Ιωνικός: Επιστροφή στην Ευρώπη, 37 χρόνια μετά το... πρώτο τρίποντο του ελληνικού μπάσκετ!

Ιωνικός: Επιστροφή στην Ευρώπη, 37 χρόνια μετά το... πρώτο τρίποντο του ελληνικού μπάσκετ!

bet365

Ο Ιωνικός θα παίξει ξανά στην Ευρώπη, 37 χρόνια μετά την προηγούμενη παρουσία του, η οποία έχει συνδεθεί με το πρώτο τρίποντο που σημειώθηκε στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ!

Ο Ιωνικός επιστρέφει τη νέα σεζόν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έπειτα από 37 χρόνια, καθώς θα συμμετάσχει στους ομίλους του FIBA Europe Cup. Οι Νικαιώτες δεν έχουν έντονο παρελθόν στα ευρωπαϊκά κύπελλα, καθώς έχουν δώσει συνολικά μόνο τέσσερα παιχνίδια εκτός συνόρων.

Αρχικά τη σεζόν 1979-80, ο Ιωνικός είχε αντιμετωπίσει την ελβετική Νιόν στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κόρατς. Η ελληνική ομάδα είχε επικρατήσει με 113-104 εντός έδρας αλλά ηττήθηκε με 95-83 στην Ελβετία κι αποκλείστηκε λόγω της συνολικής διαφοράς πόντων στα δύο παιχνίδια.

Η επόμενη συμμετοχή σημειώθηκε 5 χρόνια αργότερα, τη σεζόν 1984-85, στο πλαίσιο της ίδιας διοργάνωσης, κι είναι ιστορικής σημασίας. Μπορεί ο Ιωνικός να αποχαιρέτησε και πάλι πρόωρα, με ζευγάρι ηττών από τη Χάποελ Χάιφα (74-77 στην Ελλάδα, 112-74 στο Ισραήλ), ωστόσο συνέβη κάτι το αξιοσημείωτο και εντελώς καινούργιο για την εποχή.

Ο νυν προπονητής Γιώργος Καλαφατάκης, στα 26 του χρόνια τότε, αγωνιζόταν ως φόργουορντ κι είχε τη... φήμη του καλού σουτέρ. Στις 3 Οκτωβρίου του 1984 (τρεις μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος), είχε πετύχει το πρώτο καταγεγραμμένο τρίποντο στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ! Ο Ιωνικός υποδέχθηκε τους Ισραηλίτες δίχως να καταφέρει να αποσπάσει θετικό αποτέλεσμα, αλλά το παιχνίδι αποδείχθηκε... ιστορικό.

Η ένταξη του σουτ τριών πόντων στο παιχνίδι ήταν μια καινοτομία στους κανονισμούς της εποχής. Φυσικά, το επόμενο διάστημα ακολούθησαν κι άλλοι παίκτες στο ελληνικό πρωτάθλημα που σκόραραν από απόσταση, αλλά ο πρώτος όλων ήταν ο παίκτης του Ιωνικού.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα