Καντέρ στο Gazzetta: «Θα κάνω μήνυση στο ΝΒΑ, κάποιος πρέπει να τους δώσει ένα μάθημα» (vid)

Καντέρ στο Gazzetta: «Θα κάνω μήνυση στο ΝΒΑ, κάποιος πρέπει να τους δώσει ένα μάθημα» (vid)

bet365

Ο Ενές Καντέρ παλεύει για κάτι μεγαλύτερο από το μπάσκετ. Και έχει αποδεχτεί, μολονότι μόλις 30 χρόνων, ότι μπορεί να μην παίξει ξανά μπάσκετ. Ο απώτερος σκοπός του, ωστόσο, είναι παραπάνω από καθετί άλλο συμβαίνει στη ζωή του. Ωστόσο, φαίνεται πως έχει άλυτες διαφορές με το ΝΒΑ.

Δίχως πατρίδα. Και στα χέρια ένα ξένο διαβατήριο. Ο Ενές Καντέρ δεν είναι ο μπασκετμπολίστας που έχουμε συνηθίσει. Εδώ και καιρό έχει ξεπεράσει μία λεπτή γραμμή. Ένα όριο που τον καθιστά ανεπιθύμητο, ένα «μαύρο πρόβατο».

Και του έχει στοιχίσει σε αυτό που λατρεύει να κάνει, να παίζει μπάσκετ. Η τελευταία φορά που το έκανε ήταν 8 Φεβρουαρίου του 2022.

Από τότε ασχολείται μόνο με τον άλλο ρόλο που διάλεξε. Να γίνει η φωνή, όσων δεν έχουν. Και κάτι παραπάνω.

Μετά την Αθήνα, ο Καντέρ ταξίδεψε για το Βερολίνο. Για να συναντήσει και εκεί ανθρώπους με δύναμη. Και να τους μιλήσει για όσα επιχειρεί να κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στο Gazzetta o Τούρκος σέντερ μίλησε για την EuroLeague και τους χορηγούς που δεν επιτρέπουν να αγωνιστεί, για τη μήνυση που θέλει να κάνει στο ΝΒΑ, αλλά και για μία συνειδητή επιλογή: Αν δεν παίξει ξανά μπάσκετ, δεν θα έχει πρόβλημα, γιατί ξέρει ότι κάνει κάτι παραπάνω από το άθλημα.

Ωστόσο, εξήγησε ότι σκοπεύει να μηνύσει το ΝΒΑ, αφού όπως λέει χαρακτηριστικά «κάποιος πρέπει να τους δώσει ένα μάθημα».

Ποιος ήταν ο λόγος της επίσκεψης στην Αθήνα και το Βερολίνο;

«Πάω σε διαφορετικές χώρες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο. Η Ελλάδα είναι ο πιο κοντινός προορισμός στην Τουρκία. Ήθελα να έρθω στη Γερμανία, επειδή έχουν δύναμη, για να μιλήσω με τους πολιτικούς της χώρας, για τα λάθη που κάνει ο Ερντογάν για να επηρεάσει την Ευρώπη.

Να τους πως ότι πρέπει να τραβήξουν και να πουν “αρκετά”, ο Ερντογάν πρέπει να τιμωρηθεί. Δεν χρειάζονται γλυκόλογα, αλλά πράξεις».

Ποιο ήταν το θέμα συζήτησης με όσους συναντήθηκες στην Ελλάδα;

«Ήθελα να τους δείξω την ευγνωμοσύνη μου, υπάρχουν πρόσφυγες που θέλουν να φύγουν από την Τουρκία και να έρθουν στην Ελλάδα. Όταν το κάνουν, η ελληνική κυβέρνηση τους έδωσε χώρο, τους υποδέχτηκε. Μίλησα μαζί τους και μου είπανε ότι στην Ελλάδα τους συμπεριφέρονται καλύτερα απ' ότι στην Τουρκία.

Ξέρω πόσο πολύ θέλει τον πόλεμο ο Ερντογάν. Το είπα σε Έλληνες πολιτικούς, μίλησα ακόμη και θρησκευτικούς ηγέτες. Θέλει να εισβάλλει σε Κύπρο και Ελλάδα.

Όταν είχα διαβάσει τη δήλωσή ότι θα εισβάλλει ένα βράδυ, δεν μπορούσα να το πιστέψω.

Ήθελα να ακούσω τι έχουν να πουν οι πολιτικοί, για όσα γίνονται στη ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν παίζει διπλό παιχνίδι, θέλει αεροπλάνα από τις ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα αναζητεί να αγοράσει πυραύλους από τη Ρωσία.

«Να μορφώσουμε τα παιδιά μας»

Διάλεξες το γήπεδο της ΑΕΚ για να κάνεις το καμπ σου. Γιατί;

«Πήγα σε δύο γήπεδα. Σε αυτό του Παναθηναϊκού με ξενάγησαν, μου έδειξαν την αρένα, τα αποδυτήρια. Θα ήθελα να παίξω στον Παναθηναϊκό, αλλά όσο υπάρχει η Turkish Airlines στους χορηγούς, ξέρω ότι αυτό είναι αδύνατο. Ελπίζω σύντομα να πάψει αυτή η χορηγία.

