ΑΕΚ: Θα «ζήσει» ή θα «πεθάνει» με την επίθεση της

ΑΕΚ: Θα «ζήσει» ή θα «πεθάνει» με την επίθεση της

ΑΕΚ: Θα «ζήσει» ή θα «πεθάνει» με την επίθεση της

bet365

Ο Μιχάλης Γκιουλένογλου γράφει για την πρώτη, επίσημη, εικόνα της ΑΕΚ. Και διαβάζει με απογοήτευση την ατάκα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς: «Η άμυνα είναι έρωτας, κάποιοι παίκτες βρίσκονται σε στάδιο απλής συμπάθειας».

Ο προπονητής της Μπασκόνια, Ντούσκο Ιβάνοβιτς ξεστόμισε μία τεράστια ατάκα. «Η άμυνα είναι έρωτας, κάποιοι παίκτες βρίσκονται σε στάδιο απλής συμπάθειας», είπε ο Μαυροβούνιος προπονητής.

Και εγώ προσπαθούσα να... χωνέψω πόση «αντιπάθεια» δείχνει να έχει - αυτή τη στιγμή τουλάχιστον - για την άμυνά της η ΑΕΚ.

Γρήγορο μπάσκετ. Εκτελέσεις στο... δευτερόλεπτο. Και άμυνα για λίγους. Όχι πάντως για λίγους πόντους. Η ΑΕΚ έχει πάρει μία απόφαση: θα ζήσει και θα πεθάνει με την επίθεσή της. Το βράδυ του Σαββάτου δεν... έζησε για άλλη μία ημέρα στο Super Cup.

Στην επίσημη παρουσίασή του πριν μερικές εβδομάδες, ο Στέφανος Δέδας είχε μιλήσει για τον επιθετικό προσανατολισμό της νέας ΑΕΚ. Μπάσκετ με γοργό transition, γρήγορες - στο όριο του βιαστικού - επιθέσεις και υψηλό σκορ. Και για την ΑΕΚ και για την εκάστοτε αντίπαλό της. Η άμυνα δεν είναι δα και προτεραιότητα. Σίγουρα είναι θέμα διάθεσης...

Γκρίνια ή χειροκρότημα;

Η νέα φιλοσοφία επιβάλλει εντυπωσιακό μπάσκετ, για να κερδίσει το χειροκρότημα του κόσμου. Είναι όμως σίγουρο πως με αυτή την προσέγγιση, ειδικά στις ήττες, θα λαμβάνει την γκρίνια.

Η λογική (παράλογη ή όχι) λέει ότι ο κόσμος (της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού...) θέλει να κερδίζει. Δεν τον ενδιαφέρει ο τρόπος. Διόλου! Ο τρόπος επιλογής θα γίνει αντικείμενο σχολιασμού όταν η ΑΕΚ (βάλτε όποια ομάδα θέλετε) χάνει. Εκεί αρχίζει η...μίρλα.

Είναι, όμως, λογική η γκρίνια και η απογότευση στις 25 Σεπτεμβρίου και μετά από ένα (ανε)επίσημο ματς; Και ναι και όχι.

Η ΑΕΚ απέτυχε κόντρα στον Προμηθέα. Κόντρα σε μία ομάδα με πιο γεμάτο ρόστερ. Με περισσότερες λύσεις, ποιοτικά και ποσοτικά. Δεν είναι κακή η παραδοχή. Όπως και το ότι η «Βασίλισσα» φάνηκε ανέτοιμη. Κακή για το δεύτερο ημίχρονο, για να μη γίνουμε και υπερβολικοί.

Βασικά, η ΑΕΚ απέτυχε και εκεί που δεν περίμενε κανείς να το κάνει: στην επίθεσή της. Σε αυτό που, λέει, ότι στηρίζεται. Όταν όμως η επίθεση... μαγκώσει ξανά, ποια είναι η εναλλακτική, αν όχι η άμυνα;

Άμυνα... μηδέν!

Αλλά στο ματς με τον Προμηθέα εκτέθηκε η μεγαλύτερη, αυτή τη στιγμή, αδυναμία της ομάδας του Δέδα. Η frontline της. Οι ψηλοί του Προμηθέα έκαναν ό,τι ήθελαν. Οι κοντοί έφταναν μέχρι το λέι απ. Και κανείς δεν ήταν εκεί να τους κόψει.

