Η ευχάριστη έκπληξη ήταν το ίδιο το πρωτάθλημα!

Η ευχάριστη έκπληξη ήταν το ίδιο το πρωτάθλημα!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας παρακολούθησε τα πεπραγμένα στην τελευταία αγωνιστική της Basket League και σχολιάζει τα ζευγάρια των playoffs, επιχειρώντας έναν μίνι απολογισμό της κανονικής περιόδου.

Αν θυμηθούμε τι λέγαμε στην αρχή της σεζόν, τι είχε συμβεί το περασμένο καλοκαίρι αλλά και τις... Συμπληγάδες Πέτρες μέσα από τις οποίες πέρασε η οργάνωση, η έναρξη και η διεξαγωγή του εφετινού πρωταθλήματος και συνυπολογίσουμε και τον παράγοντα της πανδημίας, νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε, ότι η ολοκλήρωση της regular season αφήνουν άπαντες απρόσμενα ικανοποιημένους (σ.σ.: και τον υπογράφοντα ακόμη περισσότερο) όσον αφορά το θέαμα, τον ανταγωνισμό και την διακύμανση.

Όπως αναμενόταν, ο Παναθηναϊκός τερμάτισε πρώτος στην κανονική περίοδο και αν δεν γίνει η δευτέρα παρουσία θα κατακτήσει ένα ακόμη πρωτάθλημα! Παρ' όλα αυτά, οι ήττες στο Λαύριο και στο ΟΑΚΑ από τον Προμηθέα, προκάλεσαν τριγμούς, αλλαγή προπονητή (Κάτας αντί Βόβορα) και προσθήκες (Μπρέι και Χεζόνια) που έκαναν θόρυβο! Κοινώς αναγκάστηκε σε διορθωτικές κινήσεις οι οποίες εν τέλει προσέδωσαν και ποιότητα αλλά και ουσία! Αλήθεια, φανταζόταν κανείς ότι οι πρωταθλητές θα υποκλίνονταν απέναντι σε πολύ υποδεέστερα μεγέθη και μπροστά στο ενδεχόμενο πιο «επώδυνων» ηττών, θα έντυναν τον “Super Mario” στα «πράσινα» και θα «έφτιαχναν» ακόμη περισσότερο τους φιλάθλους τους που έκαναν ΟΑΚΑ το αεροδρόμιο;

Από 'κει και κάτω, όμως, το σασπένς είχε την τιμητική του! Το Λαύριο που «έτρεξε» ένα αδιανόητο σερί 18 νικών σε 20 αγώνες από τις 22 Νοεμβρίου και μετά (συμπεριλαμβανομένου και του Κυπέλλου), ήταν αναμφίβολα η ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς. Οι παίκτες του Χρήστου Σερέλη βρήκαν εξαιρετική «χημεία», υπηρέτησαν με συνέπεια την φιλοσοφία του μπάσκετ που ταίριαζε στα χαρακτηριστικά τους και αν στο ξεκίνημα της σεζόν δεν είχαν πέσει στα «πλοκάμια» της πανδημίας, τότε ίσως να είχαν απειλήσει ακόμη περισσότερο τους «πράσινους». Οι τρεις νίκες επί της ΑΕΚ, η ιστορική επιτυχία απέναντι στον Παναθηναϊκό και ο ελκυστικός τρόπος παιχνιδιού των Λαυριωτών, αποτελούν τα highlights μίας αξέχαστης πορείας.

Ο Προμηθέας είχε δύο πρόσωπα και αυτό οφείλεται στα πολλαπλά κρούσματα του covid-19 σε διαφορετικές περιόδους της σεζόν αλλά και στο ρεκόρ αλλαγών που έκανε σε ξένους και Έλληνες παίκτες. Η απόκτηση των αδελφών Γκραντ ανέβασε την ομάδα δύο επίπεδα, η πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου άνοιξε την όρεξη για διάκριση και στο πρωτάθλημα και πλέον να δούμε την επίδραση που θα έχουν οι δύο τελευταίες προσθήκες (Κλαβέλ και Ρέι), που ακόμη δεν έχουν πάρει το βάπτισμα του πυρός!

