Φριμπούρ-ΠΑΟΚ: Η πρόκριση είναι στα χέρια του

Βασίλης Βλαχόπουλος
Φριμπούρ-ΠΑΟΚ: Η πρόκριση είναι στα χέρια του

bet365

Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα (30/1, 21:00) τη Φριμπούρ στην Ελβετία έχοντας υψηλό κίνητρο καθώς με νίκη εξασφαλίζει την πρόκριση στους «16» του BCL σε αντίθεση με τους Ελβετούς οι οποίοι ήδη έχουν αποκλειστεί.

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

Αν εξασφάλισε κάτι ο ΠΑΟΚ (7-5) έπειτα από 12 αγωνιστικές στο BCL είναι να έχει τη δυνατότητα διαμόρφωσης της τύχης του. Γιατί μια νίκη επί της Φριμπούρ θα τον βάλει στην κληρωτίδα για τη φάση των «16» της διοργάνωσης και θα διώξει την πίεση ενόψει της τελευταίας αγωνιστικής. Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στη δική του πορεία κι… εν ολίγοις στη χθεσινή (28/1) νίκη της Βόννης (6-7) επί της Χολόν (7-6) στη Γερμανία. Τώρα, το αν θα απλοποιηθεί ή θα περιπλεχθεί περισσότερο η κατάσταση, αυτό θα εξαρτηθεί από τον ίδιο τον ΠΑΟΚ.

Σε περίπτωση νίκης επί της Φριμπούρ, ο ΠΑΟΚ προκρίνεται και δεν έχει λόγο ενασχόλησης με τους άλλους. Στο αντίθετο ενδεχόμενο, αυτό της ήττας, τότε ένας κίνδυνος γιγαντώνεται καθώς θα αποκτήσει πιθανότητες το σενάριο ισοβαθμίας με τη Βόννη το οποίο η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου θέλει να αποφύγει. Αυτά δεν απασχολούν τους Ελβετούς οι οποίοι είχαν τιμητική παρουσία στη διοργάνωση ανεξαρτήτως του ότι δεν μάζεψαν περισσότερες από τρεις νίκες, με συνέπεια να μην έχουν πιθανότητα πρόκρισης.

Μόνο όμως που ο πρότερος αγωνιστικός βίος της Φριμπούρ είναι ουδόλως ευκαταφρόνητος γιατί τουλάχιστον στην έδρα της είναι αρκετά ανταγωνιστική κι ας της λείπει η μπασκετική παράδοση, η ιστορία και το ηχηρό όνομα από το ρόστερ της. Είναι ομάδα η οποία διακρίνεται για την επιθετική ικανότητά της και δε συνηθίζει να πιέζει τον εαυτό της στην άμυνα. Τα βασικά χαρακτηριστικά της Φριμπούρ είναι:

*Με ποσοστό ευστοχίας 31.1% στο μακρινό σουτ, στους εντός έδρας αγώνες, η ελβετική ομάδα δεν παίρνει πολύ σκορ έξω από τα 6.75, καθώς από τους 479 πόντους που έχει πετύχει συνολικά στο… σπίτι της, μόλις οι 87 ήρθαν από τα τρίποντα!

*Η Φριμπούρ βασίζεται στους πόντους που παίρνει από τους βασικούς παίκτες της όπως οι Τουρέ (15.8π.), Ουίλιαμσον (12.5π.), Μλάνταν (12.2π.), Ρόμπερσον (10.4), ενώ από τον πάγκο εισπράττει περί των 30 πόντων ανά αγώνα.

*Η λογική της ελβετικής ομάδας θυμίζει… όσα πάνε κι όσα έρθουν καθώς στους εντός έδρας αγώνες σκοράρει κατά μέσο 83 πόντους και δέχεται 86,1.

