Ο Φόστερ ψάχνει ρυθμό, ο Μακ πρέπει να ανανεώσει!

Ο Φόστερ ψάχνει ρυθμό, ο Μακ πρέπει να ανανεώσει!

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Ο Φόστερ ψάχνει ρυθμό, ο Μακ πρέπει να ανανεώσει!

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης αφήνει στην άκρη το ματς στο κλειστό του «Πλάτωνα» όπου ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έφτασε σε μια ξεκούραστη νίκη κόντρα στον Ιωνικό και στέκεται στον Μάρκους Φόστερ, ο οποίος προσπαθεί ακόμα να βρει ρυθμό όπως επίσης και στον Σέλβιν Μακ ο οποίος έχει ταιριάξει και πρέπει να ανανεώσει.

Ας είμαστε ρεαλιστές. Όλοι γνώριζαν πριν από το τζάμπολ του αγώνα μεταξύ Ιωνικού Νικαίας και Παναθηναϊκού τον τελικό νικητή. Αυτό που έμενε να μάθουν ήταν η έκταση του σκορ υπέρ των «πρασίνων» και τα όσα θα βλέπαμε μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ.

Αφενός εάν και εφόσον οι Νικαιώτες θα μπορούσαν να παρουσιαστούν ανταγωνιστικοί (κάτι που τηρουμένων των αναλογιών και της διαφοράς των δύο ομάδων, το κατάφεραν) και αφετέρου εάν και εφόσον θα έβρισκαν ρυθμό παίκτες που δεν πήραν ιδιαίτερο χρόνο συμμετοχής στα δύο ματς που μεσολάβησαν στην «διαβολοβδομάδα» της EuroLeague.

Ο λόγος φυσικά για τον Ζακ Όγκουστ ο οποίος είχε και «DNP» στο ματς κόντρα στην Αρμάνι, όπως επίσης και για τον Μάρκους Φόστερ, ο οποίος με τη σειρά του προσπαθούσε να βρει τα «πατήματά» στα δύο παιχνίδια σε Λιόν και Μιλάνο. Όμως ήταν ολοφάνερο ότι χρειαζόταν ρυθμό και χρόνο στο παρκέ προκειμένου να επιστρέψει σε καλή κατάσταση.

Ο μεν Όγκουστ στάθηκε άτυχος. Τραυματίστηκε δύο λεπτά πριν από τέλος του αγώνα και εκεί που προσπαθούσε να ανακάμψει μετά την περιπέτεια που πέρασε με τον Covid-19 έχοντας εξασθενημένο τον οργανισμό του, έπρεπε να κάνει νέο πισωγύρισμα. Βέβαια όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων πρόκειται για μια απλή κάκωση, αλλά το γεγονός αυτό δεν παύει να τον κρατάει και πάλι πίσω από πλευράς προπονήσεων και φυσικής κατάστασης.

Στην περίπτωση του 27χρονου σέντερ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά καθώς ακόμα δεν έχει καταφέρει να μπει στο rotation της ομάδας και να δείξει ότι μπορεί να κάνει την διαφορά. Ο Βόβορας προτιμάει περισσότερο τον Μήτογλου στο «πέντε» όταν ο Παπαγιάννης είναι στον πάγκο, παρά τον Όγκουστ και αυτό φαίνεται από τα μόλις 8:36 λεπτά συμμετοχής που έχει κατά μέσο όρο στην φετινή EuroLeague και τα 11:56 στην Basket League.

Όμως για τον λόγο του ότι ο Μήτογλου είναι εξαιρετικός όταν «πατάει» στο παρκέ ως «πεντάρι» (για την ακρίβεια παίζει πολύ καλύτερα απ' ότι όταν αγωνίζεται στη φυσική του θέση) αυτομάτως μειώνονται τα λεπτά συμμετοχής του Όγκουστ. Και γι' αυτόν τον λόγο η «απουσία» του Ελληνοαμερικανού δεν είναι και τόσο αισθητή στο «πράσινο» rotation. Αντίθετα, τον παίκτη που έχει (μεγαλύτερη) ανάγκη ο Παναθηναϊκός και ο οποίος καλείται να βρει άμεσα τον καλό του εαυτό, δεν είναι άλλος από τον Μάρκους Φόστερ.

