Αν αμφιβάλλεις την ώρα που σουτάρεις... αστόχησες

Αν αμφιβάλλεις την ώρα που σουτάρεις... αστόχησες
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για την πρεμιέρα του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα και εξηγεί με ποιον τρόπο έφτασε τελικά στην άνετη επικράτηση.

Έλεγα τις προάλλες σε έναν φίλο μου πως στην Basket League Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα κάνουν ήττες ξέχωρα από τα μεταξύ τους παιχνίδια και από την πρώτη στιγμή δικαιώθηκα.

Φυσικά όπως λένε και οι Λατίνοι «τα γραπτά μένουν και τα λόγια πετούν» οπότε η δικαίωση είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνομαι μόνο εγώ. Άντε κι ο φίλος μου...

Πάντως για να εξηγήσω το σκεπτικό μου, το ανέφερα αυτό λόγω της κούρασης από τα ταξίδια και από τα παιχνίδια της Euroleague. Λίγο να βρεις μία εκ των δύο ομάδων μετά από καμία παράταση στην Ευρώπη ή από κανά ταξίδι σε Κάουνας, Βιτόρια κλπ αλλάζουν οι ισορροπίες.

Βέβαια στην προκειμένη περίπτωση είχαν μεσολαβήσει τρεις μέρες, αφού ο Παναθηναϊκός είχε αγωνιστεί την Πέμπτη στη Γαλλία και δεν είχε παίξει παράταση.

Πάμε στα του Ολυμπιακού όμως.

Η ομάδα επέστρεψε στο ελληνικό πρωτάθλημα. Τώρα στην αρχή άπαντες είναι ενθουσιασμένοι γιατί παίζουν ένα επιπλέον παιχνίδι και κάνουν μία λιγότερη προπόνηση και όπως είναι γνωστό ο παίκτης βαριέται την προπόνηση.

Το θέμα είναι πως θα τα αντιμετωπίσουν στη συνέχεια που θα έχουν «φορτώσει» παιχνίδια, ταξίδια και θα υπάρχει κούραση.

Η πρεμιέρα εξελίχθηκε κάπως περίεργα αφού η ΑΕΚ αφενός ήταν καλά διαβασμένη στην επίθεσή της και αφετέρου της βγήκε το ρίσκο με τα πολλά ελεύθερα τρίποντα που έδινε. Η άμυνα ζώνης που επέλεξε ο Δέδας από τα μέσα της πρώτης περιόδου μέχρι και το 30ο λεπτό δυσκόλεψε τους «ερυθρόλευκους».

Στην τελευταία περίοδο η ΑΕΚ επέστρεψε σε man to man θέλοντας να διεκδικήσει τη νίκη και τελικά έχασε τα αυγά και τα πασχάλια.

Ο Ολυμπιακός ως προς την τακτική δεν έκανε κάποιο λάθος. Απλά στο πρώτο ημίχρονο δεν γυρνούσαν αρκετά την μπάλα όσο θα έπρεπε.

Θα σας πω κάτι και ίσως σας φανεί αστείο, αλλά πιστέψτε με ισχύει. Όσοι έχουν παίξει μπάσκετ ακόμη και σε επίπεδο τοπικού θα το καταλάβουν.

Βλέπεις απέναντί σου μία άμυνα ζώνης. Παίρνεις πρώτη πάσα και είσαι μόνος σου στο τρίποντο. Ο αντίπαλος δεν πλησιάζει καν. Ε, θα σουτάρεις μετά από μία πάσα. Αυτό οφείλεις να κάνεις.

Απλά όταν η άμυνα στο δίνει τόσο... εκκωφαντικά το σουτ, αρχίζει και μπαίνει στο μυαλό σου. Αρχίζεις και αμφιβάλλεις και κάνεις δεύτερη σκέψη πριν σουτάρεις και τελικά αστοχείς.

Στο δεύτερο ημίχρονο τα πράγματα άλλαξαν και σίγουρα όχι τυχαία.

Πρώτο και κύριο. Γύρισαν την μπάλα λίγο περισσότερο και βρήκαν ρυθμό στο σουτ.

Δεύτερο. Η απόφαση του Μπαρτζώκα να ξεκινήσει στο δεύτερο ημίχρονο τον Μάρτιν ο οποίος το πρώτο 20άλεπτο το είδε από τον πάγκο. Ο Φαλ δεν μπορούσε να ακολουθήσει μακριά τον Γέλοβατς ο οποίος βασίζει αποκλειστικά και μόνο το παιχνίδι του στο pick 'n' pop. Ο Ζαν Σαρλ υπέπεσε σε φάουλ γρήγορα, έγινε αλλαγή και δεν βρήκε ρυθμό στη συνέχεια.

