ΑΕΚ: Πάμε στον επόμενο... Πλάθα, παρακαλώ

ΑΕΚ: Πάμε στον επόμενο... Πλάθα, παρακαλώ

Ο Ζοάν Πλάθα.

bet365

Ο Ζοάν Πλάθα είναι τελειωμένος από την ΑΕΚ και απομένει μόνο η επίσημη λύση της συνεργασίας του με την ΑΕΚ και ο Μιχάλης Γκιουλένογλου αναρωτιέται τελικά ποιος προπονητής κάνει στην Ένωση.

Ηλίας Παπαθεοδώρου, Βαγγέλης Αγγέλου, Στέφανος Δέδας, Κούρο Σεγκούρα, Ηλίας Καντζούρης, Ζοάν Πλάθα. Έξι προπονητές σε διάστημα τεσσάρων ετών και (περίπου) έξι μηνών (από το καλοκαίρι του 2019 και μετά).

Δεν μπορώ να γνωρίζω αν είναι πολλοί ή λίγοι. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως κάτι δεν γίνεται σωστά. Έτσι δεν είναι;

Ο Δέδας ήρθε για λίγο (και ίσως επιστρέψει αφού το όνομά του είναι ψηλά στη λίστα της ΑΕΚ), ο Ηλίας Καντζούρης επέλεξε να μην μείνει και ο Πλάθα (μας) τελείωσε πριν καν προλάβει να γίνει παρόν.

Ο Ισπανός ήρθε με υψηλές προσδοκίες. Αυτό μαρτυρούσε η παρουσίασή του. Ο τρόπος που τον διαχειρίστηκε η ΑΕΚ.

Όλο πακέτο. Η ήττα από τον Προμηθέα ήταν το τελευταίο ματς στον πάγκο της Ένωσης.

Χάνοντας τα... αποδυτήρια της ΑΕΚ

Είναι βέβαιο ότι ο Ισπανός... έχασε τα αποδυτηριά του. «Έχασε» (κυρίως) τους ξένους που έχει η ομάδα. Γενικότερα τους.. έχασε. Αλλά δεν έχασε μόνο τους παίκτες. Οι «φωνές» ξεκινούσαν εκ των έσω, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές.

Και ο Μάκης Αγγελόπουλος πείστηκε να πετάξει μία επένδυση, μάλλον για να σώσει τη χρονιά. Αν σώνεται, φυσικά. Εκτός και η αλλαγή προπονητή κάνει την ΑΕΚ να πάρει το Κύπελλο (πρέπει να νικήσει Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό) και στο πρωτάθλημα μπορεί να πιάσει την 6η θέση (τουλάχιστον) για να μπει στα play-offs και να γλιτώσει τη διαδικασία του... play out. Μακάρι να τα πετύχει όλα αυτά, αλλά χρειάζεται επικό ηλεκτροσόκ.

Η λογική λέει ότι αυτό που μπορεί να προλάβουν είναι το BCL. Βέβαια, με τον Πλάθα στον πάγκο η ΑΕΚ ξεκίνησε με ρεκόρ 5-0.

Αν κάτι δεν... κολλάει, το λογικό είναι να το σταματήσεις. Αλλά στο μυαλό μου, μου μοιάζει απίθανο πως ένας προπονητής του επιπέδου του Πλάθα, δεν... κάνει για την ΑΕΚ.

Όπως έγραψα και στον πρόλογο, έχουν μαζευτεί αρκετοί που δεν... κάνουν, για διάφορους λόγους. Άρα το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο εκάστοτε προπονητής.

Συζητήσεις εδώ και ημέρες

Οι συζητήσεις για το πρόωρο τέλος της συνεργασίας έχουν ξεκινήσει εδώ και ημέρες. Όπως και η αναζήτηση του επόμενου προπονητή.

Ποιος ξέρει, ίσως στο μυαλό του Μάκη Αγγελόπουλου να έχουν παίξει ρόλο και οι... παραινέσεις (κάποιον εκ) των ξένων παικτών. Είπαμε, ο Πλάθα είχε χάσει την εμπιστοσύνη τους.

Αλλά είναι αρκετό αυτό για να φτάσουμε σε ένα τέτοιο διαζύγιο; Το «μαχαίρι» και το «καρπούζι» είναι στα χέρια του Μάκη Αγγελόπουλου και όσων τον συμβουλεύουν. Αλλά δεν γίνεται όλοι οι προπονητές να είναι... λίγοι για την Ένωση.