Αναζητείται άμεσα η «αφύπνιση» του Φόστερ

Εκτός του ότι διένυε περίοδο ντεφορμαρίσματος ήρθε να προστεθεί και το διάστρεμμα στο ματς με την Μπασκόνια, το οποίο τον κράτησε δύο εβδομάδες εκτός αγωνιστικής δράσης. Φάνηκε στα δύο ματς της «διαβολοβδομάδας» ότι... αλλού πάταγε και αλλού βρισκόταν. Φανερά εκτός ρυθμού και αγωνιστικής ετοιμότητας. Βέβαια στη Λιόν δεν ήταν προγραμματισμένο να αγωνιστεί, αλλά μπήκε στην 12άδα την τελευταία στιγμή μετά την απόφαση να μείνει εκτός ο Σέλβιν Μακ λόγω του ότι δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής. Όμως και στο Μιλάνο το αποτέλεσμα ήταν ίδιο και απαράλλακτο.

Στα δύο ματς είχε 15:11 χρόνο συμμετοχής στο σύνολο, πήρε μόλις τρία σουτ εντός παιδιάς, υπέπεσε σε τρία λάθη, ενώ ήταν φανερά εκτός κλίματος. Μέσα σ' όλα αυτά, συνυπολογίστε και την κατακόρυφη πτώση που παρουσιάζει στην απόδοσή του μετά το εξαιρετικό του παιχνίδι στη Βαρκελώνη. Το έχω αναφέρει ξανά. Αυτός ο Παναθηναϊκός δεν έχει την πολυτέλεια για... απουσίες. Είτε αν μιλάμε κυριολεκτικά, είτε αν μιλάμε μεταφορικά. Και ο Μάρκους Φόστερ τις τελευταίες εβδομάδες είναι «ωσεί παρών» στα παιχνίδια. Μετά το καλό του ξεκίνημα με 12,2 πόντους κατά μέσο όρο στην EuroLeague η απόδοσή του έπεσε κατακόρυφα και έφτασε στο σημείο να μετράει 4,1 πόντους στα επτά τελευταία ματς με μόλις 42% στα δίποντα (11/26) και 25% στα τρίποντα (2/8).

Το ανησυχητικό για τον Αμερικανό είναι ότι δεν μπορεί να βρει ρυθμό ούτε μέσα από τα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος. Δείχνει να μην «πατάει» καλά. Η αναμέτρηση κόντρα στον Ιωνικό έμοιαζε να είναι... κομμένη και ραμμένη για τον Φόστερ. Ήταν δεδομένο ότι θα έπαιρνε χρόνο συμμετοχής προκειμένου να αποκτήσει ψυχολογία. Όμως και πάλι. Στα 18 λεπτά που πάτησε στο παρκέ έμοιαζε να είναι και... πάλι χαμένος.

Για την ακρίβεια φαινόταν να είχε άγχος για να σκοράρει. Έκανε βιαστικά σουτ, δεν είχε καθαρό μυαλό στην επίθεση, δείγμα και της αποχής του λόγω του τραυματισμού. Το καλό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι έχει σε καλή κατάσταση τον Νέντοβιτς και ουσιαστικά καλύπτει για δύο το επιθετικό «κενό» που έχει δημιουργηθεί από την μέτρια παρουσία του Φόστερ στο παρκέ. Αν μη τι άλλο χρειάζεται να τονωθεί η ψυχολογία του και αυτό θα το καταφέρει μέσα από ένα καλό ματς. Από δυο-τρία καλά σουτ.

Και ξέρετε. Οι λεπτομέρειες είναι εκείνες που κάνουν την διαφορά. Θα σας πω τι εννοώ. Το σουτ το οποίο ευστόχησε ο Φόστερ στο 38' για το 51-73, ναι μεν μπορεί να είναι... τίποτα με μια πρώτη ανάγνωση, αλλά όσοι έχουν παίξει μπάσκετ (και σε οποιοδήποτε επίπεδο), γνωρίζουν πολύ καλά πόσο ανάγκη τα έχουν κάποιοι παίκτες ύστερα από μακρά περίοδο απραξίας και επιθετικής αφλογιστίας. Άλλωστε ήταν μόλις το πρώτο του τρίποντο στην Basket League και το πρώτο ύστερα από έναν μήνα και το ματς με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Μακ για... ανανέωση!

Τώρα κατά πόσο θα λειτουργήσει θετικά στην ψυχολογία του, μένει να φανεί στο επόμενο και καθοριστικό ματς με την Ζάλγκιρις στο ΟΑΚΑ. Το σίγουρο είναι ότι από τη στιγμή που επέστρεψε στις... επάλξεις, είναι δεδομένο ότι θα πάρει χρόνο συμμετοχής σ' αυτό το παιχνίδι και ότι δεν θα «πατήσει» παρκέ για τα ολιγόλεπτα «ρεπό» του Νέντοβιτς. Εκτός και αν παρουσιάσει το ίδιο πρόσωπο προσπαθώντας να βρει ρυθμό μέσα από λανθασμένες και βεβιασμένες ενέργειες. Ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη τον καλό Φόστερ και όσο εκείνος απέχει, ο προβληματισμός θα μεγαλώνει.

Στα του ματς με τον Ιωνικό: Όαση ο Νέντοβιτς. Σοβαρός όσο αγωνίστηκε και μετρημένος στις προσπάθειές του. Ο Μήτογλου συνέχισε από εκεί που είχε σταματήσει στο Μιλάνο χωρίς να χρειαστεί να πάρει προσπάθειες από τα μαλλιά ή να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο παρκέ. Θετικό και πάλι το πρόσημο για τον Καλαϊτζάκη, ενώ προσωπικά θα σταθώ λίγο περισσότερο στον Σέλβιν Μακ, ο οποίος δείχνει να έχει αφομοιώσει πλήρως τον ρόλο του και να ξέρει πώς να τον υπηρετήσει.

Φυσικά δεν περιμέναμε το ματς στη Νίκαια για να το διαπιστώσουμε, αλλά αυτό ήταν κάτι που φάνηκε στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με την Αρμάνι, η παρουσία του οποίου ήταν κομβική. Ο Αμερικανός ΠΡΕΠΕΙ να μείνει στον Παναθηναϊκό μέχρι το τέλος της σεζόν. Τόσο απλά. Υπενθυμίζω ότι το δίμηνο συμβόλαιο που υπέγραψε στις 6 Νοεμβρίου ολοκληρώνεται στις αρχές του νέου έτους και μέχρι θαρρώ ότι πρέπει να γίνει πρόωρη ανανέωση μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Οι λόγοι είναι απλοί: Αρχικά φαίνεται να έχει «κουμπώσει» στην ομάδα μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα και ότι μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα σε σχέση με τους Πιερ Τζάκσον και Κίφερ Σάικς. Επιπλέον είναι ΠΟΛΥ σοβαρός και μεστός στο παιχνίδι και έχει αποδεχθεί πλήρως τον ρόλο που του έχει αναθέσει ο Γιώργος Βόβορας. «Κουβαλάει» εμπειρία στις πλάτες του, είναι καλός αμυντικός (κάτι που το έχει αποδείξει) και παρά το γεγονός ότι δεν είναι «pass first point guard» προσπαθεί να το κάνει! Δεν είναι οι 4 ασίστ που έδωσε στη Νίκαια ή οι 5 ασίστ στο Μιλάνο, αλλά είναι ο τρόπος που σκέφτεται για να πασάρει. Για χάρη της ομάδας αλλάζει και εκείνος την νοοτροπία του και προσαρμόζει το παιχνίδι του σ' αυτό του Παναθηναϊκού.

Και κάτι ακόμα: Ποιος πιστεύει ότι αν φύγει ο Σέλβιν Μακ θα βρεθεί καλύτερός του (ή έστω ισάξιός του) ο οποίος θα μπορέσει να προσαρμοστεί τόσο γρήγορα στην ομάδα; Με βάση τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, ο 30χρονος Αμερικανός αποτελεί την πλέον ιδανική λύση για τους «πράσινους» και γι' αυτόν τον λόγο πρέπει να ανανεώσει άμεσα. Ποιος λέει ότι ύστερα από μια-δυο ακόμα καλές εμφανίσεις δεν θα έρθει μια άλλη ομάδα, με μεγαλύτερο μπάτζετ (ενδεχομένως και από πιο ψηλό ράφι τη φετινή σεζόν) να τον δελεάσει με περισσότερα χρήματα; Και μετά ο Παναθηναϊκός και ο Γιώργος Βόβορας «φτου και από την αρχή» στο ψάξιμο. Βέβαια ακόμα και αν μείνει μέχρι το τέλος της σεζόν, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία. Όμως αυτομάτως θα έχει μειωθεί στο ελάχιστο το ρίσκο...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...