Παναθηναϊκός: To «τέλος» στο σερί του Ολυμπιακού και το κεφάλαιο Παπαγιάννης

Αντώνης Καλκαβούρας
Ο Αντώνης Καλκαβούρας εξηγεί γιατί θεωρεί το «αιώνιο» ντέρμπι της Παρασκευής (31/03, 21.30) ως την πιο εφικτή ευκαιρία για να διακοπεί το νικηφόρο σερί των «ερυθρολεύκων» επί του Παναθηναϊκού και έχει ρεπορτάζ για την πρώτη επιλογή του Μεγαρίτη διεθνούς σέντερ για τη νέα σεζόν.

Αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που ακόμη προσπαθούν να εξηγήσουν τα αίτια των αγωνιστικών μεταπτώσεων της μετάβασης από τους αγώνες της Basket League σε εκείνους της Euroleague, μην προβληματίζεστε ιδιαίτερα γιατί υπάρχει και μάλιστα πειστική εξήγηση.

Να αρχίσουμε, όμως, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός «νοσεί» λόγω των αποφάσεων που πήρε από το καλοκαίρι μέχρι και τα μέσα της σεζόν και στην παρούσα φάση «πληρώνει» τον εξαιρετικά ατυχή σχεδιασμό που σε συνδυασμό με τους τραυματισμούς που έχουν προκύψει (Πονίτκα, Γουόλτερς και Αγραβάνης), παρουσιάζεται περισσότερο αποδυναμωμένος από ποτέ στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Με άλλα λόγια, αν ο Χρήστος Σερέλης είχε στην διάθεσή δύο από τους τρεις προαναφερθέντες και ταυτόχρονα στους αγώνες της Α1 Κατηγορίας, μπορούσε να χρησιμοποιήσει και τον Ματ Τόμας (μ.ο. 9,5π & 2,0ρ. με 53,3% διπ. & 42,1% τριπ. σε 8 ευρωπαϊκούς αγώνες), τότε δεν αποκλείεται καθόλου να είχε αποφύγει και τις τρεις διαδοχικές ήττες που γνώρισε σε Πυλαία και Άνω Λιόσια, αλλά και στο ΟΑΚΑ από τον Ολυμπιακό.

Σκεφτείτε δε, ότι ο Μάριους Γκριγκόνις επανήλθε (μετά από απουσία 5 μηνών) στην Basket League μόλις πριν από 10 μέρες στο ντέρμπι με τον «αιώνιο» αντίπαλο και στα δύο παιχνίδια που έχει προλάβει να παίξει έχει μ.ο. 15 πόντους, 3 ασίστ και 1 κλέψιμο, αρχίζοντας σιγά-σιγά να αποκτά ρυθμό δύο αγώνων την εβδομάδα.

Προσωπικά πιστεύω ότι με τον 28χρονο Αμερικανό guard αλλά και τον 29χρονο Λιθουανό forward στην 12άδα, η ομάδα του «τριφυλλιού» θα ήταν πολύ πιο ανταγωνιστική και στο Final 8 του Κυπέλλου. Με τις υποθέσεις, όμως, δεν έγινε ποτέ δουλειά, οπότε ας δούμε που οφείλεται η αξιοσημείωτη μεταμόρφωση που παρουσιάζει ο «εξάστερος» στα ευρωπαϊκά παιχνίδια της μετά Ράντονιτς εποχή, με εξαίρεση το ματς στο Μόντεκάρλο όπου ηττήθηκε καθαρά από την Μονακό.

* Κατά πρώτον στην εκ διαμέτρου διαφορετική τεχνική προσέγγιση που έφερε η έλευση του Χρήστου Σερέλη, που ήταν ένα φρέσκο και πολύ πιο επικοινωνιακό πρόσωπο και το οποίο έπεισε τους παίκτες να βγάλουν αντίδραση.


* Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η διαφορετική τακτική που ακολούθησε ο 48χρονος τεχνικός στην συνολική διαχείριση του Ντουέιν Μπέικον, ο οποίος – επί Ράντονιτς – έκανε ό,τι του κάπνιζε χωρίς να υπολογίζει κανέναν και μοιραία είχε δημιουργήσει μεγάλη δυσαρέσκεια και στα αποδυτήρια.

* Η έξτρα λύση που δίνει στην περιφέρεια η παρουσία ενός ικανότατου σουτέρ όπως ο Ματ Τόμας.


* Η αξιοποίηση του Παπαγιάννη, που πλέον έχει πάψει να ανεβοκατεβαίνει σαν... τρόλεϊ από την άμυνα στην επίθεση και πίσω και να αρκείται σε screen και alley-oop από λόμπες. Στα οκτώ ευρωπαϊκά παιχνίδι με τον Σερέλη στον πάγκο (μ.ο. 10,2π., 5,0ρ. & 1,1κοψ. με 5/5 βολ., 77,5% διπ. & 55,5% τριπ. σε 24,1'), ο “Big Papa” τροφοδοτείται πολύ περισσότερο, έχει δικά του plays για να βγει να σουτάρει, ενώ από παιχνίδι σε παιχνίδι παίρνει ολοένα και περισσότερο την μπάλα με πλάτη και αρχίζει να θυμίζει παίκτη ρακέτας.


