Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Η ανάλυση του ντέρμπι

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Η ανάλυση του ντέρμπι

Ντέρμπι πρωταθλήματος μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ μετά από 1.100 μέρες. Οι δύο σπουδαιότερες ομάδες του ελληνικού μπάσκετ διασταυρώνουν τα «ξίφη» του στο πρώτο από τα πολλά μεταξύ τους παιχνίδια που θα ακολουθήσουν.

Στην παρούσα φάση οι «ερυθρόλευκοι» παίζουν καλύτερο μπάσκετ από τους «πράσινους», ωστόσο σε τέτοιες αναμετρήσεις αυτά πάνε περίπατο και δίνουν τη θέση τους σε αγωνιστικές λεπτομέρειες.

Γιώργος Μπαρτζώκας και Δημήτρης Πρίφτης έχουν προετοιμάσει τις ομάδες τους και ο Ηλίας Παπαθεοδώρου αναλύει ανά θέση την αγωνιστική κατάσταση, τις ισορροπίες και τις διαφορές που έχουν οι δύο ομάδες καθώς επίσης και μέρη της τακτικής την οποία ενδεχομένως να ακολουθήσουν οι δύο προπονητές.

Photo credits: Μάνος Περδικάκης

image

Η νευραλγική θέση του «άσου»

Ο Ολυμπιακός έχει βασικό του παίκτη τον Ουόκαπ ο οποίος με το αμυντικό του προφίλ και τον οργανωτικό ρόλο που έχει βοηθάει πολύ. Πρόκειται για έναν πολυδιάστατο παίκτη ο οποίος έχει… κουμπώσει καλά στον Ολυμπιακό. Φυσικά υπάρχει κι ο Κώστας Σλούκας ο οποίος είναι ο βασικός δημιουργός της ομάδας, αλλά έχει την ικανότητα να μεταμορφώνεται και σε εκτελεστή όταν το απαιτούν οι συνθήκες του παιχνιδιού.

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει ως βασικό τον Κέντρικ Πέρι ο οποίος ναι μεν βγάζει ενέργεια, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει σταθερή απόδοση. Πλεονέκτημά του είναι η εκρηκτικότητα που τον διακρίνει από την άλλη όμως δεν έχει δείξει πως μπορεί να προσφέρει σε δημιουργία και στις αποφάσεις που παίρνει. Να δούμε πως θα διαχειριστεί το πρώτο του ντέρμπι. Ο Δημήτρης Πρίφτης βάζει αρκετά και τον Μέικον στη θέση του «άσου». Ο Αμερικανός διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σκόρερ και ταυτόχρονα είναι ένας δημιουργός ενστίκτου που μπορεί αν δώσει λύσεις και με τις προσωπικές του φάσεις στο «1on1».

image

Τα «πολυβόλα» στην περιφέρεια

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ έχει κάνει ένα πάρα πολύ καλό ξεκίνημα, στα περισσότερα παιχνίδια η παρουσία του υπήρξε κομβική. Πρόκειται για γκαρντ που με το μακρινό του σουτ μπορεί να καθορίσει την εξέλιξη ενός αγώνα. Ως αλλαγή μπαίνει συνήθως ο Λαρεντζάκης ο οποίος δίνει πάντα το 100%. προσφέρει ενέργεια, θυσιάζει το κορμί του σε όλες τις κατοχές τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα. Ο Λαρεντζάκης είναι παίκτης που μπορεί να παίξει ρόλο στο ντέρμπι εξαιτίας και του ταπεραμέντου που τον διακρίνει.

Ο Παναθηναϊκός χρησιμοποιεί αρκετή ώρα στη θέση «2» τον Μέικον. Ανέφερα και νωρίτερα πως πρόκειται για πολύ καλό εκτελεστή κυρίως με ατομικές ενέργειες και λιγότερο από δημιουργία συμπαικτών του. Του αρέσει να φτιάχνει φάσεις για τον εαυτό του. Ο Σαντ Ρος είναι ιδιαίτερη περίπτωση, θα μπορούσαμε να τον έχουμε βάλει και στη θέση «3» αλλά παίζει συχνά με τον Παπαπέτρου μαζί. Ο καλύτερος αμυντικός του Παναθηναϊκού και στην αρχή θα κληθεί να περιορίσει τον Ντόρσεϊ, αλλά είναι δεδομένο πως θα πρέπει να μαρκάρει και τον Σλούκα όταν αυτός περάσει στο παρκέ. Βρίσκεται σε καλή κατάσταση, έχει εμπειρία από τέτοια ματς και είναι παίκτης – κλειδί για τον Παναθηναϊκό ώστε να ελέγξει τον ρυθμό, να παίξει άμυνα στα αντίπαλα γκαρντ και ταυτόχρονα θα είναι σημαντικό να ευστοχήσει από μακριά κάτι το οποίο ίσως του δώσει η άμυνα του Ολυμπιακού.

