«Είμαστε όλοι»... Λαύριο!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
«Είμαστε όλοι»... Λαύριο!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας δηλώνει «υποχρεωμένος» να αρχίσει τον απολογισμό της 13ης αγωνιστικής από την ομάδα-θαύμα του Λαυρίου, που λίγο έλλειψε να ρίξει τη «βόμβα» της δεκαετίας στο «Νίκος Γκάλης». Οι λόγοι της «ερυθρόλευκης» "κοιλιάς" και η «πράσινη» σκληράδα.

Νόμιμο στοίχημα με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Λένε ότι τα «παραμύθια» δεν αναβιώνουν πλέον στη σύγχρονη εποχή! Ένα τέτοιο «θέσφατο», όμως, φαίνεται ότι δεν ταιριάζει στο ελληνικό μπάσκετ, που σχεδόν μία δεκαετία μετά την «σταχτοπούτα» της διετίας 2008-10 (όταν το Μαρούσι δεν συμμετείχε απλά στην Euroleague, αλλά διεκδίκησε την πρόκρισή του στα playoffs), ζει πλέον στον αστερισμό μίας ομάδας που δεν έχει ούτε την ιστορία της ομάδας των βορείων προαστίων, πολύ περισσότερο δε το budget που είχε διαθέσει τότε ο μεγαλοεπιχειρηματίας Άρης Βωβός!

Ο λόγος για την απίστευτη ιστορία του συλλόγου της νοτιότερης περιοχής του νομού Αττικής, που χάρη στην δίψα, την νοικοκυροσύνη και τη συνέπεια του προέδρου και μεγαλομετόχου της ομάδας (Ιωάννης Ψαρράκης) και του επί σειρά ετών προπονητή της (Χρήστος Σερέλης), διεκδικεί το «Όσκαρ» του πιο ευχάριστου και συνάμα πρωτότυπου «σεναρίου» στο εφετινό πρωτάθλημα της Basket League! Όσοι είδαν το χθεσινό παιχνίδι στο «Νίκος Γκάλης» και ενδόμυχα δεν εντυπωσιάστηκαν (έστω και για λίγο) με την εικόνα του Λαυρίου (9-4), που όχι απλά κόντραρε τον Παναθηναϊκό (13-0), αλλά τον απείλησε σοβαρά με ένα κάζο... δεκαετίας, τότε πιθανότατα δεν είναι φίλαθλοι του μπάσκετ!

Το Λαύριο μπορεί να... έπεσε ηρωικά, «υποχωρώντας» στην 3η θέση της βαθμολογίας, με την άκρως ανταγωνιστική εμφάνιση που πραγματοποίησε, όμως, έπεισε και τον πιο δύσπιστο για την εκπληκτική δουλειά που κάνει και πλέον «κέρδισε» την καθολική αναγνώριση στην συνείδηση των απανταχού φίλων του ελληνικού μπάσκετ. Από την χλεύη του Σταδίου «Ειρήνης και Φιλίας» (ηττήθηκε 108-39) στην παρθενική του χρονιά στην Α1 Κατηγορία, όπως πολύ σωστά έθεσε ο «αρχιτέκτονας» της εκπληκτικής πορείας, Χρήστος Σερέλης, μέχρι τα συγχαρητήρια του κλειστού του ΟΑΚΑ!

Χάρη στον ασυναγώνιστο Μακένζι Μουρ (30π. & 7ασ. με 9/11 βολ. & 9/12 σουτ) και τη διόλου ευκαταφρόνητη συνεισφορά των υπολοίπων (Μέϊερ 17π & 4ρ. με 3/7 τριπ. & Ουίγκινς 13π. & 6ρ.), οι φιλοξενούμενοι ήταν συνεχώς σε απόσταση ασφαλείας και όταν η διαφορά έφτασε στο -12 (90-78 στο 36'), εξαπέλυσαν την μεγάλη αντεπίθεση, στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση (98-98), χάρη σε τρίποντο του Ουίγκινς στα 7 δευτερόλεπτα! Στο έξτρα πεντάλεπτο, το Λαύριο ξέφυγε με +5 (102-107), αλλά οι γηπεδούχοι κατάφεραν να ισορροπήσουν το ματς και να διατηρήσουν το αήττητό τους (120-118) στην 2η παράταση, σε ένα ματς που φαινόταν ότι δεν θα τελειώσει ποτέ και στο οποίο καταρρίφθηκαν ρεκόρ που κρατούσαν δεκαετίες και ισοφαρίστηκε το ρεκόρ πόντων σε αγώνα πρωταθλήματος!

