NBA Finals: «Ζήτω η άμυνα» φωνάζουν οι Σανς, «πάρτε το ριμπάουντ» το δόγμα των Μπακς (vids)

NBA Finals: «Ζήτω η άμυνα» φωνάζουν οι Σανς, «πάρτε το ριμπάουντ» το δόγμα των Μπακς (vids)

bet365

Οι φετινοί NBA Finals ξεκινούν. Και το Gazzetta προσπαθεί να βρει ένα στατιστικό στοιχείο για να... πιαστεί από το πρώτο τζάμπολ!

Κάποτε, ο Στεφ Κάρι είχε υποστηρίξει, μάλλον υπερβολικά όσο και περιπαικτικά, ότι τα αποδυτήρια των Κλίβελαντ Καβαλίερς είχαν ακόμη - πέντε μήνες μετά - την οσμή των πούρων και της σαμπάνιας, από την κατάκτηση του τίτλου των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς.

Κανείς από τους δύο φιναλίστ των φετινών NBA Finals δεν μπορούν να υποστηρίξουν κάτι ανάλογο. Στο Φοίνιξ επιχείρησαν να γευτούν την σαμπάνια μία φορά, το μακρινό 1993, και απέτυχαν. Για τους Μιλγουόκι Μπακς δεν ισχύει ο ίδιος κανόνας, αλλά μοιάζει δεδομένο ότι ούτε οι παίκτες που κατέκτησαν το πρώτο και τελευταίο πρωτάθλημα των Μπακς, το 1971, έχουν κρατήσει στη μνήμη τους τη μυρωδιά της νίκης.
Οι τελικοί ξεκινούν. Και οδηγούν στο... Άγιο Δισκοπότηρο! Στη δόξα! Και στην (μπασκετική) αθανασία. Οι φετινοί Finals θα είναι περίεργοι. Πλασμένοι για πρωτάρηδες.

Και έχουν ένα μεγάλο ερωτηματικό: Αν θα αγωνιστεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο!

O Κράουντερ από το... Ουϊσκόνσιν!

Πρωτάρηδες προπονητές, τον Μάικ Μπουντενχόλζερ και τον Μόντι Ουίλιαμς. Πρωτάρηδες παίκτες, αφού κανείς δεν έχει κατακτήσει το τρόπαιο. Από όλους τους παίκτες των δύο ρόστερ, μόνο ο Τζέι Κράουντερ έχει αγωνιστεί ξανά σε τελικούς!

Στο Μιλγουόκι έχουν κάθε δικαίωμα να θεωρούν τον Κράουντερ, σχεδόν, δικό τους παιδί. Και ας μην έχει φορέσει τη φανέλα των Μπακς.

Και ας έχει αλλάξει επτά ομάδες σε 9 χρόνια! Βλέπετε, ο Κράουντερ, ο οποίος σουτάρει φέτος με 39% στα τρίποντα και έχει 10 πόντους μέσο όρο, αποφοίτησε από το Μαρκέτ, πανεπιστήμιο με έδρα το Ουισκόνσιν.

Η άμυνα που θα παίξει ρόλο

Οι Φοίνιξ Σανς μπήκανε στα playoffs με το 2ο καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ. Με εντυπωσιακό μπάσκετ. Και μπόλικη άμυνα!

Στην κανονική περίοδο περιόριζαν κάθε αντίπαλο στο 47%. Στην postseason το έχουν κατεβάσει στο 43%!

Στα σουτ τριών πόντων τα καταφέρνουν ακόμα καλύτερα. Από το 35.4% που σούταραν οι αντίπαλοί τους, το έχουν ρίξει στο 32.6%. Και είναι δεδομένο ότι αυτό είναι ένα... όπλο των Μιλγουόκι Μπακς.

Και κάτι που δεν λειτούργησε τόσο θετικά στη σειρά με τους Ατλάντα Χοκς (68/219, 31%)

Tα τρίποντα των Μπακς κόντρα στους Χοκς

ΤρίπονταΑγώνας
8/36Game 1
15/41Game 2
11/29Game 3
8/39Game 4
9/29Game 5
17/45Game 6
68/219Σύνολο

Που μπορούν να χτυπήσουν οι Μπακς; Μα φυσικά στον τομέα των ριμπάουντ! Αν οι Σανς είναι η πιο κυρίαρχη ομάδα στην άμυνα, το Μιλγουόκι είναι στα... σκουπίδια!

Πηγαίνοντας στο Game 6 με τους Χοκς, η ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο μάζευε 7/9 ριμπάουντ παραπάνω, με τους Νικς να είναι δεύτερους στη σχετική λίστα με 2.1 ριμπάουντ.

Οι Σανς στον τομέα των ριμπάουντ δεν είναι κακοί. Αλλά παραμένουν μία μέτρια ομάδα σε αυτό το στατιστικό κομμάτι.

Ο παράγοντας Έιτον!

Κάποιοι παίκτες, μολονότι έχουν κολεγιακή εμπειρία, χρειάζονται 3-4 σεζόν για να μπούνε στο κλίμα του ΝΒΑ. Ο Ντεάντρε Έιτον είναι ένας απ' αυτούς. Πόσο μάλιστα από τη στιγμή που κουβαλούσε πάνω του και την ταμπέλα του Νο1 στο Draft του 2018.

Φέτος έχει αποδειχτεί κομβικός στο... θαύμα των Σανς. Ένα το έκανε μόνος του, με το νικητήριο καλάθι κόντρα στους Κλίπερς.

Η αλήθεια είναι ότι ο Έιτον σκοράρει λιγότερο σε σχέση με πέρσι (14.4 φέτος, 18.2 πέρσι). Αλλά φροντίζει να είναι πιο σίγουρος, έχοντας πλέον 63% ευστοχία, έναντι 55% πέρσι!

Χώρια που στην postseason έχει ανεβάσει τους μέσους όρους του, έχοντας 16.2 πόντους, 11.8 ριμπάουντ, με 71% στα σουτ).

Οι ομάδες που... καθαρίζουν εκτός έδρας!

Τόσο οι Φοίνιξ Σανς, όσο και οι Μιλγουόκι Μπακς δεν έχουν κλείσει καμία από τις φετινές σειρές στις έδρες τους.

Το Φοίνιξ απέκλεισε με 4-2 τους Λέικερς, με το Game 6 στο Λος Άντζελες. Χρειάστηκε 4 αγώνες απέναντι στους Νάγκετς (4-0) με το Game 4 στο Ντένβερ. Και έφτασε στους τελικούς, επικρατώντας με 4-2 των Κλίπερς, με το Game 6 ξανά στο Staples Center.

Όσο για τους Μπακς; Το 4-0 του 1ου γύρου απέναντι στους Χιτ έκλεισε στο Μαϊάμι. Επικράτησαν στο Game 7 στο Μπρούκλιν των Νετς (4-3) και ολοκλήρωσαν την μέχρι τώρα πορεία τους στην Ατλάντα, με το 4-2 επί των Χοκς.

Οι Σανς εμφανίζουν απόλυτη ισορροπία στις νίκες τους, στον συσχετισμό «εντός/εκτός» με 6 νίκες στο Φοίνιξ και άλλες τόσες μακριά απ' αυτό.

Οι Μπακς, στη σειρά με τους Νετς, χρειάστηκαν περισσότερο την έδρα τους, έχοντας 7 νίκες στο Μιλγουόκι και 5 στο... δρόμο.

 

NBA Τελευταία Νέα