Προφανώς και ο Πλάθα δεν φταίει για τα ξενύχτια του Μπεν ΜάκΛεμορ, για τον τραυματισμό του Μιντάουγκας Κουζμίνσκας και άλλους λαβωμένους παίκτες της ομάδας.

Φταίει σίγουρα για το χρόνο συμμετοχής κάποιων παικτών. Για παράδειγμα την εξαφάνιση του Δημήτρη Φλιώνη, επειδή «δεν ταιριάζει με το παιχνίδι του».

Για κάποια ανεξήγητα 10λεπτα του Εμφιόντου Καμπενγκέλε (όταν ήταν ακόμα στο ρόστερ), ενώ ήταν ο πλέον κυρίαρχος ψηλός της ομάδας.

Φταίει που ο Τζάστιν Τιλμαν είναι τεσσάρι, αλλά η ανάγκη τον έκανε πεντάρι και έχει φανερές (και λογικές) αδυναμίες στην άμυνά του.

Φταίει (όπως και οι παίκτες) για την ήττα από το Λαύριο, στην πρεμιέρα, ένα αποτέλεσμα που ουσιαστικά ήταν η αρχή του... τέλους.

Το Λαύριο η αρχή του... τέλους;

Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο, καθώς απέναντι στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, η ΑΕΚ του Πλάθα ήταν εξαιρετική. Και με διαφορετικό ρόστερ. Λίγες εβδομάδες μετά, όλα άλλαξαν.

Ένα είναι το σίγουρο, πάντως. Πώς οι άνθρωποι της ΑΕΚ επιχειρούσαν να τον βάλουν στο πνεύμα της ομάδας, της Ελλάδας.

Όταν ο Πλάθα ήρθε στην Ένωση, δεν μπορούσε να καταλάβει τι σημαίνει ban. Δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί έπρεπε να πείσει τον κόσμο και πάνω απ' όλα τους δημοσιογράφους για την αξία του. Και στην ΑΕΚ επιχείρησαν (και το λέω με θετικό τρόπο) να τον προστατεύσουν. Και καλά έκαναν.

Θυμίζω μόνο το χαμό που είχε προκαλέσει η ήττα από τον ΠΑΟΚ σε ένα φιλικό ματς.

Η ΑΕΚ συνηθίζει να λέει ότι κανένας δεν είναι πάνω από την ομάδα. Σύμφωνοι, 100%. Κανένας παίκτης που δεν θέλει να παίζει για την ΑΕΚ (και την κάθε ομάδα) δεν πρέπει να μένει με το ζόρι.

Όπως λογικά και ένας προπονητής που δεν αποδίδει όσα θα έπρεπε, μετά από έξι μήνες δουλειάς. Με ένα ρόστερ γεμάτο από νέους παίκτες. Μπόλικους τραυματισμούς. Μία κάκιστη πορεία στο πρωτάθλημα. Μία εξαιρετική πορεία στο BCL. Και το ερωτηματικό (όσο δύσκολο και αν είναι) στο Κύπελλο.

Μήπως τελικά η ΑΕΚ έχει μάθει να αφήνει με μεγάλη ευκολία τα πρότζεκτ που επενδύει;

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Γκιουλένογλου
Μιχάλης Γκιουλένογλου

Πώς μπορεί κάποιος να μεταπηδήσει μετά από χρόνια στο ρεπορτάζ του μπάσκετ, από το χώρο του ποδοσφαίρου; Πληροφορίες εντός. Το μπάσκετ ήταν για πάρα πολλά χρόνια στη ζωή μου. Παίζοντας. Στην πρώτη μεγάλη επαγγελματική μου ευκαιρία, στο ΕΘΝΟΣ και στο θρυλικό ΕΘΝΟΣΠΟΡ, το μακρινό 2002, υπήρχε χώρος μόνο στο ποδόσφαιρο. Εκεί γνώρισα τον κόσμο του ρεπορτάζ με ομάδες όπως η Προοδευτική, η Κέρκυρα, η Λάρισα και η Ξάνθη. Το μπασκετικό ρεπορτάζ μπήκε στη ζωή μου όταν μεταπήδησα στην εφημερίδα GoalNews, ενώ μετά από σύντομο πέρασμα από την ιστοσελίδα Sportime.gr και το Athletestories.gr, ο δρόμος με οδήγησε στο Gazzetta.gr., από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι σήμερα.