*Δεν επιδέχεται σύγκριση μεταξύ της Φριμπούρ με την Οπάβα διότι ακόμη και στις πέντε εντός έδρας ήττες της, η ελβετική ομάδα δεν εκτέθηκε. Η μεγαλύτερη ήταν αυτή με διαφορά 11 πόντων από τη Ναντέρ και κατά μέσο όρο χάνει με επτά πόντους. Γενικώς στέκεται πολύ ανταγωνιστικά στην έδρα της.

*Η Φριμπούρ βρίσκεται στην 6η θέση στο BCL στη λίστα των ομάδων που κυριαρχούν στα ριμπάουντ γιατί είναι η 2η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης στα επιθετικά ριμπάουντ με 13.8 «σκουπίδια» ανά αγώνα!

Κριτήριο η άμυνα του ΠΑΟΚ

Αν η Φριμπούρ εξαρτάται από την επιθετική παραγωγικότητά της, ο ΠΑΟΚ καλείται να «μιλήσει» μέσα από την άμυνά του. Μέχρι στιγμής, τρεις φορές η ελληνική ομάδα ανάγκασε τον αντίπαλό της να σημειώσει κάτω από 70 πόντους, σε εκτός έδρας παιχνίδι. Στις δύο (σ. σ. Τενερίφη, Οπάβα) επικράτησε, ενώ απέναντι στη Βενέτσια (69-59)… προδόθηκε από την επίθεσή της. Συνολικά όμως…

*Ο ΠΑΟΚ διατηρεί τον τίτλο της κορυφαίας ομάδας του BCL με το 45.8% έξω από τα 6,75 και η μοίρα τον φέρνει αντιμέτωπο με τη χειρότερη ομάδα της διοργάνωσης καθώς η Φριμπούρ έχει αυτόν τον τίτλο με το πενιχρό 25.8%.

*Ο Δικέφαλος ήταν η μοναδική ομάδα του ομίλου που περιόρισε τη Φριμπούρ κάτω από τους 65 πόντους. Στον πρώτο αγώνα στη Θεσσαλονίκη επικράτησε με 92-61, ενώ απέναντι στην Τενερίφη, οι Ελβετοί σημείωσαν 66 και 68 πόντους.

*Με 15 πόντους ανά αγώνα, ο Ουίλιαμ Χάτσερ… προσπέρασε τον Φιλ Γκος (13.8π.) στη διοργάνωση. Οι δύο Αμερικανοί είναι και οι μοναδικοί παίκτες του ΠΑΟΚ που έχουν διψήφιο μέσο όρο πόντων, εξαιρουμένου του Τζέφερσον ο οποίος έπαιξε σ’ ένα παιχνίδι.

*Η ελληνική ομάδα κέρδισε θέλεις σε πολλές στατιστικές κατηγορίες, στην πορεία της διοργάνωσης, εκτός από το ποσοστό ευστοχίας από τη γραμμή των βολών καθώς παραμένει στην 29η θέση με το 69%.

*Η άμυνα του ΠΑΟΚ στη ρακέτα θα κρίνει σε μεγάλο ποσοστό την έκβαση του αγώνα, δεδομένου του ότι η Φριμπούρ σημειώνει 42.5 πόντους ανά αγώνα μέσα από το ζωγραφιστό.

Ο ΠΑΟΚ άλλαξε, η Φριμπούρ… όχι

Ο αγώνας του πρώτου γύρου εξελίχθηκε σε σφυροκόπημα διαρκείας για τον ΠΑΟΚ καθώς διέλυσε τη Φριμπούρ στο PAOK SPORTS ARENA με 92-61. Από εκείνο το παιχνίδι της 14ης του Νοέμβρη, ο Δικέφαλος άλλαξε αρκετά καθώς πλέον δεν βρίσκονται στο ρόστερ οι Μορέιρα, Αθηναίου, ενώ το νέο πρόσωπο είναι ο Τζόντρε Τζέφερσον. Αντιθέτως, η Φριμπούρ δεν προχώρησε στην παραμικρή κίνηση ενίσχυσης ή αλλαγής παίκτη.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα