Χαλιμπέρτον: Ο νέος Point God του ΝΒΑ... διαλύει την MVP season του Νας (vid)

Χαλιμπέρτον: Ο νέος Point God του ΝΒΑ... διαλύει την MVP season του Νας (vid)

Νίκος Καρφής
Χαλιμπέρτον: Ο νέος Point God του ΝΒΑ... διαλύει την MVP season του Νας (vid)

bet365

Ο Ταϊρίς Χαλιμπέρτον είναι ο πιο... καυτός playmaker του ΝΒΑ και το Gazzetta στέκεται στην απίθανη σεζόν του ηγέτη των Πέισερς.

Πέισερς όταν είχαν φέρει με ανταλλαγή τον Χαλιμπέρτον στην Ιντιάνα για να στείλουν τον Σαμπόνις στο Σακραμέντο, ευελπιστούσαν πως ο ταλαντούχος point guard θα μετατραπεί σε κάτι σπούδαιο.

Και φέτος ο Ταϊρίς δικαιώνει απόλυτα τηνα ανταλλαγή εκείνη, τρελαίνοντας κόσμο με τον τρόπο που διαβάζει το ματς, την ικανότητα του στον δημιουργικό τομέα και την απίθανη μαεστρία που κατευθύνει τις επιθέσεις της Ιντιάνα. Το Gazzetta γράφει για απίθανο Χαλιμπέρτον που τρελαίνει την στατιστική τη φετινή σεζόν.

Έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ

Αρχικά την 1η Δεκέμβρη κόντρα στους Κινγκς έκανε ρεκόρ στην ιστορία των Πέισερς, συμπληρώνοντας 7 σερί ματς με 10+ ασίστ, σε ένα τρελό ρεσιτάλ. Υπάρχει άλλο ένα στατιστικό που κάνει τη διαφορά. Αυτό αφορά την αναλογία ασίστ/λάθη.

Ο Χαλιμπέρτον έχει 3 ματς με 15+ ασίστ και 0 λάθη τα τελευταία πέντε χρόνια. Όλοι οι υπόλοιποι παίκτες του ΝΒΑ μαζί επίσης έχουν τρία ματς με 15+ ασίστ και 0 λάθη την τελευταία πενταετία. Ασύλληπτος. Επιπλέον είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία της λίγκας με 40 ασίστ και 0 λάθη σε διάστημα 3 ματς. Ασταμάτητος και δίχως λάθος σε ορισμένα ματς, κάτι που είναι δύσκολο για ένα παίκτη που παίρνει τόσες ευθύνες όπως ο Χαλιμπέρτον και οργανώνει το παιχνίδι των Πέισερς.

Κορυφαίος πασέρ στο ΝΒΑ και πρώτος σε double double

Η φοβερή και τρομερή σεζόν που κάνει ο Χαλιμπέρτον φαίνεται από δύο στατιστικές κατηγορίες που ο ηγέτης των Πέισερς είναι στην κοτυφή σε ολόκληρο το ΝΒΑ. Ο Ταϊρίς είναι με διαφορά ο κορυφαίος πασέρ της λίγκας με 10.9 ασίστ κατά μέσο όρο. Επίσης είναι πρώτος και στα double double, μετρώντας 14 ασίστ μαζί με τον Γιόκιτς και τον... καυτό τον τελευταίο καιρό Άντονι Ντέιβις.

Aξίζει να σταθούμε και στο γεγονός πως υπάρχει συνέπεια στις ασίστ του φέτος και το τρελό είναι πως έχει μοιράσει 10+ ασίστ στα 16 εκ των 22 παιχνιδιών του φέτος σε μια αν μη τι άλλο, τρομερή επίδοση που δείχνει το court vision και το μπασκετικό I.Q αυτού του χαρισματικού παιδιού που ήρθε για να μείνει, ταιριάζοντας τέλεια στους Πέισερς, μετά την περιπέτεια στα πρώτα του χρόνια με τη φανέλα των Κινγκς.

Οι συμπαίκτες του τον λατρεύουν γιατί τους δίνει έτοιμα καλάθια, ενώ διευθύνει μαεστρικά την επίθεση της Ιντιάνα. Είναι η ασφάλεια του Ρικ Καρλάιλ σε κάθε επίθεση των Πέισερς χωρίς λάθη και με φοβερές εμνεύσεις που ξεκλειδώνουν τις αντίπαλες άμυνες. Μυαλωμένος, υπομονετικός, πανούργος, έτοιμος να τιμωρήσει το παραμικρό λάθος της αντίπαλης άμυνας. Παίζει λες και βρίσκεται 15 χρόνια στο ΝΒΑ. Δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση πως είναι μόλις 22 ετών.

Έχει καλύτερους αριθμούς από την MVP season του Νας

Tη σεζόν 2005-06 ο σπουδαίος Στιβ Νας βρισκόταν στους Σανς και είχε αναδειχθεί MVP με 18.8 πόντους, 10.5 ασίστ, 4.2 ριμπάουντ και 0.8 κλεψίματα κατά μέσο όρο. Θέλετε να μάθετε τους αριθμούς του κυρίου Χαλιμπέρτον φέτος; Eίναι καλύτερος από τον Νας σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες.

Έχουμε και λέμε. Ο 22χρονος απόφοιτος του Iowa State και Νο.12 στο draft του 2020 από τους Κινγκς, έχει 19.1 πόντους, 10.9 ασίστ, 4.7 ριμπάουντ και 1.8 κλεψίματα κατά μέσο όρο, βοηθώντας τους Πέισερς να είναι στο 12-10 και στην πέμπτη θέση της Ανατολής. Αν η θέση της Ιντιάνα ήταν λίγο καλύτερη ίσως τον πίστευαν ακόμα και για διεκδικητή για το βραβείο MVP, ωστόσο απέχει ακόμα από Ντόντσιτς, Αντετοκούνμπο και Τέιτουμ. Όμως ο τρόπος που κατευθύνει την ομάδα του, θυμίζει διευθυντή ορχήστρας. Διδάσκει playmaking σε μικρή σχετικά ηλικία και δείχνει πως θα απασχολεί για πολλά χρόνια ακόμα.

Ήρεμη δύναμη που δεν επηρεάζεται στα δύσκολα

Υπάρχει μια φάση που δείχνει πόσο καθαρό μυαλό έχει ο Χαλιμπέρτον, πόσο ώριμος και ψύχραιμος είναι και φυσικά πόσο σπουδαίος πασέρ γίνεται ματς με ματς. Κόντρα στους Λέικερς παίρνει το επιθετικό ριμπάουντ στα τέσσερα δευτερόλεπτα και έχει την υπομονή να περιμένει. Τραβάει τρεις παίκτες πάνω του και την κατάλληλη στιγμή βγάζει στον ελεύθερο Νέμπχαρντ που χαρίζει τη νίκη στους Πέισερς. Ο 22χρονος γκαρντ το κάνει να μοιάζει τόσο εύκολο, όταν όλα γύρω του... διαλύονται.

Είναι μανούλα στις transition ασίστ, δηλαδή στο να μεταφέρει γρήγορα και σωστά τη μπάλα από την άμυνα στην επίθεση και να βγάζει την τελική πάσα για εύκολους πόντους ενός συμπαίκτη του. Mπορεί να μοιράσει με όποιο τρόπο θέλει. Σκαστή πάσα, πίσω από την πλάτη, no look assist, πάσα ολόκληρου γηπέδου. Κάνει τα πάντα στον τομέα της δημιουργίας και συμφέρει, ενώ ξέρει να τραβά 2 και 3 παίκτες πάνω του για να σε σερβίρει στους αμαρκάριστους συμπαίκτες του.

Μάστορας στο pick n' roll

Όλες οι προσπάθειες του φέτος μετά από pick n' roll handler

βν

O Xαλιμπέρτον χρησιμοποιεί πάρα πολύ το pick n' roll, παίρνοντας τα screen από τους συμπαίκτες του και στη συνέχεια επιλέγει είτε να τελειώσει τη φάση ο ίδιος, είτε να πασάρει. Επειδή σε όλο το άρθρο παραπάνω σταθήκαμε στις ασίστ του, εδώ πέρα θα δούμε τι κάνει όταν εκτελεί μετά τα screen που δέχεται με τη βοήθεια του Instat.

Αρχικά να πούμε πως το pick n' rolls handler με εκφραστή τον Χαλιμπέρτον είναι η αγαπημένη επιθετική συνήθεια των Πέισερς. Βλέπουμε στο παραπάνω γράφημα πως σουτάρει σχετικά καλά από το τρίποντο μετά το συγκεκριμένο είδος επίθεσης και έχει 36% στις 45 μοίρες από αριστερά και από κορυφή, ενώ μετρά 32% από 45 μοίρες δεξιά. Καλά τα πάει και από μέση απόσταση, σε έναν τομέα που δούλεψε και βελτιώθηκε τη φετινή σεζόν.

Εκεί που θα πρέπει να βελτιωθεί είναι τα τελειώματα κοντά στο καλάθι. Χρειάζεται να μπαίνει πιο δυνατά, να βάζει το κορμί του καλύτερα για να φτιάξει το 49% που έχει κάτω από το καλάθι και 25% που μετρά από κοντά από τον αριστερό διάδρομο.

 

NBA Τελευταία Νέα