Ο Μάρτιν έκανε εξαιρετική δουλειά ακολουθώντας μακριά τον Σέρβο ή τον Γκρίφιν και στην επίθεση τελείωσε φάσεις από κοντά.

Τρίτο και τελευταίο. Ο Ολυμπιακός έτρεξε και ως γνωστόν ένας τρόπος για να σπάσεις την άμυνα ζώνης είναι να την προλάβεις πριν στηθεί.

Αν και οι παίκτες του Μπαρτζώκα προέρχονταν από παιχνίδι 40 ώρες νωρίτερα, οι παίκτες της ΑΕΚ ήταν αυτοί που «έσκασαν». Λογικό αφού αγωνίστηκε με rotation οκτώ παικτών.

Λαρεντζάκης και Σλούκας άλλαξαν πλήρως το ρυθμό της αναμέτρησης και παρέσυραν και τους υπόλοιπους συμπαίκτες τους με αποτέλεσμα να σκοράρουν 42 πόντους στα τελευταία 12 λεπτά της αναμέτρησης.

Μου άρεσε...

Το δεύτερο διαδοχικό καλό παιχνίδι του Παπανικολάου.

Η «λαχτάρα» του Λαρεντζάκη ο οποίος βρήκε επιπλέον κίνητρο ύστερα από έναν μικρό διάλογο με άνθρωπο από τον πάγκο της ΑΕΚ στην οποία αγωνιζόταν.

Ο Βεζένκοβ που μας έχει κάνει να θεωρούμε δεδομένους τους 15+ πόντους. Καλά για τα 11 ριμπάουντ δεν το συζητώ.

Ο Σλούκας ο οποίος μπήκε στο παρκέ έχοντας διαβάσει τι συμβαίνει και χτύπησε άμεσα. Με 12 πόντους και 9 ασίστ.

Η μαχητικότητα του Μάρτιν.

Ο ΜακΚίσικ που έφερε το μωρό του στο γήπεδο αν και μόλις 19 ημερών. Μία χούφτα ανθρωπάκι.

Δεν μου άρεσε...

Ο Ντόρσεϊ σε 2-3 περιπτώσεις είχε αποφασίσει πως θα σουτάρει πριν καν πάρει την μπάλα στα χέρια του.

Η έλλειψη συγκέντρωσης στην αμυντική λειτουργία του πρώτου ημιχρόνου.

Δεν βγήκαν πολλά σουτ με πάσα από μέσα προς τα έξω. Δύο φορές συνέβη με τον Φαλ στο παρκέ. Ο Ολυμπιακός στο πρωτάθλημα θα αντιμετωπίσει πολλές φορές άμυνα ζώνης.

Λίγα λόγια για την ΑΕΚ

Η ΑΕΚ πρωτίστως αναζητά ηρεμία, κάτι το οποίο δεν έχει λόγω ορισμένων συμβάντων σε πρόσφατη φιλική αναμέτρηση. Οι νίκες θα τη βοηθήσουν να τη βρει.

Το γεγονός ό,τι έφυγε ο Μάνι Χάρις θα της βγει σε καλό γιατί αφαίρεσε μία έντονη και ορισμένες φορές προβληματική, προσωπικότητα και θα προσθέσει παίκτη με αθλητικότητα στο «4-5».

Το μπάσκετ που παίζει είναι περίεργο. Στο μυαλό μου ή θα κερδίζει με 15 πόντους ή θα χάνει με 15 πόντους. Σπάνια θα δούμε ντέρμπι.

Κλείνω με την ποιότητα του Κίνο Κολόμ. Ο Ισπανός είναι παίκτης για πιο πάνω επίπεδο από αυτό της ΑΕΚ. Δεν μπορεί να είναι πρωταγωνιστής στην Euroleague ή το Eurocup, αλλά τη δημιουργία του για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός δεν την έχει. Βέβαια στην πίσω πλευρά του γηπέδου αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά για τα λεφτά που παίρνει, σούπερ είναι.

ΥΓ: Θα είναι ωραίο να υπάρξει sold out με την Ρεάλ. Αυτή η προσπάθεια που γίνεται αξίζει 8.000 οπαδούς στο πλευρό της και πιστεύω πως θα τους έχει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.