Παναθηναϊκός-Λαύριο: «Διαφορά ποιότητας»

Παναθηναϊκός-Λαύριο: «Διαφορά ποιότητας»

bet365

Οι προπονητές Άρης Λυκογιάννης, Σωτήρης Μανωλόπουλος και Ηλίας Καντζούρης μιλούν στο Gazzetta και απαντούν σε επτά ερωτήματα λίγο πριν από το τζάμπολ των τελικών της Basket League μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Λαυρίου.

Μετά τους τελικούς του 2019 και την παρουσία του Προμηθέα, σειρά πήρε το Λαύριο δύο χρόνια αργότερα προκειμένου να βρεθεί απέναντι στον Παναθηναϊκό για τους τελικούς του πρωταθλήματος της Basket League.

Συγκεκριμένα έγινε η 7η ομάδα στην ιστορία της Basket League που θα αγωνιστεί σε σειρά τελικών, μετά τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, το Μαρούσι και τον Προμηθέα. Φυσικά υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί, κάτι που είπαν και οι προπονητές του ΠΑΟΚ, του Περιστερίου και του Κολοσσού Ρόδου μιλώντας στο Gazzetta λίγο πριν από το πρώτο τζάμπολ (3/6, 20:00, ΕΡΤ-3) στο κλειστό του ΟΑΚΑ και απαντώντας σε επτά συγκεκριμένα ερωτήματα.

Ο Άρης Λυκογιάννης περιμένει ελεύθερο και ανοικτό μπάσκετ, ο Σωτήρης Μανωλόπουλος θεωρεί ότι δεν αποτελεί έκπληξη η πορεία του Λαυρίου, ενώ ο Ηλίας Καντζούρης (σ.σ. ο οποίος δεν έχει ανανεώσει -τουλάχιστον προς το παρόν- στον Κολοσσό) υποστηρίζει ότι το Λαύριο θα προσπαθήσει να ισοσκελίσει την διαφορά ποιότητας με τον ενθουσιασμό του. Πάρόλα αυτά ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: Υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί στους τελικούς και τεράστια διαφορά ποιότητας και δυναμικότητας...

Λυκογιάννης: «Το Λαύριο πήρε το δικό του πρωτάθλημα, ξεκουράστηκε ο Παναθηναϊκός»

-Ποιο θα είναι το σκορ στους τελικούς;

«Η λογική λέει ότι η σειρά θα πάρει στα τρία ματς αλλά από εκεί και πέρα είναι μπάσκετ και τέτοιου είδους προβλέψεις δεν μου πολυαρέσουν. Υπάρχει διαφορά δυναμικότητας, είναι δεδομένο ενώ είδαμε στο πρωτάθλημα ότι το Λαύριο εκμεταλλεύτηκε μία άσχημη μέρα του Παναθηναϊκού και κέρδισε. Μετά είδαμε ότι έγιναν άλλα δύο παιχνίδια, ένα για το πρωτάθλημα και ένα για το Κύπελλο, τα οποία έληξαν κοντά στους 40 πόντους. Δύσκολα το Λαύριο θα μπορέσει να κάνει νίκη. Η λογική λέει ότι υπάρχει και ένα ψυχολογικό άδειασμα από τη στιγμή που κέρδισε το δικό του πρωτάθλημα».

-Ποιοι παίκτες θα κάνουν την διαφορά;

«Το Λαύριο έχει τους κλασσικούς πρωταγωνιστές του οι οποίοι ενδεχομένως να καθορίσουν κάποια πράγματα όπως είναι ο Ντιαλό, ο Κάρτερ, ο Κόζι, ο Ντέιβις, ο Μουράτος... Σε αυτό τον κύκλο παικτών στηρίζεται σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που μπορεί να βρει οποιονδήποτε πρωταγωνιστή σε αυτή τη σειρά. Δεν νομίζω ότι πρέπει να σταθούμε σε κάποιον παίκτη».

-Ποιοι παίκτες θα αποτελέσουν την έκπληξη των τελικών;

«Δεν θα έλεγα ότι θα υπάρχει κάποια έκπληξη. Δεν βλέπω κάποιον παίκτη να είναι αφανής και σε αυτή τη σειρά των τελικών να βγει μπροστά. Δεν το νομίζω.»

-Ποιες κινήσεις τακτικής περιμένετε να δείτε;

«Νομίζω θα δούμε ελεύθερο και ανοικτό μπάσκετ. Δεν πιστεύω ότι το Λαύριο έχει αυτή τη στιγμή κάποια λογική ώστε να 'κλέψει' ή να κρυφτεί κάπως. Θα παίξει το κλασσικό του παιχνίδι, με καλή κυκλοφορία μπάλας, να βρει φάσεις στο ανοικτό γήπεδο, πόντους στο transition ενώ θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί κάποια σημεία όπου ο Παναθηναϊκός δεν θα είναι συγκεντρωμένος και πιο χαλαρός. Αν συμβεί αυτό μέχρι και παιχνίδι μπορεί να πάρει».

