Eurobasket 2022 Σλοβενια - Λιθουανία 92-85: Ο Ντόντσιτς δημιουργούσε και ο Τόμπεϊ εκτελούσε στη ματσάρα της Κολωνίας!

Eurobasket 2022 Σλοβενια - Λιθουανία 92-85: Ο Ντόντσιτς δημιουργούσε και ο Τόμπεϊ εκτελούσε στη ματσάρα της Κολωνίας!

Γιώργος Κούβαρης
Eurobasket 2022 Σλοβενια - Λιθουανία 92-85: Ο Ντόντσιτς δημιουργούσε και ο Τόμπεϊ εκτελούσε στη ματσάρα της Κολωνίας!

bet365

Η Σλοβενία ήταν η μεγάλη νικήτρια στο μεγάλο ντέρμπι του Β' ομίλου κόντρα στη Λιθουανία με 92-85, έχοντας πραγματοποιήσει επιμέρους σκορ 15-3 στην τελευταία περίοδο.

Ναι, γι' αυτό περίμενε όλος ο κόσμος το Eurobasket και ειδικότερα τα ματς στον όμιλο του... θανάτου!

Σλοβενία και Λιθουανία έδωσαν πραγματικό ρεσιτάλ και παρέδωσαν μαθήματα μπάσκετ στην Κολωνία. Ένα παιχνίδι που τα είχε όλα! Σερί, εναλλαγές στο σκορ, ένταση, θέαμα και μπάσκετ υψηλού επιπέδου. O Λούκα Ντόντσιτς μπορεί να μην σκόραρε πολύ, αλλά φρόντισε να κάνει πολλές δουλειές στο γήπεδο, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση τόσο του Μάικ Τόμπεϊ, όσο και αυτήν του Γκόραν Ντράγκιτς, ο οποίος έπαιξε σαν τον... γνωστό, καλό, Ντράγκιτς.

Η Λιθουανία αν και βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ με επτά πόντους διαφορά κατάφερε να κάνει την ανατροπή χάρη στους εξαιρετικούς Κουζμίνσκας (19π.) και Γκριγκόνις (18π.) και μάλιστα να προηγηθεί και με πέντε πόντους (73-78) κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου. Όμως σ' εκείνο το σημείο ήρθε το ξέσπασμα των Σλοβένων οι οποίοι δεν κοίταξαν ποτέ άλλοτε πίσω στο σκορ.

Το ματς: Σλοβενία - Λιθουανία

Η Σλοβενία ξεκίνησε πολύ δυναμικά το παιχνίδι και αυτό χάρη στην ευστοχία της έξω από τα 6.75 μέτρα. Η ομάδα του Σέκουλιτς μέτρησε 5/7 τρίποντα στα πρώτα λεπτά του αγώνα και κάπως έτσι μπόρεσε να προηγηθεί με 17-11 ελέγχοντας πλήρως το ματς. Μπλάζιτς και Πρέπελιτς ήταν οι κύριοι εκφραστές των μακρινών σουτ, την ώρα που οι Λιθουανοί περνούσαν συνέχεια την μπάλα στο «ζωγραφιστό» και δη σε Βαλαντσιούνας και Σαμπόνις. Κάπως έτσι κατάφεραν να ισορροπήσουν σε πρώτη φάση το παιχνίδι και να ισοφαρίσουν σε 27-27 στο δεκάλεπτο. Σε αυτό το διάστημα, η Λιθουανία είχε 11/18 εντός παιδιάς με 10 ριμπάουντ και 8 ασίστ, ενώ οι Σλοβένοι είχαν αντίστοιχα 10/19 σουτ (σ.σ. εκ των οποίων 6/10 τρίποντα), 7 ριμπάουντ και 5 τελικές πάσες.

Η επιθετική άνοδος των Γκόραν Ντράγκιτς και Μάικ Τόμπεϊ έφεραν για πρώτη φορά τη Σλοβενία στο +7 (41-34) και αυτό χάρη στην πρόθεσή τους να κλέψουν μπάλες και να βρουν εύκολους πόντους στο τρανζίσιον. Αν μη τι άλλο το ματς ήταν κάτι παραπάνω από «χορταστικό» στο πρώτο μισό, κάτι που αποτυπώνεται και από το σκορ (51-48). Ο Ντόντσιτς είχε 8 πόντους, 3 ασίστ και 2 ριμπάουντ με 3/7 εντός παιδιάς, ενώ «οδηγούσαν» τους Σλοβένους Ντράγκιτς (10π.) και Τόμπεϊ (9π.). Την ίδια ώρα ο Κουζμίνσκας ήταν σταθερά καλός στην επίθεση της ομάδας του (10π., 2/2τρ.) ενώ «ανέβηκε» στο τέλος του β' δεκαλέπτου ο Γκριγκόνις (9π., 3/5 σουτ). «Κλειδί» αποτέλεσε και ο Λεκάβιτσους, ο οποίος στο πρώτο ημίχρονο είχε 8 πόντους και 4 τελικές πάσες.

Οι Σλοβένοι έκαναν... copy-paste το ξεκίνημα του ματς και λίγα λεπτά μετά την έναρξη της 3ης περιόδου. Ο Λούκα Ντόντσιτς «δημιουργούσε» για τους συμπαίκτες του και παρά τις προσπάθειες του «καυτού» Μάριους Γκριγκόνις με αποτέλεσμα η Λιθουανία να περάσει και μπροστά στο σκορ με 55-57, η ομάδα του Σέκουλιτς μπόρεσε να προηγηθεί για δεύτερη φορά με +7 πόντους (64-57) έχοντας πραγματοποιήσει σερί 9-0! Και εκεί φάνηκε ότι η Λιθουανία δεν είναι ομάδα που τα παρατάει εύκολα. Ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας «όπλισε» ξανά, πήρε την κατάσταση στα χέρια του και αποτελούσε «λίρα εκατό» για την επίθεση της ομάδας του. Κάπως έτσι έφτασε σε επιμέρους σκορ 10-3 και έφερε το ματς στα ίσια (67-67) λίγο πριν από το τέλος της 3ης περιόδου (69-67 η Σλοβενία).

Έκτοτε το ματς έγινε... αίμα και άμμος. Οι δύο ομάδες επιβεβαίωσαν με εμφατικό τρόπο ότι η μεταξύ τους αναμέτρηση θα ήταν ντέρμπι με τα... όλα του. Η Λιθουανία συνέχισε την αντεπίθεση διαρκείας και βρέθηκε να προηγείται με 73-78 επτά λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα. Όμως και πάλι. Δεν υπήρξε συνέχεια ούτε από τη πλευρά της ομάδας του Μακσβίτις. Η Σλοβενία αποδείχθηκε... πολύ σκληρή για να παραδώσει τα όπλα και με δικό της επιμέρους 15-3 πήρε προβάδισμα με 88-81 δύο λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα. Ο Ντόντσιτς «μοίραζε» συνέχεια το παιχνίδι στους συμπαίκτες του και δη στον φοβερό Τόμπεϊ και ουσιαστικά σ' εκείνο το σημείο τελείωσε

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Στο τελευταίο οκτάλεπτο η Σλοβενία δέχθηκε μόλις 8 πόντους και ουσιαστικά αυτό ήταν και το σημείο που έκρινε το ματς, την ώρα που είχε πέντε παίκτες «διψήφιους» σε πόντους.

MVP: Από τη μία ο Ντόντσιτς έκανε τα πάντα (14π., 10ασ., 6ριμπ.) από την άλλη ο Τόμπεϊ (24π., 8ριμπ.) τα έβαλε με μεγάλη επιτυχία κόντρα στους ΝΒΑers, Βαλαντσιούνας και Σαμπόνις.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Γκόραν Ντράγκιτς και Γιάκα Μπλάζιτς έκαναν εξαιρετική δουλειά στην επίθεση.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Καμία βοήθεια για τη Λιθουανία ούτε από τον Μπουτκεβίτσιους, αλλά ούτε και από τον Γιοκουμπάιτις.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Το επιμέρους 15-3 των Σλοβένων στην 3η περίοδο, το οποίο έμελλε να καθορίσει και τον τελικό νικητή στο παιχνίδι.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Οι 25 ασίστ των Σλοβένων αλλά και οι χαμένες βολές των δύο ομάδων καθώς αστόχησαν επτά φορές η καθεμία από τη γραμμή της φιλανθρωπίας.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Χορτάσαμε μπάσκετ. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Από εκεί και πέρα η οξυδέρκεια του Ντόντσιτς στο τέλος, η χαζομάρα του Σαμπόνις στο αντιαθλητικό φάουλ, ο πλουραλισμός των Σλοβένων και η μέτρια απόδοση των Βαλαντσιούνας-Σαμπόνις, ουσιαστικά έκριναν και τον τελικό νικητή.

Τα δεκάλεπτα: 27-27, 51-48, 69-67, 92-85

 

EUROBASKET Τελευταία Νέα