Το μεγάλο «κρίμα» της βραδιάς έχει να κάνει με την απουσία του ιδιοκτήτη της ομάδας (ήταν στην Αμερική για επαγγελματικό ταξίδι), ο οποίος παρακολουθούσε την διακύμανση μέσω διαδικτύου και κόντευε να τρελαθεί! Σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στην ομάδα, το μυστικό της επιτυχίας του Λαυρίου έγκειται στην εκπληκτική «χημεία» που έχει πετύχει ο coach Σερέλης, o οποίος είναι «μανούλα» στην επικοινωνία με τους παίκτες και την διαχείριση των «κρίσεων», καθώς επίσης και στην δημιουργία ιδανικού κλίματος. Στο Λαύριο, οι παίκτες παίζουν για την πόλη, τον κόσμο, την ομάδα και τους εαυτούς τους και η δίψα τους να πετύχουν κάτι που θα μείνει στην ιστορία, φαίνεται από την ενέργεια που βγάζουν σε κάθε ματς, που γι' αυτούς ισοδυναμεί με τελικό!

Πρώτη φορά ο ΠΑΟ πείθει, ακόμη και στις ήττες!

Ο Παναθηναϊκός (13-0) μπορεί να παρέμεινε αήττητος στο πρωτάθλημα, το τελικό αποτέλεσμα (120-118), όμως, δεν αναιρεί το γεγονός ότι βρέθηκε κατάφατσα με το φάσμα της 2ης συνεχόμενης εντός έδρας ήττας μέσα σε 4 ημέρες και συνολικά της 3ης σερί μέσα 6 μέρες! Το Λαύριο επιβεβαίωσε και με το παραπάνω την εξαιρετική πορεία του στον 1ο γύρο και εξέπληξε με την ανθεκτικότητα και την επιθετικότητα των παικτών του. Ο Τσάβι Πασκουάλ που είδε τους παίκτες του να πετάνε στα σκουπίδια 17 βολές (57,5% με 23/40), κρατάει την αντίδραση του «τριφυλλιού» όταν οι φιλοξενούμενοι πλησίασαν στη νίκη (102-107 στο 43'11") και την σπουδαία απόδοση των Καλάθη (21π., 6ρ. & 10ασ.), Παππά (24π.) και Γκιστ (11π. & 13ρ.), που τα έδωσαν όλα για να διασώσουν το γόητρο και ουσιαστικά να απομακρύνουν κάθε ελπίδα απώλειας της πρωτιάς στην κανονική περίοδο!

Μπορεί οι πρωταθλητές να βρέθηκαν μέσα σε 2 ημέρες από την 2η στην 5η θέση της βαθμολογίας της Euroleague, ωστόσο, τα συμπεράσματα που βγαίνουν βάσει της εικόνας τους στα ντέρμπι με Φενέρ και ΤΣΣΚΑ, επιτρέπουν την αισιοδοξία για την επίτευξη του μεγάλου ευρωπαϊκού στόχου. Ο «εξάστερος» πήρε άριστα στο αμυντικό κομμάτι και στα δύο ματς («κατέβασε» τους αντιπάλους στους 62 και τους 75 πόντους αντίστοιχα), αλλά έχασε στις λεπτομέρειες κι επειδή βρέθηκε σε ισάριθμες άσχημες βραδιές επιθετικά. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο εφετινός Παναθηναϊκός έχει κατανεμημένους ρόλους, είναι 100% ομάδα του Καταλανού τεχνικού και ακόμη και στις ήττες, πείθει ολοένα και περισσότερο ότι το ταβάνι του 2018, είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό.

Αυτό που συμβαίνει στον Ολυμπιακό είναι άκρως αναμενόμενο!