Οι αριθμοί που ακόμη και αν δεν τους πιστεύεις, πρέπει να τους σεβαστείς, λένε ότι ο Προμηθέας πέτυχε 42 πόντους στο... ζωγραφιστό. Βάλτε σε αυτούς και 16 πόντους από τις βολές, έχουμε μάνι-μάνι (και όχι Χάρις) 58 από τους 88 πόντους.

Καμία ομάδα δεν πέτυχε από τις 25 Σεπτεμβρίου. Και καμία δεν απέτυχε. Πόσο μάλιστα η ΑΕΚ, η οποία έχει μόνο έναν παίκτη από το περσινό ροστερ (τον Μαυροειδή) και 11 νέους παίκτες (13 αν προσθέσουμε τους πιτσιρικάδες, Σαξιώνη και Καρλή). Αλλά η πίεση παραμένει η ίδια. Και οι απαιτήσεις για αποτελέσματα.

Κανείς δεν πρόκειται να ασκήσει την αρετή της υπομονής. Και ας είμαστε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ναι, ένας στόχος χάθηκε. Μικρό το κακό. Μεγαλύτερο κακό είναι το πρόσωπο που έδειξε η ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο. Κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί σκορ. Αλλά η ΑΕΚ πρέπει να... εγγυηθεί σωστό μπάσκετ.

Και αυτό στο δεύτερο ημίχρονο, ήταν κάτι άλλο. Όποιος έπιανε την μπάλα, την... μπουμπούναγε. Ειδικά ο Γέλοβατς, ακόμη και αν είχε σχετική εντολή από τον Δέδα, «όπλιζε» και... εκτελούσε (3/12 σουτ).

Η ισορροπία με τέτεοις γρήγορες επιθέσεις, πάει... περίπατο. Άρα ποιος επιστρέφει στην άμυνα;

Οι 18 πόντοι του Προμηθέα (από αιφνιδιασμούς) λένε την αλήθεια.

Κανείς δεν κέρδισε, ούτε έχασε τίποτα από τις 25 Σεπτεμβρίου. Αλλά... Οι επίσημες υποχρεώσεις στο πρωτάθλημα ξεκινούν σε μία εβδομάδα, με ένα ζόρικο ματς.

Και αν η ΑΕΚ θέλει απέναντι στον Ολυμπιακό, στο ΣΕΦ, να παίξει στα ίσια, σε ματς 80+ πόντων και όποιος αντέξει - και απέναντι σε μία frontline των Πειραιωτών για όλα τα... γούστα - θα πρέπει να τσεκάρει την τακτίκή της.

Και πάνω απ΄όλα την άμυνά της.

Υ.Γ.: Ο Νίκος Ρογκαβόπουλος προστέθηκε σε μία μεγάλη λίστα πρώην Ενωσιτών που όταν βρίσκουν μπροστά τους την ΑΕΚ... ξεσαλώνουν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Γκιουλένογλου
Μιχάλης Γκιουλένογλου

Πώς μπορεί κάποιος να μεταπηδήσει μετά από χρόνια στο ρεπορτάζ του μπάσκετ, από το χώρο του ποδοσφαίρου; Πληροφορίες εντός. Το μπάσκετ ήταν για πάρα πολλά χρόνια στη ζωή μου. Παίζοντας. Στην πρώτη μεγάλη επαγγελματική μου ευκαιρία, στο ΕΘΝΟΣ και στο θρυλικό ΕΘΝΟΣΠΟΡ, το μακρινό 2002, υπήρχε χώρος μόνο στο ποδόσφαιρο. Εκεί γνώρισα τον κόσμο του ρεπορτάζ με ομάδες όπως η Προοδευτική, η Κέρκυρα, η Λάρισα και η Ξάνθη. Το μπασκετικό ρεπορτάζ μπήκε στη ζωή μου όταν μεταπήδησα στην εφημερίδα GoalNews, ενώ μετά από σύντομο πέρασμα από την ιστοσελίδα Sportime.gr και το Athletestories.gr, ο δρόμος με οδήγησε στο Gazzetta.gr., από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι σήμερα.