Πήγα και στο γήπεδο της ΑΕΚ. Tο έκανα για να διοργανώσω το καμπ μου. Ήθελα να φέρω μαζί Τούρκους και Έλληνες. Είναι ξεχωριστό να φέρνεις τα παιδιά μαζί, δεν μιλάμε για πολιτική, πόλεμο, συγκρούσεις, μόνο για μπάσκετ και να διασκεδάσουν. Αν θέλουμε ένα λαμπρό μέλλον για τα παιδιά μας, πρέπει να τα μορφώσουμε».

Θα παίξεις ξανά μπάσκετ;

«Η καριέρα μου στο NBA μάλλον τελειώνει. Θα εξετάσω το ενδεχόμενο να μηνύσω τη λίγκα στο μέλλον, είναι απαράδεκτο, κάποιος πρέπει να τους δώσει ένα μάθημα. Υπάρχει η λύση της EuroLeague, αλλά όπως είπα, θα πρέπει να λυθεί το θέμα της χορηγίας. Πρέπει να ασκηθεί μεγάλη πίεση για να γίνει αυτό. Αλλά είμαι 30 χρόνων, μπορώ να παίξω για άλλα 5-6 χρόνια. Λατρεύω το μπάσκετ».

'Εχεις σκεφτεί ότι μπορεί να μην παίξεις ξανά;

«Φυσικά, το έχω σκεφτεί. Αισθάνομαι πως για όσα μιλάω και όσα κάνω, είναι μεγαλύτερα από το μπάσκετ, από εμένα, και κάποιος πρέπει να πολεμήσει γι' αυτά.

Αν δεν παίξω ξανά μπάσκετ, θα είμαι λυπημένος, αλλά δεν μετανιώνω, είναι κάτι που ξεπερνάει το μπάσκετ. Όταν έπαιζα, ο κόσμος έχανε τους συγγενείς του, υπήρχαν καταγγελίες για βασανιστήρια και βιασμούς.

«Εχω 9 χρόνια να δω τους γονείς μου»

Πόσο καιρό έχεις πλέον να συναντήσεις τους γονείς σου;

«Δεν έχω δει τους δικούς μου εδώ και 9 χρόνια. Ο πατέρας μου μπαινόβγαινε στις φυλακές, όπου τον απελευθέρωσαν μετά από πολλές πιέσεις. Μόνο τον αδερφό μου βλέπω, με τους υπόλοιπους δεν έχω καμία επαφή».

Πως αισθάνεσαι σε αυτά τα ταξίδια, φοβάσαι για την ακεραιότητά σου;

«Κάποιες χώρες ελπίζω ότι είναι ΟΚ, άλλες όχι. Κάποιες γνωρίζουν ότι ο Ερντογάν είναι μία αληθινή απειλή. Απειλεί συνεχώς, χρησιμοποιώντας τους πρόσφυγες. Κάποιες χώρες φοβούνται να κάνουν πράξεις.

Κάποιες ξέρουν ότι θέλει πόλεμο. Πρέπει να γίνει κάτι άμεσα. Ο Ερντογάν πρέπει να σταματήσει. Θα επηρεάσει αρκετές χώρες και πολλά αθώα γκρουπ ανθρώπων.

Όταν βλέπω έναν πολιτικό, τους λέω ότι δεν μπορούμε να μιλάμε μαλακά με ανθρώπους σαν τον Ερντογάν, παίζει με όλους. Θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία και την ίδια στιγμή σφίγγει τα χέρια του Πούτιν. Πρέπει να τον σταματήσουν.

Έβγαλα μία φωτογραφία με την ελληνική σημαία στο αεροδρόμιο και την ανέβασα στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης. Στα σχόλια με ανέφεραν ως προδότη, μου έλεγαν ότι θα μου κόψουν το κεφάλι, άσχημα πράγματα. Είμαι σε συνεργασία με το FBI όλη την ώρα, αλλά τα μακριά χέρια του Ερντογάν είναι παντού. Πολλοί Τούρκοι που είναι εναντίον του δεν αισθάνονται ασφαλείς. Δεν έχω φόβο, δεν αισθάνομαι ασφαλής».

«Ο Ερντογάν δεν είναι η Τουρκία»

Για το τέλος, ο Ενές Καντέρ είχε το δικό του μήνυμα. Με πολλούς αποδέκτες.

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να το καταλάβει. Ο δικτάτορας Ερντογάν είναι ο “Δούρειος Ίππος” για να εισχωρήσει ο Πούτιν, δουλεύει γι' αυτό. Πρέπει να τους διώξουν από το ΝΑΤΟ. Υποφέρουν αθώοι άνθρωποι και η Τουρκία γίνεται χώρα του 3ου κόσμου.

Θέλω οι Έλληνες να καταλάβουν κάτι: ο Ερντογάν δεν είναι η Τουρκία, είναι ένας εγκληματίας, είναι μαφία. Θέλω οι Έλληνες να αγαπήσουν τους Τούρκους, είμαστε αδέρφια, τρώμε τα ίδια φαγητά, χορεύουμε τα ίδια τραγούδια, έχουμε πολλές ίδιες λέξεις. Μην μισείτε την Τουρκία εξαιτίας του Ερντογάν. Όταν φύγει, όλα θα είναι καλύτερα».

@Photo credits: INTIME
 

NBA Τελευταία Νέα