-Ποιο ματς θα μπορούσε να «χτυπήσει» το Λαύριο με δεδομένη τη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων;

«Πάντα σε μια σειρά, το παιχνίδι το οποίο εγκυμονεί τους περισσότερους κινδύνους, είναι το πρώτο. Όμως θα προσπαθήσουν και μέσα στο γήπεδό τους να βρουν κάποια νίκη»

-Είναι καλό ή κακό για τον Παναθηναϊκό που είναι ανενεργός μία εβδομάδα;

«Θεωρώ ότι ήταν καλό και αυτό διότι ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε πολύ κουρασμένος και χωρίς ενέργεια στα παιχνίδια με την ΑΕΚ. Άλλωστε προέρχονταν από συνεχόμενα παιχνίδια. Με το που τελείωσε η EuroLeague, αμέσως μετά είχε τα τρία ματς του Κυπέλλου και αμέσως τα playoffs. Υπήρχε κεκτημένη ταχύτητα, υπήρχε φορμάρισμα και μετά μια κατηφόρα. Οπότε αυτή η εβδομάδα θα τους βοήθησε να ξεκουραστούν και να παρουσιαστούν κάποιοι παίκτες πιο 'φρέσκοι'.»

-Είναι καλό ή κακό για το Λαύριο που έρχεται από μια τόσο «γεμάτη» σειρά και δεν έχει πάρει καθόλου ανάσες;

«Αυτή τη στιγμή το Λαύριο έχει έναν καλό ρυθμό, αλλά δεν πιστεύω να τους αγγίζει η κούραση γιατί υπάρχει ένας χαμηλός μέσος όρος ηλικίας. Υπάρχουν φρέσκα πόδια και νεαρά παιδιά. Δεν υπάρχουν βετεράνοι και κόσμος σε μεγάλη ηλικία. Άλωστε σε αυτά τα ματς ενδεχομένως να δοθεί χρόνος και σε κάποια παιδιά τα οποία στην ημιτελική σειρά δεν αγωνίστηκαν ιδιαίτερα. Όπως ο Μαστρογιαννόπουλος, ο Βουλγαρόπουλος, ο Περσίδης, θα παίξουν περισσότερο»

Μανωλόπουλος: «Δεν αποτελεί έκπληξη το Λαύριο, αλλά υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί»

-Ποιο θα είναι το σκορ στους τελικούς;

«Η λογική λέει 3-0 ή 3-1».

-Ποιοι παίκτες θα κάνουν την διαφορά;

«Παπαπέτρου, Παπαγιάννης, Χεζόνια και Μήτογλου από τον Παναθηναϊκό είναι ένα επίπεδο πιο πάνω και πραγματικά μπορούν να κάνουν την διαφορά. Από εκεί και πέρα το Λαύριο έχει πολύ ταλέντο, παίκες όπως ο Κάρτερ, ο Κόζι, ο Ντιαλό, ο Μουράτος, πάνω στους οποίους έχει στηριχθεί όλη τη χρονιά».

-Ποιοι παίκτες θα αποτελέσουν την έκπληξη των τελικών;

«Κατά τη διάρκεια της σεζόν υπήρχαν παίκτες που έκαναν την έκπληξη, έκαναν την διαφορά και είχαν διακριθεί. Κάτι που ισχύει και για τις δύο ομάδες. Οπότε είναι πολύ πιιθανόν να το δούμε και στους τελικούς».

-Ποιες κινήσεις τακτικής περιμένετε να δείτε;

«Όπως είδαμε και στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, υπήρχαν πολλές παγίδες στον Μέικον από πλευράς Παναθηναϊκού. Σε κάθε παιχνίδι, πάντα προετοιμάζεις κάτι καινούργιο. Ο Κάτας θα ακολουθήσει τον ίδιο συγκεκριμένο τρόπο. Αιφνιδιασμοί, εύκολο σκορ στο ανοικτό γήπεδο, ενώ θα υπάρχουν και πολλά pick n roll σε σετ επίθεση.»

-Ποιο ματς θα μπορούσε να «χτυπήσει» το Λαύριο με δεδομένη τη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων;

«Το Λαύριο έχει δείξει ότι τόσο εντός όσο και εκτός έδρας, έχει διεκδικήσει τα περισσότερα ματς. Μάλιστα στην κανονική περίοδο γνώρισε μόνο μία ήττα στην δική του έδρα. Οπότε αν υπάρχουν πιθανότητες, αυτές θα είναι στο δεύτερο παιχνίδι που θα διεξαχθεί στο Λαύριο. Βέβαια να ξεκαθαρίσουμε ότι το φαβορί είναι ο Παναθηναϊκός, αλλά η πορεία του Λαυρίου δεν αποτελεί έκπληξη για μένα. Υπάρχει μια δουλειά ετών, τόσο από το προπονητικό σταφ, όσο και διοικητικά. Και ειδικά φέτος έχει δείξει ότι μπορεί να νικήσει οποιοδήποτε ματς».