Ο Νέντοβιτς έρχεται από τον πάγκο. Διαθέτει πολύ μεγάλη προσωπικότητα όμως την συγκεκριμένη περίοδο δεν έχει ρυθμό, έχει αρκετά προβλήματα είτε τραυματισμών είτε με την ίωση που πέρασε πριν λίγες μέρες. Σίγουρα όμως πρόκειται για παίκτη που έχει εμπειρία και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο με το μακρινό του σουτ.

image

«Παπ» εναντίον «Παπ»

Ο Κώστας Παπανικολάου έχει παίξει άπειρα τέτοια παιχνίδια, διαθέτει εμπειρία και είναι σημαντικός παίκτης στο rotation του Γιώργου Μπαρτζώκα τόσο για τους αμυντικούς του ρόλους, όσο και για την επίθεση. Αν ο Ολυμπιακός γυρίσει καλά τη μπάλα και δημιουργηθούν χώροι ειδικά με close out επιθέσεις μπορεί να τις εκμεταλλευτεί. Ο Παπανικολάου έχει μεγάλη επίδραση στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας. Ο Σακιέλ ΜακΚίσικ από την άλλη φέρνει ενέργεια, φέρνει ενθουσιασμό και αθλητικότητα στο παρκέ. Μην ξεχνάμε πως έχει και καλή παράδοση κόντρα στον Παναθηναϊκό αφού είχε παίξει εξαιρετικά στο ντεμπούτο του στο ΣΕΦ.

Ο Παναθηναϊκός στηρίζει πολλά στον Ιωάννη Παπαπέτρου. Πρόκειται για τον πιο κομβικό παίκτη της ομάδας και αυτόν που χειρίζεται τις περισσότερες επιθέσεις της ομάδας του. Λογικά ο Ολυμπιακός θα πρέπει να τον περιορίσει αφού με τις αποφάσεις του και το σκορ του από μακρινή απόσταση θα παίξουν ρόλο στο ματς.

image

Τα «τεσσάρια» με τον κομβικό ρόλο

Ο Ολυμπιακός ξεκινά με τον Βεζένκοβ ο οποίος κάνει μία εξαιρετική σεζόν, είναι παίκτης κλειδί για τον Ολυμπιακό με τον τρόπο που λειτουργεί τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Το παιχνίδι του χαρακτηρίζεται από ωριμότητα και οι αποφάσεις του είναι συνήθως σωστές είτε αφορούν το μακρινό σουτ είτε αφορούν τη διείσδυση ή την έξτρα πάσα που δημιουργεί καταστάσεις για τους συμπαίκτες του. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να τον περιορίσει.

Ο Γιώργος Πρίντεζης έχει τεράστια εμπειρία από τέτοια ματς και στον χρόνο που θα του δοθεί έχει την ικανότητα να αλλάξει τη ροή του αγώνα και να αλλάξει και τον τρόπο επίθεσης της ομάδας του με κάποιες κατοχές στο low post. Ο Ζαν Σαρλ παίζει και στις δύο θέσεις. Στο «4» βοηθάει με το μέγεθός του και την επιθετική του άμυνα στις αλλαγές που συνήθως προτιμά ο Ολυμπιακός. Να δούμε και τι κατάσταση θα είναι αν αγωνιστεί γιατί έχει χάσει κάποιες προπονήσεις.

Ο Οκάρο Ουάιτ από τον Παναθηναϊκό ακόμη ψάχνει να βρει τον ρόλο του, δεν έχει σταθερή απόδοση στο παιχνίδι του και λογικά είναι αυτός που θα αναλάβει το δύσκολο έργο να περιορίσει τον Βεζένκοβ. Θα πρέπει να παίξει καλά αν θέλει ο Παναθηναϊκός να φανεί ανταγωνιστικός. Ο Τζέρεμι Εβανς παίζει και στις δύο θέσεις της ρακέτας, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αφού με την αθλητικότητά του μπορεί να ματσάρει κάποια στοιχεία του Πρίντεζη όμως υστερεί στο μακρινό σουτ. Θα παίξει ρόλο γιατί θα χρησιμοποιηθεί και στις δύο θέσεις της ρακέτας.