* Η διαφορετική ψυχολογία των Ελλήνων παικτών (Μαντζούκας, αδελφοί Καλαϊτζάκη και Μποχωρίδη) που είτε είχαν μικρή συμμετοχή είτε δεν υπολογίζονταν καθόλου επί των ημερών του Μαυροβούνιο τεχνικού. Κακά τα ψέματα, οι ευκαιρίες και η εμπιστοσύνη που έδειξε στα τέσσερα ελληνόπουλα στους ευρωπαϊκούς αγώνες, είναι απολύτως λογικό να τους έδωσαν επιπλέον κίνητρο να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό. Για του λόγου του αληθές, ο Μποχωρίδης έχει μ.ο. 9 λεπτά συμμετοχής επί Σερέλη και παίρνει χρόνο και στα πέντε τελευταία παιχνίδια. Ο Μαντζούκας παίζει πέντε λεπτά περισσότερο σε σχέση με την εποχή Ράντονιτς, ενώ ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης νιώθουν κι αυτοί πιο χρήσιμοι σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

Η συνεισφορά και των τεσσάρων, άλλωστε, στην 6η διαδοχική νίκη (86-76) στην ιστορία του Παναθηναϊκού επί της Μπάγερν, σχολιάστηκε και από τον Αντρέα Τρινκιέρι στην συνέντευξη Τύπου, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο second unit της ελληνικής ομάδας και στην επίδραση που είχε στο τελικό αποτέλεσμα.

Με αυτά και με εκείνα, λοιπόν και επειδή οι Έλληνες παίκτες (στο ντέρμπι επιστρέφει ο Αγραβάνης) παίζουν πάντα καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του κλίματος ενόψει των αναμετρήσεων με τον «αιώνιο αντίπαλο» και βάζουν τους ξένους στην ατμόσφαιρα αυτών των αγώνων, οι συνθήκες μοιάζουν περισσότερο ιδανικές από ποτέ (στην εφετινή σεζόν τουλάχιστον), για να αμφισβητήσει ο Παναθηναϊκός την κυριαρχία του Ολυμπιακού.

Αν συνυπολογίσουμε το μεγαλύτερο «πρέπει» που θα έχουν οι Πειραιώτες (έτσι όπως εξελίσσεται η μάχη για τις τελευταίες θέσεις της 8άδας στην EL, η πρωτιά στην κανονική περίοδο και το πιθανό συναπάντημα με την Μπασκόνια μοιάζει με μονόδρομο), το οποίο μοιραία δημιουργεί και επιπρόσθετη πίεση, οι «πράσινοι» θα κατέβουν στο Φάληρο χωρίς άγχος και με τις μεγαλύτερες έως τώρα πιθανότητες να πετύχουν κάτι που δεν περιμένει κανείς και έχει να συμβεί περισσότερο από 16 μήνες (0/12).

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και τον παράγοντα Παπαγιάννη, που μετά τις δύο τελευταίες εξαιρετικές εμφανίσεις του στην Euroleague (μ.ο. 21,5π., 9,0ρ. & 2,5κοψ. με 100% βολ., 86,6% διπ. & 83,3% τριπ.), θα θέλει διακαώς να αποδείξει ότι μπορεί να κοιτάξει τον Μουστάφα Φαλ στα μάτια και να διακόψει την «πελατειακή σχέση» που έχει δημιουργήσει ο Γάλλος σέντερ απέναντι του, τότε νομίζω συντρέχουν αρκετές προϋποθέσεις για να δούμε ένα αμφίρροπο και συναρπαστικό παιχνίδι στο 6ο εφετινό ντέρμπι των «αιωνίων» αντιπάλων.

Κλείνοντας και μιλώντας για τον Μεγαρίτη σέντερ, που το καλοκαίρι μένει ελεύθερος στην καλύτερη ηλικία της καριέρας του (26 ετών), η πρόσφατη αλλαγή που έκανε στην εταιρία που τον εκπροσωπεί (τον ανέλαβε ο Νίκος Σπανός) και η απόφασή του να διακόψει την συνεργασία με τον επι σειρά ετών ατζέντη του, Μάριο Ολύμπιο, έγινε με αποκλειστικό σκοπό την πιο ομαλή μετάβασή του στον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Gazzetta, πρώτος και βασικός στόχος του Γιώργου Παπαγιάννη είναι η επιστροφή του στον «μαγικό κόσμο» του ΝΒΑ (πέντε χρόνια μετά την αποδέσμευσή του από τους Κινγκς και το σύντομο πέρασμά του από το Πόρτλαντ). Μάλιστα, στις συζητήσεις που έκανε με τον Έλληνα επικεφαλής της Network, κατέστη σαφές ότι την δουλειά για την ενδεχόμενη μετακόμιση στις Ηνωμένες Πολιτείες θα την αναλάβει ο καταξιωμένος Αμερικανός ατζέντης, Μπιλ Ντάφι (τον οποίο ο Νίκος Σπανός θεωρεί ως μέντορά του) που μεταξύ άλλων εκπροσωπεί τον Λούκα Ντόντσιτς, τον Ντιάντρε Εϊτον, τον Ανφέρνι Σίμονς, τον Νίκολα Βούκσεβιτς κ.α.

Υγ.: Η νίκη επί της Μπάγερν (με την οποία ο Παναθηναϊκός απέφυγε το χειρότερο ρεκόρ του στο ισχύον format, που ήταν 11-23 από την σεζόν 2020-21), παίρνει ακόμη μεγαλύτερη αξία, αν ρίξει κανείς μία ματιά στο άθροισμα του χρόνου συμμετοχής και της παραγωγικότητας του Μπέϊκον και του Γουίλιαμς (έπαιξαν από 19 λεπτά έκαστος και είχαν μαζί 9π. & 1ρ. με 3/9 σουτ).