-Είναι καλό ή κακό για τον Παναθηναϊκό που είναι ανενεργός μία εβδομάδα;

«Υπάρχουν δύο αναγνώσεις. Η πρώτη είναι ότι ξεκουράστηκε και η δεύτερη ότι δεν θα έχει ρυθμό. Θα φανεί αυτό. Και αυτό διότι οι παίκτες ήθελαν ξεκούραση από τη στιγμή που είχαν παίξει αρκετοί παίκτες με πολύ χρόνο συμμετοχής».

-Είναι καλό ή κακό για το Λαύριο που έρχεται από μια τόσο «γεμάτη» σειρά και δεν έχει πάρει καθόλου ανάσες;

«Είναι τόσο νεανική ομάδα το Λαύριο, έχουν τα παιδιά τόσο πολύ ενθουσιασμό που η κούραση έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Το ότι έχουν παιχνίδια στα πόδια του μετά τη σειρά με τον Προμηθέα, θεωρώ ότι είναι καλό για αυτούς».

Καντζούρης: «Η ποιότητα του Παναθηναϊκού και ο ενθουσιασμός του Λαυρίου»

-Ποιο θα είναι το σκορ στους τελικούς;

«Σίγουρα υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί, αλλά από εκεί και πέρα δεν θέλω να πω ότι η σειρά θα τελειώσει στα τρία παιχνίδια. Νομίζω όλοι αυτό υποθέτουμε, αλλά καλό θα ήταν να περιμένουμε. Όποιος υποτίμησε το Λαύριο τη φετινή χρονιά, το πλήρωσε με το χειρότερο δυνατό τίμημα.»

-Ποιοι παίκτες θα κάνουν την διαφορά;

«Όσον αφορά Παναθηναϊκό, όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει τεράστια διαφορά ποιοτικά με τις υπόλοιπες ομάδες. Το Λαύριο βασίστηκε πάρα πολύ στην πολυφωνία. Υπήρχαν κάποια παιχνίδια στα οποία ξεχώρισε ο Ντέιβις. Σε κάποια άλλα ο Κάρτερ, σε κάποια ο Κόζι, σε κάποια άλλα ο Μουράτος. Οπότε το επίτευγμα ήταν ομαδικό. Το κλειδί θα είναι κατά πόσο θα μπορέσει να κοντράρει τον Παναθηναϊκό και το πόσο περισσότερους παίκτες θα έχει σε καλές ημέρες.»

-Ποιοι παίκτες θα αποτελέσουν την έκπληξη των τελικών;

«Από τον Παναθηναϊκό δεν περιμένουμε εκπλήξεις. Θεωρώ ότι θα ακολουθήσει το ίδιο αγωνιστικό στυλ. Όσον αφορά το Λαύριο όπου αν εξαιρέσω τον Κόζι ο οποίος έχει παίξει τελικούς Τσεχίας με την Νίμπουργκ, κάποιοι θα μπορέσουν να δείξουν τον καλύτερό του εαυτό. Υπό αυτήν την έννοια, σίγουρα θα υπάρξουν παιδιά από τα οποία περιμένουμε να δούμε το κάτι παραπάνω.»

-Ποιες κινήσεις τακτικής περιμένετε να δείτε;

«Ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να δείξει στο παρκέ την διαφορά ποιότητας, την οποία αντικειμενικά έχει, ενώ το Λαύριο με άριστη ψυχολογία θα προσπαθήσει να πάρει κάποιο ή κάποια ρίσκα ώστε να ισοσκελίσει αυτήν την διαφορά ποιότητας.»

-Ποιο ματς θα μπορούσε να «χτυπήσει» το Λαύριο με δεδομένη τη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων;

«Το πρώτο στο γήπεδό του (σ.σ. το δεύτερο της σειράς), είναι και το πιο σημαντικό παιχνίδι γι' αυτούς. Και αυτό διότι θα είναι ο πρώτος τελικός εντός έδρας στην ιστορία του σωματείου και στο οποίο θα μπορέσουν να είναι και πιο ανταγωνιστικοί.»

-Είναι καλό ή κακό για τον Παναθηναϊκό που είναι ανενεργός μία εβδομάδα;

«Δεν νομίζω ότι μία εβδομάδα είναι τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Ειδικά σε αυτήν την φάση της περιόδου, όσο περισσότερο κάθεσαι εκτός, τόσο περισσότερο βγαίνει εκτός ρυθμούς. Όλοι ανυπομονούν να παίζουν παιχνίδια, ακόμη κι αν αυτά τα ματς είναι ανά δύο ημέρες.»

-Είναι καλό ή κακό για το Λαύριο που έρχεται από μια τόσο «γεμάτη» σειρά και δεν έχει πάρει καθόλου ανάσες;

«Το Λαύριο αφενός δεν είχε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και αφετέρου διαθέτει και βαθύ ρόστερ. Υπήρχαν παιδιά από το βάθος του πάγκου που ήρθαν και έδωσαν κάποια πράγματα. Δεν νομίζω ότι ο προπονητής με το στυλ παιχνιδιού που έπαιξε καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς χρησιμοποίησε πάρα πολύ κάποιον παίκτη. Άλλωστε το Λαύριο έχει νεανικό ρόστερ και δεν πιστεύω ότι θα έχει πρόβλημα από πλευράς ενέργειας»

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα