Παναθηναϊκός: Η εικόνα στο παρκέ δεν είναι μόνο... μπάσκετ

Αντώνης Καλκαβούρας
Η τελείως διαφορετική γλώσσα του σώματος των παικτών, ο Σερέλης που έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, η δουλειά στην ψυχολογία, ο Λάσο που δεν έρχεται και ο έτερος Ισπανός που προωθείται. Γράφει ο Αντώνης Καλκαβούρας.

Συμπληρώθηκε αισίως ένας μήνας από το τέλος εποχής του Ράντονιτς και παρ' ότι το διάστημα δεν είναι μεγάλο, η εικόνα του Παναθηναϊκού ως σύνολο μέσα στις τέσσερις γραμμές είναι τόσο μακρινή, που όσοι παρακολουθούν στενά την ομάδα, τείνουν να ξεχάσουν και να διαγράψουν από τη μνήμη τους τα έργα και τις ημέρες του του Μαυροβούνιου τεχνικού.

Είναι πλέον οφθαλμοφανές ότι οι «πράσινοι» μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο με διάθεση και ξεκάθαρη τακτική στόχευση και παρ' ότι ως ρόστερ υστερούν στο αμυντικό κομμάτι, όλοι δίνουν το κάτι παραπάνω για να κλείσουν τρύπες και να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να κλείσει με όσο το δυνατόν πιο θετικό πρόσημο μία ακόμη απογοητευτική σεζόν στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει σε παίκτες που είχαν μικρή επίδραση, περιορισμένο χρόνο και κατακερματισμένη ψυχολογία στο προηγούμενο προπονητικό καθεστώς. Αν και απογοητευμένοι για την τροπή που πήρε η σεζόν για εκείνους, τον τελευταίο μήνα δείχνουν αναζωογονημένοι και πρόθυμοι να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία ώστε να βελτιώσουν το status τους και ταυτόχρονα να βοηθήσουν την ομάδα.

Ο λόγος για τον Γιώργο Παπαγιάννη που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες είχε φτάσει στα όρια του με τον Ράντονιτς και γενικά διανύει σεζόν σημαντικών αποφάσεων (πρόσφατα άλλαξε ατζέντη και από τον Μάριο Ολύμπιο πήγε στον Νίκο Σπανό και στον Μπιλ Ντάφι του Ντόντσιτς και πολλών άλλων για το ΝΒΑ), τον Μάριους Γκριγκόνις στον οποίο κάποια στιγμή ζητήθηκε ακόμη και να βρει ομάδα (ενώ έχει δική του option και για του χρόνου), αλλά και τον Λευτέρη Μαντζούκα, ο οποίος προσπαθούσε να βρει ρυθμό χωρίς να έχει σταθερό χρόνο συμμετοχής.

Ακόμη και ο Λευτέρης Μποχωρίδης που είχε 11 συνεχόμενα DNP-CD (σ.σ.: δεν έπαιξε με απόφαση προπονητή) στην «στατιστική» του στην Euroleague, στα τελευταία τέσσερα ευρωπαϊκά ματς έχει μ.ο. 9,2 λεπτά και έχει αρχίσει να αισθάνεται χρήσιμος.

Για τον Ματ Τόμας, ουδείς λόγος, γιατί παρ' ότι έμεινε εκτός ελληνικού πρωταθλήματος (σε μία πραγματικά πολύ δύσκολη απόφαση από το τεχνικό επιτελείο), είναι ο απόλυτος επαγγελματίας και ξέρει ότι έχει και ο ίδιος ανάγκη τα εναπομείναντα ευρωπαϊκά ματς, από την στιγμή που είχε να παίξει μπάσκετ σχεδόν 10 μήνες. Άστε που έχει συμβόλαιο και για την επόμενη σεζόν...

