Ο Άρης, ο ΠΑΟΚ και τα κριτήρια συμμετοχής στην Basketleague

Ο Άρης, ο ΠΑΟΚ και τα κριτήρια συμμετοχής στην Basketleague

bet365

Τα οικονομικά κριτήρια που ψηφίστηκαν στον ΕΣΑΚΕ – εμμέσως πλην σαφώς – αφορούν άμεσα τους Άρη και ΠΑΟΚ και το gazzetta.gr σκιαγραφεί την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης.

Η Bundesliga επέστρεψε με Live Streaming* και προσφορές* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Η αλήθεια είναι ότι μέρος των οικονομικών κριτηρίων συμμετοχής στην Basketleague που ψηφίστηκαν στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ και πλέον απαιτούν την έγκριση του Υφυπουργείου Αθλητισμού, προϋπήρχαν στους κανονισμούς του Πρωταθλήματος ασχέτως του ότι στο πρόσφατο παρελθόν δεν εφαρμόζονταν. Όπως επίσης είναι αλήθεια ότι η ατζέντα των θεμάτων προς συζήτηση «συρρικνώθηκε» στη διάρκεια της διαδικασίας διότι (ορθώς) εκτιμήθηκε ότι λόγω της εποχής ήταν αδύνατο να ληφθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα και κυρίως να τεθούν προς ψήφιση κριτήρια τα οποία θα έδιναν τη χαριστική βολή σε υπερχρεωμένες εταιρίες. Όπως για παράδειγμα τα συσσωρευμένα χρέη που έχουν οι ΚΑΕ Άρης και ΚΑΕ ΠΑΟΚ.

Για το επίπεδο βιωσιμότητας των δύο εταιριών έγινε αρκετή συζήτηση, όπως επίσης αμφισβητήθηκε ο βαθμός ανταπόκρισής τους στα οικονομικά κριτήρια. Προφανώς , αμφότεροι θα υποχρεωθούν να μαζέψουν την… ακαταστασία των προηγούμενων χρόνων και φυσικά, να χαράξουν οικονομική πολιτική με αντικειμενικό στόχο τη σταδιακή μείωση των χρεών τους. Στην πραγματικότητα όμως, σε επίπεδο εξόδων δεν δύναται να αλλάξουν κάτι σε σχέση με την περσινή χρονιά καθώς ούτως ή άλλως είχαν προχωρήσει σε δραστική μείωση των προϋπολογισμών τους.

Γι' αρχή, χρειάζεται 350.000 ευρώ

Ξεκινώντας από την ΚΑΕ Άρης, προφανώς βρίσκεται σε δύσκολη θέση διότι τα νέα οικονομικά κριτήρια απαιτούν τη διευθέτηση των υποχρεώσεων προς τρίτους και οι «κίτρινοι» έχουν αρκετές οφειλές προς πρώην παίκτες. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι από την καταστροφική χρονιά 2016-17 η οποία παραμένει βαρίδιο σε κάθε βήμα της ΚΑΕ προς την εξυγίανση και παράλληλα είναι ο βασικός λόγος της ποινής απαγόρευσης μεταγραφών που έχει η ομάδα με τα επτά ban που της επιβλήθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι για να προστατέψει ο Άρης τις εγγυητικές επιταγές, είναι απαραίτητο να διακανονίσει το σύνολο αυτών των υποθέσεων (είτε παικτών οι οποίοι δικαιώθηκαν στη FIBA είτε στην ΕΕΟΔΑΚ) καθώς πρόκειται για τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Σε πρώτη φάση, χρειάζονται ένα ποσό περί των 350.000 για να ανταποκριθούν σε δύο κριτήρια. Την κατάθεση εγγυητική επιταγής ύψους 140.000 ευρώ και την εξόφληση της αγωνιστικής περιόδου 2019-20. Αυτά πρέπει να γίνουν έως και τις 30 Ιουνίου, πράγμα που σημαίνει ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος. Το «αντίγραφο ισοσκελισμένου προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων με κατώτατο όριο τα 800.000 ευρώ» προφανώς και στοιχειοθετεί πιο απλή υπόθεση σε σχέση με τα δύο παραπάνω, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που προωθείται η παρουσία κόσμου στο Πρωτάθλημα της επόμενης περιόδου. Στα τελευταία χρόνια, το ελάχιστο έσοδο του Άρη από εισιτήρια διαρκείας και μεμονωμένα εισιτήρια είναι 350.000 ευρώ.

Το αρνητικό για τον Άρη είναι ότι διανύει μια ερμαφρόδιτη κατάσταση. Αν και τις τελευταίες ώρες διαφαίνεται λύση στο ιδιοκτησιακό ζήτημα καθώς βρέθηκε γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του ΑΣ Άρης και του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ, Δημήτρη Γουλιέλμου για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, πιο φρόνιμο για όλους είναι να περιμένουν την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ενδεχομένως και αύριο (31/5) θα σταλεί στον μεγαλομέτοχο της εταιρίας λίστας με 18 ονόματα φυσικών προσώπων στους οποίους θα μεταβιβαστεί το 90% των μετοχών της εταιρίας και θα απομένει η έγκριση από την πλευρά του ιδιοκτήτη. Αν δεν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τότε θα είναι σαν να υπογράφεται η θανατική καταδίκη του συλλόγου διότι ο χρόνος είναι περιορισμένος, η κλεψύδρα άδειασε αρκετά και στις 30/6 θα κατρακυλήσει ο τελευταίος κόκκος άμμου.

ΠΑΟΚ: Καμία σχέση με πέρυσι

Αυτά που πέρασε η ΚΑΕ ΠΑΟΚ στη διάρκεια της φετινής αγωνιστικής περιόδου ήταν απόρροια των όσων δεν έγιναν το περσινό καλοκαίρι. Μάιος, Ιούνιος και Ιούλιος πέρασαν σα… νεράκι, δεν είχε γίνει η παραμικρή ουσιαστική και σοβαρή κίνηση για τη στελέχωση της ομάδας και ουσιαστικά στήθηκε μια ομάδα στο πόδι περί τα μέσα του περασμένου Αυγούστου. Αυτό το πάθημα έγινε μάθημα κι έτσι, φέτος, στον Δικέφαλο τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα και ευοίωνα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Επίσης έχει να διαχειριστεί χρέη προς τρίτους, αλλά στην περίπτωση του ΠΑΟΚ δεν υπάρχουν πολλές τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, πράγμα το οποίο του δίνει τη δυνατότητα να τρέξει τη διαδικασία διακανονισμών.

Το ισχυρό πλεονέκτημα της ΚΑΕ ΠΑΟΚ και το οποίο ουσιαστικά τη βγάζει από κάθε δύσκολη θέση σε ότι αφορά το κομμάτι της ανταπόκρισης στα οικονομικά κριτήρια συμμετοχής στο Πρωτάθλημα είναι το ποσό των 350.000 ευρώ που έχει εξασφαλίσει από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας και το οποίο (μέχρι στιγμής) δεν έχει χρησιμοποιήσει. Αυτό το ποσό φτάνει και περισσεύει για να καλύψει την εγγυητική επιταγή των 140.000 ευρώ αλλά και να κλείσει τη φετινή εταιρική χρήση.

Υπό αυτά τα δεδομένα, διευκολύνθηκε και η δουλειά του ΑΣ στην προσπάθεια στελέχωσης νέου υπηρεσιακού σχήματος καθώς σχετική προεργασία έγινε στο προηγούμενο διάστημα και απομένει να ανακοινωθούν τα πρόσωπα τα οποία θα εφαρμόσουν την οικονομική πολιτική που έχει ορίσει ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ. Πέραν τούτου, συνάντηση με την οικογένεια Σαββίδη δεν έχει γίνει, πληροφορίες του gazzetta.gr αναφέρουν ότι θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του Ιούνη, είναι λίγο πολύ δεδομένο όμως ότι θα συνεχίσει να προσφέρει τη βοήθειά της. Για την ακρίβεια, ο ρόλος της είναι πρωταγωνιστικός καθώς αν υπολογίσει κανείς το σύνολο των χρημάτων που έχει δώσει στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ στην τελευταία εξαετία πιθανόν να ξεπερνούν και τα 3εκ. ευρώ.

Ομάδα από την αρχή

Αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής των δύο αιωνίων αντιπάλων της Θεσσαλονίκης καθώς αγωνιστικά βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Λίγο πολύ, στον Άρη έχουν συμβιβαστεί με την απώλεια του Λευτέρη Μποχωρίδη, ο οποίος εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα συνεχίσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό και το δύσκολο κομμάτι «πέφτει» στον Σάββα Καμπερίδη καθώς θα πρέπει να βρει παίκτη για να καλύψει το κενό του. Συμβόλαιο για την επόμενη χρονιά έχει ο Βλάντιμιρ Ντραγκίτσεβιτς αλλά το ποσό των 130.000 ευρώ που προβλέπει είναι τουλάχιστον απαγορευτικό για τα δεδομένα των «κίτρινων». Συμβόλαιο έχει και ο Διαμαντής Σλαφτσάκης, αλλά δεν αποκλείεται να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των όρων αυτού. Πέραν των δύο, δεσμεύονται με συμβόλαια και οι νεαροί Γιάννης Σιδηροηλίας, Κώστας Βλάσιος, Στράτος Βουλγαρόπουλος.

Σε αντίθεση με τον Άρη, κανείς από τους παίκτες που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο τη φετινή σεζόν δεν δεσμεύεται με συμβόλαιο για την επόμενη. Με εξαίρεση τους Καρρά, Ιατρίδη το ρόστερ του ΠΑΟΚ είναι άδειο, πράγμα που σημαίνει ότι είτε παραμείνει στην τεχνική ηγεσία ο Κώστας Μέξας είτε αποφασιστεί να πορευτεί η ομάδα με νέο προπονητή, θα πρέπει να χτιστεί μια ομάδα από την αρχή.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα