Η κεντρική διαχείριση και τα πρώτα θετικά δείγματα!

Η κεντρική διαχείριση και τα πρώτα θετικά δείγματα!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας εκτιμά ότι έφτασε η ώρα να επευφημήσει την βούληση των ομάδων για ένα πιο φερέγγυο και αξιόπιστο πρωτάθλημα, αλλά κρατάει μικρό καλάθι μέχρι να δει τα μέτρα να εφαρμόζονται στην πράξη κι έχει ρεπορτάζ για την πρωτοβουλία του Αγγελόπουλου και το ενδεχόμενο σύμπραξης ΑΕΚ-Παναθηναϊκού.

Ο μεγαλόμετοχος της «Ένωσης» μπορεί να έφυγε νωρίς από το Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ, η παρουσία του στην συνεδρίαση είχε άκρως ουσιαστικό χαρακτήρα, υπό την έννοια ότι προανήγγειλε μία «βόμβα», που αν πυροδοτηθεί, αυτομάτως το πρωτάθλημα θα αλλάξει επίπεδο και οι καλύτερες μπασκετικές μέρες, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Βέβαια, ανάλογη πρόταση είχε κάνει πέρυσι – πριν υποβιβαστεί οικειοθελώς – και ο Ολυμπιακός, που τότε δεν εισακούστηκε, αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ. Τι πρότεινε ο Μάκης Αγγελόπουλος; Την άμεση επιστροφή της κεντρικής διαχείρισης στα τηλεοπτικά δικαιώματα, απόφαση που αν κι εφόσον μπορέσει να υλοποιηθεί, θα διευκολύνει σημαντικά την επίτευξη τηλεοπτικής συμφωνίας με την κρατική τηλεόραση. Έστω κι αν θα μειώσει σίγουρα τα έσοδα του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, που έχουν ήδη συμβόλαιο για του χρόνου με την συνδρομητική τηλεόραση της Cosmote.

Το ζουμί της υπόθεσης έγκειται στην βούληση των δύο ιστορικών ομάδων να αποχωρήσουν από την σύμβαση που έχουν με το συνδρομητικό κανάλι, έστω κι αν χρειαστεί να πληρώσουν και κάποιο penalty, για να διευκολύνουν τον Σύνδεσμο να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους μία ενδεχόμενη τηλεοπτική συμφωνία (με την ΕΡΤ) για όλες τις ομάδες που θα πάρουν μέρος στο επόμενο πρωτάθλημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διοικητικός ηγέτης της «βασίλισσας» βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με τον πρόεδρο της «πράσινης» ΚΑΕ, Μάνο Παπαδόπουλο, έτσι ώστε να είναι συμπαίκτες στο δύσκολο αυτό εγχείρημα.

Ο πρόεδρος της ΚΑΕ ΑΕΚ ενημέρωσε τις υπόλοιπες ομάδες για τις επαφές του με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη σχετικά με το ενδεχόμενο κρατικού δανείου προς τις ομάδες, που θα έχει ευνοϊκούς όρους και χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής την επόμενη εξαετία. Ο δανεισμός θα ισοδυναμεί με το 25% του περυσινού ή προπέρσινου τζίρου της εκάστοτε Καλαθοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρίας και θα δώσει την ευκαιρία τακτοποίησης των όποιων οφειλών. Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και η προοπτική φορολογικών κι ασφαλιστικών ρυθμίσεων, μέσω της μείωσης του 24% που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ, όπως ισχύει και στα θεάματα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο ισχυρός άνδρας της «Ένωσης» που έδωσε το παρών στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης και στη συνέχεια αποχώρησε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, έκλεψε την παράσταση και το πλάνο που παρουσίασε έδωσε τροφή για πολλές συζητήσεις και σκέψεις.

Αυτά όσον αφορά το ενδεχόμενο σύμπραξης Παναθηναϊκού-ΑΕΚ, δύο ομάδων που είναι προφανές πλέον ότι βρίσκονται σε συνεννόηση και δείχνουν διατεθειμένες ακόμη και να θυσιάσουν κάποια από τα έσοδά τους για την επόμενη σεζόν, προκειμένου να απλώσουν σανίδα τηλεοπτικής σωτηρίας για τη νέα χρονιά. Όλα αυτά βέβαια, μέχρι αποδείξεως του εναντίου...

Πάμε στα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν στο Δ.Σ. του Συνδέσμου, στο πλαίσιο του οποίου διεφάνη για πρώτη φορά ουσιαστική βούληση για να γίνει πιο φερέγγυο και πιο αξιόπιστο το πρωτάθλημα της Basket League.

Η συστράτευση των ομάδων και το ψήφισμα προαπαιτούμενων κριτηρίων, τα οποία σχεδόν ούτε οι μισές εξ' αυτών, δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν, δείχνει ότι επιτέλους όλοι συνειδητοποιούν ότι πρέπει ν να σταματήσουν οι εκπτώσεις και να διοργανωθεί ένα πρωτάθλημα στο οποίο θα εφαρμόζονται οι κανονισμοί. Ακόμη κι αν τα δύο πρώτα χρόνια, ο αριθμός των ομάδων που θα συμμετάσχουν, μειωθεί δραματικά...

Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να προχωρήσει ο υφυπουργός Αθλητισμού σε άμεση νομοθέτηση για το θέμα της Επιτροπής Προαδειοδότησης και φυσικά να λειτουργήσει όπως πρέπει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Καθώς επίσης να βρεθεί λύση για το «καυτό» θέμα της υπαγωγής των παρατηρητών διαιτησίας στον ΕΣΑΚΕ, μεταξύ Αυγενάκη και ΕΟΚ. Όπως επίσης και να εγκρίνει η ομοσπονδία τις προϋποθέσεις της εγγυητικής επιστολής (από 60.000 Ευρώ σε 200.000) και του μίνιμουμ budget των 800.000 Ευρώ.

Κοινώς, να δούμε όλα τα παραπάνω (που επαναφέρουν το πρωτάθλημα σε υγιή δρόμο) να εφαρμόζονται στην πράξη και όχι να μεταφέρονται για την μεθεπόμενη σεζόν, λόγω της ειδικής κατάστασης που προκάλεσε σε όλη την αγορά, η έξαρση του κορονοϊού. Πείτε με «άπιστο Θωμά», αλλά για την ώρα αδυνατώ να πιστέψω ότι όλα τα παραπάνω κριτήρια θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Οκτώβριο...

Αν το περιθώριο συμμόρφωσης με όλα τα προαπαιτούμενα εκπνέει στο τέλος Ιουνίου, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, μόλις οκτώ ομάδες (κι αυτές με επιφύλαξη) είναι σε θέση να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα. Πρόκειται για τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ, τον Προμηθέα, το Περιστέρι και από 'κει και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα...

Αν και κουτσά-στραβά στην ίδια εξίσωση μπορούν να μπουν ο Κολοσσός, ο Ήφαιστος (αν ο μεγαλομέτοχός του στηρίξει και φέτος την επένδυσή του), το Λαύριο (με ερωτηματικό) και το Ρέθυμνο (αν ο Κωστής Ζομπανάκης δεν αποχωρήσει). Πολλά τα ερωτηματικά, δεν συμφωνείτε; Μήπως έχω αρκετούς λόγους να αμφιβάλλω για την εφαρμογή των νέων προϋποθέσεων;

Υγ.1: Εύχομαι να διαψευστώ γιατί τότε πραγματικά θα πορευτούμε προς ένα πρωτάθλημα 8-10 ομάδων, με περισσότερα έσοδα για όλους και σίγουρα πιο εμπορικό ενδιαφέρον από το προηγούμενο.

Υγ.2: Νιώθω την ανάγκη να διευκρινίσω ότι η παρέμβαση του νομικού συμβούλου της ΕΟΚ στην Επιτροπή Πρωταθλημάτων δεν είχε θεσμικό χαρακτήρα. Ο Γιώργος Κόνιαρης δεν είναι μέλος της Επιτροπής και απλά εξέφρασε μία ανεπίσημη θέση με καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!