Η ΑΕΚ χτυπήθηκε από πρωτοφανή κακοδαιμονία τραυματισμών και ασθενειών και πέραν των προβλημάτων οικονομικής ρευστότητας, πλήρωσε την ακριβά το βάρος που έριξε πάνω στον στόχο του BCL της περυσινής χρονιάς, που κρίθηκε λίγο πριν την έναρξη της εφετινής. Η απομάκρυνση του Ηλία Παπαθεοδώρου φάνηκε σαν μία ύστατη προσπάθεια αντίδρασης από την διοίκηση ενόψει της postseason, αλλά στα δικά μου μάτια το ενδεχόμενο αποφυγής του 0/5 και μάλιστα χωρίς συμμετοχή στους τελικούς μοιάζει ως το πιο πιθανό σενάριο.

Ο ΠΑΟΚ κερδίζει αυτοδίκαια το άτυπο Όσκαρ της ολικής επαναφοράς, αν αναλογιστεί κανείς ότι χωρίς την πανδημία, φέτος θα έπαιζε στην Α2 Κατηγορία. Σε διοικητικό επίπεδο, η ΚΑΕ έχει τακτοποιήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα χρέη της, ενώ σε αγωνιστικό η πρόσληψη του Άρη Λυκογιάννη άλλαξε εκ βάθρων την εικόνα του «δικεφάλου του Βορρά», που με ένα επιμέρους 12/17, από το 1-4 της 5ης αγωνιστικής έφτασε στο 13-9 στη λήξη της regular season. Η μάχη με την «Ένωση» στην 1η φάση των playoffs, δείχνει αρκετά αμφίρροπη και αν οι Θεσσαλονικείς προκριθούν στα ημιτελικά της postseason, θα είναι σαν να έχουν πάρει το πρωτάθλημα!

Το Περιστέρι ήταν αναμφίβολα η μεγάλύτερη απογοήτευση της εφετινής Basket League! Ξεκίνησε με βλέψεις για πρωταγωνιστική πορεία και το μπάσκετ που έπαιξε υπό τις οδηγίες του Νίκου Παπανικολόπουλου άφησε θετικές εντυπώσεις, αλλά η αντικατάστασή του από τον Αργύρη Πεδουλάκη μετά την πρώτη εφετινή ήττα, αποτέλεσε την αρχή ενός κατήφορου που αποδείχτηκε χωρίς τελειωμό. Πολλές προσθαφαιρέσεις χωρίς λόγο και μεγάλη υπέρβαση στο budget, για εναν 2ο γύρο με απολογισμό 4 νίκες και 7 ήττες!

Ο Κολοσσός Ρόδου επέστρεψε στα playoffs και δικαιούται να βλέπει το «ποτήρι» της εφετινής σεζόν μισογεμάτο, χάνοντας συνολικά επτά παιχνίδια στις λεπτομέρειες και με διαφορές από 6 πόντους και κάτω. Ο Ηλίας Καντζούρης έκανε εξαιρετικές επιλογές σε ξένους και Έλληνες παίκτες και αν είχε μεγαλύτερο βάθος και περισότερη τύχη, ίσως να είχε πλασαριστεί και μέσα στην 6άδα. Οι Ροδίτες έπαιξαν καλό μπάσκετ και ήταν ίσως η μόνη ομάδα που δυσκόλεψε πολύ το Λαύριο εκτός έδρας. Ίσως γι' αυτό να αντιμετωπίζουν τον 1ο γύρο των playoffs, ως μία ευκαιρία για ένα statement που κανείς δεν περιμένει...

Αν αναλογιστούμε ότι ξεκίνησε το πρωτάθλημα με 0/4 και εξασφάλισε την παραμονή του τέσσερις αγωνιστικές πριν από το τέλος, εξασφαλίζοντας και την πρόκριση για τα playoffs, τότε η αποστολή του Ιωνικού Νικαίας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το μεγαλύτερο credit πάει στον Βαγγέλη Αγγέλου, που έβαλε τους Νικαιώτες στον σωστό δρόμο και ταυτόχρονα υλοποίησε με πολύ αποτελεσματικό τρόπο την ανάπτυξη του project που ακούει στο όνομα Νίκος Χουγκάζ!