Στην Πάτρα, ο Ολυμπιακός (10-3) μπήκε στο γήπεδο αποφασισμένος να «καθαρίσει» μία ώρα αρχύτερα το ματς με τον Προμηθέα και η διαφορά των 25 πόντων στο 15ο λεπτό (18-43), έδειξε αρχικά ότι η αναμέτρηση θα εξελιχθεί σε «περίπατο» των φιλοξενουμένων. Οι γηπεδούχοι, όμως, αντέδρασαν με ένα σερί 17-0 που θύμισε την «ερυθρόλευκη»... τρικυμία σε Βιτόρια και Μόσχα, ωστόσο, αυτή τη φορά η διαφορά ήρθε από τα 6,75, απ' όπου οι Πειραιώτες (Σπανούλης 18π. με 4/6 τριπ., Ουίλτζερ 17π. με 4/5 τριπ.) σούταραν με 44% (11/25 τριπ.) γι' αυτό και «καθάρισαν» σχετικά εύκολα (87-73) τη νίκη.

Πέρα από τον προβλέψιμο τρόπο επίθεσής του στο set παιχνίδι (με τη δημιουργία από το pick'n'roll του Σπανούλη και το low-post game του Πρίντεζη και του Μιλουτίνοφ), το βασικότερο πρόβλημα της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου έχει να κάνει με την πλήρη επανενεργοποίηση του φυσικού της ηγέτη. Ασχέτως με το αν αρέσει ή όχι, ο Ολυμπιακός παραμένει η ομάδα του "Kill-Bill", ο οποίος επιβάλλεται να έχει την μπάλα στα χέρια και να πάρει προσπάθειες, για να ανακτήσει πλήρως το ρυθμό του. Μοιραία αυτό το «εγχείρημα», όσο μεγαλύτερο ήταν το διάστημα της απουσίας και η ηλικία του παίκτη, τόσος περισσότερος θα είναι και ο χρόνος που απαιτείται...

Όταν, λοιπόν, οι αντίπαλοι μπλοκάρουν και τις δύο εστίες της «ερυθρόλευκης» εκτέλεσης και δημιουργίας και παράλληλα οι υπόλοιποι, δεν βρίσκουν στόχο απ' έξω, τότε μοιραία παρατηρείται το φαινόμενο που είδαμε στην χώρα των Βάσκων και στη Ρωσία. Όσο για τη γκρίνια για την απόδοση του Στρέλνιεκς και του Ρόμπερτς και κατά δεύτερο λόγο του Τόμπσον; Και σ' αυτό υπάρχει εξήγηση... Άμα τη επιστροφή του Σπανούλη και του Μάντζαρη, οι δύο παίκτες που τράβηξαν το μεγαλύτερο κουπί στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς, βρήκαν ρυθμό και αυτομάτως μπήκαν στο πετσί ενός ρόλου, ξαφνικά «είδαν» τον χρόνο τους να περιορίζεται! Μη νομίζετε ότι είναι τόσο εύκολο να διατηρήσει κάποιος την παραγωγικότητά του, όταν ξαφνικά από τα 20-24 λεπτά, βρεθεί να παίζει κοντά στα 15...

Οι δευτεραθλητές Ευρώπης χρειάζονται χρόνο και μία μεγάλη εκτός έδρας νίκη για να «φουσκώσουν» την κλονισμένη αυτοπεποίθησή τους κι εμπειρικά, να μπορέσουν να διαβούν επιτυχώς τα γνώριμα ανηφορικά μονοπάτια που οδηγούν στο πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της Euroleague. Το μοναδικό στοιχείο της αγωνιστικής τους συμπεριφοράς που «ξενίζει», είναι η πρωτοφανής παραίτηση που επέδειξαν στα δύο τελευταία ευρωπαϊκά παιχνίδια στο εξωτερικό, στα οποία «έφαγαν» συνολικά 60 πόντους στο κεφάλι, χωρίς καμία διάθεση αντίδρασης. Εξ' ου και η φυσιολογική ενόχληση των ιδιοκτητών της ομάδας που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στον προπονητή της ομάδας.

Δεν του πάει ο κάμπος!

