Νέιτ Θέρμοντ: Όταν δίδαξε στο ΝΒΑ τον όρο του «quadruple-double»

Νέιτ Θέρμοντ: Όταν δίδαξε στο ΝΒΑ τον όρο του «quadruple-double»

Νέιτ Θέρμοντ: Όταν δίδαξε στο ΝΒΑ τον όρο του «quadruple-double»

bet365

Συμπληρώνονται 47 χρόνια από τη μέρα που ένα ντεμπούτο έγινε αφορμή για να μάθει το ΝΒΑ τι σημαίνει «quadruple-double». Ο Νέιτ Θέρμοντ έκανε την αρχή...

Στις 18 Οκτωβρίου του 1974, στο στάδιο του Σικάγο ένα παιδί από το Άκρον έγραφε ιστορία. Στην πραγματικότητα βρισκόταν στο 33ο έτος της ζωής του και στο 12ο της πορείας του στο ΝΒΑ. Εκείνη τη νύχτα το τρίπτυχο μίας μπασκετικής επιτυχίας έπαιρνε σάρκα και οστά. Ο Νέιτ Θέρμοντ παρουσίαζε στο παρκέ την συνέπεια, την ευελιξία και την πολυχρηστικότητα ενός μετέπειτα Hall of Famer, καταγράφοντας κάτι κοντινό στο... αδύνατο.

Ήταν από εκείνες τις στιγμές που τα analytics– σε σαφώς απλούστερη μορφή από αυτό που ξέρουμε σήμερα- έκαναν την εμφάνισή τους στον μπασκετικό κόσμο για να δώσουν τα εύσημα σε έναν ακόμα... κορυφαίο. Οι Σικάγο Μπουλς αντιμετώπιζαν τους Ατλάντα Χοκς, με τον Θέρμοντ να κάνει την παρθενική του εμφάνιση ως «ταύρος». Τα δείγματα γραφής που είχε αφήσει παίζοντας στους Ουόριορς του Σαν Φρανσίσκο ήταν ικανά για να δώσουν στην υποδοχή του Αμερικανού ψηλού διαστάσεις θριαμβευτικές.

Εκείνος φρόντισε να ανταποδώσει και μόλις στο πρώτο του παιχνίδι, άγγιξε... το πικ του και έγινε ο πρωτοπόρος ενός πολύ κλειστού κλαμπ. Ενώ οι Χοκς είχαν το προβάδισμα σε ολόκληρο τον αγώνα και χρειάστηκε η παράταση για να δώσει το ροζ φύλλο στους γηπεδούχους επικρατώντας με 120-115, ο Νέιτ Θέρμοντ έδινε τη δική του παράσταση. Μία παράσταση που ξεκίνησε με 22 πόντους και συνδέθηκε με 14 ριμπάουντ, 13 ασίστ και 12 μπλοκ. Και αν αυτό δεν προκαλεί εντύπωση ο τίτλος «ο πρώτος στην ιστορία του ΝΒΑ που πετυχαίνει «quadruple-double» ίσως επανορθώσει!

Ένας μόνο παίκτης κατόρθωσε να καταγράψει διψήφιους αριθμούς σε περισσότερες από δύο κατηγορίες. Και παρότι τα «triple-double» είναι συνηθισμένα, το να υπερτερείς σε τέσσερις παράγοντες μοιάζει κάτι περισσότερο από σπάνιο. Ή δυσεύρετο. Ακόμη και αν πάρουνε ως αφετηρία το 1974, αφού ήταν η χρονιά σταθμός σχετικά με τον υπολογισμό των κλεψιμάτων και των μπλοκ.


Αποτελούσε εν μέρη...κοινό μυστικό η ικανότητα του Θέρμοντ να κυριαρχεί και στις δύο πλευρές του παρκέ, πόσο μάλλον να παραμένει πιστός στα αμυντικά του καθήκοντα. Και ήταν κάτι που παραδεχόταν και ο ίδιος, λέγοντας: «Το επιθετικό μου παιχνίδι είναι από τα τελευταία που θα έρθουν. Δεν συνηθίζω να κρατάω τέτοια νούμερα για 20 σερί αγώνες, αλλά το σουτ σήμερα ήταν εκεί και το αξιοποίησα».

