Κοτσιάφτη: «Η αυλαία αυτής της Εθνικής θα κλείσει όπως θέλουμε εμείς»!

Κοτσιάφτη: «Η αυλαία αυτής της Εθνικής θα κλείσει όπως θέλουμε εμείς»!

Newsroom
 Κοτσιάφτη: «Η αυλαία αυτής της Εθνικής θα κλείσει όπως θέλουμε εμείς»!

bet365

Η Εθνική Ελλάδας Κωφών Γυναικών επικράτησε με 61-56 της Λιθουανίας και προκρίθηκε στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών, όπου αντίπαλος της θα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η αρχηγός της Εθνικής Ομάδας, Αλεξάνδρα Κοτσιάφτη, παραχώρησε συνέντευξη στο EOK WebRadio, όπου μίλησε για την επιτυχία της ομάδας και φυσικά το μεγάλο παιχνίδι με τις ΗΠΑ (11/5).

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε η αρχηγός της Εθνικής Ομάδας:

Για την πρόκρισή τους στον ημιτελικό: «Είμαστε πάρα πολύ καλά, ψυχολογικά κυρίως, γιατί το πρωτάθλημα ήταν πολύ δύσκολο μέχρι στιγμής. Και τους 3 αγώνες του ομίλου τους παίξαμε 10 το πρωί, οπότε έπρεπε να ξυπνήσουμε απ’ τις 6 για να φάμε πρωινό και να πάμε στο γήπεδο. Παρ’ όλα αυτά, στο χιαστί παιχνίδι με τη Λιθουανία ήμασταν απόλυτα συγκεντρωμένες και δώσαμε το 100% η κάθε μία. Αυτό φάνηκε και από το ότι φτάσαμε στο +18. Στο τελευταίο δεκάλεπτο βγήκε η κούραση, γι’ αυτό και ήταν τόσο μικρή η τελική διαφορά».

Για το χθεσινό παιχνίδι με τη Λιθουανία: «Αυτό που έγινε εχθές με τη Λιθουανία είναι αυτό που μας αντιπροσωπεύει σαν ομάδα. Βάλαμε μεγάλα σουτ, κυκλοφόρησε η μπάλα πάρα πολύ καλά, παίξαμε πάρα πολύ καλή άμυνα. Είχαμε ένα μειονέκτημα στα επιθετικά ριμπάουντ, η Λιθουανία πήρε πολλά γιατί έχει μεγάλα και αθλητικά κορμιά, αλλά είναι η ψυχή αυτό που μετράει σε τέτοια παιχνίδια».

Για το σημερινό (11/05) παιχνίδι με τις ΗΠΑ: «Είναι πολύ δύσκολο παιχνίδι, απέναντι σε μια ομάδα με φουλ ρόστερ. Εμείς δεν έχουμε αυτήν τη δυνατότητα, θα δυσκολευτούμε πάρα πολύ με το θέμα της κούρασης. Δε θα το παρατήσουμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Παίζουμε χωρίς άγχος, οπότε θα προσπαθήσουμε να το διασκεδάσουμε και ό,τι έρθει. Εχθές έγινε η έκπληξη, η Πολωνία κέρδισε την Τουρκία, οπότε σε περίπτωση ήττας μας σήμερα έχουμε πολλές πιθανότητες για την 3η θέση, μιας και η Πολωνία παίζει ημιτελικό με Ιταλία».

Για τη διαχρονική πορεία της Εθνικής Κωφών Γυναικών: «Όπως λέει η προπονήτριά μου, είμαστε παγκοσμίως γνωστοί και πανελληνίως άγνωστοι. Η ομάδα έχει έξι μετάλλια, τρία χάλκινα και ένα χρυσό το 2017 στην Ολυμπιάδα. Απ’ το 2011 που ήρθε προπονήτρια η Αθηνά Ζέρβα, χρόνο με το χρόνο βελτιωνόταν η ομάδα, μάθαμε τη φιλοσοφία της προπονήτριάς μας και πλέον έχουν μπει οι αυτοματισμοί στο παιχνίδι μας. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι όσο περνούν τα χρόνια η ομάδα μεγαλώνει ηλικιακά και δεν έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε άλλες παίκτριες για να βοηθήσουν στη στελέχωση της ομάδας. Σιγά σιγά θα κλείσει η ομάδα την «αυλαία» της, αλλά πρέπει να κλείσει όπως θέλουμε εμείς».