Στη Λάρισα, τα άσχημα νέα για τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του Ηλία Παπαθεοδώρου (δεν πήγε στη συνέντευξη Τύπου), έφτασαν μετά το τέλος του αγώνα, οπότε το αδικαιολόγητο "non-show" παικτών του στην άμυνα, είχε ως αποτέλεσμα την πρώτη ήττα της ομάδας στο 2018! Ο ΠΑΟΚ (8-5), που ήλεγχε το ματς μέχρι το 34', έδειξε μεγάλη εμμονή στα τρίποντα (36,6% με 11/30) και δεν ασχολήθηκε πολύ με το inside game, στοιχείο που του στοίχισε σε βάθος χρόνου, όταν δηλαδή οι γηπεδούχοι άρχισαν να ανοίγουν την διαφορά!

Σε μία περίοδο που η άμυνα αποτελούσε σημείο αναφορά του «δικεφάλου του Βορρά», Οι 101 πόντοι (89-101) αποτελούν το χειρότερο παθητικό στο εφετινό πρωτάθλημα και το 2ο χειρότερο της χρονιάς (μετά τους 103 πόντους στη Γερμανία κόντρα στη Λούντβισγκσμπουργκ) και σε συνδυασμό με τα προβλήματα των Μαργαρίτη και Κόνιαρη, δημιουργούν σκεπτικισμό ενόψει του μακρινού ταξιδιού στην Τενερίφη, για το ματς με την πρωτοπόρου του ομίλου στο BCL, ομάδα του Φώτη Κατσικάρη και του Κώστα Βασιλειάδη. Το καλό για τους Θεσσαλονικείς είναι ότι δεν θα χρειαστεί να επισκεφτούν ξανά την Θεσσαλία (έχασαν και στα Τρίκαλα), τουλάχιστον στην κανονική περίοδο.

Επιβεβαίωσε την ανοδική πορεία!

Τα μισά της «διαδρομής» στην κανονική περίοδο της Α1 Κατηγορίας, βρίσκουν τον Κολοσσό Ρόδου (7-6) στην 5η θέση, ισόβαθμο με τον Προμηθέα και την ΑΕΚ και σε απόσταση μόλις μία νίκης από τον 4ο της βαθμολογίας, ΠΑΟΚ. Το άνετο 86-72 στο "Nick Galis Hall" σηματοδοτεί το τρίτο κατά σειρά παιχνίδι μακριά από τη Ρόδο, που η ομάδα του Άρη Λυκογιάννη (T.J. Μπρέϊ 16π., 4ρ., 6ασ. & 2κλ. με 4/8 τριπ.) «χτυπάει» στα ίσα, ενώ η επιθετική πολυφωνία και η προοδευτική αμυντική βελτίωση, δημιουργούν προσδοκίες για έναν ακόμη καλύτερο 2ο γύρο.

Οι Ροδίτες που έχουν την 4η καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα (μ.ο. 73,7π.), δέχονται ακόμη λιγότερους πόντους εντός έδρας (μ.ο. 69,8π.), ενώ είναι 2οι στα δίποντα (54%) και 5οι στις ασίστ (μ.ο. 16,9). Αν σκεφτεί κανείς ότι έχουν χάσει τρία παιχνίδια στον πόντο (με Κόροιβο, Κύμη και Παναθηναϊκό), τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα μπορούσαν να έχουν περισσότερες νίκες και να διατηρούν καλές πιθανότητες για να «απειλήσουν» το καλύτερο ρεκόρ της ιστορίας τους στην κανονική περίοδο (16-8 από την σεζόν 2011-12).

«Κέρδισε» τον Έλις!

Στο «Δημήτριος Τόφαλος», ο Προμηθέας (7-6) που ολοκλήρωσε τον 1ο γύρο με το καλύτερο ρεκόρ από καταβολής της συμμετοχής του στην Basket League (πέρυσι είχε 4-9), κρατάει το σερί 17-0 που «έτρεξε» εις βάρος του Ολυμπιακού και με το οποίο, «κατέβασε» την διαφορά σε μονοψήφιο νούμερο. Οι Πατρινοί κυριάρχησαν μέσα στη ρακέτα με τους Μιλόσεβιτς (21π., 6ρ. & 2κλ.) και Έλις (20π., 12ρ. & 2κλ. με 9/15) να μην έχουν πρόβλημα με τους ψηλούς του Ολυμπιακού, αλλά δεν βρήκαν αντίδοτο για την περιφερειακή ευστοχία των «ερυθρόλευκων» (44% στα τριπ.) και υπέκυψαν με 73-87.

Η κληρονομία του πρώτου μισού του πρωταθλήματος, πάντως, σε συνδυασμό με την προσθήκη του 24χρονου Αμερικανού σέντερ, αφήνουν υποσχέσεις για μία καλύτερη συνέχεια, αρκεί οι παίκτες του Μάκη Γιατρά να ανεβάσουν ρυθμούς στην άμυνα, που στα τελευταία 6 παιχνίδια (μ.ο. 82,3π.) δείχνει η «αχίλλειος πτέρνα» της ομάδας.

Έκανε... σεφτέ στα μισά του πρωταθλήματος!

Στο κλειστό της Κανήθου, η ΑΕΚ (7-6) «έσπασε το ρόδι» κι έστω και στη λήξη του 1ου γύρου, έφυγε για πρώτη φορά νικήτρια από εκτός έδρας αγώνα! Η «Ένωση», που έβλεπε την πλάτη της Κύμης στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, είχε την τύχη με το μέρος της καθώς οι γηπεδούχοι αστόχησαν σε δύο τρίποντα στα τελευταία 7,5" (Μακ Φάντεν), ενώ είχαν 3/8 βολές στο τελευταίο 1,5 λεπτό!

Οι «κιτρινόμαυροι» πήραν μεγάλη βοήθεια από τους Χάρις (19π., 6ρ. & 4ασ.) και Σάκοτα (17π. & 5ρ. με 6/7 σουτ) κι έτσι όπως εξελίχθηκε το ματς, «απέδρασαν» από την Χαλκίδα με μία ανέλπιστη νίκη (79-77), που χρησίμευσε ως «ένεση ηθικού» ενόψει της συνέχειας σε Ελλάδα κι Ευρώπη. Οι ποιοτικές προσθήκες των Βασιλόπουλου και Χάντερ προσφέρουν δύο δοκιμασμένες λύσεις στον Ντράγκαν Σάκοτα και η «βασίλισσα» διαθέτει πλέον ένα πολύ γεμάτο ρόστερ για να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό και στις τρεις διοργανώσεις.

Σαν να μην «κατέβηκε» να παίξει!

Στο κλειστό της οδού Αρτάκης, ο πρωτοφανής διασυρμός (64-96) του Ρεθύμνου (6-7) ήρθε σε ένα χρονικό σημείο που οι Κρητικοί είχαν «σημειώσει» τεράστια πρόοδο (5 νίκες στα τελευταία 6 ματς) και κοιτούσαν με αξιώσεις τα ανώτερα στρώματα της βαθμολογίας. Η «κακή» μέρα του Μούντι (8π. & 5ασ. με 2/10 σουτ) και κατ' επέκταση των Αμερικανών των φιλοξενουμένων (34π. με 12/34 σουτ), δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στην ομάδα του Νίκου Βετούλα, απέναντι σε έναν ψυχωμένο και παθιασμένο Πανιώνιο που ήθελε περισσότερο τη νίκη.

Έχασε ευκαιρία για υπέρβαση

Η Κύμη (5-8) ήταν για ένα ακόμη ματς εντυπωσιακή και όχι απλά κοίταξε την «Ένωση» στα μάτια, αλλά ήταν μπροστά στο σκορ για το μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, γεγονός που καταδεικνύει την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει στο 2ο μισό του 1ου γύρου! Η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη (ΜακΦάντεν 19π., 4ρ., 4ασ. & 2κλ.) είχε τον έλεγχο του αγώνα για 35 λεπτά, αλλά προδόθηκε από τα χαμηλά ποσοστά για αγώνα εντός έδρας (40,2% εντός πεδιάς και 61,1% στις βολές), αστοχώντας σε 5 βολές και σε 2 τρίποντα (υπό σχετικά καλές προϋποθέσεις) στο τελευταίο ενάμιση λεπτό. Το τελικό 77-79 συνιστά μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την ομάδα της Εύβοιας, να ισοφαρίσει το ρεκόρ (6-7) με το οποίο ολοκλήρωσε το πρώτο μισό του περυσινού πρωταθλήματος.

