Το «καλό» που έκαναν οι Χιτ στους Μπακς

Το «καλό» που έκαναν οι Χιτ στους Μπακς
Ο Αντώνης Καλκαβούρας παρακολούθησε δια ζώσης την πρώτη «ηχηρή» σφαλιάρα που δέχτηκαν στην νέα σεζόν οι πρωταθλητές, γράφει για την σημασία της λέξης «διαχείριση» στο λεξικό των Μπακς και σχολιάζει την πρώτη ουσιαστική συμμετοχή του Καλαϊτζάκη.

Λίγο ή πολύ η κακή μέρα είχε φανεί από το πρωί. Όταν έγινε γνωστή η απουσία και του Μπρουκ Λόπεζ από το παιχνίδι, ο οποίος προστέθηκε στην μακρά λίστα των απόντων για τους πρωταθλητές (Χόλιντει, Πόρτις Ντι Βιτσέντζο, Χουντ, Οζελέγιε). Από την μία οι Χιτ, που το καλοκαίρι έκαναν ποιοτικές προσθήκες (Λάουρι, Τάκερ και Μαρκίφ Μόρις), περίμεναν πως και πως την δική τους πρεμιέρα και ήθελαν να μπουν δυνατά στο εφετινό πρωτάθλημα μπροστά στο κοινό τους και απέναντι στους περσινούς θριαμβευτές.

Και από την άλλη οι λιγοστές λύσεις που είχε Μπουντενχόλτζερ για να χτυπήσει ένα ευθύς εξαρχής δύσκολο ματς, που έγινε ακόμη πιο αδύνατο να αντιμετωπιστεί, όταν στο 10ο λεπτό το ταμπλό έγραφε 32-7 και μέχρι εκείνο το σημείο, το ποσοστό των «ελαφιών» εντός πεδιάς, δεν ξεπερνούσε το 5,5% (1/18 σουτ)!

Κοινώς, τα δεδομένα της αναμέτρησης σε συνδυασμό με την απελπιστική αστοχία της περιφερειακής τετράδας Μίντλετον, Κόνατον, Νουόρα και Άλεν (όλοι μαζί είχαν 34,8% στα ) και η αδυναμία τους να αξιοποιήσουν τις πάσες του Αντετοκούνμπο έκαναν τους φιλοξενούμενους να συμφιλιωθούν από πολύ νωρίς με την πρώτη ήττα της σεζόν και ουσιαστικά να «πετάξουν λευκή πετσέτα» από το πρώτο μέρος, όταν το σκορ έφτασε ακόμη και το -31 (72-41 λίγα δευτερόλεπτα πριν την ανάπαυλα).

Το τρομερό της υπόθεσης ήταν ότι, με την παρότρυνση του κόσμου που ήθελε να δει το Μιλγουόκι να ποδοπατείται (ο Πι Τζέι Τάκερ, ειδικά, είχε «σκυλιάσει» και μάλιστα δεν δίστασε να ορμήξει με βουτιά στον φιλοξενούμενο πάγκο σε μία μπάλα που ήταν εντελώς χαμένη), το Μαϊάμι δεν σταμάτησε σε κανένα σημείο του 2ου μέρους να πιέζει και να «σφυροκοπάει» στην επίθεση από την περιφέρεια (42,9% με 15/35 τριπ). Γι' αυτό και το τελικό (137-95), συνιστά την μεγαλύτερη διαφορά στο παιχνίδι.

Όλα αυτά έγιναν μέσα στα 48 λεπτά αγώνα, τον οποίο ανέλυσαν με πρωτόγνωρη αυτογνωσία στην αίθουσα Τύπου, τόσο ο 52χρονος προπονητής της ομάδας και ο εντυπωσιακά ώριμος για την ηλικία του «Greek Freak», όσο και ο νεοφερμένος Γκρέισον Άλεν, που έθεσε σωστά το πως οι συμπαίκτες του MVP πρέπει να κινούνται στο παρκέ για να αντιμετωπίζεται σωστά το double και triple team που εφάρμοσαν οι Χιτ και θα εφαρμόζουν όλοι σχεδόν οι αντίπαλοι απέναντι στους Μπακς.

Η αλήθεια είναι ότι το σκληροτράχηλο και πολύ μαχητικό Μαϊάμι έδειξε από πολύ νωρίς στους πρωταθλητές τι θα αντιμετωπίζουν κάθε βράδυ που παίζουν μακριά από το σπίτι τους. Όλες ανεξαιρέτως οι υπόλοιπες ομάδες του ΝΒΑ θα υποδέχονται τα «ελάφια» με το υψηλότερο δυνατό κίνητρο για να στριμώξουν στα σχοινιά τους παίκτες, που πριν από λίγες μέρες παρέλαβαν τα δαχτυλίδια τους.

