Εθνική ομάδα: Η πρόκριση στο EuroBasket, ο Πιτίνο και η επόμενη μέρα της ΕΟΚ

Εθνική ομάδα: Η πρόκριση στο EuroBasket, ο Πιτίνο και η επόμενη μέρα της ΕΟΚ

Gazzetta team
Εθνική ομάδα: Η πρόκριση στο EuroBasket, ο Πιτίνο και η επόμενη μέρα της ΕΟΚ

bet365

Το 2020 η Εθνική ομάδα εξασφάλισε και μαθηματικά την πρόκρισή της στο επόμενο EuroBasket, ο Ρικ Πιτίνο επανέλαβε την πρόθεσή του να κοουτσάρει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ενώ άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος εποχής του Γιώργου Βασιλακόπουλου στην ΕΟΚ.

Η Εθνική ομάδα ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της το 2020 έχοντας τρεις νίκες σε τέσσερις αγώνες στα δυο «παράθυρα» των προκριματικών που συμμετείχε, εξασφαλίζοντας παράλληλα την παρουσία της στο EuroBasket 2022. Στον τελευταίο, χρονικά αγώνα της, η Ελλάδα επικράτησε της Βουλγαρίας στην παράταση χάρη στο μεγάλο σουτ του Γιάννη Αθηναίου και σε συνδυασμό με τη νίκη της Βοσνίας επί της Λετονίας (79-73), σφράγισε το «εισιτήριό» της για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Πλέον οι αγώνες με τη Βοσνία και τη Λετονία στις 20 και τις 22 Φεβρουαρίου 2021 αντίστοιχα αποκτούν διαδικαστικό χαρακτήρα, με τον Θανάση Σκουρτόπουλο που έβγαλε το παράπονό του στη συνέντευξη Τύπου για την πίεση που ασκείται στην Εθνική να έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει ακόμη περισσότερα πρόσωπα για την επόμενη μέρα της Εθνικής ομάδας.

Το Eurobasket 2022 θα διεξαχθεί σε πέντε πόλεις. Στο Βερολίνο, την Κολωνία, το Μιλάνο, την Πράγα και την Τιφλίδα, με τις Τσεχία, Γεωργία, Γερμανία, Ιταλία να έχουν ήδη προκριθεί. Το τουρνουά θα κάνει τζάμπολ την 1η Σεπτεμβρίου του 2022 και θα ολοκληρωθεί στις 18 του ίδιου μήνα, με τα νοκ-άουτ παιχνίδια που θα γίνουν όλα στο Βερολίνο και την 02 Arena.

Group H – Κατάταξη

1. *Ελλάδα 3-1
2. *Βοσνία 3-1
3. Βουλγαρία 1-3
4. Λετονία 1-3
*Έχουν προκριθεί στο EuroBasket 2022

Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΠΙΤΙΝΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Το προσεχές καλοκαίρι η Ελλάδα θα διεκδικήσει την επιστροφή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω του Προολυμπιακού τουρνουά που θα διεξαχθεί στον Καναδά ενώ ο Ρικ Πιτίνο εκφράζει σε κάθε ευκαιρία την επιθυμία του να βρίσκεται στην άκρη του πάγκου του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, υπολογίζοντας στον Βασίλη Σπανούλη. «Θέλω να είναι ο αρχηγός, θέλω να ηγηθεί. Είναι πολύ σημαντικός για μένα. Θα του κάνω μια πρόταση που δεν μπορεί να αρνηθεί...» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Hall of Famer για τον αρχηγό του Ολυμπιακού, ο οποίος με τη σειρά του δεν αρνήθηκε την προοπτική να φορέσει ξανά τα γαλανόλευκα για έναν Τελευταίο Χορό.

Από κει και πέρα, η FIBA έχει προγραμματίσει τα Προολυμπιακά για τις 29/6 ως τις 4/7, ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν παίκτες και προπονητές από το ΝΒΑ θα μπορέσουν να είναι παρόντες. Το μεγάλο ζήτημα έχει να κάνει με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και το πιο πιθανό είναι ο back-to-back MVP να μην βρίσκεται στη διάθεση της Εθνικής και του Πιτίνο στις «μάχες» για την πρόκριση στο Τόκιο, εφόσον φυσικά έχει προχωρήσει στα playoffs του 2021 με τους Μπακς, κάτι που ασφαλώς φιλοδοξεί να κάνει, διεκδικώντας τον τίτλο στο ΝΒΑ.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΗΣ 35ΕΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

H αντίστροφη μέτρηση για το τέλος εποχής του σχεδόν «ισόβιου» πρόεδρου της ελληνικής ομοσπονδίας, Γιώργου Βασιλακόπουλου άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν δημοσιοποιήθηκε η κατάθεση προς διαβούλευση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο ο 81χρονος παράγοντας, δεν μπορούσε να ξαναθέσει υποψηφιότητα. Ο ίδιος έχει κρίνει τη συγκεκριμένη ρύθμιση ως αντισυνταγματική ωστόσο η επόμενη μέρα του ελληνικού μπάσκετ θα είναι χωρίς τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, ο οποίος σημάδεψε τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες του ελληνικού μπάσκετ. Όσον αφορά τη διάδοχη κατάσταση, ο Παναγιώτης Φασούλας αποτελεί το πρόσωπο με την μεγαλύτερη διαδρομή και την πιο ουσιαστική προσφορά στον χώρο του μπάσκετ, έχοντας σημαντικά ονόματα στο ψηφοδέλτιό του. Την προεδρία θα διεκδικήσει επίσης ο διοικητικός ηγέτης του Προμηθέα Πατρών, Βαγγέλης Λιόλιος.

 

Τελευταία Νέα