Για το πόσο τις επηρέασε η πανδημία: «Μας επηρέασε πέρυσι στο Ευρωπαϊκό στην Ιταλία που παίξαμε τον Οκτώβριο. Εμείς κάναμε κάποιες προπονήτριες μες στη χρονιά, ωστόσο δεν είχαμε την πολυτέλεια να μαζευτούμε όλες μαζί, γιατί είμαστε 4-5 άτομα στην Αθήνα και οι υπόλοιπες σε άλλες περιοχές. Στο Ευρωπαϊκό πήγαμε μισή ομάδα, υπήρχαν τραυματισμοί και δε μπορούσαμε να περάσουμε στην 4άδα, τερματίσαμε 7οι. Και φέτος η προετοιμασία μας ήταν πολύ δύσκολη, γιατί προπονηθήκαμε μια εβδομάδα, μετά κάποιες κολλήσαμε covid, μείναμε πίσω και δεν υπήρχαν γήπεδα για να κάνουμε προπόνηση. Όλες οι ομάδες είχαν το ίδιο πρόβλημα, γιατί ο Μάιος είναι περίεργος μήνας. Δεν είμαστε 100% προετοιμασμένες, αλλά έχουμε τα ψυχικά αποθέματα».

Για το κλίμα που επικρατεί στην ομάδα: «Είμαστε οικογένεια και ξέρει η μία τα πλεονεκτήματα μειονεκτήματα της άλλης στο γήπεδο. Αυτό το «χτίζεις» χρόνο με το χρόνο. Χθες είχε έρθει όλη η ελληνική αποστολή, το ποδόσφαιρο, η ποδηλασία, η σκοποβολή, και αυτό ήταν πάρα πολύ σημαντικό για ‘μας, γιατί ήταν ο 6ος μας παίκτης. Και σήμερα θα γίνει πάλι το ίδιο και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Παίζουμε για την Ελλάδα, η φανέλα έχει το εθνόσημο και αυτό μας τιμά πάρα πολύ. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να γυρίσουμε μ’ ένα μετάλλιο, ανεξαρτήτου χρώματος».

Για το πώς εμψυχώνουν τις υπόλοιπες παίκτριες πριν το ματς αυτή ως αρχηγός και η προπονήτρια: «Πέρα από τα θέματα τακτικής, η προπονήτριά μας εστιάζει πάρα πολύ στο θέμα της ψυχολογίας, ότι πρέπει να έχουμε πίστη, θέληση και ψυχή μες στο γήπεδο, γιατί αυτά μας χαρακτηρίζουν σαν ομάδα. Έχει τον τρόπο της, τα λέει πάρα πολύ ωραία και χιουμοριστικά μερικές φορές και μας βάζει μέσα στο κλίμα του αγώνα. Εγώ αυτό που λέω σε κάθε συμπαίκτριά μου είναι να το πιστέψουμε. Η κάθε μία έχει το ρόλο της στο παιχνίδι. Τις εμψυχώνω συνέχεια. Όλες σαν ομάδα είμαστε μια «γροθιά» και αυτό φαίνεται και στο γήπεδο όταν παίζουμε. Έχουμε ένα άγχος, αλλά αυτό φεύγει όταν ξεκινήσει το παιχνίδι.».

Για τη καθημερινότητα στη Βραζιλία: «Δεν είναι και πάρα πολύ καλή. Μας παίρνει πάρα πολύ χρόνο να πάμε στο γήπεδο και το φαγητό εκεί δεν είναι πάρα πολύ καλό, οπότε πάμε σε ένα εστιατόριο κοντά στο ξενοδοχείο για να φάμε. Είναι μια ταλαιπωρία γενικώς, έχει και μεγάλες αποστάσεις. Είμαστε σε μια πόλη, το Κάσιας ντο Σουλ, που δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό. Είναι μια ορεινή περιοχή, βρέχει συνεχώς, έχει 100% υγρασία και όλο αυτό μας έχει επηρεάσει».

Για τους αθλητές στη φετινή Ολυμπιάδα Κωφών: «Φέτος έχει πάρα πολύ κόσμο, έχει πάνω από 10 χιλιάδες αθλητές απ’ όλο τον κόσμο. Συγκριτικά με τις προηγούμενες Ολυμπιάδες, φέτος έχει πολλούς αθλητές η διοργάνωση».

@Photo credits: www.dibf.org
 

Τελευταία Νέα