Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Οι «survivors» από το τελευταίο ντέρμπι «αιωνίων»

Ευαγγελος Στελλάκης
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Οι «survivors» από το τελευταίο ντέρμπι «αιωνίων»
1.013 ημέρες μετά το τελευταίο εγχώριο ντέρμπι «αιωνίων», Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός επανέρχονται απόψε (19:30) ως αντίπαλοι στην ελληνική πραγματικότητα, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής της Basket League. 33 μήνες πέρασαν και σχεδόν τίποτα δεν θυμίζει την τελευταία φορά, από πλευράς πρωταγωνιστών, και το Gazzetta παρουσιάζει πόσο άλλαξαν οι δύο αποψινοί «μονομάχοι» από τότε.

Η ώρα του πρώτου ντέρμπι «αιωνίων» της σεζόν 2021-22, έχει φτάσει. Ο αήττητος Ολυμπιακός (6-0) του Γιώργου Μπαρτζώκα υποδέχεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τον Παναθηναϊκό (5-1) του Δημήτρη Πρίφτη στις 7.30μ.μ., στο ματς που ρίχνει την αυλαία της όγδοης αγωνιστικής της Basket League.

Τα ραντεβού των δύο ομάδων είχαν μειωθεί δραματικά την προηγούμενη διετία, με τον Ολυμπιακό εκτός Α1. Οι μόνες συναντήσεις μεταξύ των δύο ομάδων σημειώνονταν στην EuroLeague. Μια φορά τη σεζόν στο ΟΑΚΑ και μια στο ΣΕΦ αντίστοιχα, δηλαδή.

Το αποψινό είναι το πρώτο ντέρμπι που διεξάγεται στο πλαίσιο ελληνικής διοργάνωσης, μετά από 1.013 ημερολογιακές ημέρες και τον ιστορικό ημιτελικό κυπέλλου που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, τον χειμώνα του 2019 κι άνοιξε τον... ασκό του Αιόλου για την αποχώρηση του Ολυμπιακού από την εγχώρια ρουτίνα.

Από τότε, βέβαια, έχουν αλλάξει πάρα πολλά, σε επίπεδο προσώπων που απαρτίζουν τις δύο ομάδες. Ποιοι είναι οι... επιζώντες του περιβόητου «40-25»;

Οι 5... survivors του τελευταίου ντέρμπι

Από τους 24 παίκτες που απάρτιζαν τις συνθέσεις των δύο ομάδων στο τελευταίο χρονικά ντέρμπι, μόλις πέντε ήταν αυτοί που... άντεξαν στο χρόνο και συνεχίζουν ακόμη στους «αιώνιους». Στην αναμέτρηση της 13ης Φεβρουαρίου του 2019, ο Παναθηναϊκός είχε στο ρόστερ του τους Ιωάννη Παπαπέτρου και Γιώργου Παπαγιάννη, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται στην ομάδα, αποτελώντας μάλιστα βασικότατα γρανάζια της. Τόσο ο 27χρονος αρχηγός του «Εξάστερου», όσο κι ο 24χρονος διεθνής σέντερ, γνωρίζουν πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες αυτών των αναμετρήσεων. Ο δε Παπαπέτρου, έχει υπηρετήσει και τις δύο ομάδες, επομένως έχει δει το «αιώνιο» ντέρμπι κι απ' τις δύο οπτικές.

Όσον αφορά τον Ολυμπιακού, τρεις παίκτες είναι ακόμη ενεργοί στο ρόστερ από το προ 33 μηνών ντέρμπι του ΟΑΚΑ. Ο λόγος για τον Γιώργο Πρίντεζη που στα 36 του χρόνια είναι πλέον ο captain της ομάδας, αλλά και τους Κώστα Παπανικολάου και Σάσα Βεζένκοβ. Οι τρεις τους συνθέτουν μέχρι και σήμερα ένα σημαντικότατο ποσοστό του γηγενούς κορμού των ερυθρολεύκων κι είναι βέβαιο πως η εμπειρία τους από παλαιότερα ντέρμπι θα φανεί χρήσιμη στο αποψινό. Ο Βεζένκοβ δεν είχε καθιερωθεί ακόμη ως βασικό στέλεχος του Ολυμπιακού στο τότε ντέρμπι, σε αντίθεση με τους Παπανικολάου και Πρίντεζη οι οποίοι έχουν στα βιογραφικά τους ένα... σωρό σε αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό σε τελικούς πρωταθλήματων, κυπέλλων αλλά και αγώνων κατάταξης της regular season.

Οι 9 παίκτες που δεν υπάρχουν σήμερα στον Ολυμπιακό

Μπριάντε Ουέμπερ: Αποχώρησε από τον Πειραιά στο τέλος της σεζόν 2018-19 κι έκτοτε πέρασε από δύο γαλλικές ομάδες και μια ακόμη στον Καναδά. Τελευταίος σταθμός της καριέρας του ήταν η Γκραβελίν. Αυτή τη στιγμή ο έμπειρος point-guard είναι ελεύθερος, στα 29 του χρόνια.

2

Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος: Τον Ιούλιο του 2019 οι Γιούτα Τζαζ κάλυψαν το buy-out που υπήρχε στο συμβόλαιο του και του έδωσαν την ευκαιρία να παίξει στο ΝΒΑ. Δεν στέριωσε, περνώντας χρόνο και στην G League. Πέρσι, ο 27χρονος γκαρντ γύρισε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Λοκομοτίβ Κουμπάν κι από το καλοκαίρι στελεχώνει την περιφερειακή γραμμή της Ρεάλ Μαδρίτης.

Βασίλης Σπανούλης: Ως γνωστόν, ο εμβληματικός αρχηγός του Ολυμπιακού κρέμασε τα παπούτσια του, στα 39 του, έπειτα από μια σπουδαία καριέρα 11 ετών στον σύλλογο του Πειραιά.

Γιάνις Τίμα: Εδώ και λίγες μέρες ανήκει στην Ούνικς Καζάν. Αποχώρησε από τους ερυθρόλευκους τον Μάρτιο του 2019, λίγες εβδομάδες μετά το περιβόητο ντέρμπι του ΟΑΚΑ. Ο 29χρονος φόργουορντ πέρασε την προηγούμενη διετία στη Μόσχα, ως παίκτης της Χίμκι.

Γιάνις Στρέλνιεκς: Ένα χρόνο πριν τον Μιλουτίνοφ, ο Λετονός γκαρντ είχα προλάβει να κάνει πρώτο το δρομολόγιο Πειραιάς-Μόσχα. Μετά τον Ολυμπιακό, ο 32χρονος έπαιξε για δύο σεζόν στην ΤΣΣΚΑ κι εδώ και μερικούς μήνες ενισχύει την Ζάλγκιρις Κάουνας.

Ζακ ΛεΝτέι: Δεν μακροημέρευσε ο Αμερικανός φόργουορντ στον Ολυμπιακό, ξεκινώντας την ευρωπαϊκή του περιήγηση τον Ιούλιο του 2019. Πρώτα στην Ζάλγκιρις, μετά στην Αρμάνι Μιλάνο κι εδώ και μερικούς μήνες στην Παρτίζαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Νίκολα Μιλουτίνοφ: Ο Σέρβος σέντερ έφαγε τα ντέρμπι με... το κουτάλι κατά την πενταετία του στην Ελλάδα. Από το καλοκαίρι του 2020, ο 27χρονος ψηλός βρίσκεται στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όταν κι έκλεισε οριστικά το πολυετές κεφάλαιο του στον Ολυμπιακό.

2

Βαγγέλης Μάντζαρης: Ο 31χρονος πλειμέικερ ολοκλήρωσε τη συνεργασία του με τον Ολυμπιακό τον Ιούλιο του 2019, έπειτα από μια γεμάτη οκταετία. Από την απόλυτη σταθερότητα, πέρασε σε μια διαδικασία συνεχών αλλαγών ως προς το αγωνιστικό του περιβάλλον με έξι ομάδες σε 24 μήνες. Εδώ και λίγες μέρες είναι παίκτης του ΠΑΟΚ. Χθες μάλιστα έκανε το ντεμπούτο του.