"Limit-up" με "season-high"!

Στο κλειστό της Νεάπολης, ένα σερί 20-6 που «έτρεξαν» οι γηπεδούχοι από το 35ο λεπτό μέχρι το τέλος του αγώνα, τους χάρισε την έως τώρα πιο ηχηρή και σημαντική νίκη (101-89) της σεζόν! Με τον Ολλανδό σέντερ Ρόναλντ Σάφτενααρ να κάνει το ματς της καριέρας του (22π., 8ρ., 7ασ. με 8/13 σουτ) και τους Έλληνες της ομάδας (Μουράτος 17π. & 5ασ., Παπαντωνίου 16π. & 8ασ.) να έχουν σταθερά σημαντική συνεισφορά, ο Γ.Σ. Λάρισας/Φάρος (5-8) έκανε την πρώτη εφετινή υπέρβαση, κάμπτοντας την αντίσταση μίας εκ των πιο φορμαρισμένων ομάδων του πρωταθλήματος.

Το season-high των 101 πόντων με εντυπωσιακά ποσοστά ευστοχίας (82% βολ., 55% διπ. & 45% τριπ.), οι 5 νίκες στον 1ο γύρο και η απόσταση των δύο νικών από την επικίνδυνη ζώνη, δεν πρέπει να εφησυχάζουν τον Θανάση Σκουρτόπουλου, που γνωρίζει ότι το δύσκολο πρόγραμμα και η επιτακτική ανάγκη αμυντικής βελτίωσης (η χειρότερη στην Α1 Κατηγορία με μ.ο. 84,7π.), επιβάλλουν την διατήρηση της ομάδας σε εγρήγορση.

Κρίσιμες ώρες...

Στην Θεσσαλονίκη, είναι πλέον φανερό ότι ο Άρης (5-8) διανύει το πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της εφετινής άκρως προβληματικής χρονιάς και η πρώτη εντός έδρας ήττα του (72-86) από ομάδα που δεν λέγεται Παναθηναϊκός ή Ολυμπιακός (Κολοσσός), δείχνει ότι οι συνεχείς προσθαφαιρέσεις παικτών (από το αρχικό ρόστερ έφυγαν συνολικά 5 ξένοι και 2 Έλληνες και προστέθηκαν οι Μάρας, Προύιτ και Ντουβιέ) έχουν «κλυδωνίσει» αισθητά την αγωνιστική «χημεία» των της ομάδας.

Μετά το «ποδαρικό με το δεξί» στη Νέα Σμύρνη, ο «πάλαι ποτέ αυτοκράτωρ» του ελληνικού μπάσκετ, μετράει 4 συνεχόμενες ήττες σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ ο απολογισμός του 1ου γύρου στην Basket League, τον βρίσκει στο group των ομάδων που βαθμολογικά ανήκουν στην «επικίνδυνη ζώνη»! Με 15 ριμπάουντ λιγότερα, 55% στις βολές και 43% εντός πεδιάς, δεν είναι εύκολο να κερδίσει κανείς, ούτε μέσα στο γήπεδό του, ενώ οι 86 πόντοι παθητικό, τονίζουν το αμυντικό πρόβλημα της ομάδας του Παναγιώτη Γιαννάκη (Μάρας 18π., 4ρ. & 2κλ.), που σε 5 ματς τον Ιανουάριο «επιτρέπει» κατά μέσο όρο 82,8 πόντους, ενώ τον προηγούμενο μήνα δεχόταν 75,3!

Η αποχώρηση του Βασιλόπουλου και τα διοικητικά και κατ' επέκταση οικονομικά προβλήματα, έχουν ανεβάσει το θερμόμετρο στην «κιτρινόμαυρη» οικογένεια, ενώ οι έντονες αποδοκιμασίες προς την οικογένεια Λάσκαρη και η παραίτηση του αντιπροέδρου Δημήτρη Παπακυριάκη προοιωνίζουν ραγδαίες εξελίξεις, που φτάνουν μέχρι και στην αλλαγή διοίκησης.

Έπιασαν τόπο οι αλλαγές!

