαίος, είναι ανίκητος, είναι ο Θεός του μπάσκετ. Σαν αυτόν δεν έχει βγει ποτέ κανείς και ούτε θα βγει. Ο σπουδαίος Μάικλ Τζόρνταν μας έχει χαρίσει αμέτρητες φοβερές στιγμές και όλοι οι λάτρεις του αθλήματος… απόλαυσαν την μεγαλοπρέπεια του και στο Last Dance. Ένα ντοκιμαντέρ που ήταν αφιερωμένο στον MJ και στους φοβερούς Σικάγο Μπουλς.

Ο MJ έχει τα γενέθλια του σήμερα και το gazzetta.gr δεν γινόταν να τον ξεχάσει.

Επιλέξαμε τις 10 πιο iconic στιγμές του Air, όπου έδειξε πως δεν είναι άνθρωπος, αλλά Θεός.

10. Η 43άρα του 40χρονου Τζόρνταν

Σίγουρα ο Μάικλ δεν ήταν ο παίκτης των Μπουλς όταν βρέθηκε στους Ουίζαρντς. Παρόλα αυτά και στην πρωτεύουσα χάρισε στους λάτρεις του μερικές αξέχαστες στιγμές. Σαν αυτή στις 21 Φλεβάρη του 2003. Ο «Αir» κατάφερε να πετύχει 43 πόντους κόντρα στους Νετς και να γράψει ιστορία. Έγινε ο πρώτος 40χρονος που σκοράρει 43 πόντους σε ένα ματς. Τι να πεις για αυτόν τον θρύλο!

9. Τα playoffs του 1990

Εντάξει εδώ δεν πρόκειται για στιγμή, αλλά για στιγμές. Σε εκείνη την postseason, o Μάικλ έκανε… παπάδες, παρόλο που οι αντίπαλες άμυνες του έκαναν τη ζωή δύσκολη, όντας προσαρμοσμένες πάνω του. Μέτρησε 36.7 πόντους, 7.2 ριμπάουντ και 6.8 ασίστ ανά ματς, όμως οι επιδόσεις του δεν συνδυάστηκαν με τίτλο. Δυστυχώς για τον ίδιο και τους ταύρους, οι Πίστονς του Αϊζάια Τόμας τους απέκλεισαν με 4-3 μετά από επικές μάχες. Φυσικά τον ρόλο του έπαιξε το γνωστό Jordan Rules των Bad Boys.

8. The Shrug

Πως να ξεχάσεις αυτή τη στιγμή. Το περίφημο… shrug. Μιλάμε για το Game 1 των τελικών του 1992 κόντρα στους Μπλέιζερς. Τότε ο Μάικλ έπαιρνε φωτιά πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Στο πρώτο ημίχρονο είχε 6 τρίποντα και 35 πόντους σε μια απίστευτη παράσταση. Μετά το έκτο τρίποντο, έκανε μια αξέχαστη κίνηση που ήταν σαν να λέει «τι άλλο να κάνω». Το ματς είναι ευρέως γνωστό σαν το «Shrug Game».

7. Oι 63 πόντοι κόντρα στους Σέλτικς

Οι Σέλτικς του 1986 ήταν μία εκ των κορυφαίων ομάδων στην ιστορία του ΝΒΑ. Βέβαια αυτά δεν τα λογάριαζε ο Τζόρνταν, κάτι που έδειξε κόντρα στους πρωταθλητές. Σε ένα ματς που κρίθηκε μετά από 2 παρατάσεις, ο ηγέτης των Μπουλς πέτυχε 63 και έκανε ρεκόρ πόντων στην ιστορία των playoffs. Αξίζει κάθε λεπτό από εκείνη τη ματσάρα, στην οποία ο Τζόρνταν έδειξε πως είναι ο Θεός του μπάσκετ και προειδοποίησε για τους τίτλους που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

6. Τα shows στους διαγωνισμούς καρφωμάτων

Ξεχωριστή θέση στη λίστα έχουν και οι εμφανίσεις του στους διαγωνισμούς καρφωμάτων του 1987 και του 1988. Εκείνες οι βραδιές χάρισαν στους λάτρεις του αθλήματος μερικές iconic στιγμές του Τζόρνταν. Όπως το κάρφωμα του από γραμμή των βολών. Τότε που η... Αυτού Μεγαλειότης πέταξε στην κυριολεξία. Δύο σερί τίτλοι για τον Μάικλ σε 2 show που δεν πρόκειται να ξεχάσει κανείς όσα χρόνια και να περάσουν. Τότε ο Μάικλ το είχε πάει σε άλλο επίπεδο.

5. Το πρώτο πρωτάθλημα

Επτά χρόνια μετά την είσοδο του στο ΝΒΑ, ο Μάικλ έφτανε στην Γη Της Επαγγελίας. Το 1991 έφτανε για πρώτη φορά στον πολυπόθητο τίτλο. Στα playoffs το Σικάγο… καθάρισε Νικς, Σίξερς και ετοιμάστηκε για τη μάχη με τους κακούς δαίμονες, Πίστονς. Είχε έρθει η στιγμή να υποτάξει επιτέλους τα Bad Boys του Ντιτρόιτ. Η αρμάδα των Αϊζάια Τόμας, Τζο Ντούμαρς και Μπιλ Λαιμπίρ δεν είχε… αντίδοτο αυτή τη φορά στις ορέξεις του Μάικλ. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το περίφημο walkout πριν λήξει το ματς, αφού οι σπουδαίοι παίκτες του Ντιτρόιτ αποχώρησαν από το παρκέ πριν λήξει το ματς χωρίς να συγχαρούν τους Μπουλς.

Στους τελικούς κόντρα στους Λέικερς, συνέχισε τα μαγικά του, ενώ στο Game 2 έκανε το τρελό layuo που άλλαξε χέρι στον αέρα για να αποφύγει τον Σαμ Πέρκινς. Οδήγησε του Σικάγο στο πρωτάθλημα με 4-1, έχοντας 31.2 πόντους, 11.4 ασίστ, 6.8 ριμπάουντ και 2.8 κλεψίματα. Τζόρνταν όνομα και πράμα.

4. Το The Shot στο NCAA

To legacy του Τζόρνταν άρχισε να δημιουργείται από το κολέγιο, τότε που ήταν μέλος του North Carolina. Στην κορυφαία στιγμή του στο πανεπιστήμιο, ο Air… εκτέλεσε το Georgetown του Γιούιν με το νικητήριο σουτ του.Μια φάση βγαλμένη από το λαμπρό μέλλον του. Παρόλο που ο συμπαίκτης του, Τζέιμς Ουόρθι αναδείχθηκε παίκτης του τουρνουά, ο Μάικλ Τζόρνταν ήταν ο άνθρωπος που με το μεγάλο του σουτ οδήγησε τους Tar Heels στην κορυφή του NCAA.

3. To the shot με τους Καβς

Στις 7 Μαΐου του 1989 οι Μπουλς έδιναν κόντρα στους Καβαλίερς το 5ο ματς του πρώτου γύρου της Ανατολής και στο Κλίβελαντ. Εκείνο ήταν το πρώτο από τα πολλά νικητήρια σουτ που πήρε ο «MJ» στα playoffs στην πορεία του στο ΝΒΑ. Οι Μπουλς είχαν 6 δευτερόλεπτα για να... κλέψουν το ματς, το οποίο ήταν ένα πραγματικό θρίλερ. Ο Τζόρνταν πήρε την μπάλα και έκανε το jump σουτ για να δώσει στην ομάδα του το προβάδισμα με 99 - 98. Στη συνέχεια ο Νανς έγραψε το 100-99, με τους Καβς να νομίζουν πως το είχαν πάρει. Έλα όμως που ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρα, όταν έχεις απέναντι σου έναν παίκτη που αρνείται πεισματικά να χάσει, τον Μάικλ.

Ο Τζόρνταν ανέλαβε την ευθύνη στη στιγμή που η μπάλα ζύγιζε τόνους. Όλη η άμυνα κρεμασμένη πάνω του, αλλά εκείνος με ένα αξέχαστο jump shot μπροστά στον Έλο υπέγραφε το 101 – 100 και μια τεράστια νίκη των Μπουλς. Ο Air με 44 πόντους πέτυχε το «The Shot» (με απίθανο σπάσιμο μέσης) που έκρινε τον αγώνα, αλλά και την σειρά. Μόλις η μπάλα κατέληξε στο διχτάκι, ο Μάικλ το πανηγύρισε με την ψυχή, μια αντίδραση που θεωρείται από τις πιο κλασικές στην ιστορία των playoffs του ΝΒΑ.

2. The Flu Game

Οι Μπουλς αντιμετώπιζαν τους Τζαζ στον 5ο τελικό του ΝΒΑ, με τη σειρά να βρίσκεται στο 2-2 και ο τεράστιος Μάικλ Τζόρνταν έγραφε άλλη μια χρυσή σελίδα στο ένδοξο βιβλίο της καριέρας του. Ο «Αir» ταλαιπωρούταν από γρίπη, η οποία τον δυσκόλευε πολύ, αλλά δεν γινόταν να τον κρατήσει μακριά από το πιο καθοριστικό ματς της σεζόν.

Στο πρώτο δωδεκάλεπτο ο Μάικλ έδειχνε αδύναμος και έτσι οι Τζαζ το εκμεταλλεύτηκαν, παίρνοντας προβάδισμα 16 πόντων. Στη συνέχεια ο ηγέτης των ταύρων έκανε τα δικά του, αφού σημείωσε 17 πόντους στη δεύτερη περίοδο, θυμίζοντας σε όλους ποιος είναι.

Τελικά στο τέλος μέτρησε 38 πόντους, 7 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 3 κλεψίματα στη νίκη των Μπουλς με 90-88. Σημαντικό ήταν και το τρίποντο που πέτυχε στο τελευταίο λεπτό του ματς, με το οποίο έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του. Φυσικά οι Μπουλς στο τέλος της διαδρομής κατέκτησαν τον τίτλο. Ο 5ος τελικός έγινε γνωστός ως το «flu game» εξαιτίας της γρίπης που ταλαιπωρούσε τον Τζόρνταν!

1. Jordan's Last Shot

Στις 14 Ιουνίου του 1998 οι Τζαζ υποδεχόντουσαν τους Μπουλς στη Γιουτα, με τη σειρά των τελικών να είναι στο 3-2 υπέρ των ταύρων. Η αρμάδα των Μαλόουν, Στόκτον έψαχνε την ισοφάριση σε 3-3, αλλά λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο Μάικλ Τζόρνταν, ο οποίος τους... καθάρισε στην κυριολεξία.

Ο «Air» σημείωνε 45 πόντους και... διέλυε τους Τζαζ με το σημαντικότερο σουτ της καριέρας του. Οι Τζαζ έχουν την επίθεση, όμως ο Μάικλ κλέβει την μπάλα από τον Μαλόουν και στη συνέχεια σωριάζει στο παρκέ τον Μπρίον Ράσελ για το περίφημο «the shot». Οι ταύροι παίρνουν το προβάδισμα με 87-86 και τελικά κατακτούν το 6ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους και τελευταίο ως σήμερα.

Ο Τζόρνταν για άλλη μια φορά είχε κάνει το θαύμα του σε άλλο ένα μαγικό του βράδυ στα παρκέ του ΝΒΑ. Αυτό ήταν και το τελευταίο παιχνίδι του με τους Μπουλς, τους οποίους οδήγησε σε 6 πρωταθλήματα. Όταν πήγαινε σε τελικούς, ήξερες πολύ καλά πως ο MJ δεν πρόκειται να χάσει από κανέναν.

 

NBA Τελευταία Νέα