Παναθηναϊκός: Μπας και συνέλθουν όλοι!

Παναθηναϊκός: Μπας και συνέλθουν όλοι!

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Μπας και συνέλθουν όλοι!

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης αφού αποθεώνει το Λαύριο, γράφει για την αποκαρδιωτική εμφάνιση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, στέκεται στην συγνώμη που ζήτησε ο Γιώργος Βόβορας -το μέλλον του οποίου είναι ανοικτό- μετά το τέλος και αναρωτιέται αν το «χαστούκι» αποδειχθεί... λυτρωτικό για τους «πράσινους».

Το να χάσει ο Παναθηναϊκός ένα ματς στην EuroLeague, ακόμα και αν είναι απέναντι σε ομάδα που (θεωρητικά πάντα) την «έχει» και μπορεί να την νικήσει όπως ήταν για παράδειγμα ο Ερυθρός Αστέρας την περασμένη εβδομάδα στο Βελιγράδι, λες «οκέι, ευρωπαϊκό ματς ήταν, μπορεί και να συμβεί...»

Όμως όταν απέναντι βρίσκεται μια ομάδα που έχει (ίσως και) το 1/15 του budget και χάνει με κατεβασμένα τα χέρια στο β' ημίχρονο, έχοντας παρουσιάσει παράλληλα ένα αποκρουστικό και άκρως ντροπιαστικό πρόσωπο, τότε κάτι δεν πάει καλά. Και αφορά κυρίως το θέμα της νοοτροπίας όπως είχα γράψει και μετά την ήττα από την σερβική ομάδα. Δεν είναι τόσο ήττα, όσο η εμφάνιση. Ποτέ δεν είναι η ήττα.

Άλλωστε το Λαύριο βρήκε... μπόσικο τον Παναθηναϊκό και του έδωσε και κατάλαβε. Από ένα σημείο και μετά το ματς ήταν «που σε πονεί και που σε σφάζει» για τους «πράσινους», με την ομάδα του Χρήστου Σερέλη να σφυροκοπάει ανελέητα και το «τριφύλλι» να έχει τον ρόλο του κομπάρσου. Και καλά έκανε το Λαύριο. Από τη στιγμή που του δόθηκε αυτή η (κακά τα ψέμματα) απρόσμενη ευκαιρία, σιγά μην την έχανε. Δεν παρουσιάζονται τέτοιες ευκαιρίες κάθε μέρα. Ειδικά για ομάδες όπως είναι το Λαύριο οι οποίες βρίσκονται απέναντι στη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας τους.

Το μπάσκετ είναι το πιο αξιοκρατικό άθλημα. Θα παίξεις καλύτερα; Εννέα στις 10 φορές θα κερδίσεις. Και το Λαύριο έπαιξε καλύτερα, πιο συγκεντρωμένα, πιο διαβασμένα, έβγαλε μεγαλύτερο πάθος, είχε περισσότερη θέληση, κυνήγησε τα hustle plays, έπαιξε επιθετική άμυνα, έκλεψε 14 φορές τη μπάλα, βρήκε καλάθια στο ανοικτό γήπεδο και από τη στιγμή που οι παίκτες απέκτησαν ψυχολογία και momentum ευστοχούσαν και από το κεντρο του γηπέδου όπως έκανε ο Κόζι.

Ουσιαστικά αυτός ήταν εκείνος που έγειρε την πλάστιγγα του αγώνα στη μεριά της ομάδας του. Με τα τρίποντα. Οι «πράσινοι» του έδωσαν το σουτ και εκείνος την έστελνε συστημένη στο καλάθι. Και όχι μόνο αυτός. Ο Παναθηναϊκός έκανε τον Κάρτερ να μοιάζει με... Άιβερσον κάθε φορά που έπαιρνε τη μπάλα και ετοιμαζόταν να παίξει το «ένας εναντίον ενός» ενώ την ίδια ώρα ο Άλφα Ντιαλό είχε πάρει ρόλο... Ντρέιμοντ Γκριν κάνοντας ένα σωρό δουλειές μέσα στο παρκέ.

Την ίδια ώρα ο Μουράτος συνέχιζε από εκεί που είχε σταματήσει ύστερα από το σερί των 5 προηγούμενων νικών ενώ ο Ντέιβις έφτασε «αθόρυβα» τους 15 πόντους έχοντας με τη σειρά του πληθωρική παρουσία στο παρκέ. Ο Παναθηναϊκός τι είχε στο δεύτερο ημίχρονο; Ένα τίποτα με μπόλικο καθόλου. Δέχθηκε 61 πόντους σε 20 λεπτά. Το γράφω και δεν το πιστεύω. Δέχθηκε 61 πόντους από το... φτωχό πλην τιμιότατο, Λαύριο. Ούτε από την Μπαρτσελόνα, ούτε από τη Ρεάλ, ούτε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Και πάλι θα ήταν πολλοί οι πόντοι σε ένα ημίχρονο, ακόμα και αν τους δεχόταν από αυτές τις ομάδες. Πολλώ δε μάλλον τώρα!

