Δικαιουλάκος στο Gazzetta: «Ο Ολυμπιακός το know how για τίτλους, μπορεί να το γυρίσει σε πλεονέκτημα ο Παναθηναϊκός»

Δικαιουλάκος στο Gazzetta: «Ο Ολυμπιακός το know how για τίτλους, μπορεί να το γυρίσει σε πλεονέκτημα ο Παναθηναϊκός»

bet365

Ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος «φιλοξενείται» στο Gazzetta και λίγο πριν το ντέρμπι «αιωνίων» στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Γυναικών παραθέτει τις σκέψεις του «σημειώνοντας» τα δυνατά σημεία των ομάδων, αλλά και τις προπονητικές... εκπλήξεις που περιμένει από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό αντίστοιχα.

Έχοντας οδηγήσει το 2010 τον Αθηναϊκό στην κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου στην ιστορία του εγχώριου μπάσκετ γυναικών, το εκτός συνόρων ταξίδι ξεκίνησε χωρίς εισιτήριο επιστροφής. Βρέθηκε στην κορυφή του πάγκου για τις πολωνικές Γκντίνια και Πολκοβίτσε και την τουρκική Φενέρμπαχτσε, μία «στάση» στην ρουμανική Ταργκοβίστε και μία πορεία με την ρωσική Ναντέζντα που έφτασε ως τον τελικό του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου και συνδυάστηκε με το Final 8 της EuroLeague.

Ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος τη δεδομένη περίοδο βρίσκεται στην γειτονική Ιταλία και κινεί τα αγωνιστικά «νήματα» της Σκίο, έχοντας στο πλευρό του τον Πέτρο Πρέκα, ομοσπονδιακό προπονητή της «γαλανόλευκης».

Τον περασμένο Οκτώβρη ανέλαβε την Εθνική Σλοβενίας, καταγράφοντας την τρίτη του θητεία ως ομοσπονδιακός μετά από την παρουσία του στις αντίστοιχες ομάδες της Λετονίας, αλλά και της Ελλάδας.

Ο Έλληνας τεχνικός, που προσφάτως έφτασε μία ανάσα από την πέμπτη του συμμετοχή σε Final 4, κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας (μετά το Σούπερ Καπ) και κοιτάζει τον στόχο του πρωταθλήματος με την Σκίο να είναι πρώτη στην κατάταξη, φιλοξενείται στο Gazzetta προκειμένου να παρουσιάσει την δική του οπτική για το ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού στον ημιτελικό Κυπέλλου Ελλάδος. Μέσα από τα... κλειδιά των ομάδων, τις καινοτομίες στα προπονητικά πλάνα, αλλά και το πλεονέκτημα που μπορεί να αλλάξει χέρια μετά την «ταμπέλα» του φαβορί!

Έχοντας ζήσει το αντίστοιχο «αιώνιο» ντέρμπι της Φενέρμπαχτσε με την Γαλατάσαραϊ, αλλά και το Παναθηναϊκός -Ολυμπιακός, είναι από τα πιο «δυνατά» από άποψη κόσμου και… εχθρικότητας;

«Αναμφισβήτητα ναι. Αν και η λέξη εχθρότητα αντιπροσωπεύει μια πολύ μικρή μερίδα ανθρώπων η οποία όμως έχει δυνατή φωνή και μοιάζει σαν να είναι αρκετοί. Στην ουσία πρόκειται για τι; Δυο καλύτερες ομάδες στην Ελλάδα με τα μεταξύ τους παιχνίδια να ανεβάζουν το ενδιαφέρον του κόσμου όχι μόνο της χώρας μας αλλά και έξω από αυτήν»

Υπάρχει διαφορά στα σημερινά ντέρμπι αιωνίων σε σχέση με παλαιότερες εποχές; Και αν ναι σε ποιον τομέα; Που πιστεύετε ότι πρέπει να «βελτιωθεί»;

«Τις παλαιότερες εποχές δεν είχαμε ουσιαστικά ντέρμπι αιωνίων καθώς ο Ολυμπιακός δεν είχε τμήμα μπάσκετ γυναικών στην Α1. Αλλά αν μιλάμε γενικότερα για ντέρμπι πιστεύω πως αυτό που κυριαρχεί πάντα είναι το συναίσθημα, η πίεση και η προσμονή για τον νικητή. Περισσότερο και από οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια. Και αυτό είναι κάτι που δεν θα αλλάξει. Αν καταφέρουν όλες οι πλευρές δε να απομονώσουν κάποια άσχημα οπαδικά στοιχεία, τότε αυτά τα ντέρμπι θα παραμένουν ανεξίτηλα στις αναμνήσεις μας όπου αναδεικνύονται οι μεγάλες παίκτριες».

Είναι σαν άγραφος κανόνας πως κάθε τέτοια αναμέτρηση ξεκινά από το μηδέν. Αν ισχύει αυτό, σε ημιτελικό αιωνίων μετά αδειάζει ο νικητής και στον τελικό αντιμετωπίζει προβλήματα ή λόγω της διαφοράς δυναμικότητας με τις άλλες ομάδες δεν θα παίξει ρόλο;

«Αυτό είναι γεγονός πως συμβαίνει και μάλιστα σε μέγιστο βαθμό. Τα συναισθήματα είναι τόσο έντονα μετά από μια νίκη αιωνίων αντιπάλων σε ημιτελικό που όσο και αν προσπαθείς να τα αποβάλλεις είναι πολύ δύσκολο, άσε που δεν σε αφήνει και ο περίγυρος. Όμως όπως δείχνει η εικόνα όλων των ομάδων, υπάρχει σαφής η διαφορά δυναμικότητας με τις άλλες δυο ομάδες του Final 4 και δεν αναμένεται να στοιχίσει αυτό το ξεφούσκωμα. Αν και στον αθλητισμό ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ».

