Κλίπερς: Τους κρίνατε σήμερα ή πήρατε ρεπό; (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Οι Κλίπερς έδειξαν χαρακτήρα κόντρα σε όλους όσους ετοιμαζόντουσαν να τους... στήσουν στον τοίχο και πλέον στοχεύουν στο πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους.

Είχαν... φάει τόσα χαστούκια τα προηγούμενα χρόνια, τους είχαν κολλήσει την ταμπέλα του loser και δίκαια, αφού κατάφερναν να χάνουν με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο την πρόκριση στους τελικού Δύσης.

Όμως αυτό σταμάτησε φέτος και μετά από 50 χρόνια απουσίας από τελικούς περιφέρειας, η κατάρα έσπασε για τους Κλίπερς. Για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε τελικούς περιφέρειας και στοχεύοντας να πάνε μέχρι το τέλος του δρόμου.

Μια σεζόν που κρίθηκαν να διαχειριστούν δύο φορές δύσκολη κατάσταση, αφού έμειναν πίσω με 2-0 κόντρα σε Μάβερικς και Τζαζ, ωστόσο στο Game 6 με τους Μορμόνους ήρθε η λύτρωση με μία απίστευτη ανατροπή από το-25, και ήρωα τον Ναν με 39 πόντους.

Η... κατάρα έσπασε στο κατάλληλο σημείο

Στο παρελθόν οι Κλίπερς είχαν 0-8 σε ματς που θα τους έδινε πρόκριση για τους τελικούς Δύσης. Αυτό τους είχε στοιχειώσει και σε ορισμένες περιπτώσεις, είδαν τους αντιπάλους τους να γυρνούν από το 3-1 όπως είχαν κάνει οι Ρόκετς.

Αρκετοί τους έλεγαν περίγελο του Λος Άντζελες, αφού δεν μπορούσαν να πάνε ούτε τελικούς Δύσης, ενώ η σύγκριση με τα πρωταθλήματα και την ιστορία των Λέικερς είναι χαώδης. Όμως η... κατάρα τελείωσε επιτέλους και μάλιστα για να φτάσουν σε αυτή την ιστορική πρόκριση οι Κλίπερς αναγκάστηκαν να παίξουν χωρίς τον Λέοναρντ στα δύο τελευταία ματς, για τον οποίο υπάρχουν φόβοι για ρήξη χιαστού.

Το ματς της ζωής του έκανε ο Μαν (ρεκόρ καριέρας τόσο σε επίπεδο ΝΒΑ όσο και κολεγιακό), αφού σταμάτησε στους 39 πόντους και 7/10 τρίποντα και ήταν ο κορυφαίος του ματς.

Δεν υπάρχει τόσο βάρος στις πλάτες τους και αρκετές ομάδες μπήκαν στα playoffs με καλύτερο ρεκόρ από αυτούς. Οι Κλίπερς φέτος μπορούν να δουλέψουν με περισσότερη ηρεμία για να φτάσουν στον μεγάλο στόχο. Στο πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους. Δεν υπάρχει η περσινή... τρέλα και αυτό είναι καλό. Μέχρι στιγμής δείχνει να λειτουργεί.

Τα ρεκόρ τους στην ιστορική πρόκριση

Πριν το Game 6 με Τζαζ οι Κλίπερς ήταν η ομάδα με τα περισσότερα χρόνια απουσίας σε τελικούς περιφέρειας σε όλες τις επαγγελματικές λίγκες των ΗΠΑ (NBA, NFL, MLB, NHL), αφού δεν τα είχε καταφέρει για 50 χρόνια. Αυτή η... κατάρα έσπασε!

Επιπλέον από το 1984 και μετά, οι Κλίπερς έγιναν η πρώτη ομάδα που επιστρέφει σε δύο σειρές από το 2-0 (με Μάβερικς και Τζαζ). Πλέον το Νο.1 της περιφέρειας έπεσε στο 109-6 όταν προηγείται με 2-0 σε μια σειρά, ενώ είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει, δηλαδή ήττα του Νο.1 της περιφέρειας πριν τους τελικούς ΝΒΑ ή περιφέρειας.

Η ανατροπή από το -25 είναι και το μεγαλύτερο comeback της ιστορίας σε ματς που μια ομάδα θέλει να κλειδώσει την πρόκριση την τελευταία 25τία. Πριν το αποψινό ματς, η Γιούτα είχε ρεκόρ 232-1 την τελευταία 25ετία όταν προηγήθηκε με 25+ πόντους.

Τέλος ο ήρωας της πρόκρισης, Τέρενς Μαν (39 πόντοι με 7/10 τρίποντα) τελείωσε το τρίτο δωδεκάλεπτο με 20 πόντους, κάτι που αποτελεί ρεκόρ σε μια περίοδο στην ιστορία των Κλίπερς.

Τους περίμεναν όλοι στη... γωνία, αλλά...

Οι Κλίπερς είχαν το ρόστερ, την ποιότητα και τη δίψα να απαντήσουν για όλο το κράξιμο που δέχθηκαν πέρυσι. Το ερώτημα ήταν αν θα μπορούσαν να σταθούν ύψος των περιστάσεων στα μεγάλα ματς των playoffs που έρχονται και θα καθόριζαν αν η χρονιά τους θα είναι πάλι απογοητευτική ή θα βρεθεί ο σύλλογος για πρώτη φορά σε τελικούς.

Μάλιστα τα πράγματα ήταν αφόρητα για εκείνους και με τα όσα ακούγονταν μετά την επιλογή τους να αποφύγουν τους Λέικερς στον πρώτο γύρο των playoffs.

«Οι Κλίπερς είναι αήττητοι κόντρα στους Μπλέιζερς από τη στιγμή που υπέγραψαν τον Καουάι. Θα έπαιζαν με τους Μπλέιζερς στον πρώτο γύρο αν δεν είχαν προσπαθήσει να αποφύγουν με εμφανές τρόπο τους Λέικερς! Τώρα πρέπει να τα βάλουν με τον Λούκα! 1-0 οι Μάβερικς», «Αυτός είναι ο άλλος, ο πιο… παραδοσιακός τρόπος για τους Κλίπερς για να αποφύγουν τους Λέικερς», «Οι Κλίπερς έκαναν tanking για να αποφύγουν τους Λέικερς και τώρα έχασαν από τους Μάβερικς», «Οι Κλίπερς τα έκαναν όλα αυτά για να χάσουν», ήταν μερικές από τις ατάκες.

Στα playoffs κλήθηκαν να επιστρέψουν δύο φορές από το 2-0. Οι... haters τους περίμεναν με ανοιχτές αγκάλες και θεωρούσαν πως θα αποκλειστούν. Κόντρα στο Ντάλας επέστρεψαν και πήραν την πρόκριση κλείνοντας στόματα. Απέναντι στους Τζαζ (Ν0.1 της Δύση στη regular season), μετά το 2-0 τους ξέγραψαν. Οι Κλίπερς ισοφάρισαν σε 2-2 με πάθος θράσος και χαρακτήρα για να έρθει ο σοβαρός τραυματισμός του Λέοναρντ. Εκεί ο περισσότερος κόσμος θεώρησε πως το πράγματα τελείωσε και η Γιούτα θα περάσει με 4-2.

Όμως η ομάδα του Λος Άντζελες δεν είχε πει την τελευταία της λέξη, έχοντας ακόμα βενζίνη στο ντεπόζιτο. Στο Game 5 βγήκε μπροστά ο Τζορτζ και οδήγησε στην ομάδα του στη νίκη, ενώ στο έκτο παιχνίδι έκανε ρεκόρ καριέρας με 39 πόντους ο απίθανος Μαν, έχοντα βοήθεια από Τζορτζ, Τζάκσον, Μπατούμ και Μπέβερλι.

Ο Λου έχει πάρει ελάχιστα έως τίποτα από τους ψηλούς του στα playoffs και οι περιφερειακοί τραβούν όλο το κουπί. Επόμενο εμπόδιο η πιο φορμαρισμένη ομάδα της λίγκας, οι Σανς.

Οι Κλίπερς θα έχουν δύσκολο έργο χωρίς Λέοναρντ, αλλά εδώ που έφτασαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους, είναι αποφασισμένοι να εξαντλήσουν τις πιθανότητες για τίτλο. Και για άλλη μια φορά θα θέλουν να απαντήσουν για την περσινή αποτυχία, αλλά και σε όσους δεν έχουν σταματήσει να τους κράζουν από πέρυσι.