Βέβαια το νόμισμα έχει δύο όψεις. Από τη μία υπάρχει η άποψη του «να σημείωνε μία ακόμα νίκη με 20-25 πόντους και να έκανε μια χαλαρή προπόνηση χωρίς να κερδίζει τίποτα από τα ματς της Basket League Και από την άλλη η άποψη ότι «θα λειτουργήσει αυτό το ματς ως ένα ηχηρό χαστούκι, την ώρα που η Basket League παρουσιάζεται φέτος ιδιαίτερα αμφίρροπη σε όλα τα επίπεδα...» Προσωπικά θα επιλέξω την δεύτερη, όπως το έχω αναφέρει και στο πρόσφατο παρελθόν. Με τη μόνη διαφορά ότι ο Παναθηναϊκός δεν γίνεται να παρουσιάζει αυτήν την εικόνα. Και όχι. Στην παρούσα φάση δεν αδικεί τον εαυτό του και την προσπάθειά του, αλλά αποφεύγει (ακόμα) να... κοιταχτεί στον καθρέπτη. Αυτό δεν είχε πει ο Παπαπέτρου μετά το τέλος του αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα;

Ε, αυτή δεν ήταν εικόνα ομάδας που κοιτάχθηκε στον καθρέπτη μετά το κακό ματς στο Βελιγράδι. Αυτή ήταν εικόνα ομάδας η οποία αλλού πάταγε και αλλού βρισκόταν. Και σε αυτό φταίνει εξίσου και οι παίκτες και ο προπονητής. Εκείνοι είναι που πρέπει να βάλουν τα πράγματα κάτω και να δουν τι μπορούν να κάνουν. ΑΝ μπορούν να κάνουν κάτι ώστε να παρουσιάζει η ομάδα μια σταθερή εικόνα εντός και εκτός των συνόρων.

Να το επαναλάβω: Δεν γίνεται ο Παναθηναϊκός να είναι άξιος συγχαρητηρίων για την προσπάθεια σε παιχνίδια με πολύ μεγαλύτερα budget και πολύ πιο ποιοτικά ρόστερ, ενώ στα ματς που «πρέπει» και «μπορεί» να νικήσει να παρουσιάζεται μια τελείως διαφορετική ομάδα. Αν δεν μπορούσε με τους πολύ καλύτερους, τότε θα δικαιολογούνταν η παρουσία της ομάδας και στα άλλα ματς. Όμως έχει να κάνει καθαρά με θέμα νοοτροπίας.

Σίγουρα ο Μπέντιλ δεν είναι η αιτία του κακού, αλλά από την άλλη βλέπει κάποιος, κάποια πράγματα και βγαίνει έξω από τα ρούχα του. Πετάει τη μπάλα στον γάμο του καραγκιόζη θέλοντας να πασάρει τη μπάλα, έχει προηγηθεί χαμένο κάρφωμα (δεύτερη φορά φέτος θέλοντας να μετατρέψει ένα εύκολο καλάθι σε εντυπωσιακό) ενώ αναλώνεται και σε μερικές ακόμα «ποικιλίες». Και αντί να θυμώσει με τον εαυτό του, χασκογελάει. Και ο Φόστερ εδώ και αρκετές εβδομάδες είναι σκιά του καλού του εαυτού.

Τώρα θα ρωτήσει κάποιος «υπάρχει καλός εαυτός;» Ε, δεν γίνεται να αποκτήθηκε το καλοκαίρι χωρίς να έχουν δει αυτοί που πρέπει κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Σίγουρα άλλο επίπεδο το BCL και άλλη η EuroLeague αλλά εδώ δεν αναφέρομαι στην EuroLeague αλλά στο ελληνικό πρωτάθλημα όπου πραγματοποιεί την μία άσχημη εμφάνιση μετά την άλλη.

Δεν έχει φτάσει ποτέ σε διψήφιο αριθμό πόντων μένοντας 20:13 κατά μέσο όρο στο παρκέ, ενώ στα τρία τελευταία παιχνίδια (με Μεσολόγγι, Ηρακλή και Λαύριο) έχει λιγότερους από πέντε πόντους σε κάθε ματς με 0/9 τρίποντα! Αν χρειάζεται τώρα αλλαγή στο ρόστερ; Ίσως και να χρειάζεται. Όμως δεν είναι εύκολο στην φετινή ομάδα λόγω των οικονομικών συνθηκών. Αποζημιώσεις, νέα συμβόλαια, όπως επίσης και «μικρή αγορά» για υψηλό επίπεδο παικτών οι οποίοι να είναι και value for money.

Ο Γιώργος Βόβορας ζήτησε συγνώμη για την εμφάνιση του Παναθηναϊκού την οποία και χαρακτήρισε απαράδεκτη. Αυτό ακριβώς ήταν. Απαράδεκτη. Στα επόμενα ματς θα φανεί κατά πόσο η ήττα (αλλά κυρίως η εμφάνιση) θα λειτουργήσει ως «χαστούκι αφύπνισης» ενόψει της συνέχειας, όπως επίσης και αν... πιάσει τόπο η συγνώμη του 43χρονου προπονητή. Αν και ύστερα από αυτήν την ήττα, τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και βέβαιο, ακόμη και για εκείνον. Τα πάντα είναι ανοικτά από εδώ και στο εξής για όλον τον κόσμο.

Άραγε θα συνέλθουν οι «πράσινοι» μετά από αυτό το ματς; Ακόμη και αν βγάλουν αντίδραση και νικήσουν τη Ζενίτ στο κλειστό του ΟΑΚΑ, οι «πράσινες» εξετάσεις θα συνεχιστούν στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, αλλά και στο επόμενο εντός έδρας παιχνίδι με την Βιλερμπάν.

Η αντίδραση πρέπει να έχει διάρκεια... Αλλιώς τα προβλήματα θα γίνουν μεγαλύτερα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...