Το καλό για τους περυσινούς θριαμβευτές είναι ότι ο ηγέτης τους έχει οικοδομήσει τέτοιο χαρακτήρα που δίνει πρώτος το παράδειγμα για να μην ξεφύγει το πράγμα. Κι αν ο Μπουντενχόλτζερ είπε λίγο-πολύ τα αναμενόμενα χωρίς να βγάλει καθόλου πανικό - ίσα-ίσα που δήλωσε ότι η υψηλή ένταση των αντιπάλων μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει για την ομάδα του, ο 26χρονος Έλληνας superstar το πήγε ακόμη παραπέρα, δείχνοντας πόσο συνειδητοποιημένος είναι γι' αυτό που έρχεται.

Miami Arena

Απ' όσα είπε στους μόλις πέντε ρεπόρτερ που ακολουθούν την αποστολή της ομάδας στις περιοδείες εκτός πόλης, κρατάω δύο πράγματα: πρώτον, ότι οι Μπακς αντιμετωπίζουν κάθε ματς ξεχωριστά χωρίς το εύρος του αποτελέσματος (τόσο στη νίκη, όσο και στον τρόπο και το μέγεθος της ήττας) να επηρεάζει την επόμενη μέρα τους και δεύτερον, ότι ο ίδιος χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη την εκάστοτε επιτυχημένη αμυντική τακτική πάνω του, γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε: «Μου αρέσει να με ρίχνουν απότομα, γιατί είμαι σίγουρος ότι θα σηκωθώ. Και μέσα από την διαδικασία της ανόρθωσης, ανεβαίνει το επίπεδο της βελτίωσης!» Το κομμάτι, πάντως, το οποίο απαιτεί μεγαλύτερη οξυδέρκεια και αποτελεσματική κίνηση χωρίς την μπάλα, είναι η αντιμετώπιση της υπερφόρτωσης στο μαρκάρισμα του Γιάννη.

Αν και σχεδόν παντού, ο ηγέτης της ομάδας βρίσκει μπροστά 2-3 προσωπικούς αντιπάλους, είναι τόσο καλός πασέρ που μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρει οπωσδήποτε τον ελεύθερο συμπαίκτη. Επομένως, κατά τρίτον χρειάζεται καλύτερη κίνηση χωρίς την μπάλα, έτσι ώστε να πολλαπλασιαστούν οι επιλογές του Αντετοκούνμπο στην δημιουργία.

Κάπως έτσι, λοιπόν, τα «ελάφια» θα αναχωρήσουν το απόγευμα για το Τέξας, όπου τα ξημερώματα της Κυριακής (24/10, 03.30) θα παίξουν με το Σαν Αντόνιο. Εκεί θα φανεί κατά πόσο θα έχουν μελετήσει και αφομοιώσει το μίνι μάθημα που πήραν στην «FTX Arena», γιατί ανεξαρτήτως των απουσιών, η εικόνα και η αντίδραση απέναντι στην μόνιμη πίεση που θα τους ασκήσουν οι ανανεωμένοι και νεανικοί Σπερς, είναι αυτή που θα μετρήσει. Κι από τα αρνητικά στα θετικά, που έχουν να κάνουν με το πρώτο ματς με σεβαστό χρόνο συμμετοχής (σχεδόν 18 λεπτά), ο Γιώργος Καλαϊτζάκης.

Miami ARENA

Ο 22χρονος Έλληνας guard συστήθηκε στο πρωτάθλημα με μία μεστή εμφάνιση (8π., 3ρ. & 3κλ. με 3/5 σουτ και 1/4 βολ.) στο πλαίσιο της οποίας κατέθεσε μερικά από τα διαπιστευτήρια που τον ακολουθούν. Όπως μας τα εξέθεσε ο Αμερικανός προπονητής του αλλά και ο συνεργάτης του, Ντάρβιν Χαμ.

Καθόλου τρακαρισμένος και απόλυτα συγκεντρωμένος, ο νεαρός Κρητικός έδειξε ότι πατάει γερά στα πόδια του και ξέρει να χρησιμοποιεί το μέγεθός του για να σκοράρει τόσο από κοντά όσο και από μακριά.

Αν δεν ήταν λίγο άτυχος, μάλιστα, τότε μόλις στο δεύτερο παιχνίδι του στο ΝΒΑ, θα είχε σκοράρει διψήφιο αριθμό πόντων, καθώς του αφαιρέθηκε ένα καλάθι και φάουλ που πήρε. Ωστόσο, ήταν φανερό ότι αισθανόταν καλά στο παρκέ, δεν φοβήθηκε να πάρει προσπάθειες και όλα αυτά τα παιχνίδια, θα τον βοηθήσουν να ξεδιπλώνει ολοένα και περισσότερο τις ικανότητες του.

Το Gazzetta βρίσκεται στις ΗΠΑ για τους αγώνες του ΝΒΑ με την ευγενική χορηγία της Novibet.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!