Όλοι τους – και αυτό έχει προσθετική επίδραση στην ούτως άλλως βελτιωμένη εικόνα του συνόλου – μοιάζουν άλλοι παίκτες σε σχέση με το πρώτο μισό της σεζόν και αυτό έχει να κάνει με την δουλειά που έχει γίνει στην ψυχολογία και με την αίσθηση που έχουν πλέον για την χρησιμότητά τους.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν έργο του Χρήστου Σερέλη. Ο 48χρονος τεχνικός αποδεικνύει μέρα με την μέρα ότι η επιλογή του στην θέση του υπηρεσιακού προπονητή, ήταν κάτι περισσότερο από πετυχημένη και αυτό μπορούν να το βεβαιώσουν όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στο αγωνιστικό τμήμα, οι οποίοι δεν πραγματικά δεν περίμεναν τόσο άμεση και ουσιαστική βελτίωση στο αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας.

Ακόμη και ο Ντουέϊν Μπέϊκον, που προ δύο εβδομάδων βρισκόταν με το ενάμιση πόδι στο αεροπλάνο για την Αμερική (χωρίς διάθεση επιστροφής), όχι μόνο πείστηκε να αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού και να μην πηδήξει από το καράβι, αλλά το κυριότερο αντιλήφθηκε ότι πλέον στο τεχνικό τιμ υπάρχει ένας άνθρωπος με ισχυρή προσωπικότητα, που τον «ανάγκασε» να βάλει τον εαυτό του κάτω από την ομάδα.

Το ότι ο Παναθηναϊκός δεν εισπράττει όσο θα ήθελε αυτή την βελτίωση στα αποτελέσματα της Euroleague και στην Basket League, δεν είναι παράλογο με βάση το πως στήθηκε η ομάδα το καλοκαίρι (κάποια στιγμή έφτασε να έχει 9 ξένους), ενώ το τελευταίο διάστημα έχει να κάνει και με τους τραυματισμούς σημαντικών παικτών (Μπέικον, Πονίτκα, Γουίλιαμς, Γουόλτερς και Αγραβάνη).

Από την άλλη, το ότι μετά από 3,5 μήνες στην διοργάνωση πέτυχε ένα νικηφόρο σερί (2/2), κερδίζοντας για 2η φορά τον Ερυθρό Αστέρα (ο οποίος νίκησε μέσα στο ΣΕΦ) και την Βιλερμπάν (και στη Λιόν, όπου ηττήθηκε ο Ολυμπιακός), δεν σημαίνει ότι μπορεί να νικήσει (74-88) ακόμη και την μέτρια χθες, Μπαρτσελόνα των 24 περισσότερων ριμπάουντ, του 59% εντός πεδιάς, του εφετινού ατομικού ρεκόρ πόντων του Τόμπι (16π. με 4/6 τριπ.) και της εκπληκτικής εμφάνισης του Μίροτιτς (26π. με 9/13 σουτ σε 26').

Το ότι μετά τον Ολυμπιακό, δυσκόλεψε και τους «μπλαουγκράνα» (προηγήθηκε με +11 στην 1η περίοδο) και πλησίασε στο -5 (4,5 λεπτά πριν το τέλος), αλλά και το ότι είχε τον καλύτερο εφετινό Παπαγιάννη (19π., 7ρ., 2ασ. & 2κοψ. με 8/12 σουτ) με ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα στην EL, σημαίνει ότι κάνει συνεχώς βήματα μπροστά, με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τα playoffs.

Έως τότε, ο Σερέλης θα συνεχίσει να δουλεύει σκληρά, ανεβάζοντας τις μετοχές του και νέος τεχνικός διευθυντής, Σάνι Μπετσίροβιτς μαζί με την διοίκηση, να σχεδιάζει την επόμενη σεζόν.

Η υπόθεση Λάσο δεν φαίνεται να προχωράει λόγω των προσωπικών θεμάτων που επικαλείται ο Βάσκος τεχνικός και τα οποία δεν του επιτρέπουν να έχει αποφασίσει τι θα κάνει στην επόμενη σεζόν, πριν τον Μάιο, ο έτερος Ισπανός που έχει προταθεί (Άλεξ Μουμπρού) βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο και οι όποιες ανεπίσημες μετεγγραφικές επαφές γίνονται (εξ' ού και η διάψευση της ΚΑΕ περί Βιλντόζα), έχουν - σύμφωνα με πληροφορίες - ως άξονα τις συνομιλίες με ξένο προπονητή πανευρωπαϊκής εμβέλειας.

@Photo credits: INTIME