Αν μη τι άλλο το ντεμπούτο του ως... νεοφερμένος ολοκληρώθηκε ονειρικά. Ο Θέρμοντ είχε, ήδη, χτίσει την καριέρα του στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, αλλά έμελλε να γραφτεί στις σελίδες της διοργάνωσης ως πρωτοπόρος. Η συνέχεια αποδόθηκε... τύχη. «Μακάρι να μπορούσα να συνέχιζα να παίζω στον ίδιο ρυθμό που ξεκίνησα με το πρώτο παιχνίδι. Απλά δεν ήταν γραφτό να γίνει, όπως τα όνειρά μας για τον πρώτο τίτλο του ΝΒΑ στο Σικάγο δεν ήταν γραφτό να γίνουν».

Ωστόσο, το επίτευγμά του ενθουσίασε το κοινό, έδωσε την απαραίτητη «δίψα» στην ομάδα του, αλλά ποτέ δεν εντυπωσίασε τον πρωταγωνιστή, Θέρμοντ. Έχοντας βαδίσει στα χνάρια του Ουίλτ Τσάμπερλεϊν και αγωνιζόμενος στην εποχή του Μπιλ Ράσελ, αρνούνταν να δεχτεί πως κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ξανά πράξη εντός του παρκέ. Απλώς κανείς δεν είχε την τύχη να καταγραφεί νωρίτερα.

Από εκεί και έπειτα, εκατοντάδες παιχνίδια ανά σεζόν, η ευκαιρία αφθονεί κάθε βράδυ για τις ελίτ του αθλήματος να έχουν αυτές τις σπάνιες και ταυτόχρονα φευγαλέες στιγμές αθλητικής ασυνειδησίας, κατά τις οποίες όλα φαίνεται να επιβραδύνονται και η ζωή στο γήπεδο φαίνεται ίσως ευκολότερη από ό,τι θα έπρεπε να είναι .Το «quadruple-double» μπορεί να είναι τόσο σύνθετο, όπου ακόμη και με τον τρόπο με τον οποίο παίζεται το μπάσκετ σήμερα, αλλά και με την ποιότητα που βγάζουν οι διάφοροι σταρ του παρκέ, δεν έχει καταγραφεί από το 1994.

Έχει να λέει και ο Ντρέιμοντ Γκριν, που έφτασε τόσο κοντά τον Φεβρουάριο του 2017 από το να ενταχθεί στην συγκεκριμένη κατηγορία και παρά τα 12 ριμπάουντ και μία δεκάδα από ασίστ και κλεψίματα δεν μπόρεσε να συμπληρώσει τους πόντους που χρειαζόταν απέναντι στο Μέμφις.

Σε ολόκληρη την ιστορία του αθλήματος, εκείνοι που φέρουν το όνομά τους δίπλα σε αυτό του Θέρμοντ, είναι ο Άλβιν Ρόμπερτσον 12 χρόνια αργότερα (20π., 11 ριμπάουντ, 10ασ., 10κλεψίματα), ο Χακίμ Ολάζουον, και μάλιστα δις τον Μάρτιο του 1990 (29π., 18 ριμπάουντ, 10ασ., 11 μπλοκ την πρώτη και 18π, 16 ριμπάουντ, 10ασ, 11 μπλοκ τη δεύτερη) και τέλος ο Ντέιβιντ Ρόμπινσον. Ο τελευταίος, έκανε την κατηγορία ακόμη πιο... εξτριμ! Έφτασε πάνω από τους 30 πόντους (συγκεκριμένα 34), που συνδύασε με 10 ριμπάουντ, 10 ασίστ και 10 μπλοκ!

Οι αστέρες που διαπρέπουν στο παρκέ αυτή τη στιγμή και προσθέτουν σε κάθε αναμέτρηση από ένα ρεκόρ, βρίσκονται στα «πιτς».

 

NBA Τελευταία Νέα