Ο Κασελάκης έρχεται από τον πάγκο, κάνει συγκεκριμένα πράγματα και συνήθως δίνει σίγουρες και καλές επιλογές στην επίθεση ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί άριστα το σώμα του στην άμυνα και βοηθάει αρκετά σε αυτό το κομμάτι.

image

Τα «θηρία» της ρακέτας

Ο Μουσταφά Φαλ είναι ένας ιδιαίτερος παίκτης για τον Ολυμπιακό, το μέγεθος είναι ξεκάθαρος στόχος στην επίθεση του του Μπαρτζώκα αφού έχει τεράστια πλεονέκτημα κοντά στο καλάθι και σίγουρα θα είναι μία από τις βασικές επιλογές του Ολυμπιακού να τον τροφοδοτήσει. Επίσης έχει την ικανότητα να χειριστεί καταστάσεις στο ένας εναντίον ενός ακόμη και μακριά από το καλάθι απέναντι σε παίκτες του Παναθηναϊκού που έχουν ικανότητες να «χτυπήσουν» στα πόδια όπως ο Μέικον κι ο Νέντοβιτς.

Ο Μάρτιν έρχεται από τον πάγκο. Σε πρώτη φάση δείχνει να μην έχει την περσινή απόδοση ειδικά στο αμυντικό κομμάτι. Δεν έχεις καλές αντιδράσεις στην άμυνα κάτι που τον έκανε ξεχωριστό πέρυσι. Στην επίθεση παίζει πάντα με τον Σλούκα και εκμεταλλεύεται τις δημιουργίες του και τελειώνει τις φάσεις. Ο Κούινσι Έισι δεν ξέρω αν θα παίξει αφού βρίσκεται λίγες μέρες στην ομάδα.

Ο Παπαγιάννης έχει πολύ σημαντικό στα τελευταία παιχνίδια για τον Παναθηναϊκό, παίζει σχεδόν 30 λεπτά. Είναι σίγουρο πως θα χρειαστεί να μείνει στο παρκέ για πολλά λεπτά και για να υπάρχει ισορροπία με τον Φαλ, θα είναι ενδιαφέρον αυτό το matchup γιατί σίγουρα θα παίξει στο post εναντίον του και η φθορά που θα έχει θα καθορίσει και την εξέλιξη της αμυντικής προσέγγισης του Παναθηναϊκού. Επίσης στο τέλος των αγώνων χάρη στην ευκινησία που διαθέτει και την ταχύτητα θα στηρίξει κάποια πράγματα πάνω του η ομάδα του.

Ο Εβανς θα παίξει και στο «5» κάνει τον Παναθηναϊκό περισσότερο αμυντικό και περισσότερο γρήγορο. Θα ματσαριστεί κυρίως με τον Μάρτιν αφού τον Φαλ δεν μπορεί να τον μαρκάρει.

image

Τα πινακάκια των προπονητών

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει παρουσιάσει μία ομάδα με απόλυτη ισορροπία στην επίθεση της. Παίζει το μπάσκετ που θέλει, το μπάσκετ που έχει σχεδιάσει με άριστη κυκλοφορία της μπάλας. Το παιχνίδι του βασίζεται κυρίως στο passing game, στις αποφάσεις των παικτών και στις close out επιθέσεις και πολύ λιγότερο σε ατομικές ενέργειες. Επίσης υπάρχει ισορροπία στην άμυνα ειδικά μέσα στο ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός παίζει καλή άμυνα και με καλή ομαδική δουλειά και με κάποια ψηλά σχήματα που χρησιμοποιεί τα οποία υποστηρίζουν τις αλλαγές στα σκριν στην άμυνα. Επίσης διαθέτει μεγάλη εμπειρία από τέτοια παιχνίδια.

Ο Δημήτρης Πρίφτης είναι ένας προπονητής σε μία καινούρια ομάδα. Ψάχνει να βρει τα σχήματα και τους παίκτες που θα τον βοηθήσουν να αποκτήσει ο Παναθηναϊκός μία σταθερότητα. Προέρχεται από μία καλή εμφάνιση στο Μόναχο με κάποια σχήματα τα οποία ενδεχομένως θα του χρησιμεύουν και σήμερα. Στην επίθεση στηρίζει πολλά στον Μέικον και τις αποφάσεις του Αμερικανού. Στην άμυνα μπορεί να δημιουργήσει κι άλλες καταστάσεις όπως έπαιξε για παράδειγμα αρκετή ώρα ζώνη με τη Μπάγερν. Ο Ολυμπιακός στην Euroleague δεν έχει αντιμετωπίσει ζώνη, το είχε βρει μπροστά του στο παιχνίδι με την ΑΕΚ και είχε βγει λίγο από το ρυθμό του στο πρώτο ημίχρονο. Ίσως δούμε πιο σύνθετες άμυνες για να χαλάσουν τον ρυθμό του Ολυμπιακού.