Η διαφορά ανάμεσα στην τελειότητα και την αλήθεια!

Η διαφορά ανάμεσα στην τελειότητα και την αλήθεια!

Η διαφορά ανάμεσα στην τελειότητα και την αλήθεια!

bet365

O Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει τον χαρακτήρα του Μάϊκλ Τζόρνταν, μετά από συμπληρωμένες δυόμιση εβδομάδες στον αστερισμό του ντοκιμαντέρ για τον «τελευταίο χορό» των Σικάγο Μπουλς, στην διάρκεια των οποίων ο “Air Michael” κρατάει – μόνος του – όρθια όλη την βιομηχανία του ΝΒΑ.

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Τη γνώμη μου για τον μπασκετμπολίστα και τον αθλητή, Μάϊκλ Τζόρνταν, την έχω εκφράσει και διατυπώσει πολλάκις και δεν διαφέρει από την αντίστοιχη της πλειοψηφίας των φίλων του μπάσκετ ή των φιλάθλων γενικώς. Αν για μένα, λοιπόν, ο MJ είναι ο GOAT (greatest of all times), θεωρώ ότι δεν θα βρεθούν πολλοί, εξ’ αυτών που βίωσαν το μεγαλείο του στα παρκέ και την επιρροή του στον παγκόσμιο αθλητισμό, που δεν τον συμπεριλαμβάνουν μεταξύ των κορυφαίων στην ιστορία των σπορ…

Παντού και πάντα, βέβαια, θα υπάρχουν αμφισβητίες και haters, έστω κι αν στην περίπτωση του “Air Michael”, πιστεύω ότι αυτό το ποσοστό αποτελεί μία εξαιρετικά μικρή μειοψηφία. Στην περίπτωσή του, όμως, αν υπάρχει μία διαπίστωση για την οποία δεν θα βρεθεί κανένας που θα διαφωνήσει, αυτή έχει να κάνει με το ότι είναι μακράν ο πιο επιτυχημένος αθλητής εντός κι εκτός γηπέδων, ο πρώτος δισεκατομμυριούχος και ο μοναδικός που έχει υπερπολλαπλάσια κέρδη ως επιχειρηματίας απ’ όσα ως παίκτης.

Τα νούμερα πραγματικά κόβουν την ανάσα! Μιλάμε για έναν υπερπαίκτη που άλλαξε το μπάσκετ και κατ’ επέκταση και τους μισθούς των μεταγενέστερων παικτών και ο οποίος, στο σύνολο της καριέρας του, έβγαλε λιγότερα χρήματα (περί τα 90 εκατομμύρια δολάρια) απ’ όσα έχει βγάλει σε επτά χρόνια ο 25χρονος Γιάννης Αντετοκούνμπο!

Το ότι αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, ο Τζόρνταν κερδίζει κάθε χρόνο περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια από το Jordan Brand της Nike, ενώ το συνολικό ετήσιο του εισόδημα αγγίζει τα 145 εκατομμύρια$! Το 2010 αγόρασε το 97% των μετοχών των Σάρλοτ Μπόμπκατς έναντι 175 εκατομμυρίων δολαρίων και σήμερα η αξία του οργανισμού υπερβαίνει το 1,5 δισεκατομμύριο και η συνολική του περιουσία υπολογίζεται στο διπλάσιο νούμερο!

Κοινώς, όπως αποδεικνύεται και από την επίδραση του “The last dance” στην Αμερική αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, ο Μάϊκλ Τζόρνταν είναι σαν να μην έφυγε ποτέ από το μπάσκετ.

Παραμένει παρών, ως ιδιοκτήτης της ομάδας που βρίσκεται κοντά στην ιδιαίτερη πατρίδα του (Ουίλμινγκτον), ενώ τα παπούτσια του πουλάνε πολύ περισσότερο από τα αντίστοιχα του ΛεΜπρόν, του Κάρι, του Ντουράντ και του Γιάννη μαζί.

Όσο για την προβολή του ντοκιμαντέρ της τελευταίας χρονιάς του στους Μπουλς (στο οποίο παρουσιάζεται σχεδόν όλη του η ζωή); Στους δύο μήνες της καραντίνας και της αγωνιστικής απραξίας, κρατάει «ζωντανή» σχεδόν ολόκληρη την βιομηχανία του ΝΒΑ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο λόγος που το ESPN επίσπευσε την κυκλοφορία του (χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί το μοντάζ) και παραχώρησε τα δικαιώματα στο Netflix, είχε να κάνει με την ανάγκη του ΝΒΑ να διατηρήσει «ζεστό» το κοινό του, βγάζοντας – με την έγκρισή του – στην σέντρα τα ενδότερα του πιο λατρευτού μπασκετμπολίστα όλων των εποχών!

Ο Μάϊκλ δεν είναι τέλειος, είναι αληθινός!

Μετά τα δύο πρώτα επεισόδια και την σφοδρή αποδόμηση του επιχειρεί ο Τζόρνταν

και ο Πίπεν (κυρίως) στον τότε general manager των Μπουλς, Τζέρι Κράουζ, που το 2017 έφυγε από τη ζωή, πολλοί βιάστηκαν να παραλληλίσουν το ντοκιμαντέρ με ταινία του Hollywood, στην οποία πάντα πρωταγωνιστούν ο κακός και ο καλός και στο τέλος υπάρχει πάντα happy end!

Στην πορεία, όμως και αυτό διαφαίνεται από το γεγονός ότι ο Μάϊκλ δεν κάνει βήμα πίσω από τις αρχές και τα πιστεύω που είχε τότε, απεναντίας τα υπερασπίζεται πλήρως και τώρα, ο αντικειμενικός παρατηρητής αντιλαμβάνεται ότι η λαϊκή λατρεία προς το πρόσωπό του, πηγάζει από την αυθεντικότητα του χαρακτήρα του!

Ναι ο Τζόρνταν μισούσε τον Αϊζέϊα Τόμας! Τότε το έδειχνε… Τώρα το είπε κιόλας!

Ναι ο Τζόρνταν μισούσε τον Τζέρι Κράουζ! Τότε το έδειχνε και το παραδεχόταν ιδιωτικά και ενίοτε και δημόσια… Τώρα το βροντοφώναξε, παρ’ότι ο πρώην γενικός διευθυντής των «ταύρων» δεν είναι πια εν ζωή για να υπερασπιστεί τον εαυτό του…

Ναι ο Τζόρνταν τζόγαρε και μάλιστα πολύ! Το παραδέχτηκε και όταν έπαιζε υπό την πίεση των media, πολλώ δε μάλλον τώρα, που εμφανίζεται να στοιχηματίζει κάθε ώρα και στιγμή. Από το αεροπλάνο παίζοντας χαρτιά, μέχρι τις προπονήσεις στα σουτ και τις καθημερινές επαφές που είχε με τους ανθρώπους που εργάζονταν στο “United Center”…

Ναι ο Τζόρνταν έβαλε πάνω από την πολιτική τα οικονομικά του συμφέροντα και τις πωλήσεις των παπουτσιών του (έστω κι αν η περιβόητη ατάκα ειπώθηκε στη γαλαρία ενός πούλμαν)… Υπερασπίστηκε την απόφασή του στο ντοκιμαντέρ, το οποίο όμως παρουσιάζει και την ευγενικά κατατεθειμένη άποψη του Μπαράκ Ομπάμα. Που δεν ήταν και περήφανος για την τότε απόφαση του «ειδώλου» του…

Ναι ο Τζόρνταν παραδέχτηκε ότι ήταν σκληρός, μοχθηρός και ενίοτε βίαιος με τους συμπαίκτες του και δεν έκρυψε ποτέ ότι το έκανε γιατί ήθελε όχι απλά να κερδίζει πάντα και παντού, αλλά να είναι ο πρώτος. Γιατί ενδιαφέρεται πρωτίστως για την πάρτη του. Με όποιο κόστος…

Ναι ο Τζόρνταν δεν έκρυψε ότι ήθελε να τσακίσει τον «ανυποψίαστο» Κούκοτς (το 1992 στην Βαρκελώνη) και τον Μάγιερλι (στους τελικούς του 1993 με τους Φίνιξ Σανς), επειδή τους γούσταρε ο Κράουζ. Και να «κόψει τον κώλο του» τότε κολλητού του Μπάρκλεϊ (με τον οποίο πλέον δεν μιλάνε) και του φιλήσυχου Ντρέξλερ, επειδή ο πρώτος βγήκε MVP στην κανονική περίοδο του 1993 και ο δεύτερος θεωρούνταν από πολλούς πιο ολοκληρωμένος παίκτης απ’ αυτόν το 1992!

Ούτε τότε, ούτε τώρα τον ένοιαξε τι θα πει ο κόσμος και αν θα παρεξηγηθεί. Τα είπε φόρα παρτίδα και σε όποιον αρέσουν…

Όλα τα παραπάνω, δικαιώνουν όλους όσοι τον συναναστράφηκαν και ήξεραν ότι ο πραγματικός Τζόρνταν και όχι μόνο αυτός που βλέπαμε μέσα στο γήπεδο, δεν ήταν τέλειος. Τώρα το ξέρουμε όλοι! Όπως ξέρουμε – και αυτό ίσως τον ανεβάζει ακόμη περισσότερο στην εκτίμησή μας – ότι ήταν, είναι και θα είναι πάντα αληθινός. Αυθεντικός. Ο εαυτός του, no matter what… Δεν ξέρω εσείς, αλλά εγώ τον προτιμώ έτσι…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!