Ο Άρης έφτασε μία ανάσα από την πρόκριση στην postseason, οπότε εκ του αποτελέσματος δεν μπορεί να είναι δυσαρεστημένος από την τελική έκβαση της χρονιάς, μετά από τόσα προβλήματα που αντιμετώπισε στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Αν μπορεί να προσάψει κάποιος κάτι αρνητικό στο εφετινό εγχείρημα είναι το λιγότερο ποιοτικό ρόστερ που «χτίστηκε» σε σχέση με το budget που οι «κιτρινόμαυροι» είχαν στην διάθεσή τους.

Ο Ηρακλής μπήκε εντυπωσιακά στο πρωτάθλημα αλλά μετά την 6η αγωνιστική έχασε την κατεύθυνσή του και τελικά ίσως να του βγήκε σε καλό ο αποκλεισμός στα προκριματικά του BCL. Η κακή «χημεία» του ρόστερ φάνηκε πολύ γρήγορα και η παραμονή στην κατηγορία εξασφαλίστηκε ουσιαστικά χάρη στις 5 νίκες που έκανε ο «Γηραιός» στον 1ο γύρο. Ο απολογισμός των 10 ηττών στα 12 τελευταία ματς, δεν αποτελεί κριτήριο για την δουλειά του Θανάση Σκουρτόπουλου, στις μέρες του οποίου τουλάχιστον απεφεύχθη ο υποβιβασμός! Τόσο κακοφτιαγμένη ήταν η ομάδα της Θεσσαλονίκης...

Αν λάβουμε υπ' όψιν ότι στον 2ο γύρο στηρίχθηκε σε ξένους 3ης διαλογής και ο πρώτος σκόρερ της (Σμιθ), χτύπησε και δεν έπαιξε στα έξι τελευταία παιχνίδια, η σωτηρία της Λάρισας οφείλεται σε ένα μικρό θαύμα. Μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία των Θεσσαλών ανήκει στον Νίκο Παπανικολόπουλο, στο ντεμπούτο του οποίου η ομάδα επικράτησε με +26 επί του Μεσολογγίου κι έβαλε τις βάσεις για την παραμονή. Ο 22χρονος guard, Κώστας Παπαδάκης και ο αυξημένος ρόλος του στον 2ο γύρο που τον έστειλε μέχρι και στην Εθνική ομάδα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέρδη της σεζόν.

Αν κρίνουμε από το αήττητο στις πρώτες τρεις αγωνιστικές (3/3), από το ρεκόρ 2-17 στο υπόλοιπο της κανονικής περιόδου και από την επιστροφή στην Α2 Κατηγορία, τότε το ταμείο του Χαρίλαου Τρικούπη στην παρθενική του σεζόν στα «σαλόνια» του ελληνικού μπάσκετ, έχει αρνητικό πρόσημο. Ωστόσο, η προσπάθεια που έκανε ο Ντίνος Καλαμπάκος με σφεντόνες κόντρα σε πολυβόλα, στα μάτια μου κρίνεται κάτι περισσότερο από τίμια και αξιοπρεπής. Αν δεν τραυματιζόταν ο Ντεβόντε Γκριν και δεν απομακρυνόταν ο Γιάννης Αγραβάνης, τώρα οι Μεσολογγίτες θα βρίσκονταν πιθανότατα στην θέση των Θεσσαλών και δεν θα έκαναν πλάνα για το πως θα επιστρέψουν στην Α1. Αλλά με το αν δεν επιτυγχάνεται ποτέ κανένας στόχος...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χεζόνια: «Μ@λ@κ@, με ρωτάς αν θέλω να πάω στον Παναθηναϊκό;» (gTV)

Έτοιμοι να αντιδράσουν Παναθηναϊκός, AEK, Περιστέρι για αθέτηση «ηθικής συμφωνίας» με τον Προμηθέα

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 95-104: Με ρεσιτάλ τριπόντων και Super Μαριο Χεζόνια! (vid)

Ντραγκίτσεβιτς: «Κατά 99% σταματάω το μπάσκετ»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!