Στα Τρίκαλα (3-10), οι αλλαγές που έγιναν μεσοβδόμαδα (ήρθαν οι Αμερικανοί Τέϊμς και Φιλντς κι έφυγαν οι συμπατριώτες τους Μάρεϊ Τζούνιορ και) έφεραν νέο άνεμο και η επιστροφή του Τέγιτς (17π., 7ρ. & 3κοψ. με 8/10 σουτ) στις καλές εμφανίσεις, έκανε την διαφορά και «σφράγισε» την επιστροφή της ομώνυμης ομάδας στις νίκες (71-59), μετά από 8 σερί ήττες και σχεδόν 3 μήνες! Παρά τα 19 λάθη, οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν ακόμη και με +22 και κατόρθωσαν να διατηρήσουν την τελική διαφορά σε διψήφιο νούμερο, γεγονός που επιτρέπει στον Φώτη Τακιανό να βλέπει πλέον με άλλο «μάτι» την σκληρή μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού.

Σφίγγουν τα λουριά στην Αμαλιάδα!

Ο Κόροιβος (4-9) έμεινε για 3ο σερί ματς κάτω από τους 60 πόντους κι αγνοεί τη νίκη στο 2018. Η τριάδα Κάρσον-Πόσλεϊ-ΝτεΚόζι έμεινε στα... ρηχά (31π. με 13/32 σουτ), ενώ ο Ντίνος Καλαμπάκος καλείται να βρει λύσεις για την αγωνιστική και επιθετική ανάκαμψη της ομάδας του, που στο ξεκίνημα του 2ου γύρου έχει να δώσεις τέσσερις αγώνες-«φωτιά» (με Άρη εκτός, Ρέθυμνο εντός, Κολοσσό και Πανιώνιο εκτός), που θα κρίνουν εν πολλοίς την εφετινή της πορεία.

Η άμυνα έφερε χαμόγελα!

Στη Νέα Σμύρνη, ο Πανιώνιος (2-11) φύλαγε για το τέλος του 1ου γύρου το "limit-up" στην εφετινή σεζόν. Η τελική διαφορά των 32 πόντων (96-64) δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της κυριαρχίας των γηπεδούχων, αφήνει υποσχέσεις για τη συνέχεια, κυρίως γιατί επετεύχθη κόντρα στο Ρέθυμνο, που προερχόταν από 6 νίκες στα τελευταία 7 ματς!

Από το ημίχρονο κιόλας, η διαφορά είχε φτάσει στους 20 πόντους, η «ψαλίδα» έφτασε μέχρι και το +34, ενώ οι «κυανέρυθροι» (Τσούπκοβιτς 21π. με 5/8 τριπ., Σακελλαρίου 18π., 5ρ. & 6ασ.) θα είχαν χαρεί ακόμη περισσότερο αν η 2η εφετινή τους νίκη είχε συνδυαστεί και με ήττα των Τρικάλων! Όπως και να έχει το πράγμα, ο Βαγγέλης Ζιάγκος κρατάει περισσότερο την προσπάθεια των παικτών στην άμυνα, που κράτησαν για 2η φορά φέτος τους αντιπάλους τους κάτω από τους 70 πόντους και περιμένει άμεση βοήθεια από τον νεοαποκτηθέντα Μαυροβούνιο power-forward, Νεμάνια Μιλόσεβιτς.

Yγ.1: Η παραχώρηση του Μάλκολμ Γκρίφιν στην Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, έρχεται σε μία στιγμή που ο Κολοσσός είχε αποκτήσει ομοιογένεια και «χημεία» και φαινόταν ικανός να χτυπήσει την «πόρτα» της τετράδας.

Υγ.2: Η συμπεριφορά της διοίκησης και των φιλάθλων της Λοκομοτίβ Μόσχας προς τον Γιώργο Μπαρτζώκα, ενισχύει την άποψη ότι οι Ρώσοι είναι σε γενικές ένας αλλόκοτος λαός που υστερεί κουλτούρα, αξίες και ήθος. Ακόμη και τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι ο 52χρονος Έλληνας τεχνικός «έπεσε θύμα» ειρωνείας από την ομάδα την οποία οδήγησε στην μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας της (Final 4 2016)!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!