η

Πόσο κομβικός μπορεί να είναι ο ρόλος των Ελληνίδων παικτριών σε αυτά τα παιχνίδια; Τόσο στην εξέλιξη του αγώνα, όσο και να προετοιμάσουν τις ξένες συμπαίκτριές τους;

«Οι ξένες συνήθως είναι έτοιμες για τέτοια παιχνίδια. Είναι καλές παίκτριες και προφανώς έχουν παίξει και σε άλλες χώρες ανάλογα ντέρμπι. Αυτό όμως που δεν περιμένουν και θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση αν δεν τις προετοιμάσουν οι Ελληνίδες παίκτριες όπως πολύ σωστά είπατε, είναι η φανατική ατμόσφαιρα στις κερκίδες, η πίεση που ασκούν όλοι για το αποτέλεσμα, το άγχος που μεταδίδουν καμιά φορά οι προπονητές οι πρόεδροι και οι συμπαίκτριες τους».

Ποιες παίκτριες από τις δυο ομάδες είναι οι «άσσοι» για κάθε πλευρά και αναμένεται να αποτελέσουν τα κλειδιά;

«Νομίζω πως τα guards και των δυο ομάδων θα ξεχωρίσουν. Αν κάποιες από αυτές δεν έχουν καλή απόδοση τότε θα φανεί και στο παιχνίδι της ομάδας τους. Παρόλα αυτά θεωρώ άκρως σημαντικό για τον Ολυμπιακό να μπορέσουν οι σουτέρ τους να ανοίξουν το γήπεδο ώστε να έχει χώρο η πανύψηλη front line που διαθέτουν. Από τον Παναθηναϊκό θεωρώ πως χρειάζονται απεγνωσμένα την βοήθεια της Κάιζερ, καθώς μιλάμε για μια παίκτρια από τα καλά ονόματα του WNBA και παρότι βρίσκεται σε παρατεταμένη πτώση, εν τούτοις η κλάση της την κάνει επικίνδυνη ανά πάσα στιγμή. Χωρίς την βοήθεια της ο Παναθηναϊκός πολύ δύσκολα θα συμπληρώσει κάποια στατιστικά νούμερα που χρειάζονται για να φτάσει στην νίκη».

Από προπονητικής πλευράς, θέλετε να μας εντοπίσετε ένα στοιχείο από την κόουτς Καπογιάννη και ένα από τον κόουτς Ζίμπαρτς που τους διακρίνει; Μπορούν να υπάρχουν προπονητικές «εκπλήξεις» δεδομένου πως έχουν βρεθεί ήδη δυο φορές αντιμέτωποι;

«Είναι διαφορετικοί προπονητές τόσο στην προσέγγιση του παιχνιδιού αλλά και της κάθε παίκτριας, αλλά και με κάποιες ομοιότητες ειδικά στο στοιχείο "έκπληξη". Σαφέστατα και οι δύο θα έχουν ετοιμάσει τα πλάνα τους έχοντας κάποια έκπληξη κάτι που περιμένω περισσότερο από τον Παναθηναϊκό καθώς στα δυο προηγούμενα παιχνίδια που βάδισε στην πεπατημένη δεν πήρε το αποτέλεσμα. Αυτό πιθανόν να είναι μια matchup ζώνη, διάφορες προσαρμογές, κάποιο ποστάρισμα διαφορετικό ή δημιουργία κάποιου missmatch ή ένα-δύο καινούργια συστήματα στην επίθεση ίσως τα οποία όμως δεν θα κάνουν την διαφορά φυσικά καθώς η επίθεση δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί δραματικά από πριν».

Μπορείτε να χρίσετε κάποιο φαβορί; Τόσο για τον ημιτελικό, όσο κατ’ επέκταση και για την κατάκτηση του τίτλου;

«Αν και δεν θα ήθελε κάποια ομάδα να χριστεί φαβορί, εν τούτοις ο Ολυμπιακός δείχνει να έχει το "know how" για την κατάκτηση των τίτλων. ειδικότερα αν συνυπολογίσουμε και το αποτέλεσμα στα μεταξύ τους παιχνίδια φέτος. Αλλά ακόμα και αυτό με την κατάλληλη δουλειά πάνω στην ψυχολογία μπορεί να γυρίσει σε πλεονέκτημα για τον Παναθηναϊκό».

Τέλος, όσον αφορά την ομάδα σας θα ήταν το ιδανικό κλείσιμο της σεζόν η κατάκτηση του πρωταθλήματος; Έπειτα από το σούπερ καπ αλλά και το κύπελλο Ιταλίας;

«Ιδανικό κλείσιμο σίγουρα αλλά έχουμε καιρό γι' αυτό ακόμα. Ναι μεν είναι ο στόχος που πιστεύαμε -αν και δεν το λέγαμε- ότι μπορεί να επιτευχθεί, ναι μεν κλείσαμε και την κανονική περίοδο αήττητοι, αλλά πιστέψτε με η μόνη μας συγκέντρωση και αφοσίωση δεν είναι πουθενά αλλού παρά στην επόμενη προπόνηση. Κάθε μέρα πρέπει να γινόμαστε καλύτεροι μέχρι να φτάσει η ώρα του επόμενου παιχνιδιού. Εκεί, και μόνο εκεί θα μιλήσουμε για την νίκη και για τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να φτάσουμε σε αυτήν και μόνο για αυτό το παιχνίδι».

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ Τελευταία Νέα