Γιώργος Μπόγρης: Ακόμη ένας Έλληνας που αποχώρησε το καλοκαίρι του 2019 από τον Ολυμπιακό. Αφού έπαιξε για μερικούς μήνες στον Προμηθέα Πάτρας, επέστρεψε στην... αγαπημένη του Ισπανία για την Τενερίφη. Από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, ο 32χρονος σέντερ ανήκει στο δυναμικό της ΑΕΚ.

Το ρόστερ των ερυθρολεύκων συμπλήρωναν οι μετέπειτα επίσης αποχωρήσαντες Αξέλ Τουπάν, Δημήτρης Αγραβάνης και Αλεκσέι Ποκουσέφκι που δεν βρέθηκαν στην 12αδα του συγκεκριμένου αγώνα.

Οι 10 παίκτες που δεν βρίσκονται πια στον Παναθηναϊκό

Ντεσόν Τόμας: Η διετής καριέρα του 30χρονου φόργουορντ στον Παναθηναϊκό έλαβε τέλος το καλοκαίρι του 2020, όταν αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση της Άλβαρκ Τόκιο. Φέτος επέστρεψε στην Γηραιά Ήπειρο για την Μπάγερν Μονάχου, έπειτα από το μονοετές διάλειμμα στην Ιαπωνία.

Ίαν Βουγιούκας: Ο 36χρονος ψηλός αποχώρησε από τους πράσινους κατά την διάρκεια του καλοκαιριού κι από τότε και μετά δεν έχει υπογράψει σε κάποια ομάδα, παρά το ενδιαφέρον που έδειξαν ελληνικές ομάδες προς το πρόσωπο του. «Άπειρα» τα ντέρμπι και για τον πολύπειρο σέντερ.

2

Έιντριαν Πέιν: Ο 30χρονος σέντερ δεν έπεισε στην 2η θητεία του στα πράσινα κι αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό ακριβώς ένα ματς μετά το τελευταίο ντέρμπι. Έπαιξε κατά σειρά σε Βιλερμπάν και Ορμάνσπορ, ενώ αυτήν την περίοδο είναι free agent.

Κιθ Λάνγκφορντ: Το φινάλε της περιόδου 2018-19 βρήκε τον βετεράνο σκόρερ εκτός του ρόστερ των νταμπλούχων, αλλά εν τέλει ο 38χρονος παρέμεινε στην Αθήνα, καθώς υπέγραψε στην ΑΕΚ. Η Ένωση ήταν ο τελευταίος του σταθμός, μιας κι είναι ακόμη ελεύθερος από το καλοκαίρι - δίχως να έχει ανακοινώσει κάτι περί απόσυρσης.

Νικ Καλάθης: Ο τότε αρχηγός των νταμπλούχων Ελλάδας έλυσε το συμβόλαιο του το καλοκαίρι του 2020 κι έκτοτε καθοδηγεί την πεντάδα της Μπαρτσελόνα, όντας ο βασικός της πλειμέικερ. Φυσικά, παραμένει ενεργός και στην Εθνική Ομάδα.

Τζέιμς Γκιστ: Για τον 35χρονο σέντερ, το τελευταίο ντέρμπι εντός των τειχών ήταν ένα από τα πάμπολλα που είχε δώσει. Η επιτυχημένη επταετία του στο ΟΑΚΑ έλαβε τέλος το 2019, με τον «Γκιστόπουλο» να αγωνίζεται έκτοτε σε Ερυθρό Αστέρα, Μπάγερν και πλέον Βιλερμπάν.

Λούκας Λεκάβιτσιους: Το καλοκαίρι του 2019, έπειτα από μια διετία στο «τριφύλλι», ο «Λέκα» επέστρεψε στην αγαπημένη του Ζάλγκιρις, την οποία υπηρετεί ακόμη πιστά.

Σον Κιλπάτρικ: Ο 31χρονος πλέον σούτινγκ γκαρντ μετά το εξάμηνο πέρασμα του από τον Παναθηναϊκό γύρισε αρκετές ομάδες, με την Μπούντουτσνοστ να αποτελεί την αφετηρία. Ακολούθησαν Τοφάς, Γκραν Κανάρια και πλέον βρίσκεται στην Χαποέλ Ιερουσαλήμ.

1

Θανάσης Αντετοκούνμπο: Ο «Elevator» πήγε τον Ιούλιο του 2019 στο ΝΒΑ για να γίνει ο... «Thanasty» των Μιλγουόκι Μπακς, στο πλευρό του αδερφού του, Γιάννη. Ως γνωστόν, αποτέλεσε μέλος της πρωταθληματικής ομάδας των Ελαφιών, τον περασμένο Ιούλιο.

Ντίνος Μήτογλου: Μετά από μια τετραετία στα πράσινα, ο Θεσσαλονικιός φόργουορντ μετακόμισε στην Αρμάνι Μιλάνο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Παρά το νεαρό της ηλικίας κατά την θητεία του στον Παναθηναϊκό, πρόλαβε να γευτεί την αύρα πολλών ντέρμπι «αιωνίων».

Εκείνη τη σεζόν υπήρχαν στο ρόστερ του Παναθηναϊκού επίσης κι οι Νίκος Παππάς, Γ. Καλαϊτζάκης, Ματ Λοτζέσκι και Βαγγέλης Σακελλαρίου, οι οποίοι δεν βρέθηκαν στην δωδεκάδα του τελευταίου χρονικά ντέρμπι. Ούτε κάποιος απ' αυτούς βρίσκεται πια στο «τριφύλλι».

Η... μοίρα των Μπλατ και Πιτίνο

Πέρα από τις τεράστιες αλλαγές στα ρόστερ των δύο ομάδων, οι πάγκοι των δύο «μονομάχων» δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστοι. Ο Ντέιβιντ Μπλατ από πλευράς Ολυμπιακού, «τελείωσε» από τους ερυθρόλευκους εννέα μήνες μετά το ντέρμπι της 13ης Φεβρουαρίου, ύστερα από την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της περιόδου 2019-20 και την βαριά ήττα από την Βιλερμπάν. Τον διαδέχθηκε στην πρώτη καρέκλα του πάγκου ο βοηθός του, Κεστούτις Κεμζούρα, μέχρι να φτάσουμε στον Ιανουάριο του 2020, όταν κι ανέλαβε τις τύχες των Πειραιωτών ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο Έλληνας τεχνικός επέστρεψε στο ΣΕΦ για την δεύτερη θητεία του στον σύλλογο και διανύει φέτος την 3η του σεζόν.

Από την άλλη, ο Ρικ Πιτίνο μπορεί να αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό στο φινάλε της περιόδου 2018-19 και την κατάκτηση του νταμπλ (Τελικό Κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΟΚ, Τελικούς Basket League απέναντι στον Προμηθέα), αλλά η ιστορία του με τους πράσινους είχε κι άλλο κεφάλαιο. Ο Αμερικανός τεχνικός επέστρεψε στους πράσινους 5.5 μήνες μετά την αποχώρηση του, προκειμένου να αντικαταστήσει τον Αργύρη Πεδουλάκη, σκορπώντας ενθουσιασμό στις τάξεις των φίλων του Παναθηναϊκού. Η σεζόν 2019-20 διεκόπη τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας, με την δεύτερη θητεία του Πιτίνο στην Ελλάδα (σε συλλογικό επίπεδο), να ολοκληρώνεται απότομα. Ο θρυλικός κόουτς πήρε την απόφαση να επιστρέψει στο κολεγιακό μπάσκετ, αναλαμβάνοντας το Iona. Τέλος, ο Πιτίνο πρόλαβε να ζήσει την Basket League δίχως τον Ολυμπιακό.

@Photo credits: INTIME
 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα